Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz DrojDtroll #44488 üzenetére

    Próbálkozhatsz a meglévő kapacitás 2x, 3x értékével, de nem biztos, hogy sokra mégy vele. A relatív nagy kisütőáram miatt nem sokáig tárol, továbbá nem ad stabilitást, az 5 V azonnal csökkenésnek indul.

    Jóval hatékonyabb a primer oldali 400 V-os puffer értékének növelése. A kapcsolóüzemű tápegység ugyanis folyamatosan szabályoz, akár még 100 V körül is biztosítja a stabil kimenőfeszültséget. Továbbá itt a nagyobb feszültséghez kisebb áram párosul, lassabban sül ki a kondi. Még így is, hogy kisebb a kapacitás.

    Több másodperces áramszünet is áthidalható ezáltal. Számítógép tápegységénél is hasznos tud lenni, amikor a 2x 220 μ kapacitást megnöveltem 2x 330 μ-val, vagyis összesen 2x 550 μ lett.

    Utána olyan áramszüneteknél, amikor a világítás egy pillanatra elment, gép ment tovább. Jelenlegi tápegységemhez is tervezek elméletben egy kondenzátortelepet, amihez bontott TV-tápokból szedném össze kondikat, de azt nem fixre kötném (bele sem férne), hanem egy külön csatlakozóval oldanám meg, továbbá egy soros dióda lenne beiktatva, meg egy áramkorlátozó ellenállás.

    A kondenzátortelep az ellenálláson keresztül töltődne fel lassan, így elkerülhető a durva áramlökés. Áramszünet esetén viszont a diódán keresztül adná le a tárolt energiát. (UPS-t nem akarok, annyira nem kritikus alkalmazás, csak néha bosszantó egy-egy rövid kimaradás.)

    Esetemben így nézne ki, ezt egy meglévő rajz átszerkesztésével dobtam össze:

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák