Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
válasz PumpkinSeed #19403 üzenetére
És ki beszélt szuperszámítógépekről? És tényleg egy poénba kell belekötni?
-
Vladi
nagyúr
Szovjetek odébb viszik neked, semmi gond.
De az usában is játszanak ilyet, hogy ezt a templomot odébb kéne vinni 1000 km-re.
il sole non sorge più ad Est!
-
-
MacCaine
őstag
Darabokban ez is hordozható.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aki használja az Ubuntu 13.04-et, mi lett a folytatása a Dash-t érintő Amazonos adatvédelmi problémáknak? [link]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
trisztan94
őstag
Sziasztok!
A gépemen lévő xubuntu-t lecseréltem egy ubuntu 13.04-re, mindenhol csak jókat hallottam róla (részben igazak is, tetszik eddig)
Úgy raktam fel az Ubuntu-t, hogy telepítéskor azt dobta ki, hogy már van fent egy Ubuntu 13.04 telepítés (Gondolom az xubuntu-ra gondolt). Volt egy olyan lehetőség, hogy "Ubuntu 13.04 törlése és újratelepítés". Mondom ez mekkora jó, nem kell szaroznom a particionálással, felrakja így.
Fel is rakta, nem az a gond. Észrevettem, hogy alig van helyem (Steam ), ezért leszedtem a Gparted-et, hogy a Win alatti adatok NTFS partícióból csórjak egy 20-30 gigát.Megnyitom a gParted-et és ez fogad:
Jó sok felesleges unallocated hely és egy nem felsimert partíció. Törölni nem engedi, mert hogy fel van mount-olva.
"Unable to delete /dev/sda5! Please unmount any logical partitions having a number higher than 5" -ezt az üzit dobta.
Ezek szerint hozzáfűzni sem fogok tudni a /dev/sda7-hez? Arra kéne a hely.
Mit javasoltok?
https://heureka-kreativ.hu
-
őstag
válasz trisztan94 #19413 üzenetére
Összesen 8.34 mbyte unallocated-et látok.
Próbáld meg live rendszerről megcsináli, mert az sda5 eltüntetéséhez az sda 6 és 7 sem lehet mountolva, de utóbbi a /-ed.
Steam-et nem tudnád az egyik ntfs-re rakni?
-
ViZion
félisten
válasz trisztan94 #19415 üzenetére
Szia! Live alól csináld, ahogy javasolták is. Nincs kitöltve, h milyen a géped. 4 GB felett nem nagyon kell swap, 8 GB-nál pár speciális esetet kivéve sztem kikapcsolható. De nézd meg, hogy mennyit használ belőle, sztem 0,5 GB is elég, hacsak nem 1 GB rammal tolod...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Thusor
őstag
Van egy pdf file amiből szeretnék 1-2 oldalt áttenni word dokumentumba, de asajnos a pdf file védett. Ubuntu 12.04-ra van valami jó program amivel pdf-ből word dokumentumot lehet készíteni még akkor is ha az adott file védett?
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
trisztan94
őstag
válasz ViZion #19416 üzenetére
4GB ram van a gépben.. Na mindegy, hagyok neki 4GB SWAP-ot
Viszont egy másik dolog. Live CD-ről boot-oltam, és ezt csináltam:
Amikor próbálom nagyítani a /dev/sda5-öt, hogy az unallocated ~30GB-ot hozzáfűzzem, akkor hibát dob a gparted.
Ami mégrosszabb: Valahogy sikerült szétszednem a GRUB-ot, boot-kor egy rescue GRUB prompt fogad. Live CD-ről próbáltam a sudo update-grub parancsot, de ezt a hibát dobja:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo update-grub
/usr/sbin/grub-probe: error: failed to get canonical path of /cow.Próbáltam előbb fel mount-olni a /dev/sda4-et, arra ezt dobja:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda4 /mnt
mount: you must specify the filesystem type
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda4
mount: can't find /dev/sda4 in /etc/fstab or /etc/mtabSe WIN-be se Linuxba nem enged bootolni...
-
trisztan94
őstag
válasz trisztan94 #19420 üzenetére
A particios hiba megoldodott, mar csak a Grub szar
-
ViZion
félisten
válasz Rimuru #19418 üzenetére
mi ez bakker
Ha kell, neki, adjon neki. 16 GB rammal engem nem izgat a swappolásHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Rimuru
veterán
válasz trisztan94 #19420 üzenetére
Az sda4-et nem is fogod tudni csatolni, az a kiterjesztett partíció jele ami alatt van az sda5 és sda6, neked ebből sda5 kell. Live CD be és tedd újra a grubot, ott van az összefoglalóban hogy kell.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
King Unique
titán
Egy dualbootos rendszerhez (win7+8), nemrég windows beépitett virtuális diszk - VHD - megoldásával hozzáadtam a win 8.1-et, ezen leírás szerint [link[. Kérdésem az lenne,h ezen módszerrel egy Ubuntu, v egy Mint is hozzáadható, a leírt parancssoros megoldással bootmenühöz is hozzáadja kiterjesztést megfelelően, v összegányolja egészet (a Grub) és felejtős Mert azt nyilván nagyon nem szeretném...
korábban wubiztam, nem volt ok-s, win 8 kékhalál, maradt még virtualbox, de ha VHD menne, akkor inkább azt választanám. Live CD, usb pendrive tés nélkül.kipróbálás már volt, de szeretnék majdnem állandóra rakni végre egy linuxot, egyelőre normál, külön partíciós telepítés nélkül.[ Szerkesztve ]
-
MacCaine
őstag
válasz King Unique #19424 üzenetére
Ha nem akarod külön partícióra, akkor ne varázsolj, jó lesz az virtualboxban is.
-
sh4d0w
félisten
válasz King Unique #19426 üzenetére
De én is inkább a VB-t ajánlanám - sokkal szárazabb, tisztább, biztonságosabb érzés.
https://www.coreinfinity.tech
-
tvamos
nagyúr
Hat, ehhez tenyleg igazan jo eroben kell lenni!
Tudtok nekem segiteni .NET / Visual C# helyett alternativat talalni?
--- Peppermint van a gepemen, ami nem tul fickos... Atom N270...A Win nem megy rajta, de legalabb konnyen hordozhato....
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
MacCaine
őstag
válasz King Unique #19426 üzenetére
Ezért mondtam Virtualboxot, nem VHD-t.
De egyébként VMWare is jó.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz MacCaine #19430 üzenetére
Köszönöm!
Még annyit:
1.Amúgy előzőre, linket nézve látom megoldható a VHD dolog , VMLite-ot kell felrakni [link], bár azt nemtom ezzel hogyan, milyen stabilan menne...
2.Másik megoldásként VB-ben mennyi RAM, mekkora hdd méret kell egy 32 bites Mint-nek (proci 64-es virtualizáxciót nem támogatja) ?
3. Ha külön partícóra fullosan felrakom, mekkora kell neki (15.20 GB), windows bootmenüjét nem cseszi széjjel a Grub, szükség esetén normálisan eltávolítható? -
MacCaine
őstag
válasz King Unique #19431 üzenetére
1. Passz, nincs tapasztalatom vele.
2. 2GB, 2 mag (ha van), 12-15GB hdd.
3. Ja, 15-20GB elég. A Grub úgy fog feltelepülni, hogy benne lesz a windows is, bootkor választhatsz, mit akarsz indítani. A wines bootloader (ha esetleg leszeded a linuxot, bár remélhetőleg inkább majd a windowst törlöd ) visszaállítására van jópár leírás neten, keress rá.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz MacCaine #19432 üzenetére
VB-nél én 1 GB, 1 magra gondoltam, talán az is elég neki, mert noti össz 2 mag 4 GB RAM, és azért eszik win7 és 8 is. Még meggondolom fullos linux telepítést, de wint biztos meghagyom, azért ezek az újabbak nem rosszak, meg csomó progit, ami kell munkához, akár sulihoz ahhoz írnak főként, már csak amiatt is.
