Új hozzászólás Aktív témák

  • Zanik

    addikt

    válasz Dark Archon #246679 üzenetére

    Ráadásul ha leszállok a bringáról és áttolom, az több időbe telik, mintha áttekernék, ergo az autós hosszabb ideig áll a zebránál.

    Ettől függetlenül én is jobb megoldásnak tartom, ha van felfestve külön kerékpársáv a zebra mellé, még úgyis hogy a kerékpárosnak nincs elsőbbsége. Csak ezt sok helyen nem alakítják ki.

    Mutatok két példát, amik itt vannak a városomban, egymástól mindössze 100 méterre.

    Itt van ez:

    Erről azt kell tudni, hogy régebben a kerékpárút csak a bal oldalon volt, a jobb oldali folytatása később készült el. A bal oldalon pár méterrel korábban megszűnik a kerékpárút (mert régen addig tartott!), és emiatt van egy kerékpárút vége jelzés és egy stoptábla. A jobb oldali részen is van egy kerékpárút-vége tábla, de stoptábla nincs.
    Ez amúgy egy forgalmas kereszteződés, és itt esze ágába sincs egy kerékpárosnak sem átrobogni anélkül, hogy meggyőződne arról, hogy biztonságos. De nem értem miért kéne leszállnom, ha gyorsabban átérek tekerve, miután meggyőződtem róla, hogy biztonságosan át tudok kelni, anélkül, hogy bárki veszélyeztetnék vagy lassításra késztetnék?

    Aztán 100 méterrel odébb, a kerékpárút új részén már úgy tűnik gondolkodtak a tervezők:

    Hopp, itt már van rendes felfestés. Viszont a kerékpárosnak továbbra sincs elsőbbsége! Ott van szépen az elsőbbségadás kötelező tábla nekik (nagyon helyesen)!
    Tehát megáll. Meggyőződik arról hogy nem jön autó, vagy ha jön, akkor lemond az elsőbbségéről a kerékpáros javára, és a kerékpáros áttekerhet a túloldalra. Szimpla, egyszerű.

    A bosszantó dolog igazából az, hogy a kerékpáros mindkét helyen ugyanúgy áthaladhatna tekerve az úttesten. Csak basztak a kerékpárút régi részen átgondolni a dolgot, felfesteni az átkelésre alkalmas sávot (láthatóan elférne ott), és elsőbbségadás kötelező táblákat kirakni a bringásoknak. Helyette szállj le, és toljad, mert "úgy szabályos".

    Szóval ez az amikor a rosszul megtervezett átkelő miatt szopatják a kerékpárosokat, és képesek büntetni őket, amiért nem szállnak le hogy gyalogossá változzanak 10mp-re, tök feleslegesen.

    #246681 Friczy: Nem értettelek félre, pont arra akartam rámutatni, hogy sokan rosszul értelmezik, és azt hiszik hogy a KRESZ szerint "tilos tekerni", pedig csak annyi történik ha nem szállsz le hogy "nincs elsőbbséged, mert nem vagy gyalogos". (Lehet Velizare-nak kellett volna címeznem, bocsi.)

    [ Szerkesztve ]

    Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82

Új hozzászólás Aktív témák