Új hozzászólás Aktív témák

  • espat

    tag

    válasz Téboly #2770 üzenetére

    "Meglepő módon a HalfTab verzió éppen ennyi információt tartalmaz se többet se kevesebbet, tehát az egyik képet berakja a páros sorokba a másikat a páratlan sorokba."

    Eddig stimm, ami az információ mennyiségét (és a felbontást) illeti, de sajnos a tartalma teljesen más lesz... :)

    Induljunk az elejetol:

    1. A szegény szerencsétlen lejátszó (legyen az kulso mediaplayer, vagy a TV saját lejátszója) kikuldi az 1920x1080-as méretu tartalmat a megjelenitonek.

    2. A megjelenito, mivel 3D TAB rezsimre van állítva, fogja a kép felso felét, interpolálja 1920x1080-ra, majd megjeleníti a képernyon ugy, hogy minden páros sort "kitorol", készítve a helyet a kép alsó részének, amit szintén interpolál 1920x1080-ra, és ennek a képnek a páratlan sorait egyidejuleg az elozo kép páros soraival megjelenít.

    3. A képernyon található polarizációs rétegnek és a szemuveg polarizációs rétegének koszonhetoen osszeáll a térbeli kép.

    Tehát az eltérés az interpolációban rejlik.

    Ugyanis a frame packing esetében (amikor pl. a BD player egyszerre kuld ki két teljes felbontású képet), a passzív TV fogja a pl. bal szemnek szánt képet, a maga tiszta valóságában megjeleníti a páros sorait, majd fogja a jobb szemnek szánt képet, és ugyanabban az idoegységben megjeleníti a képernyon a páratlan sorait.

    Feltételezésem szerint ez úgy torténik, hogy a bal szem számára szánt kép, amikor a dekódolást kovetoen elkészul, bitmap formábán behelyezodik a TV memóriájába, de úgy, hogy csak a páros sorok maradnak meg. Ugyanebbe a bitmap képbe aztán a TV bekomponálja a jobb streamból dekódolt aktuális kép tartalmát. Így kapván egy 1920x1080-as képet, kikuldi a képernyore, ahol aztán a két polárfilternek koszonhetoen kialakul az agyban a térhatású kép.

    Visszatérvén a half SBS vagy TAB-hoz nyilván az egyik félképbol (és legyen az SBA vagy TAB formátumú) interpolálódik egy 1920x1080-as kép, és ennek a megfelelo paŕos vagy páratlan sora kerul további fledolgozásra. És ebben a pillanatban torvényszeruen már eltéro lesz a kép tartalma a frame packing metódus esetén nyert képhez képest....

    Abból kell kiindulni, hogy amikor elkészul egy half SBS vagy TAB film, még nem tudható, hogy aktív, vagy passzív technológiával lesz-e lejátszva. Tehát a SBS vagy TAB egyik képe (bal, jobb, felso vagy also), amikor keletkezett, nem úgy keletkezett, hogy az eredeti kép minden második sorát (vagy oszlopát) tartalmazza, hanem a sok interpolációs eljárás valamelyikével készult (vagyis lett lecsokkentve a felbontása).

Új hozzászólás Aktív témák