Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Atlantisz48 #45249 üzenetére
Ide görgess le a kapott linken, minden infó ott lesz!
Az infoablak a (Read about installing)-ra kattintva nyílik le.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Atlantisz48 #45252 üzenetére
Igazán nincs mit! Gondolom már sikerült hozzáadnod a csomagot ezzel a paranccsal, amúgy update után a Synapticban is megtalálható a csomag. Lehet, hogy a Frissítéskezelőben is az illesztőprogramoknál.
-
lev258
veterán
válasz Atlantisz48 #45254 üzenetére
Ha minden stimmel, elvileg a További illesztőprogramoknál is az új fog megjelenni.
Egyébként kérdezni akartam, hogy a két megjelent ppa közül miért csak az egyik van bejelölve (sima és Forráskód). Te csináltad vagy ezt produkálta?[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Atlantisz48 #45256 üzenetére
Ha megnézed a ppa oldalát, ott látszik, hogy nem csak a 364-es verzió van. Szerintem az a legújabb, még egyfajta kísérleti driver, így talán próbálhatnál kissé régebbit is. Természetesen csak rajtad múlik.
Akkor ezek szerint a További illesztőprogramoknál nem cserélődik.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Atlantisz48
őstag
válasz lev258 #45257 üzenetére
Akkor az egyéb szoftver fül alatt, melyikeket érdemes kiválasztani? Az összeset?
Akkor szerinted érdemes nem teszt fázisban lévő drivert kiválasztani, mint például a 361 14.04.1-es verzió számút? Amúgy a 14.04.1 az az Ubuntu verziót jelenti, amire kompatibilis? Csak mert láttam ott 16.04 et meg 15.10 et, ezért gondolom.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Atlantisz48 #45258 üzenetére
Ha a ppa felvételénél így döntött, akkor jó ez így. Bár nem értem, miért veszi fel, ha aztán nem igényli.
-
Atlantisz48
őstag
válasz lev258 #45259 üzenetére
Lejárt a szerkesztés,
Akkor szerinted érdemes nem teszt fázisban lévő drivert kiválasztani. Akkor például a 361 14.04.1-es verzió számút? Amúgy a 14.04.1 az az Ubuntu verziót jelenti, amire kompatibilis? Csak mert láttam ott 16.04 et meg 15.10 et, ezért gondolom.
[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
sziasztok.
mivel tudok témát szerkeszteni, létrehozni cinnamon felületre? amiket találok, mindegyikkel van valami apró gondom. -
nagyúr
válasz korobi #45263 üzenetére
Arch! Nem ugrott be, lehet azért nem, mert nem abszolút kezdő disztró!
Archon is használják.[link]
Próbáld megnézni az ebben a linkben hivatkozott linket,Archoz nokedli vagyok. le kéne már szoknom arról, hogy abba is belavauzok, amihez nem értekinkább ezt tanulmányozd: github awf
[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
válasz ubyegon2 #45264 üzenetére
igen tudom,nem is vagyok haladó szinten. annó manjaróval kezdtem, s valahogy ennél a vonalnál ragadtam le.
na de majd mostmár a céges gépemre is feldobok napi használatra egyet, szóval gyakran fogok még erre járni!szerk:
na közben megvan, azért nem találtam, mert az aurban awf néven van, de látom már te is linkelted.még erősen gondolkodom mit is tegyek dolgozni, arch vagy debian. nem szeretnék a rendszerrel bajlódni meló közben.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz korobi #45265 üzenetére
Nem is azért mondtam, hogy miért írsz ide a kezdőbe, előbb utóbb minden komoly kezdő kipróbálja az Arch-ot, írj csak nyugodtan, ezek nem haladó témák, ideférnek! Ha mélyebb szintű gondod lesz, úgy sem ide fogod beírni!
Ha sikerül felrakni az aef-et, írd le röviden, hogyan csináltad. AZ más kérdés, hogy fogsz-e tudni vele olyan témákat szerkeszteni, amik jobban bejönnek a meglévőeknél. Ubuntu vonalon könnyebb a helyzet a sok PPA miatt. Most én is emiatt szívok néha, mert raknám fel a megszokott PPA-kat, persze, hogy a Debian alapú Mint visszadobja!
