Új hozzászólás Aktív témák

  • vati

    senior tag

    válasz CyberPunk666 #29949 üzenetére

    Egyet kell értsek, a háttérműveltség (tárgyi tudás) szerintem is elengedhetetetlen. Ahogy az is, hogy képes legyen logikusan gondolkodni, problémát megoldani az ember. De utóbbit tudás nélkül nincs mire alapozni.

    Sokan sokmindenre panaszkodtak már itt, de azt még nem olvastam, hogy esetleg gond van a hallgatói emberanyag átlagos minőségével is, pedig az egyetemre bejutók átlag IQ-jának szükségszerűen romolnia kellett: 30 évvel ezelőtt a népesség feleannyi-harmadannyi része tudott elvergődni egy diplomáig mint manapság. Valamennyit nőtt ugyan az átlag IQ évtizedek alatt, de nem annyit, hogy 1:1-ben indokolná a több diplomást -> vagyis átlagosan gyengébb képességű emberek is bejutnak a képzésbe és kellő szívósság után diplomát is szereznek. A képzés nem rájuk volt kitalálva 50 évvel ezelőtt, így vérszopás lesz végigcsinálniuk -> panaszkodnak a rugalmatlan rendszerre, a kontraszelektált oktatókra, az értelmetlen szórótárgyakra, az egész világra.
    Valahol mindenkinek igaza van vsz., azt nem látom, hogy Nyugaton miért működik a rendszer? Ott sem sokkal magasabb a népesség átlag IQ-ja, mégis több a diplomásuk.

    A szokásos ellenérv, hogy manapság több a fehérgalléros munkahely mint régen,
    de ettől még nem hinném, hogy az elméleti fizikus, prog.mat. képzés "nehézségi foka" sokat változott volna. 30 éve még bolognai rendszer se volt nálunk.

    Ami a topikhoz is kapcsolódik, Magyarországon a munkáltatók elég brutálisan megfizetik a felsőfokú végzettséget, signaling értéke van. Akkor is, ha vannak problémák a képzéssel, és esetleg nem is releváns a végzettség adott munkakörre. Volt ének-torna tanárszakot végzett kollégám is, mint sw fejlesztő. Engem annak idején a 90-es években úgy vettek fel fejlesztőnek, hogy se releváns diplomám, se fejlesztői tapasztalatom nem volt.

    Szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban nagyon nem szokták díjazni az ennyire kacskaringós karriereket, de felvetődik a kérdés: mi a diszfunkcionális, ha ilyenek mégis lehetségesek itt kelet-európában? Mi van elszúrva a mindenen kívül?

    [ Szerkesztve ]

    Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."

Új hozzászólás Aktív témák