Új hozzászólás Aktív témák

  • Samus

    addikt

    A tegnapi nap folyamán jól megszívtam, és szeretném tudni a miértjét. Egy kicsi előszobát csöveztem és húztam be (az első komolyabb ilyen tevékenységem, bár a villanyszerelőnek aktívan segítettem, mikor újrahúztuk a házat vásárlás után, de a kötést csak néztem mindig).

    Két fényforrás volt tervben, a bejárati ajtó külső és belső oldalán, a belső, előszoba felőli váltó lesz, a konyhából (következő helyiség) és rögtön az ajtó belső oldaláról kapcsolható, a kinti az ajtó mellől. Szóval áram a konyhából jött, kapcsolószállal együtt, az ajtó fölött kötésdoboz (1.5m) majd további másfél méter után a váltókapcsoló, majd innen 40cm a fal másik oldala. Mivel a végén már siettem, csak a szerelvényeket raktam fel, lámpát még nem, és érintés nélküli fáziskeresővel ellenőriztem a dolgokat. Ami gyakorlatilag mindenhol jelzett, ami nem nulla vagy föld volt, függetlenül attól, hogy elvileg nem is lehetett áram alatt a vezeték (kapcsolószál mindkét oldala, úgy hogy se kapcsoló, se lámpa nem volt rajta). El jöttem dolgozni, és egész este azon gondolkodtam, hogy mit rontottam el.

    Másnap megnéztem fázisceruzával, és feltűnt, hogy az elméletben nem áram alatt lévő vezeték alig parázslik, mig a valóban áram alatti erősen világít a ceruzával. Ekkor elővettem a multit, és be is bizonyosodott a dolog. Minden kötés jó, ahol a cerka és az érintésmentes világít és jelez, ott 0V van...

    A kérdés hogy hogy mitől világít a ceruza, ha nincs feszültség alatt az a szál, mindkét vége a levegőben? Oké, egymás mellett fut 5-6 szál, de akkoris. Indukció? A multiméter miért nem mér rá semmit?

    '' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

Új hozzászólás Aktív témák