Még a végén én is megértem, miért ajánlottuk eddig abszolút kezdőknek az Ubuntu/Mint párost!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz korobi #45265 üzenetére
Ja, az awf, vagy 5 percig kinlódtam én is, mire el tudtam indítani LMDE2-ből, aztán az egyik leírásban lejjebb görgetve ott volt a terminal parancs! Az lenne a normális, ha a telepítő parancs is afw-ként használná, mint a gufw-nál például!
még erősen gondolkodom mit is tegyek dolgozni, arch vagy debian. nem szeretnék a rendszerrel bajlódni meló közben.
Szerintem a legokosabb, ha ugyanazt a rendszert használod mindkét helyen, bár ez hw függő is lehet, mennyire egyforma a produktivitása, de két teljesen más rendszert ne használj!
[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
válasz ubyegon2 #45266 üzenetére
én valamikor az elején próbáltam az ubuntut, de mivel akkoriban még gyenge gépem volt a unity meg nem éppen kíméletes fajta, így ott is hagytam. a mint az jó és tetszik. debian is. ezekkel mindíg csak annyi volt a bajom hogy tele volt számomra felesleges dolgokkal. ezek egy részét könnyen el is tudtam távolítani, de a másik fele meg vitte volna magával az aktuális DE-t. ezt valahogy sosem értettem meg.
itt archon meg települta rendszer, aztán a cinnamon és nincs tele számomra felesleges programokkal amit az életben nem nyitok meg. persze messze vagyok még a hardcore felhasználói szinttől, de valahol el kell kezdeni...igazából ha már azt az 1-2 témát ki tudom javítani saját szájízemre már megérte...
szerk:
(#45267) ubyegon2
itthon egy i3/4gb/ssd/500gb noti, céges még a köv héten válik el pontosan mi, de i sorozat, ssd, 8gb ram a terv linux, win dualboot. néznem kellene valamit holnap...[ Szerkesztve ]
-
PistiSan
addikt
Sziasztok debian 8.3-at futtatok, alapból a Transmission 2.84 (14307) fut rajta, mostanában jelent meg a 2.92-es verzió. A kérdés a következő, érdemes kínlódni azzal, hogy felvarázsoljam az újabb csomagot a jelenlegi debian rendszerre?
Ami eszembe jutott, hogy talán a csomagkezelő nem biztos hogy örülne neki ha én valami más úton módon telepítek egy csomagot, talán még szét is barmolhat valamit előbb utóbb.
Igazából nincs különösebb bajom a jelenlegi rendszerrel sem, csak megerősítést kérek, hogy jó ötlet, vagy nem jó ötlet ilyenbe bele kezdeni?Köszi.
-
nagyúr
válasz korobi #45268 üzenetére
Igazán jó trükk ez amúgy, hogy a kezdő, ha Ubuntut akar, kapja az orcájába a Unityt is, pedig jó pár változata van még, ami kevésbé rendszer igényes, most az más kérdés, ki mennyire utálja amúgy!
Sajna ezek a nagyon felhasználóbarát disztrók úgy vannak felépítve, hogy nem lehet mindent eltávolítani, csak a DE-vel együtt, viszont Ubnutuból és Debianból is van minimal és net iso, ahol a telepítés során azt teszel fel, amit akarsz, ott nem lesz ilyen függőség mizéria. Ilyen alapon nem sokban különbözik az Archtól. Mondjuk a Debian 3,7 GB-os telepítőjével is ki kell választanod, melyik DE-t akarod felrakni, itt sincsenek fentihez hasonlóan függőségi gondok.
igazából ha már azt az 1-2 témát ki tudom javítani saját szájízemre már megérte...
Meglátjuk mire mész vele, én anno próbálkoztam vele, de nem jutottam sokra, szerencsére a nooblabs-on megtaláltam a ceti+vertex téma kombót, azóta mindenhol azt használom.
Arch vonalon még nem próbáltam, de úgy látom ott is menne:Próbáld ki ezeket, hátha megtetszenek.
-
nagyúr
válasz PistiSan #45269 üzenetére
Szia!
Ha itt nem találod meg a frissebbet, akkor ne kísérletezz, úgyis lesz függőség probléma telepítésnél, csak belakavarodsz te is meg a rendszer is, mint majom a házicérnába! Csak hátrányod lehet ebből a kísérletből!
Persze, ha nem Debian a fő rendszered, csak gyakorlásra van, akkor hajrá! Én is így nyúzom szegény Jessie-t és még bírja, de nem mindig egyszerű visszacsalogatni a tetszhalálból.
[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
válasz ubyegon2 #45270 üzenetére
szóval az awf csak megmutatja milyen a téma, ezzel nem lehet szerkeszteni.
na de ha jól emlékszem ha ott feldobsz egy cinnamont, az viszi az ő kis csomagjait, programjait, vagy nem?
lehet mindjárt feldobom, csak rákeresve a googleen nem elég sötét a téma nekem...
valami ilyesmit keresek egyébként linkegyébként a program az aurból simán feltelepült:
yaourt awf-git -
törölt tag
Sziasztok!
Keresek egy leírást, dokumentációt és nem értem, hogy miért nem találok. Puppy (a kedvencem) Intel Compute Sticken, vagy más, Bay Trail, de inkább Cherry Trail sticken, vagy boxon. Szerintem teljesen adja magát, hogy ideális lenne ilyen lightos eszközökre. Sokkal gyengébb vasakon is futtattam már Puppleteket. Tud valaki precedenst, vagy okot, amiért nem találok ilyet? -
nagyúr
válasz korobi #45272 üzenetére
Szerintem lehet vele szerkeszteni, megmutatni mi értelme lenne, hát csak látod, hogy néz ki a téma!
Ha a Cinnamon viszi a csomagjait, ha működni akar, akkor ugyanúgy el is lehet távolítani mindennel együtt!
Szerintem hamarabb találsz megfelelő dark témát, mint ahogy azt megszerkeszted magadnak!
(#45273) Somatom
Vagy nincs ilyen, amit keresel vagy rosszul keresed! Ez kb. ennyire abszolút kezdő Linuxos téma, sorry!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #45274 üzenetére
Félreértesz. Nem arról van szó, hogy az itteni kereső nem ad releváns találatot, hanem a Google -ben is hiába kerestem. Rákérdeztem a hazai Puppy fórumon, de ott sem volt rá válasz. Tök fura, hiszen az Bay Trail Intel sticket meg lehetett rendelni gyárilag Ubuntuval. A Puppy meg 1GB RAM -on vidáman szalad (160MB -os laptopon is futtattam Puppy -t).
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz #79335424 #45275 üzenetére
Nem tudom, kell-e valami speciális módszer a Puppy telepítéshez, de szerintem azért nincs ilyen leírás, mert nem különbözik lényegében más leírásoktól/más rendszerektől, nincs szükség egy n+1-edik leírásra hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #79335424 #45275 üzenetére
Nem értettelek félre, de te igen! Én arra gondoltam, hogy az abszolút kezdő Linuxos topikban nem jársz jó helyen egy igen specifikus disztró-hw kérdéssel! Ha csak ez nem megoldás, (#45278) lev258
Egyszer olvastam egy cnc eszterga Linux telepítési leírását, sok különbség ott sem volt.
Megpróbálhatod az Ubuntu topikot még, de csekély az esély.
(#45276) korobi
Előbb utóbb hasonló döntésre jutsz, mint én, de az a nem gui-s módszer még valóban ott van, amit Joecontra ft említ![ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
-
törölt tag
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat! Kutakodok tovább.
Lev258:
A Puppy egy kicsit másképp működik. Alapértelmezett működése a frugal mód. Az alap rendszer a RAM -ba töltődik és onnan fut. Az egyéni mentések .sfs kiterjesztésü fájlok, amiket külön lehet csatolni (akár többet is). Ezért nem passzolnak az általános telepítési módszerek. Tulképp csak 3 fájl szükséges a bootoláshoz és grub4dos az alapértelmezett rendszerbetöltője.growler:
Nincs beégetett rendszer. Csak az benne a bonyolulat, hogy az Intel nem készítette el a 64bites UEFI -t, ezért egy 32bites betöltőt használ a 64bites procin. Az a nehézség a 64 bites Linux indításában, hogy 32bites Grub kéne hozzá. Nem a rendszer a problémás, hanem a bootoltatása. -
-
Atlantisz48
őstag
válasz lev258 #45284 üzenetére
Üdv!
Mit tanácsolsz mit tegyek a videó kártya driver kapcsán? Hogyan állítsam be az Nvidiát?
Csak azért kérdezem, mert nem szeretném elrontani, és míg valaki aki tapasztalt ez ügyben nem mondja, hogy mit telepítsek, inkább nem lépek semmit, nehogy elrontsam Mint a mdm-t Linux Mint alatt -
lev258
veterán
válasz #20749568 #45286 üzenetére
Elvileg felkínálja, hogy a Windows mellé, de én jobban szeretem a manuális partíció beállítást. Érdemes már Windows alatt előkészíteni, létrehozni egy darabot neki.
NagyZL: Én a 361-est tenném fel a helyedben. Az a hivatalos Long Lived Branch jelenleg.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #79335424 #45282 üzenetére
Szerintem ásd bele magad ezekbe, hátha elvezetnek valahová, bár valószinű, hogy ezeket már láttad, de semmi más tipp nincs!
PuppyLinux : Bootloaders
Grub4DosConfig HELP
PuppyLinux : BootParametersPuppy(#45283) PistiSan
Nem is csak sima desktop rendszer! No, akkor tényleg kerüld ezeket a kísérleteket!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #20749568 #45286 üzenetére
Szia!
Ha végigfutottad volna az Összefoglalót, akkor rátalálsz alul két linkelt írásra, ami hasznos lehet számodra!
A lényeg, hogy kézi telepítést válasz, ne a telepítés valami mellé opciót, ahogyan a kolléga említette!Képregény - Windows mellé Mint - az, hogy itt Mint kerül telepítésre, teljesen irreleváns
Ubuntu 14.04 telepítése Windows 8/8.1 mellé - benne van a W7-es leírás linkje
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Atlantisz48 #45290 üzenetére
A Továbbinál nincs semmi változás, te írtad. Akkor ne nyúlj hozzá.
Ha kijelölöd az elsőt a listában, meg fogja mondani, kell-e még más hozzá (valószínűleg be is jelöli). Normál esetben neked nincs szükséged CUDA-ra és OpenCL-re.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Atlantisz48 #45292 üzenetére
Ha rosszabb nem lett, maradhat így. Maga a driver elvileg jobb, talán többet tud kicsiholni a videókártyából.
-
7Sony7
addikt
Sziasztok. Linux disztrót tervezek felrakni korosodó gépemre. Netezés, multimédia, torrent menne rajta.
Mint vagy Debian szerintetek? (esetleg indoklással, ha lehet).
Athlon 64 4200+ (2200Mhz) 2Gb DDR2-800 Ram, '60Gb Hdd. Radeon 4650.
Még nem tudom, lehet, hogy dual rendszer lenne Win7 vagy Xp vel.
Köszi.
Z.Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
-
zenwalk
senior tag
Sziasztok
Jelenleg a 120 gigás SSD-n van a debian, mellette van még egy HDD is ami még NTFS-re van formázva. A fájlkezelőben látom, viszont eddig nem tudtam hivatkozni rá pl. dlna megosztással a terminálon keresztül. Van valami lehetőség rá, vagy formáznom kéne ext4-re? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz zenwalk #45296 üzenetére
Fel van csatolva állandóra az a partíció az fstabban? (ha nem, akkor meg kellene tenni) Mondjuk be tudsz linkelni partíciót egy már megosztott mappába, így olyan lesz, mintha ott lenne. Vagy a már felcsatolt mappát is hozzáadod a megosztottakhoz. Mivel osztasz meg, samba?
7Sony7: ha még nem Linuxoztál, akkor talán a Mint, ha már igen, akkor talán a Debian, valamelyik könnyűsúlyú asztali környezettel.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz 7Sony7 #45295 üzenetére
A Mint egy kezdőnek való kodekekkel, illesztőkkel jól ellátott out of box desktop Linux, az esetek 98%-ában csak felrakod és használod, benne van minden, ami kell.
A Debian stabil, de régebbi csomagokra épül, telepítés után még szükséges lehet letölteni hozzá drivert, kodeket, ami a non-freerepoban van csak, bár lehet azt is választani telepítés előtt. Van unstable meg testing ága is, ezek tárolóit ideiglenesen is lehet használni, de nem annyira kezdőknek való így.
Én azt mondom, aki már képes kiválasztani, melyik Debiant telepítse (itt nem az asztali környezetre gondolok) az rakjon fel Debiant, mert már el fog boldogulni vele.A géped erejét nézve én 32 bites Linux Mint XFCE-t tennék fel, de tehetsz egy próbát a Cinnamonnal is, először én is hasonló gépre tettem fel a Maya változatot.
Mindenképpen olvasd át az itteni Összefoglalót és átnézhetsz a Linux Mint topikba is.
[ Szerkesztve ]
-
7Sony7
addikt
ubyegon2; CPT.Pirk: Köszönöm. Egyelőre nézegetem őket, melyiket is válasszam, és közben találtam ezt:
Mit szóltok ehhez?
Egyébként jópár éve használtam pár hónapig a Kiwi linux-pt, de sajnos vissza kellett térnem a win-hez.
Azt meg már ha jól tudom, régen nem fejlesztik.Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest