Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Antigabo
tag
Sziasztok !
Szeretném a CPU hűtőventillátor alapfordulatszámát csökkenteni de mivel a 4 pólusú CPU FAN csatin van PWM szabályzás is ezért nem tudom hogy az idáig mindig sikerrel alkalmazott és egyszerű diódás fesz. csökkentés itt használható e ?
Légyszi írjon aki ért ehhez ! - Köszi !Szégyen a tudás - de hasznos !
-
m4rc!
őstag
Akinek Thermalright Ultra 120 Extreme hűtője van le tudná mérni, h milyen messze van a legalsó lamella az alaplaptól?
Előre is thx!We are analog players in a digital world
-
spln
tag
válasz Antigabo #7201 üzenetére
Nem tudom milyen alap, de van ahol biosban be lehet állítani, hogy DC vagy PWM szabályozást használjon. Ha a ventid csatlakozója 3tűs, akkor működik a fix ellenállásos/potis fordulatszám szabályozás.
Ha pwm venti (4tűs csati), akkor nem tudom hogy lehetne az alapfordulatát módosítani (a pwm működéséből adódóan lehet hogy bonyolult is..)"Danger! Avoid death!"
-
AXisBOLD
addikt
sziasztok
a házamat szeretném kicsit szellősebbé varázsolni.
mit tegyek, vegyek...Zalman ZM-F3-akra gondoltam csak nem tudom hogy hova és hogy belemegy-é a házikóba ami Eurocase ML 5454 (configgal nem foglalom a helyet, a cuccok között minden le van írva )
köszi
[ Szerkesztve ]
Aurea mediocritas
-
spln
tag
válasz Antigabo #7205 üzenetére
Fogalmam sincs róla csak hsz-t gyűjtök...
Számomra továbbra sem derült ki 3 vagy 4 pines ventit akarsz hajtatni a 4pines alaplapiról, illetve az sem hogy milyen alaplap.
Ha a pwm jelet akarod kisebb fordulatúra venni, ahhoz kell egy digitális egység, ami a pwm jel low szintjeit megnyújtja.
De ha a high szinthez tartozó feszültséget csökkented le akkor is kisebb fordulatot fogsz kapni (csak épp a pwm lényegét öli meg ez a módszer..). Illetve lehet, hogy a szabályozás nem lesz olyan egyenletes mintha tényleges pwm szabályozás lenne.[ Szerkesztve ]
"Danger! Avoid death!"
-
spln
tag
válasz AXisBOLD #7206 üzenetére
Az általánosan elterjedt módszer, hogy elől fúj be hátul ki.
Előre be is fér a 12es ZM-F3, hátra elvileg csak 8as fér be (pl ZM-F1) de lehet éppen be tudsz barkácsolni nagyobbat is. Oldallapra nem hiszem, hogy kellene a 8500gt úgyse termel olyan sok hőt.
Szerintem elő egy 12es, és hátul egy 8as már megfelelő légáramot keltene a házadban.
Ha a halkság nem olyan fontos, akkor a Zalman venti jó választás, ezeknél inkább a teljesítmény van előtérben.
Ha pedig fontos, hogy halk és olcsó is legyen akkor Arctic Cooling-ot javasolnám."Danger! Avoid death!"
-
Sziasztok!
PWM-el van egy kis problémám. A procihűtő ventillátora kicsit furán pörög vagy inkább nem pörög. Néhány másodpercenként lendít rajt a motor, kicsit forog aztán megáll.
Nem lehet megoldani hogy vagy álljon a venti vagy folyamatosan pörögjön?
A gépem Giga G33M-DS2R, Cel 420, OCZ vendetta. Az alaplap és a hűtő ismeri a pwm-et.
Próbáltam a speedfan nevű progival állítani a venti fordulatát, de semmi nem változott.
Előre köszönöm a választ
Árpi[ Szerkesztve ]
-
kételkedem
addikt
válasz Arpee78 #7209 üzenetére
A PWM-ben ez a szép. Míg nincs szükség a ventire, addig nem kapcsol be. Hajtsd meg a procit prime95-el és meg fogod látni, tud az pörögni ha szükséges.
A speedfan oldalán nézd meg a kompatibilitás listát, lehet, hogy nem támogatja a program az alaplapodat.Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat! °°XLIII°° "Isten, áldd meg a magyart" Kölcsey 1823
-
válasz kételkedem #7210 üzenetére
A ventilátornak nem káros ez a megy-megáll működés? Mindössze ez aggaszt.
A prime95-öt próbáltam, akkor tényleg elkezd folyamatosan pörögni.
A speedfan oldalán nincs fenn az alaplapom.
-
Henk
veterán
válasz Arpee78 #7211 üzenetére
Nem lehet,hogy mivel nem melegszik annyira a proci a pwm annyira leveszi a fesz-t,hogy az kissebb mint a venti indító fesz-e.Ezért csak kínlódik de nem indul el.Aztán mikor melegszik és nagyobbat ad neki akkor már beindul a venti rendesen.Én is jártam egyszer így egy zalman proci hűtővel.Én beépítettem a hozzá kapott potit és inkább azzal szabályoztam mert nem voltam benne biztos,hogy ez jó a ventinek,hogy nem tudott elindulni csak néha egy kicsit mozdult a lapátja.
-
AXisBOLD
addikt
kösz a segítséget.
fontos lenne ha nem csapna nagy zajt!!!
AC-ből melyiket éri meg megvenni mert van vagy 4 féle mindegyik méretnél és nem vágom hogy mi a különbség?
Zalman-ból meg arra gondoltam hogy egy ZM-MC1 -el leszabályozom őket, vagy így is hangosak lennének?
Aurea mediocritas
-
spln
tag
válasz AXisBOLD #7214 üzenetére
Igazából az elég relatív, hogy kinek mi a halk ha visszaolvasol találsz ilyen vitákat itt is bőven .
Nem állítom, hogy a Zalman hangos; csak azt, hogy az AC halkabb. Illetve AC ventiknek van az egyik legjobb ár/érték aránya, és árban kb ugyanott van mint a Zalman.AC ventikről:
AFxx25L:
ezek a normál kialakítású és méretű (25mm vastag) típusok, 3tűs DC szabályzású csatikkal.
kép
AFxx25PWM:
előzővel megegyeznek, de 4tűs PWM szabályzású csatikkal (és egy ügyes párhuzamosító rendszerrel, hogy egy alaplapi aljzatról több venti is működhessen szabályzottan).
kép
ArcticFan x L:
ezek rezgéscsillapítóval ellátott típusok. Konkrétan két keretük van, amit kis gumi "pöckök" kötnek össze, így a külsőre szinte nulla rezgést közvetítve. Emiatt viszont a szokottnál vastagabbak (38,5mm), illetve csak egyik oldalukkal szerelhetők fel (mindig amire csavarozod afelé fog fújni). 3tűs DC szabályzású csatik.
kép
ArcticFan x PWM:
szintén előzővel egyezik, de 4tűs PWM szabályzású csatikkal.
képEgyik ismerősöm előre egy Fan 12 pwm-t, hátra pedig egy AF9025PWM-t szerelt be, ettől a vinyoi 8 fokot hűltek. Az ArcticFan változatoknál előre körülményes lehet a beépítés, mert ugye kívül kell lenniük hogy befelé fújjanak + a majd 4cm vastagság (így a műanyag előlap és a fém ház közé kell beépíteni havernak is barkácsolnia kellett ).
Leszabályozva valószínűleg a Zalman sem hangos, főleg nem 5V-on (7V alá általában ritkán mennek).[ Szerkesztve ]
"Danger! Avoid death!"
-
AXisBOLD
addikt
köszi a részletes tájékoztatást
nem akarok barkácsolni mert régi gépekkel is az volt a baj hogy szétbontottam aztán összerakva meg zergett!
előre ezt: AF12025 PWM(AF12025 PWM)
hátulra meg ezt: Arctic Fan 92 PWM(Arctic Fan 9 PWM) gondoltam
ha jól értettem akkor elöl beszív hátul kifúj, szerinted milyen, ja és az elsőt matricával kifelé kellene feltenni?
csak kiváncsiságból ez mit tud?: Arctic Fan Pro TC
[ Szerkesztve ]
Aurea mediocritas
-
malwy
senior tag
Van egy kiszemelt ház: CM RC690-es. Ebbe szeretnék ventiket is venni.
Lényeg a szellőzés, de a halkság nem negatívum Össz. keret: 10-20k
Kérdéseim:
1. Hány db-t érdemes?
2. 12cm vagy 14cm?
Ezekkel szemezek:
Scythe Ultra Kaze DFS123812L-3000 rpm ( 120x120x38mm ) 2,050 Ft
Scythe Slip Stream 1900 rpm ( 120x120x25mm ) 1,590 Ft
Sharkoon System Fan (Silent) ( 140x140x25mm ) 2,350 Ft
Aerocool Silver Lightning LED-Fan (4x white LEDs), ( 140x140x25mm ) 3,190 FtVmi más javaslat?
-
b05styp
tag
sziasztok!
vettem egy accelero twin turbo VGA hűtőt. elég jó, hűvösen tart mindent,de ugyanaz van vele mint az előző hűtőmmel(GFX Chilla), hogy a memóriákat 52fokon tartja alapból,aminek stem kevesebbnek kéne lennie.
vannak vkinek tapasztalatai gigabyte 4850el és twin turboval? akinek van,legyenszíves írjon nekem privit.
jah és érdemes rá tenni 2 darab halk ventilátort? mert ez nem a leghalkabb...
üdv.:Styp
:)
-
spln
tag
válasz AXisBOLD #7216 üzenetére
Szerintem jó lesz az a kettő, amit kinéztél.
Hát matrica az mindkét oldalán van, de a AF12025 PWM oldalán van egy kis nyilacska ami mutatja a "szélirányt". Az Arctic Fan 9-et meg lényegében csak egyféle képp lehet beszerelni. Beszerezni viszont lehet nem lesz könnyű, én kerestem pár hétig mire találtam (itt és itt).
AF12025 PWM ventivel kapcsolatban keresd Nyugdíjast (ha rezegne valamelyik akkor nála gumi felfogatót is beszerezhetsz).Arctic Fan Pro TC nevében a tc a "termal control"-ra utal, szóval van egy beépített hőmérséklet érzékelője és a mért érték szerint szabályozza a fordulat számát, a gyártó ezt főleg hátsó kifújónak ajánlja (biztos nem könnyű itthon beszerezni).
"Danger! Avoid death!"
-
AXisBOLD
addikt
köszi a segítséget!
nem vagyok híve a netes rendeléseknek(van pár negatív tapasztalat) úgyhogy helyben körülnézek, van egy bolt ahol a srác lényegében mindent be tud szerezni csak idő kell hozzá, ha meg mégse akkor marad a ZM-MC1(ami már úgyis van)+ ZM-F3 és ZM-F2 Plus.
azért ezek se rosszak ha nem lesz AC.de sokat segítettél, köszönöm
üdv.
Aurea mediocritas
-
b05styp
tag
jah és a twin turbo-ra 92es vagy 120as ventik kénének?
:)
-
spln
tag
Szerintem 4nél többet már nem érdemes, sőt 3 is elég lehet (attól függ mit akarsz belepakolni, meg tuning lesz-e). CM RC690 alapvetően szellős ház így jó egy szellőzést könnyű kiépíteni (cserébe igazán halkat már kevésbé..).
12cm és 14cm közt különbség kb. annyi hogy adott légszállítást a 14es kisebb fordulaton tud, tehát lehet hogy halkabban.
Előre egy (vagy kettő) 12es befújni (ha nincs sok vinyo egy is nagyon elég), hátul és fent egy-egy 12es/14es kifúj.
Oldalra akkor érdemes, ha a vga nagyon "forrófejű". Komolyabb procihűtőnél a proci fölé fölösleges.Az UltraKaze elég nagy teljesítményű szóval abból 3 tuti elég lenne, de akkor a halkságtól elbúcsúzhatsz (ajánlatos valamiféle szabályozás hozzá, hogy ne mindig maxon mennyen)
A SlipStream a halkabbak közé tartozik, úgyhogy az mehetne hátra meg fentre kifújni (ha nem fontos a világítás akkor előre is akár).
Az Aerocool Silver Lightning valami hihetetlen jól néz ki, szóval én abból min egyet betennék valahova (pl a 12es változatából egyet-kettőt előre )Esetleg még Noctua-k közt nézelődhetsz, azok is halkságukról híresek (persze meg is kérik az árát )
"Danger! Avoid death!"
-
spln
tag
A pwm-nek pont az a lényege, hogy nem veszi le a feszt.
Gyakorlatilag csak sűrűn kapcsolgatja ki-be a ventit így az (tehetetlenségénél fogva) nem érkezik megállni két ki-bekapcsolás közt.
A ki illetve be kapcsolt időtartamok hossza határozza meg, hogy mennyit fog forogni. (Értelem szerűen hosszabb bekapcs, nagyobb fordulat; hosszabb kikapcs, kisebb fordulat.)Nem kioktatásnak, csak pontosításnak szántam
"Danger! Avoid death!"
-
Henk
veterán
Thx.
De neki olyan ritkán kapcsol be,hogy áll a venti.
Gondolom láttál már olyat mikor kis fesz-t adsz a ventinek és nem indul el.Kicsit megmozdul,de nem indul be.
Na én így jártam anno és ezt mondtam el.Az ő szavaiból is azt vettem ki,hogy hasonló jelenség van és áll a venti nála.
Én erre mondtam,hogy nem tudom jó e,hogy van olyan állapot mikor nem indul a venti de látszik,hogy erőlködik,mozdul a lapát,de nem tud felpörögni.
De lehet,hogy nála nem ez a helyzet. -
A venti felpörög, de csak rövid időre. Vagyis áll 2 másodpercet, felpörög 1 másodpercre és újra megáll, aztán így tovább. Nem kicsit megmozdul a venti hanem tesz jópár fordulatot.
Ebben vagyok bizonytalan hogy nem ártalmas e a ventinek. Ha jól tudom a gépeknek az elindulás a legmegterhelőbb. Lásd merevlemezek.
-
as_Rock
őstag
Sziasztok!
Zalmann 8700NT-n, és a BlueOrb II-n kívül van-e olyan procihűtő ami max. 70 mm magas és hatékonyságban hozza a Zalmann szintjét, valamint nem hangosabb és drágább?[ Szerkesztve ]
"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi
-
-
fekeandras
őstag
Hello.Celeron 440 -re kéne nekem megfizethető passzív hűtés vagy valami extra halk aktív.Ki mit ajánl?Tapasztalat esetleg?Netezős gépbe kell nem kell, hogy brutálisan hűtsön sosem lesz terhelve a proci.
-
G4ga
őstag
Hali all!
A segitségetek kérném!
Adott CM RC690 házikó,
Adott 1db Xilence Pro Fan XPF 120BL
Adott 1db Alap CM Világitós 1200RPM
Adott 4db Slip Stream 1900RPM
Adott 1db 80x80x15 pici venti!Kérdésem a következő lenne, a legjobb levegöáramlás érdekében hogy hejeznétek el a ventiket?
én erre a felállásra gondoltam:
Elöre bekerül a Xilence Pro Fan XPF 120BL - befuvó állapotba
Legalura egy SS 1900 - befuvó állapotba
Oldalra egy SS 1900 - befuvó állpotba
Hátulra egy SS 1900 - kifuvó állapotba
Tetejére egy SS 1900 - kifuvó állapotaba, és az alap kéken villogó CM ventiplussz a procin is van egy SS 1900!
Továbbá a pici ventit a ház ball oldalára lehet rakni, pont a proci alá, auz befuvó vagy kifuvó állapotba raknátok be?
Segitségetek elöre is köszi!
-
spln
tag
válasz Arpee78 #7228 üzenetére
Az OCZ Vendetta egy elég erős hűtő a Celeron 420 TDP-je meg csak 35W, szóval ne csodálkozz rajta hogy meg áll a venti (valószínűleg akár passzívan is elvinné).
(#7224) Henk:
Igen, az amit te leírtál tényleg nem tesz neki jót."Danger! Avoid death!"
-
spln
tag
válasz fekeandras #7229 üzenetére
Szerintem passzívnak Freezer 7 Pro vagy Hyper TX2 jó lehet (Freezer 7 Pro-ról úgy hallottam kisebb két magost is elvisz passzívan). A Celeron 440 35W-jához simán elég egy ilyesmi hűtő, feszt meg a minimumra amin viszi a 2 GHz-t.
Nem tudom mekkora összegre gondoltál, ezeket olyan 3,5~4e körül kapni kiskernél.(#7230) malwy:
ha összeraktad akkor képet ide a SilverLighting-okról![ Szerkesztve ]
"Danger! Avoid death!"
-
G4ga
őstag
válasz fekeandras #7229 üzenetére
[Cooler Master Vortex 752 ]
800 RMP-re leszabájzod és halk lesz!
ez picit halkabb és 4K! Szvsz ez is jó lehet! -
spln
tag
Hát ha ezt mind a 7et beszereled, akkor tuti ütős lesz a szellőzés
(persze quad tuninghoz jól jön )
Amúgy szerintem jó azaz elgondolás, amit leírtál.
Oldalsó venti meg befúvó legyen.fekeandrasnak amiket írtam hűtőket azokat passzívhoz gondolotam.
[ Szerkesztve ]
"Danger! Avoid death!"
-
as_Rock
őstag
#7227-re valami javaslat?
"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi
-
SOAD19
addikt
Hello!
Lehet beújítanék vmilyen HD4850-ös vga-ra. Valószínűleg inne szerezném be. A kérdésem az lenne, h milyen halk hűtőt ajánlanátok hozzá, mert gondolom elég hangosak a kártyák hűtései.
Köszi!
-
FrankBlack
csendes tag
Üdv mindenkinek.
Szerettem volna hogy halkabb legyen a gépem:
-Van egy Thermaltake Swing Plexi oldallapos ház
-Asus Silent knight II CPU hűtő
-MSI GeForce 8800 GT gyári hűtővel (de az nem túl hangos)
-12cm Noctua "Super halk" hűtő elől-hátul (szívja-fújja, hogy huzatos legyen a ház)
-Thermaltake TR2 470W táp, de a venti cserélve lett benne egy thermaltake 16 db zajszintű új hűtőre.És még miondíg hangos a gép. Nagyon zavaróan zúg még mindíg, de nem tudom miért, mert mostmár minden venti elvileg nagyon halk benne.
Segítsetek légyszi! mit csináljak még vele, hogy halkabb legyen?
-
BemAnyó
senior tag
válasz FrankBlack #7239 üzenetére
Hááát a az alkatrészek fele kb nem a szuperhalkságról híres amit itt felsoroltál, persze ez relatív, én a helyedben megnézném még a vinyót(kat) is, azok is tudnak hangoskodni, + szabályozgasd vissza a ventiket külön-külön így ki fogod tudni zárni a ludast, és nézd meg azt is hogy nincs e vlmi kilazulva a házon, jók e az illesztések , nem e remeg be valamii,
[ Szerkesztve ]
-
G4ga
őstag
válasz fekeandras #7242 üzenetére
szvsz az AC-t könnyebb is felszerelni a HYPER TX2 - én azért adtam el a TX2 mert utáltam le és felszerelni! Fater gépét mai napig a AC 7 Pro hüti!
-
shteer
titán
válasz FrankBlack #7239 üzenetére
Thermaltake 16 db zajszintű új hűtőre.
Tt-nek ne higyj sose - sztem ez tuti zúg
egy Yate Loon-t kell rakni a helyérederítsd ki mi zúg! füllel közelítsd a legnagyobb zajforrást
[ Szerkesztve ]
szerintem jónak tűnik..
-
G4ga
őstag
emléxem anno még a E6750-em hez vettem! persze ott se volt már egyszerü a tunning... spammal állandóan cserélgettük a procit, és a 3-4 levétel után azt hittem kivágom az ablakon
Ha jól emléxem az új tulaj AMD-re vette és semmi baja nem volt vele... engem az örületbe kergettet
-
Primőr
aktív tag
sziasztok!
egy 8 centis házhűtő ventilátor kellene irodai gépbe, szóval halknak kellene lennie.
Kinéztem már kettőt, az egyik:
Spire Ház hűtő FD08025S1L3/4
Sikló csapágyas, 3 és 4 pines tápcsatlakozó, 2500RPM, 25dBA
37,87CFNMA másik ez lenne:
Chieftec Ház hűtő AF-0825S 80x25mm 3pin/4pin
Sikló csapágyas, 3/4 pines tápcsatlakozó, 2000RPM, 23dBAzajszint: 23,0dBA
fordulatszám: 2200RPM
Levegőszállítás: 23 CFM / 2200RPMHa tudtok esetleg jobbat, szóljatok.
A pessszimista csak azért lát feketén, hogy túlélje a szürkét.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest