Hirdetés
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Assetto Corsa Competizione
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kbhuinfo
tag
Adott egy nyák, amin egy 380v ac-ról 22v dc-re alakító modul tönkrement. A kérdésem, hogy modul 5 (6) kivezetése milyen funkcióval rendelkezhet? (hiányosak az ilyen irányú ismereteim) Előre is köszönöm!
Van egy szint, ami felett nem mész egy bizonyos szint alá...
-
zsolti_20
senior tag
Találtam is ebay-en eladó fotoellenállásokat, de nem tudom melyik lehet a legjobb nekem. A leírásban ezek szerepelnek:
Resistance: @10 Lux
GL5506 2-5Kohm
GL5516 5-10kohm
GL5528 8-20Kohm
GL5537 18-50Kohm
GL5539 30-90Kohm
GL5547 3-15Kohm
GL5549 45-100KohmDark Resistance:
GL5506 0.2Mohm
GL5516 0.5Mohn
GL5528 1Mohm
GL5537 2Mohm
GL5539 5Mohm
GL5547 20Mohm
GL5549 10MohmGondolom az érzékenységet jelentik ezek.
-
kbhuinfo
tag
Méretileg mekkora 50x40x35, mekkora áramot bírjon 5,2VA, esetleg a mostani milyen típusú custom, nem találtam a típust neten?
Miben volt eddig rezgő adagoló, mi célt szolgált, lineáris vagy kapcsolós nemtom , de mivel régi, ezért szerintem lineáris?Bocs a laikus kérdésfeltételért és előre is köszi a választ!
Van egy szint, ami felett nem mész egy bizonyos szint alá...
-
Ribi
nagyúr
válasz kbhuinfo #66158 üzenetére
Háát a 22V kicsit elfuserált érték.
Szerintem vagy valaki meg tudná javítani, vagy esetleg egy amolyan univerzális táppal lehetne megoldani. Nem férne bele, de kábelt gondolom be lehetne kötni.
A csere amúgy is igényelne forrasztást, vagy ki lehet szedni csak a tápot?
Esetleg 1 kép róla ha nyitott?[ Szerkesztve ]
-
terapeuta007
aktív tag
Vigyázzatok a recsegos hangszorokkal mert máma nyomjuk zenet suliba és a picit recsegos mélynyomo kiegette az erositot..xd
Szerintem a tekercs szetment (surlodott a tekercs az ontvenyhez valszeg)
Es lement az ellenallasa ami megolte az erositot.Jimi Hendrix-Purple Haze
-
moha21
veterán
válasz darvinya #66150 üzenetére
Ráadásul ez kisfeszültségű olvadóbiztosító, amivel terhelés alatt tilos bontani az áramkört. Arra vannak terheléskapcsolók meg megszakítók, igaz többe kerül, mint egy profi hegesztőgép pajzsal mindennel. ( és ez még csak a kisfeszültség. ) középfeszültségű megszakítók ( a legkisebb amivel én dolgoztam 10kV melett 630 A áramot volt , motoros felhúzás stb.. ) ára már milliós tétel. És tegyük hozzá, hogy ezek érintkezőjenek sem hassznál a nagy áramm kapcsolgatása. Bár elvileg ugye zárlati áramot is tud megszakítani. Az más kérdés, hogy hányszor.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz terapeuta007 #66145 üzenetére
Jó lenne ha tudnám, mit is adsz meg mm-ben? átmérőt? sugarat? keresztmetszetett mm^2-ben szoktuk megadni. de a 800 A, az ugy 500mm^2 felett kezdődik. Persze kerdés az üzemidő stb.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz moha21 #66165 üzenetére
Atmerot adtam meg.
800A re kepes lesz ez a trafo?Lehet korbekerdezek van e vmeik haveromnak. Vmi profil vagy drot alubol vagy rezbol.Mert ebbol a 2mmes drotbol meg vezetekbelekbol korulmenyes lesz oszehozni.
En azthittem ilyen 200A koruli aramrol van szo csak mihez eleg 1cm atmero.
Abbol a 2mm vastag drotbol csak 3meterem van az a baj.Amugy szamolas szerint 2cm atmero is eleg mert ugy csak 4% a fesz. eses ami teljesen turheto.800A mellett.
Az uzemido ugye 3 masodperc. Ponthegesztes.
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
válasz zsolti_20 #66155 üzenetére
Nagyon én sem tudom a jellemzőiket, de adott megvilágításon (10Lux) adnak meg elenállást. Na most mivel te annyit akarsz mérni, hogy ott világít-e (azt nem, hogy mennyire), valami érzékenyebb darab megfelel. Arduinohoz úgyis feszültségosztóban használatos, tehát annyit kell csinálni, hogy (ha paraszt módon oldod meg) világító szegmens esetén megjelenjen egy 3,5-5V közötti fesz az Arduino bemenetén (vagy egy logikai 0, teljesen mindegy), így kell kiválasztani az osztó másik tagját. Így nem vagy az 5 analóg bemenetre korlátozva, hanem a digitális bemeneteket használhatod az egyes szegmenseknek megfeleltetve.
Legalábbis én azt csinálnám, hogy szegmensenként egy ellenállás, azok mennek az Arduino bemeneteire (mondjuk ez lehet hogy kevés lesz, és multiplexelni kell), a progi meg buta módon azokat olvasgatja ki, és a kapott érték függvényében küld értékeket egy PC-nek, vagy csinál valamit.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
tordaitibi
veterán
Létezik olyan 0,5-1W körüli végfok IC ami ha nem kap jelet 10-20 másodpercig, elalszik stanby-ba, nagyon kicsi nyugalmi áramfelvétellel? És ha megjön a jel, felébred.
Egy telepes (akkumulátoros) táplálású készüléken ügyködök, naponta kb. 200x 10másodpercig kéne működnie a végfoknak, a többi időben jó lenne nagyon minimális készenléti áramfelvétel. A meghajtó áramkör minimális fogyasztású, a végfokot kéne valahogy megoldani. -
zsolti_20
senior tag
Szep estet emberek! Valaki nem tudja veletlenul, hogy ez a sinszerkezet hogy mukodik pontosan?
-
terapeuta007
aktív tag
-
izisz
senior tag
Sziasztok,
Egy elméleti kérdésem lenne.
Adott egy tetszőleges - mondjuk pl. nema17 osztályú - léptető motor, 1.8°-os.
Ez ugye egész lépésben hajtva 200 lépés/fordulat. Mondjuk 1/16 uStep-ben hajtva 3200 lépés/fordulat (elméletileg). 1/2 uStep 400 lépés.
Na most, ha adott egy optikai enkóder, ami specifikáció szerint 400 pulzust tud/kör (és AB "2 fázis" - ez dunsztom sincs még mit jelent), akkor ez azt jelenti, hogy ha ezt az enkódert a motorra kötöm és a mocit 1/2 uStep-el hajtom, akkor minden motor lépés adni fog 1db pulzust az enkóderből is?
Egész lépésben 2 pulzust / 1 motor lépés. DE ha mondjuk 1/16-ban van járatva a motor, ekkor elvesztem a fonalat, mit kezd az enkóder ilyen finom mozgással? Jól feltételezem, hogy 1/16 lépés esetén 8 lépésenként adna csak 1 jelet az enkóder? (már elkezdetem guglin is keresgélni, de ha van, aki tudja a választ instant, sok időt spórol meg nekem, amit köszönök! )[ Szerkesztve ]
-
draco31
veterán
Hello!
Plazma TV tápegysége 220mf 450wv kondenzátor felfújta magát. Most hirtelen kéznél nekem 220mf 400wv van, az gondolom túl nagy különbség lenne igaz?ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
Reggie0
félisten
AB azt jelenti, hogy kvadratura kodolt jelkimenete van, igy a forgas iranya is megallapithato a jelfolyambol. Csak relativ poziciot ad, abszolutat nem(ha van Z vezetek, akkor nulla pozicional kapsz egy kulon impulzuts azon, amihez szinkronizalhatsz), tehat a jelfolyambol azt tudod megallapitani, hogy eggyel nott, csokkent vagy nem valtozott a pozicio.
Jol erted, 1/16 lepest nem fog tudni megkulonboztetni, csak minden nyolcadikat tudja. Viszont 8 lepest tudsz szamolni az enkoder meghajtasabol is, nem hinnem, hogy tul surun tevesztene lepest. Emellett nem igazan ertem, hogy miert kell neked enkoder egy leptetomotor melle, ha a nyomatekok kello biztonsagi tartalekkal vannak meretezve, akkor a leptetomotor annyit lep amennyit te vezereltel neki. Enkoder tipikusan nem leptetomotorok melle szukseges.
Nem leptetomotoros hajtasoknal szoktak meg az enkoderek pontossagat kvarc orajel es a szamitott sebesseg alapjan szoftveresen boviteni, de ez leginkabb a gepmodelles szabalyozasokhoz kell, ami a leptetomotoros hajtasokat nem igazan erinti.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz zsolti_20 #66185 üzenetére
Képes. Ha teszel elé egy drivert, meg valami számítógépet - mikrokontrollert, ami elmondja mit is csináljon.
Elállítódni el tud, de ez a probléma minimális.Legegyszerűbb egy arduino és egy motor vezérlő shield, de akkor a motorod csak egészen kicsi lehet.
il sole non sorge più ad Est!
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Szerintetek egészségesebb-e egy gyorstöltésre képes telefont gyorstöltő helyett hagyományos (csak 5V-os), a gyárinál alacsonyabb áramú töltővel tölteni?
-Ugye a telefon sokszor a max áramot veszi fel majd a töltőből (hiszen maga a teló többet is elfogadna, a gyári töltője több áramot tudna adni, mint az alacsony áramú, amivel én használnám), ami így eléggé a tervezési határain fog üzemelni. Gondolom ott a legnagyobb a voltage ripple pl. De ha jól meg van tervezve, akkor ez talán nem gond és maga a töltő nem fog melegedni és megfelelő minőségű táplálást ad a telónak. Szóval jó minőségű, de lassú 1A-es töltőt használnék.
-Az akksi tuti kevésbé melegszik, gondolom jobb az élettartamának, meg az egész töltőelektornikának is ez. Mondjuk az esetleges nagy ripple meg nem annyira jó neki, már ha a töltő olyat produkál max áram leadásakor. Gyári töltő 2A-t tud 5V-on, szóval a teló bekajálná az áramot, a töltő 1A-e limitálná ezt majd, szóval simán maxra járatja majd a kisebb áramút.
Mi a véleményetek erről? Jelentősége nem sok, mert felteszem hamarabb amorizálódik le más része a telónak sajnos, mint, hogy ez gond legyen... csak a kíváncsiság ugye.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz csubuka #66191 üzenetére
Ha vigyazol a telora akkor az aksi lesz az elso ami lepusztul.
Igazavol veve a toltes anyira nem szamit elettartamszempontjabol.
Inkabb az hogy ne meritsd 20%ala. Meg azis segit ha csak 80%ra toltod.
De annyit nem ér az a plusz fél év hogy ne hsznald ki a telot. Igyis ugyis ujat kell venni.
Vagy aksit cserelni.
Ebayrol nem olyan nagy dolog akut cserelni mgadnak.
Kapsz telefonszetszedos kitet + kis kezugyesség es kesz.
Aksik olcsok.Jimi Hendrix-Purple Haze
-
Reggie0
félisten
válasz terapeuta007 #66192 üzenetére
No meg a szoftverek mennek el mellette. Ha csak telefonalni kell, akkor lehet erdemes kulon torodni a toltessel.
-
csubuka
addikt
válasz terapeuta007 #66192 üzenetére
Köszönöm a véleményt és választ!
Jogos persze, csak gondoltam megkérdezem a részleteket. Amikor tudok figyelek erre a 20-80 mesére, de azért ez a gyakoritól távol áll. Igazán még akksit sosem cseréltem ezekben az okostelefonjaimban. Valóban nem az volt a gond sosem. De nem is volt korábban mondjuk gyorstöltős telóm.
(#66193) Reggie0: Valóban akár a biztonsági frissítések miatt is neccesnek tekinthető egy idő után egy régi teló. Mondjuk ha csak alap dolgokra kell akkor jó lehet, a face, Viber, Whatsapp, Waze elmegy azért régebbi telókon is. Kicsit azt érzem, hogy itt is az lett, mint a PC-k esetében, hogy már nem kell alapabb modelleket sem feltétlen cserélni átlag használóknak két-három évente sem (legalábbis hardveres teljesítmény oldalról okés lenne még). Csak addig széthullanak ezek a silány termékek. Laptopom W520, 7 éves és korrekt teljesen, asztalim meg LGA1366/X58 X5650, abban is van még élet. Csak ezek a mobilok egyszerűen szétesnek, recseg, hajlik, kikopik a gombja, elválik a kijelző meg elszíneződik...
[ Szerkesztve ]
-
terapeuta007
aktív tag
válasz csubuka #66194 üzenetére
Biztonsagi frissitesek: akarmikor viszarakod regi romot vagy esetleg jol mukodo fozott romra csereled.
Chache torolgetessel(pl clean master lite)
Es 2 évente ujrarakassal jo sokaig hasznalhato marad a telo.(persze csak ha androidos mert egyeb zart forraskodu rendszereknel eleg nehez nem azt a romot hasznalni amit a gyarto akar hogy hasznalj.)es a gyartonak nem az a celja hogy sokaig ne vegyel uj telefont)
Az egy masik dolog hogy addigra szétesnek.
Bár azert egy rendesen oszerakott 6 col alatti kozep vagy felso (ár)kategorias telefon az nem jellemző hogy magatol szétesik.max Hangszoroknal beretkesedés.
Meg össze lehet törni ugye.[ Szerkesztve ]
Jimi Hendrix-Purple Haze
-
csubuka
addikt
válasz terapeuta007 #66196 üzenetére
Jogos megjegyzések természetesen
Vigyázva azért kitolható az élettartamuk persze. Sajnos Xiaomikkal is volt már negatív tapasztalatom, pedig azok jók elvileg..
-
izisz
senior tag
válasz Reggie0 #66189 üzenetére
Nagyon köszi, pont azt valaszoltad, amire szüksegem volt
Léptető+enkóder: tudom, tipikusan nem itt van használva. Ám 3d nyomtatózok és ott már akad létjogosultsága filament adagolás témakörben (ugye feedback lehetne pl h tenylegesen mennyi filamentet huzott be az extruder motor - itt ugye nem a mocit figyeli az enkoder hanem a mozgo szálat nade nem offolok tovább )
Csak az elmélet és a pulse/rev teória volt ami szürke. -
Vladi
nagyúr
válasz zsolti_20 #66195 üzenetére
ez inkább dc motor vezérlő. Itt egy jó leírás.
Épp ezzel is megcsinálhatnád, de nem lenne olyan pontos, mint egy léptetővel.
1-2 kilóhoz szerintem 1 nema 17-es is elég neked.il sole non sorge più ad Est!
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Sorozatok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Külpolitika
- alza vélemények - tapasztalatok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD FX
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...