-
MacCaine
őstag
válasz King Unique #19433 üzenetére
(Csak zárójelben: vannak olyan linuxok, amiknek sokkal kevesebb erőforrás is elég...)
-
McSzaby
őstag
Sikerült a Samba AC DC dolog végre. Az a gond, hogy egy teljesen szűz debi 7-re toltam fel a dolgot és most ha lenne rá lehetőség nem cocóznék vele mégegyszer, szóval tudtok tippet, hogy miként tudnám esetleg a virtuális gépemet kihúzni vboxból és élesbe felhúzni a fizikális vasra?
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
törölt tag
válasz McSzaby #19435 üzenetére
ha a komplett image-et akarod elinditani, akkor azert lesz dolgod boven.
en megprobalnam lementeni a konfigokat es/vagy a csomagokat, amik kellettek hozza.egyebkent a vbox image felmountolhato/transzformalhato, tehat hozza tudhatsz jutni egy raw image-hez. pici buktatok lehetnek pl az ethernet eszkozok, architektura (gondolom nem 64bites guest volt es most probalod 32bites procin futtatni), mountpontok, stb.
-
-
-
pocokxx
Közösségépítő
Sziasztok!
Egy ismerősömnek van egy nagyon régi laptopja (HP Omnibook 3100)
Windows 98 elment rajta, de a Vodafone modemét nem akarja felismerni, és drivert nem találni hozzá. Milyen disztróval lenne értelme próbálkozni? Ubuntu 10.10 elfutna rajta? Vagy inkább Xubi/Puppy/Peppermint/Bodhi ? Melyiket a legkönnyebb megszokni windows után, és melyiknél legnagyobb az esély, hogy működni fog a stick?
Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
BoB
veterán
válasz pocokxx #19442 üzenetére
Én ezt próbálnám meg: Damn Small Linux
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz pocokxx #19442 üzenetére
Mit akar csinálni az interneten azzal a géppel? - de komolyan, mit?
A disztrók nagy többsége amúgy kiesik a ram mennyisége miatt, beleértve az összeset, amit felsoroltál.
Ha fel van bővítve az a gép a lehetséges 96MB ramra, akkor esetleg egy Damn Small Linuxot meg lehet próbálni, vagy egy ArchBang-et, ez utóbbi elvan 40-50MB ram használat mellett.
Ugyanakkor az ilyen apró Linuxoknál nem az szokott a lényeg lenni, hogy mennyire egyszerű kezelni, jellemzően a GUI nagyon fapados.
Ha nincs a gépben 96MB ram, akkor hagyjátok a francba szerintem.Úgy általában "hagyományos"' Windows után KDE-s disztrót szoktam javasolni, akinek tetszik a Win8, annak meg tetszeni fog az Ubuntu is.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz CPT.Pirk #19444 üzenetére
Megkérdeztem: 128 mb ram dübörög benne (bár így ,mégsem a linkelt gépről van szó...) állítólag windows 2000-rel, ami eddig volt rajta, egész gyors volt.
Igazából nem is az a lényeg, hogy mennyire egyszerű kezelni, hanem inkább az, hogy mennyire kell "linuxos háttérismeret" ahhoz, hogy használja. Illetve, hogy fog-e menni a stick...
[ Szerkesztve ]
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz pocokxx #19445 üzenetére
A stick beállításához kellhet némi háttér tudás, ugyan a Linux kernel, vagy letölthető valamilyen firmware csomag valószínűleg tartalmazza a kellő dolgokat a stickhez, onnan már csak egy kis google olvasgatás kell.
A DSL-t nem ismerem ilyen téren, de az ArchBanghez ott van az Arch wiki, abban nézzetek körül.
Amúgy az egyszeri beállítást követően használni egy LInux disztrót egyszerűbb, mint Windowst használni. Ha komolyan gondoljátok, javaslom olvassátok el a téma összefoglalót itt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- NBA és kosárlabda topic
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- TCL LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Horgász topik
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- További aktív témák...
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest