Új hozzászólás Aktív témák

  • Astroboy

    őstag

    Jobb is vigyázni, mert egy elázott bringás alu/karbon vázon, ráadásul terepből kiemelkedve igencsak vonzó egy villám számára. :K
    Egyszer jobban rámentem a témára, és próbáltam az általánosan ismételt dolgokon kívül új, esetleg külföldi tapasztalatokon alapuló tanácsokat szerezni.
    Nem mentem túl sokra -végül is ugyanazokat a javaslatokat olvastam, csak angolul. :D

    Egy-két fontos tanácsot azért megosztanék veletek, nem akarom, hogy okoskodásnak tűnjön, de hátha valaki nem hallott róla, és életet menthet:

    Ha nyílt terepen ér bennünket Zeusz haragja, a legjobb messzire elkerülni a fákat és keresni egy árkot. Lehet vizes/lápos is ne törődjünk a ruhánkkal, akkor is ereszkedjünk addig, amíg a fejünk egy vonalba kerül a partfallal. Maximum mocsarasak koszosak leszünk derékig, de ennél sokkal fontosabb az, hogy NE EMELKEDJÜNK KI A TEREP VONALÁBÓL!
    Bringánkat minimum 30(!) méterre fektessük le, ugyanis nagy valószínűséggel mágnesként vonzza majd az égi delejt a drótszamarunk. :K 30 méter terepen már az a biztonságos távolság, amit nem "húz át" a földben a villám, mivel -szerencsére- nem szeret pár méternél távolabb vízszintesen terjedni.

    A cél: egy esetleges villámcsapás esetén is TUDATOSAN kizárni a szívet a létrejövő áramkörből.

    Rossz megoldás nyílt terepen:
    A kiemelkedési magasság lefekvéssel történő csökkentését azért nem javasolták soha, mert bár a kisebb magasság miatt laikus szemmel jobb ötletnek tűnhet az üldögélésnél, ez esetben egy közeli villám a földön fekvő vizes testünkön keresztül GARANTÁLTAN és EGYBŐL megtalálja a szívünket.

    Jó megoldás nyílt terepen:
    Seggünkön ülve felhúzott lábakkal kulcsoljuk össze karjainkat térdünkön, így egy esetleges villámcsapás esetén az áram elkerüli a szívünket, és a karjainkon keresztül a legrövidebb utat választva lábszáron keresztül földelődik.
    Még mindig jobb egy másod/harmadfokú égési vonalat ápolni, mint a megállt szívet újraindítani...

    Egy kis adalék:
    MINDEN villámcsapást MINDIG előre jelez az adott területen növekvő elektromos térerősség!
    Ez lehet szúrós ózonszag, vagy hajunk/szőrszálaink statikus feltöltődése. Meg fogjuk ismerni, mert állítólag aki már érezte, azt mondja, hogy még az ember szeme/füle is pattog olyan intenzív térerő jön létre. :Y
    Ha hasonlót tapasztalunk, AZONNAL ÉS MINÉL GYORSABBAN hagyjuk el a területet, mert 99%, hogy oda fog sújtani a ménkő!

    Remélem tudtam újat mondani a témában, elnézést a novelláért! :DD

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák