Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz RedHarlow #65144 üzenetére

    Ezzel nem kell foglalkozni. A UNIX ma már történelem. Sok OS még hivatkozik arra, hogy ő közvetlen UNIX leszármazott (mintha ez járna valamiféle előnnyel, pedig nem), pl. BSD-k, MacOS, de már nekik is annyi közük van az eredeti UNIX-hoz, mint a piripócsi Mari néninek a kvantumszámítógépekhez vagy az űrkutatáshoz.

    A mai OS-eknak már csak olyan szinten van közük az eredeti UNIX-hoz, hogy bizonyos szervezési elveket, parancsokat megtartottak (de itt sem az OS kernele, hanem inkább a shell, és a utilityk próbálnak kompatilibisek maradni), de ez is inkább felszíni hasonlóság csak, már minden ilyen OS unix-like és nem unix. Hiába mondják, hogy pl. a FreeBSD is közvetlen leszármazott, mert még volt eredeti kód a 386BSD-ben meg möhöhő, valóság az, hogy ma már az OS-ek annyira komplexek, annyi biztonsági, fájlrendszer, optimalizációs feature, protokoll van implementálva, hogy lényegében az egész kód újra van írva, ha marad is pár sor valami régi UNIX-variánsból, annak már a sok millió kódsor között teljesen elveszik a relevanciája. Ez a unixlike is már egy elég laza kategória, szinte mindenre rásütik, ami nem DOS/Windows vagy nem ilyen 0 POSIX kompatibilitású házi OS (mint pl. MenuetOS, TempleOS).

    Így meg mindegy mit használsz, Linux vagy BSD, egyik sem lesz UNIX-abb a másiknál. A különbség csak a mögöttük lévő fejlesztők számából, fejlesztési filozófiába, ütemtervből adódik. A Linux kernelt fejlesztik a legtöbben, az fejlődik a legnagyobb ütemben, de ez magával hozza a bloatosodás nagyobb ütemét is, de cserébe több hardvert kezel, gyorsabban kerülnek bele biztonsági feature-ök. Míg a BSD-t megmaradtak kisebb rendszernek, kevesebb fejlesztővel, ritkábban jön ki új verzió, de cserébe az egész fejlesztés kisebb maradt, konzisztensebb, nincs rohanás, nincs bloatosodás, nagyobb a konzervativizmusa az egésznek. De ha kezdő vagy, érdemesebb a Linuxra rámenni, elterjedtebb, több hardvert kezel, több hozzá a leírás, fórum, stb., könnyebben találsz hozzá segítséget, több progi érhető el rá, azaz nagyobb a szoftverválaszték.

    Persze ha nem túl spéci, nem túl új géped van, akkor feltehetsz BSD-t is, csak azzal többet fogsz szenvedni, mire használható desktop rendszert faragsz belőle, de ennek ellenére az is alternatíva, működőképes.

Új hozzászólás Aktív témák