Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    Üdv!
    Foglalkozik itt vki mikrokontrollerekkel?
    Egy ESP32-t szeretnék rávenni, hogy ws2812b ledszalagokat vezéreljen nekem.
    A szoftver működik, rámértem szkóppal és a specifikáción belül van az időzítés.
    Viszont a feszültségszint az botrányos, ugye 3.3V-os kontroller lévén.
    Sajnos önmagában nem tudja vezérelni a szalagokat, anomáliákat kapok.
    Elvileg 0.7 Vdd szintnél kezdődik a magas érték, így ez még érthető is.
    Kipróbáltam egy JY-MCU level shifter-t, de így se kapok jó eredményt.
    Na de ekkor vettem észre, hogy amint ráakasztom a szkópot a szalag adatbuszára és testére, azonnal megváltozik a képe is, már majdnem értelmezhető animációt vélek felfedezni.
    Ez hogy lehetséges? Először használok szkópot, de azt gondoltam a nagy impedanciás bemenet (Hantek 6022BE) nem okoz változást a mérendő jelben.

    Aztán a másik probléma, hogy csak usb-n táplálva hajlandó működni. És azt is csak akkor, ha semmi más fogyasztó nincs az usb-n. Különben megbolondul és bootloop-ba kerül.
    Szeretném betáplálni majd az 5V porton, de se azon se a 3V3 porton táplálva nem hajlandó üzemelni.
    Ekkor semmi nincs rákötve, csak a stabilizált táp, usb lehúzva.

    Aztán a harmadik ilyen jelenség, hogy ha gépre van dugva és úgy próbáltam üzembe helyezni, akkor megint megbolondul és bootloop-ba kerül. A szalag az külső tápot kap, egy 12V-os DC töltőt használok erre a célra, amit már többféleképpen is próbáltam rákötni: bread board táp fesz. stabilizátor IC-vel (max 500mA), egy eredeti Arduino Uno 5V-os kimenetén (szintén stabilizátor IC 500 mA össz. terhelhetőséggel), egyedül DC/DC konverteren nem néztem még, de meglepne ha jobban tetszene neki, ha a szalaggal kerülne egy tápra. Elvileg 260mA az elméleti max fogyasztása az ESP-nek, ha teljes terhelésen megy +wifi használva van - ennyit tud biztosítani az Uno is (hajtottam már 8db 5050 rgb ledet is közvetlen az Uno-ról, imádta azt is).

    Ha esetleg usb-n van épp és úgy kerül az 5V vagy 3V3 lábakra és a GND-re külső táp, akkor ugyanaz a jelenség. Bootloop. Ezt még meg is érteném az eltérő földpotenciál miatt. De amikor csak a GPIO van kivezetve és usb-n van megtáplálva és úgy is hülyét kap, az már kicsit wtf. :F

    Van vmi ötlet erre?

    Szóval a usb az laptop-ról jön, ahogy a szkóp is onnan kapja a delejt.
    Minden külső betáplálás a 12V-os töltőn keresztül történt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák