Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szgzuri

    csendes tag

    Horgokkal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    Szitu: hosszú előkés feederezés a Dunán, csalitüskére tűzött csali, pl kemény kukorica vagy 8-10mm wafter.
    10-12-es méretű horog, 80 cm hosszú monofil előke 18-20-as méretben, heavy feeder bot.
    Célhalak nagyobb keszegek, márna.
    Ehhez keresek horgot.

    A csalitüskét csomómentes kötéssel kötöm, ebből következik, hogy füles horgot célszerű használni.
    Jelenleg erre a célra olyan füles horgot használok, aminek a füle a szárral egy síkban van (gamakatsu strong carp). Monofil zsinórral kötve a csomómentes kötést, az egyenesen álló fül a zsinórt behajlítja a horoghegy irányába, azaz a zsinór futása megtörik a horog szárához képest.

    Olvastam, hogy vannak olyan füles horgok, ahol fül hátrafelé ki van hajlítva (un. hair rigger típus, pl preston kkmb), így a csomómentes kötés után a monofil zsinór a horog szárával nagyjából egyenesen áll.

    1. Kérdés:
    Még nem használtam ilyen kihajlított fülű horgot, ezért kérdezem mi a véleményetek, tapasztalatotok ezzel kapcsolatban, hosszú előke + monofil zsinór esetén a hal megakasztásának hatékonysága szempontjából van-e gyakorlati különbség az egyenes vs kihajlított fülű horog között?

    A kihajlított fülű horgok választékát nézegetve feltűnt, hogy nagy részük szakállmentes. Ilyen horgot sem használtam még. Azt olvastam, hogy rövid előkés method pontyozásra nagyon jól használhatók a szakáll nélküli horgok, és kíméletesebbek a halhoz, mint a szakállas verzió.

    2. Kérdés:
    Mi a véleményetek, tapasztalatotok a szakállmentes horgok használatáról a fent leírt hosszú előkés dunai feederezés során?
    Saját tapasztalataim alapján ennél a módszernél fárasztás közben előfordulhat, hogy rövidebb időre elveszthetjük a direkt kontaktust a hallal, pl a hosszabb előke miatt, ilyen körülmények között is bátran használhatók-e szakállmentes horgok?

Új hozzászólás Aktív témák