Hirdetés
Aktív témák
-
tyrant21
csendes tag
ADSL kapcsolatomat szeretném megosztani WinXp alatt...
a host ban egy 10/100 Ethernet hálózati karesz van BNC-vel és UTP bemenettel...
az ADSL Bridgeről az UTP kábelen száguld az adat a host gépbe...
a kérdés a következő lenne:
-megoldható e új kari nélkül a hálózat megosztása (használható e a BNC csatlakozó ha az UTP csatiba már csatlakozik kábel, azon jön be az adat)
-vagy vennem kell még egy hálózati kártyát hogy BNC-s otthoni hálózatot építsek ???
thx -
Elrood
őstag
Asszem nem oltható meg a egy kártyán BNC és UTP együttes használata.
Tehát kell kártya. Csináld meg a belső hálót, a net megosztás egyszerű XP alatt.''The spice exists on only one planet in the entire universe. A desolate, dry planet with vast deserts. The planet is Arrakis, also known as DUNE.''
-
Tobb helyen lattam SMC7004VBR 4 portos ''DSL routert''.
Ez akkor azt jelentene, hogy ebbe bedugom az ADSL-t, es akkor negy UTP-n meg jon ki? Hogy megy ez? -
simbazz
aktív tag
Kérdésem idevág eléggé...
Adott 2 gép.
Adott 1 ADSL kapcsolat.
Adott 1 DSL/cable router, például Micronet vagy SMC.
Erre a routerre rálógatjuk a 2 gépet, lesz net, hurrá. De lesz-e a 2 gép között hálózat?
Megoszlanak a vélemények, vannak olyanok, akik állítják, router se kell, csak egy switch, aztán minden gépről betárcsáz aki netezni óhajt (switch esetén ugye a hálózat default).
Ez IMHO baromság, mert akkor minek kellene router a netmegosztáshoz?! Routergyártók csak úgy poénból csinálnak routert?Elektromos abakusz
-
simbazz
aktív tag
Ok, közben rátaláltam termékismertetőkben.
Következő lamer kérdés
Router és gép között lehet crosslink kábel? Vagy mindenképp sima patch kábel kell? Mert van egy jóhosszú crosslink kábel elfekvőben, hasznosíthatnánk... Ha meg patch megy csak, nemgáz, dugó levág, rárak másik. Csak minek dolgozzak ha nem muszájElektromos abakusz
-
steveetm
őstag
Természetesen megoldaható swtichel is, router nélkül, ilyenkor egyik gépet be lehet állítani netmegosztásra, és ha az megy rajta keresztül netezik a másik, ha nem simán feltárcsáz. Sőt ha engedné a szolgáltató egy user többszöri bejelentekzését, még ez sem kellen, mind fel tudná építeni a saját kapcsolatát a szolgáltató felé.
Üdv.: steveetm -
Pharaoh
aktív tag
Lenne egy kérsédem:
ADSL-el net van megosztva két gép között, nem router-rel. Az egyik az átjáró a mésik a kliens.
Az lenne a probléma, hogy a kliens gépen néhény weboldal nem jönn be, pedig a másikon tökéletesen mejönnek.
Mi lehet a baj? -
Pharaoh
aktív tag
Lenne pár kérdésem a routerrel kapcolatban:
1. Routernél be lehet-e állítani, a gépek ip-jét, vagy random módon kiosztja őket? Ha belehet, akor a routerben kell, hogy melyik portra milyen ip-t rakjon, vagy a winbe beállítom és azt érzékeli?
2. Belehet-e álítani, hogy a sávszél-t milyen arányba ossza meg?
3. Milyen gyors helyi hálót lehet vele csinálni?
4. Nem lassítja a netet, vagy van egyébb hátránya? -
Warlock_42
senior tag
Biztos vannak nálam hozzáértőbbek is, de azért:
1. Általában tudnak DHCP-t. Ha nem óhajtod akkor win-ben kell állítani fix IP-t.
2. Nem tudok róla, hogy lenne ilyen Router. Erre a célra Linuxos szervert szoktak ajánlani.
3. Mint az álllat Nem csak a Router határozza meg a sebességet, hanem a kártyák, kábelek...
4. Nem tudok róla. Fogyasztja az áramot, zümmög, stb.What does the free fall feel like? Asks the boy with a spark in his eye Know why the nightingale sings Is the answer to everything
-
Pharaoh
aktív tag
válasz Warlock_42 #17 üzenetére
Mikor Chello volt minden jó volt és mióta adsl van azóta vannak gondok vele.
-
simbazz
aktív tag
Hagyjuk már ezt
1. Ha nem megy a szervergép, felcsatlakozhat akárki. Ez oké.
2. Ha meg megy, akkor a szervergép megosztását kell használni (lévén nem multiuser az acc), és ilyenkor azért illik megadni átjáró IP-nek a szervergép IP-jét. Mert ha nem adod meg, nincs net.
Nem macerás így egy kissé? Ha az 1. eset él, akkor törölni kell az átjáró IP-t, ha a 2., akkor megint beírni. No thxElektromos abakusz
-
simbazz
aktív tag
Na akkor újabb agymenés.
Vannak ezek az okos cable/DSL router-ek. Ezek lekezelik a wireless netet is?Elektromos abakusz
-
modder
aktív tag
hu all az erdekelne, hogy mi a külömbség UTP és UTP kábel között.
mivel ma bementem a számtek boltba, hogy veszek egyet swich és gép közé,
és kérdezte mihez kell. mondtam swich és gép közé, de gép és gép közé, ruter-gép közé, ruter-swich, és még sorolhatnám más-más kábel kell? -
behappy
aktív tag
switch esete: egyszerre nem tudja mindenki használni a netet, hanem csak az a kliens, amelyik tárcsázott. Tehát ez NEM netmegosztás.
A legjobb & leggyorsabb & leg1szerűbb mód a switch-csel ellátott router. A Router feladata, hogy kitárcsázzon, és a (átlag) 4 porton megosztja a netet. Itthon kipróbáltam mindent és a router+switch megoldásra jutottam.
Routerből is nézz azért körül. a SITECOM-ot nagyon ajánlom, mert bele van épitve minden létező dolog, ami csak kellhet. Pl pofonegyszerű megoldani vele, hogy bárhonnan elérd az otthoni hálódat és ugy lásd a gépeket, mintha közvetlenül kábellel a routerre csatlakoznál rá otthon (asszem IPXnek hiják ezt). És millio egyéb beállitási lehetőség van: az egyszerű tűzfaltól a gépenkénti max letöltési sebesség beállitásáig minden. A legtutibb Árban brutto 12.500 ft (40euro volt).
bye all, happy -
steveetm
őstag
Már vázoltam hogy simán megy switchel is...
Egyébéknt ha van egy switched/hubod, meg hozzá két gép, akkor nemértem mi értelme venni egy routert, amikor simán meg lehet oldani ezekkel az eszközökkel is.
A második rész: egyébként is pofonegyszerü megoldani ezt, a dolgot egyébként nem ipxnek(az novellnél van) hívják hanem netbiosnak(vagy netbeui).
Az egyetlen dolgo ami pozitiv, a letöltési sebesség beállítása, ez tényleg eccerübb mint az általam említett megoldás.
behappy
aktív tag
biztos nem netbios (3 betű ), de nem fogunk most ezen vitatkozni, végülis tök mind1. De mire megveszel egy jo switchet 7-8 ezer körül + még szenvedsz is vele egy sort, addig a routeres megoldás 12ezer ft-ért azonnal megcsinálja... és ha többet akar az ember, akkor azt is pár katt-tal megcsinálja, nem kell órákat szenvedni vele... Nekem megérte a többletkiadást, h egyszerű legyen a dolog...ú
bye , happy -
steveetm
őstag
jó ne vitatkozzunk, az ms netbiost/netbeui-t használ bár lehet rosszul tudják
egyébként az én esetben a switch/hub már adott volt, tehát nem költöttél semmire, és én tudok olyan szitut elképzelni amikor az a kis 12k-s többletköltség sem fér bele a keretbe...
