Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz konzumpro #4752 üzenetére
Mondjuk pont automatáknál aligha ér össze a kés, akárhova tekered. Ki van találva, a debil júzer ne tegye tönkre. De a lényeg megvan, pörgés közben kell piszkálni.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
nagyúr
-
addikt
válasz konzumpro #4873 üzenetére
Értelek. Őrlőm egy delonghi késes van, nem rossz sztem
Előszőr is nem kart hanem kosarat kellene vennem - és nem a gyárit használnom
Múltkorában linkelt vki egy helyet ahol lehet venni mindenféle kosarat, kart, kiegészítőket - de nem találom. Azt be tudod linkelni?Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
DrDante666
tag
válasz konzumpro #4963 üzenetére
Köszi a választ. Nézegettem azokat is, amiket említesz. Igazság szerint eredetileg Mukka Expresst szerettem volna, viszont elbizonytalanított, hogy a magasabb ára ellenére mégis eléggé panaszos a szelep, ki tudja mennyi időnként vehetnék újat, és az utángyártottak szintén panaszosak. Aztán (talán már túlságosan is) hosszas olvasgatás után Brikka, Mokina, végül Moka Express lett a kiszemelt.
A Mokinával kapcsolatban arra emlékszem, hogy ugyanúgy kb. 6-8 g kávéőrlemény megy bele, mint a Moka Express 1-be. Ebből amatőrként arra következtettem, hogy bár lehet a kialakításából adódóan jobb, viszont erősebb/töményebb kávát főz. Ettől viszont tartok valamelyest, mert azt is megérzem, ha az instant kávét túlzásba viszem. Utólag meg gondolom már nem szerencsés hígítgatni a Mokina főzetét.
Ugyanez a helyzet a Brikkával, tudomásom szerint bár 2 személyes, méretét tekintve a 3 személyes Moka Expressnek felel meg, és több őrleményt igényel a Moka Express 2 személyesénél (talán 12 g helyett valami 15-16 g) viszont kevesebb a főzet, azért tekintik sokan 1 személyesnek. A kávémennyiség alapján ez szerintem erős lenne nekem, és a kevesebb főzet miatt még felezni sem tudnám érdemben. (Sejtésem szerint gyakorlatilag a Mokina dupla vagy tripla megfelelője lehet némi cremával.)
Összességében tehát elhiszem, hogy ezek ízletesebb kávét főznek, különösen azok számára, akik naponta akár több dupla kávét is simán megisznak, és szinte már immunisak koffeinre. Nálam viszont túlságosan jól hat (ha túlzásba viszem pedig jót tudok aludni tőle), bár érzékeny még éppen nem vagyok rá elvileg. Ezért szeretnék erre tekintettel lenni, ha jár is némi ízélménybeli lemondással, az instanthoz képest az anyagi befektetés ill. előrelépés arányát nézve így is megérős előrelépésnek tűnik.
A Graef CM 702 őrlővel kapcsolatban pedig azt szűrtem le (de nyugodtan javítsatok ki), hogy inkább a finom őrlemények előállításában jó (pont most is van egy ilyen hirdetés aprón), tehát elsősorban azoknak ajánlott, akik a későbbiekben presszógépre terveznek továbblépni. Én annál alkalmibb kávésnak tartom magam, és emellett egy kotyogós mellé az árát sem érzem egy kategóriának, így egyelőre beérném egy olcsóbbal, ami még vállalható.
[ Szerkesztve ]
-
eastsider
nagyúr
-
eastsider
nagyúr
válasz konzumpro #5163 üzenetére
Én is erre jutottam.
Szerintem csak bizonyos szériáknal volt. Enyembe 2013 van több helyen írva. Alig volt használva... Kizárt hogy Salvatore Palermobol kiszerelte volna ezt belőle (tőle vettem eBayen). Szeintem én szeretem le ezt először. Fel óra Google után is erre jutottam.
Mi a konszenzus előre forralt/ nem forralt víz ügyében?
Arra rájöttem, hogy közepes villanyrozsan érdemes főzni..Azon gondolkodtam, hogy először meg kell tanulni brikkaval főzni, utána nézek gaggia babyt... Csak ott már bonyolódik a dolog egyre inkább. A konyhában a hely pedig limitált
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz konzumpro #5208 üzenetére
Nekem is a Jacobs Krönung volt az egyetlen, ami igazán bevált, csak nem akartam említeni, mert mástól még nem hallottam, mindenki a nescafét tolja, úgyhogy azt hittem, egyedül vagyok ezzel
Egyébként én akkor instant kávéztam, amikor a munkahelyen nagyon rossz ízű volt az automatás kávé, szóval van annak realitása, hogy az embernek ilyesmire legyen szüksége, bár sokat fejlődött a kávékultúra, most már majdnem minden irodában van normális kávégép.
-
Ármester
válasz konzumpro #5439 üzenetére
Ennek meg valahol a kettő közti átmenetnek kéne lenni
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
hyperspace
őstag
válasz konzumpro #5476 üzenetére
Én is így ütögetem, plusz kétszer ráindítok még egy kicsit, és nekem így nem marad bent pangó. Amit korábban írt #5474pető bá', az nekem nagyon soknak tűnik, FAG-ban marad annyi, konstrukciós hiba miatt. CM702-nél ekkora bajok nincsenek pangó téren szerintem.
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
inf3rno
nagyúr
válasz konzumpro #5516 üzenetére
Szerintem csinálj kísérletet elgázosított és nem elgázosított kisebb adagokkal, aztán kiderül. Én most arra tippelnék, hogy placebo, és a fagyasztás adja a lényegi részét a dolognak, nem az elgázosítás. Szobahőmérsékleten viszont lehet értelme, és ott egyszerűbb is megtölteni a zacsit, mert biztosan hidegebb a hirtelen kitáguló széndioxid, mint a benne lévő levegő. A fagyasztóból kivettnél ez már nem feltétlen igaz.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz konzumpro #5522 üzenetére
Ha oxidációtól akarod védeni, akkor inert gáz kell. A nitrogén és a széndioxid is ilyen. Lehet még argonnal vagy neonnal is tölteni, ha fényjátékot is akarsz bele.
A széndioxid vicces. Állítólag a NATO a hidegháború alatt felrobbantott egy hegyet, amiben kerozint tároltak, mert széndioxiddal gázosította el nitrogén helyett a tűzvédelmi rendszerük, és a bemutatónál amikor kinyitották a szelepet, akkor szikra keletkezett emiatt. Az ilyen sztorik miatt szerettem a biztonságtechnikát.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz konzumpro #5637 üzenetére
Érdekes. Nekem az jött le, hogy minél finomabb a szemcseméret, annál jobban kijönnek a savak, és azért növeltem az elején a szemcseméretet addig, amíg már nagyjából eltűntek, és csak az aromát éreztem. Nálam ez a 9-es méret, de talán már 7-es méreten is átnyomná a gép a vizet. Ezzel az alzás kávéval legalábbis így volt. A hőmérséklettel még nem játszottam. Ezzel a géppel (Dedica) azt hiszem csak 3 féle hőmérséklet van.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
looser
addikt
válasz konzumpro #5753 üzenetére
Ezzel kapcsolatban maradt bennem kétely az előző beszélgetésből; az első Delonghi-n volt egy "beépített", lényegében a készülékházból kiálló műanyag tamper, amivel tömöríthető volt az alapból nyomásfokozós karral árult és feltehetőleg arra is tervezett filléres otthoni gép. Ezek szerint tényleg nincs jelentősége a tamperelésnek? Ezért álltam ki az előző hozzászólás-váltásban is a tamperelés mellett, holott tudom, az alacsony nyomású (vízt gőzzé forraló és a kávépogin átpréselő megoldások (Szarvasik, kotyogósok)) esetében sem tömörítünk. Nem tilos persze, a gőz utat tör a legkönnyebb úton, ami ugye lyukat képez és a kávépogi nagy része kioldatlan marad. Évekig ittam ezt és tapasztaltam a Szarvasinál. Tehát a kérdésem az, hogy az otthoni pumpás kisgépek (15-19 bar között) esetén nyomásfokozós szűrővel nem szükséges (ajánlott) tamperelni?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Saját
csendes tag
válasz konzumpro #5758 üzenetére
Értem - közben utána is néztem, a típusa SilverCrest SEM 1100 B3. Sajnos nem találtam róla infót, hogy mivel van szerelve.
A Dedica az thermoblokkos, viszont azt nem tudtam, hogy acél csőben fut a víz, és nem érintkezik közvetlen az aluval - ez 100%?
Előre is köszönöm.
-
inf3rno
nagyúr
válasz konzumpro #5835 üzenetére
Nem feltétlen. Annyit tudok mondani erre, hogyha az ecet rossz és a tejsav vagy a citromsav jó, akkor biztosan nem a savasságuk a kulcs, hanem valamilyen más reakció történik. Megpróbálok utánajárni.
szerk:
Ami biztos, hogyha itt az elasztomereket nézed, ami között ott a szilikon is, akkor az ecettel kevésbé kompatibilisek, mint a citromsavval és a tejsavval. [link] Ránézésre minél nagyobb a molekula méret, annál kevésbé roncsolja. Szóval valószínűleg a citromsav a legjobb ezek közül, és azért, mert nem tud behatolni a szilikon belsejébe a nagyobb mérete miatt szemben mondjuk az ecettel. Én legalábbis erre tippelek. A hangyasav szintén nem kompatibilis, ami ezt támasztja alá. A propionsav, vajsav lenne még érdekes.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
looser
addikt