Új hozzászólás Aktív témák

  • Motion_Blur

    félisten

    üdv!

    Tanulságként szeretném leírni a történetemet (bár még közel sincs vége) kazánügyben:

    2 hónapja költöztem be az új (mármint nekem új, amúgy 11 éves) lakásomba, amiben egy Vaillant VUW 242 típusú turbós kombi gázkazán üzemel. Átvételkor a kipróbálás annyiban kimerült hogy megnéztem van-e meleg víz + bekapcsoltam a termosztátot hogy reagál-e a kazán. Minden rendben lévőnek tűnt.. átvétel után a teljes festés miatt minden radiátort leszereltem és gondosan kimostam. Már akkor is furcsának tűnt az a brutál mennyiségű iszap ami lerakódott a radiátorokban, de gondoltam így legalább nagyrészt tiszta lesz majd a rendszer + láttam már ilyet korábban. Festés után radiátortestek vissza, feltöltés + légtelenítés, minden oké. Aztán szépen lassan megérkeztünk a fűtési szezonba, így pár napja bekapcsoltam a fűtést. Rendben el is indult, csakhogy kb. 30-40mp múlva leállt. 3 perc szünet következett, majd ismét elindult, de fél perc múlva megint leállt. Azt gondoltam a szivattyú nem megy, leellenőriztem: a szivattyú ment, de tűzforró volt, ahogyan az előremenő csöve is. A visszajövő meg épphogy langyos.. megnéztem a radiátorokat, az 5ből 3 nagyjából egyenletesen meleg volt, 2 viszont csak a felső egyharmadában, alatta hideg. Ez arra utal hogy a kazán nem tud elég teljesítményt leadni. (ha levegős a rendszer pont fordítva van, alul meleg és felül hideg a radiátor).

    Mivel egyébként is tervben volt egy karbantartás, kihívtam a szerelőt, aki kb. ledöbbent amikor meglátta ezt:

    Mivel laikus vagyok, nekem nem tűnt fel hogy ezek a csövek teljesen alkalmatlanok arra a feladatra amit el kellene látniuk a rendszerben (mosdók bekötéséhez használják őket). Kicsi az átmérőjük és szinte meg is vannak törve. A szaki leengedte a vizet a kazánból, tele volt megkövült fekete darabkákkal... utána leszedte a csöveket, és megpróbált átfújni rajtuk... nem sikerült... olyan szinten voltak eldugulva a csövek hogy se folyadék, de levegő nem ment át rajta 'emberi nyomással' :W nagy nehezen egy imbuszkulccsal sikerült nagyjából kitakarítani a csöveket, megkövesedett iszap jött ki mindegyikből.. visszarakta a csöveket és próbáltuk a rendszert: most már több percig is képes menni a kazán egy szuszra, tehát valamelyest jobb az áramlás amit az is bizonyít hogy a radiátorok szinte egyből melegek, de az aljuk még mindig nem (2 radinál). Szóval az áramlás még a kitisztított csövek esetében is bővel a rendszer teljesítménye alatt van, szerencsétlen szivattyú csodálom hogy még bírja.. és gondolom hogy ez már évek óta így mehetett, az előző tulajt most nem minősítem inkább, de aki ez így átadta anno, annak a kezeit kéne eltörni.

    Sajnos most szezon van, és a jó szakemberre várni kell meg drága is... megbeszéltünk mindent, most várom hogy legyen ideje megcsinálni. Ezeket:

    - elmenő, visszajövő ""csövek"" cserélje rendes rézcsövekre
    - gázcső cseréje (az sem szabályos már)
    - mágneses iszapcsapda beszerelése (Fernox TF1)
    - a rendszerben lévő lerakódások feloldása Fernox F1 (vagy F3-al)
    - utóbbi kezelés még egyszer..

    Mire minden rendben lesz 100k fölött fog megállni a történet..

    Kérdések: milyenek a tapasztalatok ezzel a mágneses szűrővel kapcsolatban, illetve hány évente érdemes megismételni a Fernoxos átmosást?

    Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

Új hozzászólás Aktív témák