Zoltán
őstag
-
Cpt. Zsöci
tag
Na jó akkor most megpróbálom összefoglalni, amit eddig tudunk (mint valami rossz vetélkedö )
Két megoldás van ha az ember olcsóért, egyszerüen és server gép nélkül akarja megosztani az ADSL-t otthon:
1. Az ember vesz egy routert, ráköti a két gépet, a kütyüt meg a netre és mehet a buli, a kiszolgáló észre se veszi, hogy mi történt.
2. Ha van már router (és ez elöfizetésnél így szokott lenni), de csak 1 portos (mert ilyet adnak), akkor elég egy switch is amibe bedugom a 2 gépet és a routert. Ilyenkor viszont csak ''A'' gép csatlakozhat egyenesen a netre ''B'' gépnek ''A'' gép megosztott kapcsolatát kell használnia, csak akkor mehet fel egyenesen a netre, amikor ''A'' gép ki van kapcsolva különben a szolgáltató levágja a turpisságot.
Az én helyzetem a következö:
Be van vezetve itthonra az ADSL a bátyám szobájába. A jel, ugye, egy ADSL Bridge-be érkezik (Dialcom ADSL Bridge 1600), ami ha jól tudom (de lehet hogy nem) ugyan az mint egy router, csak egy portos. Számomra a 2-es megoldás tünik jobbnak, mert ha már úgyis van egy router minek egy újat venni, hisz abból a legocsóbb 11500HUF, míg a switch-böl csak 6000HUF (az áraknak nem néztem nagyon utána, ezeket dobta ki a depo).
Szóval a kérdések:
1. Biztosan müködik a fent vázolt 2-es verzió?
2. Ha igen, akkor nálam nem csatlakozhat egyszerre két ember? Nem az egy portos router adja az ip címet? És ha azon keresztül jön a jel és a switch osztja el, akkor nem ugyan az van mind az 1-es verzióban? (id est a kiszolgáló észre se veszi mi történt)
3. Mi van ezzel az ip cím osztással? Azt tudom, hogy hol kell, de azt nem tudom, hogy mit. Pl mi az, hogy átjáró ip, server ip, stb. Az én esetemben mit kell megadni? Ezt úgy magyarázzátok el légyszi, mintha bölcsésszel beszélnétek. (tényleg az vagyok )
4. Elég láma vagyok, amit fent leírtam a fórumokból ollóztam össze. Elmagyaráznátok ezeket a fogalmakat: BNC; DHCP; uplink port.
Elöre is köszi.
Ja és ha valami baromságot írtam....''Destiny may know where you live, my squids, but will you be home when it comes over to play?''
-
Cpt. Zsöci
tag
UP
help plz!''Destiny may know where you live, my squids, but will you be home when it comes over to play?''
-
Warlock_42
senior tag
válasz Cpt. Zsöci #38 üzenetére
Bölcsész vagy? Akkor meg mit keresel itt hajnali fél négykor? Szerintem ez nem túl bölcs dolog Elnézést a Bryan életéből lopott poénért.
Itt nem a ''jel osztása'' a lényeg azt megtehetnéd egy mezei HUB-bal is. Az a lényeg hogy a szolgáltató előtt viszonylag (mert már írták jópáran hogy kideríthető lenne) elrejtsük a belső hálózatunkat. Ehhez pedig az ADSL router NAT szolgáltatása szükséges. Ilyet pedig szerintem a bridge nem tud.
BNC: a régi koax-kábeles hálózatokon használt csatlakozó-típus.
DHCP: dinamikus IP cím kiosztás. A gépeknek nincs beállított fix IP címük, amikor be óhajtanak jelentkezni a hálózatba akkor a DHCP szerverhez (ami lehet egy router is ha tudja ezt a szolgáltatást) fordulnak és tőle kapnak egyet. Állítható hogy milyen tartományból (de komolyabb szervereknél idótartam, ki milyet kapjon, stb... is állítható).
uplink port: ezen a porton szokás összekötni az aktív hálózati eszközöket, pl: két switch-et.
Dióhéjban.What does the free fall feel like? Asks the boy with a spark in his eye Know why the nightingale sings Is the answer to everything
-
Warlock_42
senior tag
Ebben az esetben a két gép IP vagy MAC (attól függ a szolgáltató mit néz) címének azonosnak kell lennie. Ekkor viszont a belső hálózat nem fog működni. Vagy ha a belső hálót akarod használni akkor mindig átírod az egyik címét.What does the free fall feel like? Asks the boy with a spark in his eye Know why the nightingale sings Is the answer to everything
-
Warlock_42
senior tag
A Netbios/Netbeui hálózati interface-k (A Netbios IBM fejlesztés eredetileg). Behappy szerintem a ''külső gépről eléred a belső hálót, három betűs''-sel a VPN-re (virtuális magánhálózat) gondolt.What does the free fall feel like? Asks the boy with a spark in his eye Know why the nightingale sings Is the answer to everything
-
Cpt. Zsöci
tag
válasz Warlock_42 #40 üzenetére
Szóval a konklúzió az, hogy vagy vegyek routert, vagy switcht és váltogassam az ip-m attól függöen, hogy hálozatot akarok, vagy netet? Az utóbbi elég macerásnak tünik.
Na de akkor még valami: mi a különbsé a bridge és a router között?
Ja és mint látod attól, hogy bölcsész vagyok még nem vagyok bölcs.
Khülönben, khérlek, hajnali fhél négykor épp olvastam. Khönyve, méghozzá angolul. Mint egy rendes intelektüel''Destiny may know where you live, my squids, but will you be home when it comes over to play?''
-
Cpt. Zsöci
tag
válasz Cpt. Zsöci #43 üzenetére
Akkor most mintha magyar lenne az anyanyelvem.
Szóval a konklúzió az, hogy vagy vegyek egy routert és akkor minden megy probléma mentesen, vagy vegyek egy switcht de akkor váltogatnom kell az ip-m attól függöen, hogy hálozatot akarok, vagy netet?
Az utóbbi elég macerásnak tünik''Destiny may know where you live, my squids, but will you be home when it comes over to play?''
-
erdoke
titán
Ugye azt tudjátok, hogy a matávos és axeles szerelők elől jól el kell dugni a switchet/routert, mert a szerződés szerint a kapcsolat csak egy gépre szól, és nem megosztható? Ezek szerint kell eljárni a belső hálózat kialakításakor is, kifelé mindenképpen csak egy gépnek lehessen látni.
A legjobb aláírás a héten
-
Warlock_42
senior tag
válasz Cpt. Zsöci #43 üzenetére
A Switch-es megoldás tényleg macerás meg szvsz instabil is, én nem ajánlanám (de ha már egyszer Zoltán felhozta, reagáltam). Úgy lehetne megoldani, hogy bátyád gépén csinálsz egy megosztást, ekkor csak +1 hálókártya kell a gépébe. Vagy Switch (de a Hub is elegendő) és akkor arra minden gép + Bridge. Ilyenkor azonban mindig mennie kell bátyád gépének (gyakorlatilag az ő gépe a Router).
De a legegyszerűbb ha szépen végigolvasod a topicokat, az alapján kiválasztasz egy Routert aztán hajrá. Ez a megoldás különösen azért jó mert ehhez kell a legkevésbé ''érteni''. Beállít(tat)od egyszer aztán mehet.
Bridge-vel még őszintén nem nagyon találkoztam, tudtommal annyi a funkciója, hogy különböző típusú hálózatok között teremt kapcsolatot.
Router: vannak a ''nagy'' Routerek, ezek több komolyabb hálózat között teremtenek kapcsolatot, tudnak terhelés szerinti forgalomirányítást (ebből adódik az, hogy nem egyértelmű merre is halad egy csomag a hálózaton). Ilyenenek működnek az Internet csomópontjain is. A kicsi ''soho'' kategóriájú Routerek kis irodáknak/magánszemélyeknek lettek kitalálva. Elsősorban Internet kapcsolat megosztása, NAT, tűzfal, esetleg print server a feladatuk. Ebből neked a NAT a fontos, az irkálja át a címeket úgy mintha minden csomagot a Router küldene (illetve az az egy gép amiben megegyeztetek a szolgáltatóval).
OFF:
Most hadd kérdezek én is. Nem túl fontos, csak kíváncsi vagyok. Mit csinál egy bölcsész? Hol tudsz ezzel a szakmával elhelyezkedni?
ON.What does the free fall feel like? Asks the boy with a spark in his eye Know why the nightingale sings Is the answer to everything
-
Cpt. Zsöci
tag
válasz Warlock_42 #46 üzenetére
Köszi a választ, akkor asszem maradok a routernál. Megéri azt a plusz 5 rugót.
Hehehe. Elhelyeszkedni? Ez vicces. De tényleg...
Hát én pl angol szakon vagyok az ELTE BTK-n és azon kívül, hogy az angol tudásomat fejlesztgetem, irodalmat és nyelvészetet tanulok. Söt leginkább az utóbbi kettöt. Az irodalom persze sokkal komolyabb mint a középiskolában, nyelvészetet pedig még csak véletlenül sem szababd a nyelvtannal összekeverni.
A nyelv szakok általában errQl szólnak, de van még más lehetQség is. Pl Szociólógia, kommunikáció, filmelmélet, történelem és kb minden ami 5 embernél többet érdekel.
Szóval munkát nem nagyon lehet vele találni, pénzt meg még kevésbbé, de nem is erröl szól. Megélni meglehet belQle, de nem fogok A8-assal járni.''Destiny may know where you live, my squids, but will you be home when it comes over to play?''
-
Cpt. Zsöci
tag
válasz Cpt. Zsöci #47 üzenetére
Ja és néhány ritkább/viccesebb szak:
Assziriológia, Eszperantó nyelvtanár, Ógörög, Új- és legújabb kori történeti muzeológia stb...
Ja és a kedvenc választható órám (mármint én nem vettem fel):
Mahábhárata-blattolás 7. (szanszkritul)
na jó a
“Táltosképző”. Felkészítés a záróvizsgára
sem kutya....
:''Destiny may know where you live, my squids, but will you be home when it comes over to play?''
-
Ambrosius
tag
Ha routerrel megosztom a hálót két gép között, akkor pl lehet-e mindkét gépnek ugyanabban a játékban játszani? Pl Diablo2-zni? UT-zni? CS-ezni? Starcraftozni? stb? Mert kifelé egy gépnek fog ugye látszani?
Vagy hogy van ez? -
simbazz
aktív tag
Na már megint én
Kérdések.
#1: ezek a közönséges CAT5 UTP kábelek mennyire tűrik a külteret? Eső, fagy, madárszar, szél - utóbbi nem annyira számít, elvileg szélvédett helyen megy majd a kábel kültéren kb. 20 métert (lapostető). Koax (BNC) beltéri kábel a külteret is bírja, immáron 3 éve megy egy ilyen hálónk, de ezek a kábelek kemények, CAT5 meg elég lágy lófingnak tűnik.
#2: routerben melyik beállítást célszerű használni? Always online, vagy on demand? Gondolok itt arra, hogy az Axelero Otthon vagy Enternet Hobbi (tehát 1 user allowed) júzerekre rászállhat-e a szolg esetleg, ha az ilyen always online felhasználás feltűnne nekik?Elektromos abakusz
Aktív témák
- Mac Mini M1 8GB 512GB SSD + INGYEN KISZÁLLÍTÁS
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest