Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz StLui #76560 üzenetére

    A magyarországi terepek nagy része alapvetően túrázós, leszámítva pár technikásabb szakaszt. Konkrét lejtőzésre (DH-ra) alkalmas felvonós pálya egyedül Eplényben van. Illetve ott van a Budapesti fogas, és a Budai-hegység néhány durvább szakasza. Amit te szeretnél az egy AM vagy Enduro bicajozás. Tulajdonképpen ez is túrázás, csak van benne csapatós rész is.
    Azért a trekkinget ne keverjük ide, mert az másfajta túrázást jelent. :)
    Nem tudom mennyire ismered az Alpinbike-os srácokat, de ott például a Dani évek óta Giant Trance-el megy mindenhol. Ez egy 140mm-es AM gép. Pedig ő elég durván nyomja lefelé és fölfelé is. Rendszeresen túravezető a Cross alps túrán ahol napi több ezer méter szintet küzdenek le elég durva lefelék is vannak.
    Ha neki megfelel az AM gép, akkor neked is megfog, elhiheted. :)
    Ettől függetlenül megveheted az Enduro-t is, csak próbálok rávilágítani a valóságra. A te esetedben full semmi értelme nem lenne a 160mm rugóútnak, mert semmi pluszt nem adna a 140-hez képest. Csak a nagyobb súlyt éreznéd meg belőle, meg azt, hogy rosszabbul mászik. Lefelé semmivel nem lennél vele gyorsabb. Ahhoz már nagyon profin kell nyomni, hogy valaki megérezze a 140 és 160 közti különbségeket és még profitáljon is belőle. Az én mostani bicóm is AM, és azt kell mondanom, hogy brutál lefelé. Nem mondom, hogy egy profi lejtőzős lennék, de azéért szeretem megereszteni. Mondjuk az átlagnál jobban és még így is rengeteg tartalék van a gépben.
    Még ha pedelec gépet vennél, akkor azt mondanám, kb mindegy, hogy AM vagy Enduro mert a rásegítés majd kompenzálja a plusz súlyt, de normál hajtással inkább az AM. Enduro-t akkor vennék ha lenne pénzem egy Full carbon gépre. Na ott már tényleg van értelme. Aluból, normál hajtással én max az AM-et venném meg. Pláne magyar terepre. Még a 120-130mm rugóút is elég az esetek 70-80%-ban. Egy merevhez képest az is komoly ugrás, de a 140 tényleg a plafon.

    Na ezt tudja egy Enduro, 60-al a kövek, gyökerek közt. :) [link]

    joysefke: Azt kell eldönteni, hogy mi a fontosabb. Érthető a te álláspontod is, mert te egy teljesítmény orientált ember vagy, maraton versenyeken is indulni akarsz, számít, hogy mennyi idő alatt teszed meg a köröket stb. Nyilván merevben gondolkodsz mert kétségtelenül ez mászik a legjobban. De StLui szavaiból úgy veszem ki, hogy ő egy élmény bicót szeretne, amivel persze el tud menni túrázni is, meg felmászik a hegyekre, de nem versengeni akar. Erre a célra egy AM gép 100 szor jobb mint a merev, nem véletlenül hívják Alllmountain-nek a kategóriát. :) Az lehet, hogy egy jó karbon merev gép már lefelé sem rossz egy minőségi villával, de egy 140-es alapabb felszereltségű AM fully is megeszi reggelire lefelé akármelyik full-full carbon XC merevet. Ott ahol a merevvel elpattogsz és fékezel a 140-es gép átcsörtet, csak markolni kell a kormányt. És a súlypontja is jóval hátrébb van tolva, ezáltal a meredekebb szakaszokon sokkal magabiztosabb vagy vele. Csodák nincsenek, amennyivel jobban mászik az XC annyival jobban lejtőzik az AM. :)

Új hozzászólás Aktív témák