Új hozzászólás Aktív témák

  • Tim82

    nagyúr

    válasz Frawly #96017 üzenetére

    nem rosszabb gép, mint a konkurencia azonos kategóriájú termékei, de én azt veszem észre, hogy a ThinkPad körül egyfajta kultusz, vallás alakult ki, és hajlamosak ezért túldicsérni.

    Ez még a régvolt IBM-es időkből maradt legenda. Holott az IBM-es időkbeli vagy még gyakran "IBM-es tervezésűnek" tartott "legendás" modelleknek sem volt kevés szériahibájuk (csak példákat írok, a felsorolás nem törekszik a teljeskörűségre!):
    - T20/T21/T22 - "blink of death" (asszem, X20/X21/X22/X23 esetében is igaz, ugyanazt a chipset-et, ugyanazokat az IC-ket használták, mint a T szériánál)
    - T30 - az egyik RAM foglalat szeret elhullani
    - T40/T41/T42 és R szériás testvérmodelljeik - függően attól, hogy melyik GPU-val szerelték, szeret elhullani a GPU (leginkább a Radeon 7500, legkevésbé a Radeon 9600 - mondjuk ez azt hiszem, javítható és leginkább az ólommentes forrasztás bevezetésének köszönhető); ezen felül az alaplap hajlamos volt mikrorepedésekre, ha "Thinkpad-módra" hősködtek a géppel, hogy mennyi mindent bír (értsd: egy marokkal, kijelzőnél fogva lóbálták, úgy cipelték rendszeresen stb.), ennek köszönhetően általában elhullott az USB 2.0 vezérlő, ami nem volt javítható... Ezek mondjuk a korszak más gyártóktól származó notijainál is előjöttek (Dell Latitude D600-nál pl. stb.)
    - T60/T61/T500 és R szériás testvérmodelljeik: zsanérlötyögés;
    - T61/R61: Nvidia GPU elhullik, a reball/csere sem tartós megoldás (megint: ez más gyártók G84-alapú Nvidia GPU-s notijait ugyanúgy érintette, pl. Dell Latitude D630, 2007-es MacBook Pro-k)

    Ezen felül volt nem is kevés modell, ami eleve necces volt: pl. az IBM bérterveztetett és -gyártatott az Acer-rel egyes szériákat (korai R széria, i széria), amik természetesen nem is értek fel a "legendás" modellekig, vagy voltak itt is furcsa mellényúlások, mint pl. a G4* széria, ahol desktop Pentium 4 CPU-k (!) köré terveztek és gyártottak notikat...

    Szóval van itt némi mítosz, ami érzelmi tölteten és nem feltétlenül racionális érveken, tényeken és statisztikákon alapul - de alapvetően a "legendának" van elég jó objektív alapja is, csak sokkal árnyaltabb annál a kép, mint a "Thinkpad a király, a többi meg csak rosszabb lehet".

    Én 2007-ben, 11 éve vettem meg az első Thinkpad-emet, azóta olyan 20-25 modell 40 körüli darabszámú példánya ment át a kezemen, ami hobbistának nem rossz, szervizesnek vagy boltosnak viszont kevésszámú statisztika. (Lehet, hogy alulbecsülöm a számot, most lusta vagyok pontos számvetést készíteni.)

    Ami miatt én a Thinkpad-eknél ragadtam, hogy - az általánosan elfogadható megbízhatósági szintjük mellett (ezt mondjuk az X20-X220 és közöttük lévő kb. tízegynéhány év Thinkpad-termése alapján írom, újabb Thinkpad nem járt a kezemben a *30-as szériánál, legfeljebb boltban tapogattam meg) - a viszonylagosan jó alkatrészkompatibilitás a generációk között (általában egy-egy töltő-, dokkoló-, Ultrabay stb. 2-3 generációig biztosan kompatibilis volt régebben), valamint a hozzáférhető és példás szervizdokumentáció. Régen még a drivereket és hozzáférhetőségüket is említettem volna, ezt részben maga a Lenovo, illetve az MS tönkrevágta. (Nem véletlenül nincsen már jelenleg Windows-zal telepített Thinkpad-em.) Meg az X220-ig még elérhető "hagyományos", nem szigetes billentyűzet számomra ad olyan komfortérzetet, amire igazi alternatívát notebook-téren nem igazán találok. (Régen a G4-es PowerBook-ok billentyűzete volt az, ami nekem megközelítette, de nem érte el.)

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Új hozzászólás Aktív témák