Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz MPowerPH #205176 üzenetére

    Nem azt mondom, hogy a Cube rossz, sőt, ár/értékben kifejezetten jó gépeket gyártanak, de azért 5000 euro magasságában már talán érdemes elgondolkodni más márkán. A Cube konzervatív gyártó, nem akar túl extrém lenni, míg egy Orbea, YT, kicsit hosszabb és laposabb vázakat gyárt. YT vázakban ott a flip chip, a csapágyazásra is jobban odafigyelnek, a Cube egy tömegtermék, YT, Orbea minőségben kicsit jobb.

    A Jeffsy is egy Trail gép (bár ők ezt all mountain-nek hívják), YT fronton a Capra az enduro, laposabb fejcsővel és 170-es rugóúttal.

    22 februárban elérhető a jeffsy a hivatalos oldaluk szerint, sajnos bordóban nem, de ez is bármikor változhat. Jövő év elején biztosan lesznek beérkezések. Figyelni kell az oldalt. Jövő tavaszig már kb minden el fog fogyni, de még talán idén télen és jövő év elején el lehet csípni ezt azt. Orbea passz, de biztos abból is lesz azért.

    Nekem is volt MT5-ös fékem, de MT8-at is használtam egy ideig, tulajdonképpen azokkal még úgy ahogy elvoltam, nem voltak nagyon erős fékek, de légteleníteni lehetett őket és beállítani is. Viszont az MT7 teljesen más, hidd el, hogy amit lehet én megtettem, az évek alatt volt időm kitapasztalni, hogy lehet féket légteleníteni, hiszen a munkám szerves része, napi szinten ezeket csinálom. MT7-el is mindent megpróbáltam, most pl zsinórban 3 különböző bringán volt ugyan az a jelenség. MT7-es fékek, újszerű állapotban, tökéletesen légtelenítve, egy szem buborék nem jött már sehol, dugattyúk is szépen együtt mozdultak, azokat is letisztítottam, olajoztam is, párat pumpálsz a fékkaron és marad kb egy hajszálnyi résed az egyik oldalon, na ezt oszd be két oldalra úgy, hogy ne súrlódjon. Kb a lehetetlen küldetés. Pedig tényleg mindent csináltam velük amit csak lehet, rengeteg olajat elhasználtam, többszöri feltöltés, visszaszívás, átfolyatás, de b@szott az rám :D . Egyszerűen ezt produkálja.
    Sram is detto hasonló jelenségeket produkál, de azért ott többször koronázza siker a sok szenvedést. :) Viszont Shimano fékkel összesen annyit csinálsz, hogy átnyomod rajta egyszer az olajat, kicsit pumpálsz a fékkaron és kész, felszereled a nyerget, beállítod középre és ennyi. 50-ből 49-szer tökéletes, az újszerű és sokat futott fék is. Ez az amit meg sem tud közelíteni egy Sram, főleg nem egy Magura.

    Azért a 4 évenkénti olajcsere kicsit gázos, még ha keveset használod, akkor is illene max 2 évente. Sűrű használat esetén akár fél évente.

    Egy modern trail vagy enduro gépnek ma már elég lapos a fejcsöve 66-64 fok körül változik.
    Az első háromszög is hosszú, manapság egy M-es váz rendelkezik olyan hosszal mint mondjuk 6 éve egy XL. Ezek a geometriák megszokást igényelnek a kanyarokban, de ha ráérzel nagyon kényelmesek és agresszívek is tudnak lenni lefelé, sokkal durvábban be tudod tenni a kanyarba és a kerekek tapadása is nagyobb, mert optimálisabb a súly eloszlása, a bringában ülsz, nem a bringán. És mivel hosszú a gép eleje, stabilabb is nagy tempónál. A mászást meg azzal javították, hogy meredekebb lett a nyeregvázcsőszög. De a mászás alapvetően 3 dolgon múlik, az első és legfontosabb a bringás kondíciója és technikai tudása, a második legfontosabb meg a bringa össztömege. És a harmadik fontos tényező egy trail/enduro bringa esetében a rugózás karaktere, mennyit nyel el a tekerésből és mennyit visz át az útra.

    A fenti táblázatból ami szerintem lényeges, mondjuk egy L-es vázat figyelembe véve, ez a méretem. A nyeregvázcső a Cube-on már 47cm, ami kicsit sok, vagy inkább határeset lehet, nehezebb mögé ülni meredek terepen, illetve dropperből is kisebb kellhet egy mérethatáron lévő embernek. A YT-n ez a méret 43,5cm, ami jelentősen alacsonyabb.
    Reach, ez ugye az elérése a kormánynak, az egyik legfontosabb méret, amikor kiállsz a nyeregből, a kormány távolságát adja meg. Cube 45,7cm, YT 47cm. A 47 szerintem ideálisabb egy L-es váznak.Láncvilla hossz megegyezik. YT-n 2 fokkal meredekebb a nyeregvázcső is ami mászásban segíthet. Persze ezek azért egyéni dolgok is, attól is függ milyen testalkatod van, simán lehet, hogy valakinek a Cube lesz a szimpatikusabb, de ha tapasztaltabb montis szemmel nézem, szerintem inkább a YT.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák