Új hozzászólás Aktív témák

  • ontheground

    tag

    válasz ontheground #22922 üzenetére

    Futottam még egy kört a developer snapshotos i386 32bites Geexbox-szal, itt hagynám a tapasztalataim az utókornak, hátha másnak, akinek mondjuk 32 bites vékonykliense, minigépe van, levedlett pc-je van, és standalone Kodi-t akar rajta futtatni, a lehető legkevesebb sallanggal, annak még hasznára válhat.

    Sajnos az előző telepítésem ebből az erősen béta verziós kiadásból meghalt, de nem a developer verzió miatt.
    Konkrétan az amúgy sem acélos, (harminc)2 gigás pendrive-om távozott el végleg az örök vadászmezőkre, megette a kenyere javát.
    Hozzám már hibásan került a 32 gigás Hama csoda.2 giga hibátlan blokkot sikerült belőle kicsikarnom, így bírta nálam 3 évig, tesztelősként, iso bootolósként. Isten nyugosztalja. :)

    Volt a rajta levő Geexbox-ról egy Clonezillával készített 500 megás image.
    Azt pakoltam most vissza egy 2047 bad sectoros (a tartalék terület már elfogyott) 160 gigás kukaszökevény Toshiba notebook winyóra(Ez volt kéznél).
    A Windowsok elég érzékenyek az ilyen rossz kondíciójú winyókra, a linuxok elég jól viselik az ilyet is(ideig-óráig).
    A winyó közepén van kb 60 giga összefüggő terület, ahol nincs hibás blokk, régebben sem volt.
    Ide kapott egy 25 gigás EXT4 partíciót a rendszer, más partíció nincs.
    A Geexbox-ot a Windows-os pendrivera ISO-t másolós progikból jól ismert Syslinux bootloader Linux változata, az Extlinux tölti be, ezt hála az égnek elég könnyű helyreállítani(mbr helyreállítás+boot flag az egyetlen partíciónak), még Win alól is megoldható, de én Linux alatt csináltam. :)

    A partíción a /boot/syslinux.cfg fájl a bootloader konfig fájlja, itt a "Timeout" után szereplő érték csökkentésével tovább javítható az amúgy sem rossz boot idő.

    Több idegesítő dolog is van ezen a rendszeren. Lehet ugyan rá további csomagokat telepíteni a Kodi addonokon felül az Opkg csomagkezelővel, azonban a csomagkezelő konfig fájlja gyárilag hibás, itt a helyes.
    A javított /etc/opkg/opkg.conf tartalma:

    src snapshots http://download.geexbox.org/snapshots/geexbox-kodi-i386-generic/20181015/binaries.i386/packages
    dest root /
    option force_space

    Így már szépen mennek terminálban az opkg list, opkg install csomagnév, opkg update stb. parancsok, fel is raktam a Midnight Commandert. :) A konfigban a "20181015" helyére a "latest" is mehet, mert most ez a legfrisebb snapshot verzió.

    Másik hibája a rendszernek, hogy lehetetlen leállítani, újraindítani, Power gombbal kellett kilőni, ez nem valami jó megoldás.
    A Kodi kikapcsoló menüjében a Kilépés, a Kikapcsolás és az Újraindítás is alapesetben csak arra volt jó, hogy a Kodi lejátszóprogramot újraindítsa(na meg, hogy kilépés után gyorsan CTRL-ALT-F1-et nyomva be tudjunk lépni terminálba).
    Ez a beépített Kodi és az alatta levő Linux hibája is egyszerre de szépen orvosolható. Terminálból egyébként szépen mennek a reboot, a systemctl reboot, a shutdown -p now, poweroff, systemctl poweroff parancsok(újraindítás, kikapcsolás), de így nagyon körülményes.
    Van egyszer egy jogosultsághiba, mely egy a /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d könyvtárban létrehozott barmilyen_nev.pkla fájllal orvosolható, tartalma:

    [Allow all users to shutdown and reboot]
    Identity=unix-user:*
    Action=org.freedesktop.login1.*;org.freedesktop.upower.*;org.freedesktop.consolekit.system.*
    ResultActive=yes
    ResultAny=yes
    ResultInactive=yes

    A * helyett lehet root is, itt most tök mindegy, mert egye3tlen felhasználónk a root, nem is lesz több.

    A másik része a problémának a developer snapshotos Kodi-ban keresendő, a Kikapcsolás/Újraindítás gombokra meghívott rutinokban, de ezek bele vannak fordítva a Kodi-ba, nem módosíthatók.
    Helyette azt lehet módosítani, mit hívjon meg a Kodi a gombokra. Ehhez az alap skin könyvtárában(vagy ha másik skint használnál, akkor az övében) kell egy fájlt módosítani.
    A kérdéses könyvtár a /usr/share/kodi_addons/skin.estuary/xml, a módosítandó file a DialogButtonMenu.xml.
    A módosítandó szekciók a $LOCALIZE[13016] és a $LOCALIZE[13013] cimkékhez tartoznak, azokat kicserélve, szépen kikapcsolható és újraindítható lesz a Geexbox-ot futtató szerkentyűnk.
    A javított szekciók:

    <item>
    <label>$LOCALIZE[13016]</label>
    <onclick>System.Exec("/usr/sbin/poweroff")</onclick>
    <visible>System.CanPowerDown</visible>
    </item>
    ....
    <item>
    <label>$LOCALIZE[13013]</label>
    <onclick>System.Exec("/usr/sbin/reboot")</onclick>
    <visible>System.CanReboot</visible>
    </item>

    Van itt még egy ilyen is, ezen még sakkoznom kell:

    <item>
    <label>$LOCALIZE[13012]</label>
    <onclick>Quit()</onclick>
    <visible>System.ShowExitButton</visible>
    </item>

    Ez utóbbi lépne ki a Kodi-ból, de ez is rosszul működik. Kilépéskor már indul is vissza a Kodi alkalmazás. Majd írok szerintem valami szkriptet, és berakom ide onclick-re, hogy lépjen ki, akadályozza meg a program újraindulását, meg ha lehet, nyisson egy parancssort.

    Összességében elég fürge így a rendszer, stabilitási gondok nincsenek, mindenféle addon működik, a magyarok és a külföldiek is, eddig hiba nélkül. E közt meg a fentebb ajánlott Puppy felgyorsítása mellett választottam, egyelőre maradok ezen, aztán lehet a Puppy-nak is nekiesek, kigyomlálni, meg felgyorsítani a boot-ot. A winyót egyébként egy tönkrement microUSB kábel USB dugójának és egy rossz táp SATA tápcsatijának forrasztásos-zsugorcsöves összeházasításával kapott kábel táplálja USB-ről, és egy kínai USB-IDE-SATA átalakító kapcsolja a vékonykliensemhez. De veszek majd egy SATA toldót szerintem, valószínűleg ilyet: [link]
    Ezt talán nem kell faragni, hogy beférjen a HP T5740 vékonykliens házába(ennek tűnik a legkisebbnek a csatija az eddig találta közt), valamint a winyó is beköltözhet a házba. A winyó se gond, van ebből a winyóból még egy 320-as, az még sokkal jobb állapotban is van. A rendszerről meg az addonok felrakása után megint csináltam image-et.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák