Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz tupacamaru #91547 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Ezt a linket pedig különösen! Csak AliExpressen nem néztem, örülök, hogy van hasonló Ebből már ki lehetne indulni!
Rendelek belőle 2-3 darabot, hogy legyen mivel kísérletezni.
CPU tálcák és bővítő kártya állványok: http://bit.ly/3tOpQyO
-
rednifegnar
senior tag
de ha egy femlemez a csuszik a szenen akkor ugyanugy kikoptatja mindegy hogy rugo vagy gorgo nyomja oda.
ami mechanikusan mukodik abban benne van a kopas, nyilvan lehet finomitani, minel nagyobb feluletre szetosztani a csuszo reszt stb (persze akkor jonnek mas problemak).
en nem tudom mikent mukdonek az autokban meg f1-ben de ha en csinalnam akkor optikai jeladoval mukodne, azokbol nagyon komoly cuccok voltak mar evtizedekkel ezelott is, nyilvan koltsegesebb mint egy szen poti, de teljesen zart lehet, nem kopik, pontos, stb.
https://industrial-electronics.com/DAQ/industrial_electronics/input_devices_sensors_transducers_transmitters_measurement/Absolute_Encoders.htmlA camera does not make art, the artist makes art.
-
rednifegnar
senior tag
válasz tupacamaru #91547 üzenetére
ebayon is akad jopar fele, quad potentiometer szora keresgelve.
https://www.ebay.com/itm/274484892659
https://www.ebay.com/itm/354942039370A camera does not make art, the artist makes art.
-
Nunder
őstag
válasz tordaitibi #91542 üzenetére
Jó ötlet, de Szegedi vagyok, nincs másik adapter amivel ki tudnám próbálni sajnos. A motor látszólag dolgozott, amikor a táp engedte neki. Rápróbálok egy új tápra, ha azzal se megy, akkor megyek tovább.
Jómagam biztos nem tudnám megjavítani, de gyanítom bárkihez vinném helyben, többe kerülne mint az új. Köszi Intruder2k5
“It's the job that's never started as takes longest to finish.” // blackbird3dworks.hu
-
Dr. Szilikát
őstag
Az a gond, hogy lehet porosodás, felületi oxidáció. A csúszóérintkezők (ez érvényes csúszó típusú kapcsolókra is) öntisztító / öntisztuló megoldások.
Nyilván ott van a kopás lehetősége is, de valamit, valamiért. Vagy jobban meg kell csinálni, például az sem mindegy, hogy a csúszka lehet fémes vagy szénkefés típusú.
Amikor szén csúszik a szénen, kíméletesebb.
-
tordaitibi
veterán
válasz Dr. Szilikát #91559 üzenetére
Ha szét tudja szedni a potit és van megfelelő kézügyessége,
arrébb lehet hajlítgatni pár tizeddel a leszedő csúszkát.
Vagy bejön vagy nem. Vesztenivaló nincs. -
mezis
félisten
válasz rednifegnar #91556 üzenetére
Nem csúszott a fémlemez, GÖRDÜLT!.
Valahogy úgy, ahogy a vörös szőnyeget szokás kigördíteni.mezis
-
Barret001
addikt
válasz rednifegnar #91556 üzenetére
A vezető réteg nem teljes felületen van használva,csak egy részén. Ha van még elegendő hely,arrébb lehet hajlítani a csúszkát(csúszkákat).Már ha akar vele az ember foglalkozni.Ha nincs más lehetőség,működhet! [Itt látszik minden]
[ Szerkesztve ]
-
Salex1
őstag
Tudnátok ajánlani valami egyszerű kapcsolás t, amivel egy elemes izzósort át tudnék alakítani hogy sötétedésre kapcsoljon? (2db AA, azaz 3V áll rendelkezésére)
-
Pötyi
őstag
-
MODERÁTOR
-
Salex1
őstag
válasz Intruder2k5 #91565 üzenetére
Köszönöm, mindkettőtök válassza szuper! Ezért járok én ide!
-
rednifegnar
senior tag
itt eleg hosszasan ertekeznek a potik mukodeserol.
nem hinnem hogy egy gordulo erintkezo egy vilagmegvalto magyarnak jutott csak eszebe es a potigyarto lobbi eltette ot lab alol, hogy senki masnak ne jusson eszebe tartos potit csinalni hisz nekik az a jo ha xar a poti es soxor kell cserelni = eladni
sztem azert nem csinalnak ilyen gordulost mert egy kontakt gyár lenne az egesz. raadasul az oregedes soran felszedi a koszt amitol meg jobban kontaktol. aztan idovel nem gordul hanem kockasra kopik es mar csak csuszik, akkor meg vege a musornak. lehet nagy meretben mukodne, de egy 2 centi atmeros potinal ez mar oramu finomsagunak kene lennie hogy megbizhato legyen hosszu tavon amitol meg sokszorosaba kerulne, passz.
itt egy gordulo erintkezos poti szabadalma 1979-bol Manfred Dipl.-Ing. Koslar, Siemens Ag-tol. azt is latni, hogy ez mar nem aktiv szabadalom, lejart, sot van egy jopar hasonlo gordulos szabadalom, paran feltalaltak mar a melegvizet.A camera does not make art, the artist makes art.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Van egy programmer -em CH341 /nem CH341A/ fekete, ugyanolyan mint az oldalon, csak nincs rá irva "A" bár "A" -nak vettem.
Nos, ez írni 5V-al ír. De a chip 3V-os. Van rá mod [link] . Megcsináltam, és jó, mert 3V lett a kimenet is. Ha bedugom a pc-be felismeri, minden ok. De mikor rácsiptetem a chip-re akkor "unknown device" és nem működik.
Tuit jól forrasztottam, nem az a baj.
[kép] [kép]
Ha ráengedem íráskor az 5V akkor van esély hogy kukázom.
Olvasásnál nem volt gond az 5V.
Volna valami megoldás rá? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz lanszelot #91569 üzenetére
Ahogy a kommentekben is említik, ez egy felesleges piszkálása a szerkezetnek. 5 V-ot nem nagy árammal küldi rá, 1 mA áramra van korlátozva.
Feltételezem, az IC-k szokásos belső védődiódája azt megfogja és nincs gond. Akárhogy is van, már sokszor kezeltem vele TV-be való EEPROM és Flash-memóriákat, eszemben sem volt, hogy belepiszkáljak, nem is mondta senki.
Láttad a listát a kompatibilis memóriák felsorolásáról?
-
lanszelot
addikt
válasz Dr. Szilikát #91570 üzenetére
Először is köszönöm szépen a segítséget.
Azért kezdték el mod-olni, mert tönkre tette random a chip-eket
Mondja is, hogy nem biztos, de előfordul.
Van már olyan amiben van váltó 3 és 5 között alapból. Én nem találtam.
[kép] ez a chip.
Az angol fórumban írták, hogy ezt a programmer -t vegyem hozzá.
Tehát gondolom jó hozzá.
Viszont ez a chip tuti 3.2V -os. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz lanszelot #91571 üzenetére
Ilyen Winbond 25Q szériát rengeteget írtam vele, szerepel a különböző listákon is, mint például (én sem csak úgy ész nélkül nyomtam rá):
https://www.phippselectronics.com/support/ch341a-24-25-series-eeprom-flash-bios-usb-programmer/
Tiéd CH341B, enyém A. Különbséget pontosan nem látom, mert kínai PDF található:
https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/1145700/WCH/CH341B.html
B-típusnál külső oszcillátor lehetőségére is utalnak, az A változat kvarc megoldásához képest, de nagyon zavaros a fordítás.
Miután sok esetben a kiolvasott tartalom fontos, amit fájlba kell menteni, ha írás közben baja lenne, nem olyan tragédia, lehet írni másikat. Noha így nem jártam, de előfordul olyan is, hogy probléma esetén az íróprogrammal resetelni kell a memóriát és megjavul.
[ Szerkesztve ]
-
7Sony7
addikt
Sziasztok. Van egy 2.1 es pc hangcuccom, aktív. Mostanában használat közben egyszer csak elmegy a magas hang, csak a mély hallatszik. Ki-be kapcsolás megoldja.
Előzmény: Nem tudom fontos-e, de már jó ideje pukkan egy nagyot kikapcsoláskor, mikor a saját kapcsolójával kapcsolom ki. (Hosszabb használat után). Ha a hosszabbító kapcsolójával, akkor nem.
Milyen gondja lehet?Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
-
demars
addikt
Sziasztok.
Baráti körben felmerült egy ötlet, hogy garázsba (műhelybe) egy autó rádió és autó erősítőt használna a tulaj. Pusztán amiatt, mert van neki.
Tápellátás a kérdés, rákeresve google kidobta a HE fórumot, ott néhány hozzászólást, érvet, ötletet olvastam (nem az összeset) nem ajánlották mert költséges a táp egy ilyen rendszerhez.
Az erősítő pontos paramétereit még nem tudom, meg fogom nézni.
Mi a vélemélyetek ? Hagyjuk, vagy van alternatíva?
Egy ilyen tápegység elegendő lehet?Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Salex1
őstag
válasz Intruder2k5 #91565 üzenetére
Szétkaptam egyet, és nem igazán használható szerintem.
Alapból 1,25V-os IC van benne, illetve a napelemet használja "fény" érzékelésre, azaz, ha nincs elegendő töltő áram az kapcsolja be. A sima elemek nem igazán szeretik, ha töltögetik őket.
Gondoltam 1db akkut rakok bele, de azzal meg nem világítana a füzér...Marad az Alis elektronika..
-
demars
addikt
válasz Salex1 #91577 üzenetére
Itthon is kapni és nem kell heteket várni.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
tordaitibi
veterán
válasz demars #91575 üzenetére
Mindenképp a szubot is karja vagy az nem szükséges?
Az ha feltekered leveri ennek a védelmét, hiába 41A.
Ha a szokásos 4x25W autós rádió, annak elég egy 10A táp is, ha lehet analóg.
Mezei graetz+puffer, a szekunder max. 12V legyen, az pufferelve 16V körüli, picit terhelve 15 körül és a pufferek 16 voltosak ezekbe az autós cuccokba.
Ha kell a sub is, több 100W, én ezt úgy oldottam meg hogy egy ingyenes, leharcolt, már nehezen indító 100Ah akku+10A automata töltő, ez utóbbi házi tákolmány. 4 éve megy így.
Egész nap nem fogjátok csutkán hallgatni valószínű. Az átlag hangerőt simán bírja, és nem fog megfeküdni az akkus puffer egy zeneszám megküldésétől. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz 7Sony7 #91582 üzenetére
Az csak a szokásos ragasztó, ami egy idő után bebarnul. Nagyon "vicces" egyébként, amikor némelyik Samsung LCD TV tápegységében ez a ragasztó elszenesedett átvezetést képez a hálózati egyenirányított pufferen (325 V).
Köszönjük ezúton is a Samsungnak, a szervizemnek is élni kell (kellett) valamiből. Én kérek elnézést a Samsung miatt. -
tordaitibi
veterán
Topikgazda,
megprivizhetlek, vagy itt tegyem fel a kérdéseimet inkább?
A weboldaladon vannak rezonáns tápok, nekem nem 230 hanem 24V bemenőből kéne 370-400V.
Ez ügyben kérdeznék, hogyan lehetne áttervezni ha segítesz pár jótanáccsal. -
7Sony7
addikt
válasz Dr. Szilikát #91583 üzenetére
Nem nyugtattál meg. Akkor így szemre nem látszik, mi baja van. Egy tv szerelő meg tudja vajon csinálni?
Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
-
demars
addikt
válasz tordaitibi #91581 üzenetére
Köszi, ez járható út.
Subra nem is gondoltam eddig.
A mai rádiók (fejegységek) szinte mind 4x50W MOSFET teljesítménnyel rendelkeznek (papíron).
Egy ilyet szeretne használni (rádió, BT, aux, USB bemenet) szinte mindent (is) tud.
Viszont régi hangládákat kötne rá (Videoton). Ez okozhat gondot? Illetve régebbi hifi hangfalai vannak, ezeket szeretné szétosztani (4 sarokba, vagy 2 bent 2 kívülre, kerti party miatt).Analóg tápegység alatt mit értesz? Ne kapcsolóüzemű legyen?
[ Szerkesztve ]
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
tordaitibi
veterán
válasz demars #91588 üzenetére
Ezek csatornánként 3,6 azaz összesen max. 15 ampert vesznek fel 4 ohmos hangszórókkal.
Ez a leg-leg leg maximum és ilyenkor a THD azaz a torzítás 20-50% azaz épeszű ember sose hallgatja így.
10-12A táp bőven elég.
Igen analóg,. Jó az SMPS táp is de én belefutottam olyanba. hogy nem lehetett FM rádiót használni mert a kapcsitáp bezavarta.
Barátom pincéjét 2 éve korszerűsítettük ledes fénycsövekkel, azóra szintén nem lehet rádiót hallgatni annyira zavarják. -
aujjobba
addikt
válasz tordaitibi #91589 üzenetére
Honnan vannak ezek a kapcsitápok egyébként?
Mostanában nézegetem hogyan lehet az EMC teszteknek megfelelni, négyszög él felfutásának csökkentése, oszcillacio lefojtás, helyes PCB elrendezés, stb.
A kínai cuccokon semmi nyoma ezeknek, de gondolom hivatalos forgalomban levő eszközöknél ez kötelező lenne (bár passz, hiányosak az ismereteim a szabályozásról).
Vagy ennek nincs köze a rádió zavaráshoz? -
ViZion
félisten
válasz aujjobba #91590 üzenetére
Nyugodj meg, a kínaiak nem fognak az ócó szegmensben semminek megfelelni. Kollégám (aki sokkal tapasztaltabb) azt mondta, h a vevő küldi a címkét, hogy mit írjanak rá... Ezért érdemesebb olyan kínait venni, ami már valami brand-et is épít, ott már jobbak a cuccok is, közelebb az adatlaphoz.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
aujjobba
addikt
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz demars #91588 üzenetére
Mivel autóban adott a tápfeszültség és terhelőimpedancia, nagy különbség nem is lehet, noha a MOSFET képes minimális feszültségessel vezetésbe menni, ezért jobban kihasználja a tápot. DC-konverter és több hőtőborda pedig pedig ezekbe már nem fér el.
Hídvégfok használatos, ami a terhelésre a teljes tápot rá tudja kapcsolni, változó irányban, így lehetne rajta elvben + 14,4 V csúcs, vagy -14,4 V csúcs. (Esésekkel most nem számolva.)
4 ohm terhelésnél ez elvi szinten 52,8 W csúcsérték lenne. Szinuszjelnél viszont 10,2 V effektív értékkel kell számolni, ami 26 W-ra jön ki.
Értelemszerűen a csúcsértéket adják meg, pedig ez kicsit olyan, mintha azt mondanánk, nem 230 V van a konnektorban, hanem 325 V, ami igaz is, meg nem is. De a munkavégző képesség az effektív értékkel számolandó (DC egyenérték), nem a csúccsal.
https://geoffthegreygeek.com/amplifier-power-voltage-and-current-calculator/
https://geoffthegreygeek.com/understanding-amplifier-power/
https://www.rapidtables.com/calc/electric/watt-volt-amp-calculator.htmlEgy érdekesség a linkről, a rejtélyes PMPO:
Peak Music Power Output (PMPO), or Peak Music Power (PMP) is a marketing term that rarely has any resemblance to reality. I prefer to say PMPO stands for Peak Marketing Power Output. It is a term marketers use to make their amps appear as being very powerful. The lower end of the market (like cheaper computer speakers and portable music boxes) tend to use PMPO. If I was to be generous, I would say they arrive at the PMPO value by taking the peak power, multiple it by the number of channels, and then multiple it by some unknown marketing factor between 10 and 1000. For example, the labeling on the box in this picture (brand name removed) claims this unit has a PMPO of 15,000 watts!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sziasztok! El tudná valaki magyarázni, hogy egy
rossz
armatúra vagy kapcsoló hogyan járul hozzá egy (230V) izzó (hagyományos vagy kompakt LED) idő előtti kiégéséhez? -
ViZion
félisten
válasz aujjobba #91592 üzenetére
A tapasztalatom szerint a brand-elt cuccoknál azért van minőségi ugrás, de ezt a tápokra nem tudom, h mennyire igaz. Telefon töltőknél van különbség, a Huawei gyorstöltő nem akar megolvadni töltéskor.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest