Hirdetés
- PlayStation 5
- Mortal Kombat 1: Khaos Reigns - Így harcol Ghostface
- PlayStation 5 Pro teszt
- Diablo IV
- Call of Duty: Black Ops 6
- Bestbuy játékok
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- EAFC 25
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cashback
őstag
Cáfolom a 4rétegű dolgot és kivételesen igazat adok a tanár úrnak.
Idézet: [link]
"Az elkészült lapok akár több rétegben is egymásra helyezhetők
(akár 48 réteg is kerülhet egymásra), így nagyon komplex áramkörök is kialakíthatók akár három dimenzióban is."[ Szerkesztve ]
Istenem, adj türelmet a hülyékhez... mert ha erőt adsz, megölöm őket.
-
zka67
őstag
válasz cashback #18901 üzenetére
Elméletben. A gyakorlatban azonban az 1 és 2 rétegű nyákok a leggyakoribbak, alaplapoknál sem használnak 4 rétegnél többet. Mint mondtam, a középső két rétegen csak a tápok mennek.
Egy 16 rétegű nyák még kínában is aranyárba kerülne, nem pedig telerakva alkatrészekkel, ideszállítva 8 ezer forintba. Hidd el nekem, hogy meg lehet tervezni egy alaplapot 2+2 rétegben is, a kínaiak sem szeretik a sok selejtet. A középső két rétegre is csak azért van szükség, mert 80-100A-t kell elvinni a processzorhoz. Igaz nem egyben, hanem 4-8-12 részletben, de ezt már nem lehet elvinni a processzor lábai között 0.2mm-es csíkszélességen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ilyeneket mi is szereltünk sokszor, de nálunk az volt a módi, hogy azonnal tettünk fel csere készüléket az ügyfélnél, a kamera meg ment vissza garanciába. Bár voltak komolyabban hozzáértők is nálunk, de valahogy ők sem akartak maguktól foglalkozni ezekkel.
Ez olyan, mint hogy felépítettek egyik városban mikrohullámú átjátszó láncot, 3 darab kettő lan csatlakozós ARM alapú Linuxos minipc-vel, csak semmiféle villámvédelemről nem gondoskodtak, így minden vihar után kellett menni kicserélni a lánc valamelyik elemét a kémények tetején.
Konfig volt a legszebb, egy UTP volt lelógatva a kémény aljáig, hogy ne kelljen mindig felmászni baromi magasra.Lompos48: le a kalappal az előtt, aki kijőve az iskolapadból fejből nyomja a forgatónyomaték képleteket. Egyik-másik motor típusnál, pl. reluktancia motornál olyan hosszú, hogy nem fért el hosszában felírva a tenyeremre...
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
moha21
veterán
válasz CPT.Pirk #18903 üzenetére
Hát igen csak a villamos hajtások tankönyv cirka 400 oldal energetika tárgyból ( és ez 1 tárgy ) és ebben nincs még transzformátor vagy egyéb.
Szinkronnyomaték számítás meg egyéb remek dolgok.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz moha21 #18904 üzenetére
Hehe, nálunk meg energetika cím alatt távvezetékeket méreteztünk melegedésre, fesz. esésre vagy teljesítményre.
Minálunk 1 félévbe besűrítik az összes forgógépet az egyenáramútól az aszinkron és szinkron gépekig, meg a transzformátorok teljes anyagát. Ez 4 nagy téma, 4 ZH-t jelent, de év végén a vizsgázáskor mindegyik témát egyszerre visszakérik, szal kvázi 4 zh-t írunk egyszerre.
Le a kalappal az előtt, aki ekkora anyag összes képletét tudja fejből kezdve a húr és sávtényezőktől a dropon át a mindenféle nyomatékokig (ezekből legalább 5-ö5 minden ZH elején fel kell vésni az első kérdéshez), plusz az összes jelleggörbét minden feliratával köll tudni. Annyi könnyebbség van, hogy régi ZH-k kérdéseit ollózzák össze...Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Latency
senior tag
Üdv.
Próbáltam guglizni, de nem sok sikerrel jártam. Ilyen szalagkábel csatlakozót tudok szerelni célszerszám nélkül is, ha jól gondolom csak be kell fűzni a kábelt és összeszorítani? Két nyák között kellene 2x24 csatlakozást megvalósítanom, mert a ledmátrix kijelzők mellé már nem fér el a meghajtás (3x74HC595 és 3xTPIC6B595).[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Kíváncsi lennék a véleményetekre. Ha kezdőként saját NYÁK-ot szeretnék akkor mi a legoptimálisabb megoldás ár/beleölt idő/minőségben? Ismerős aki a szakmában dolgozik mondta hogy ha PCB rajz alapján akarok gyártatni akkor van darabszámbeli minimum és emiatt plusz a setup költség miatt kb. 5k-ban fog kijönni minimum (legalább is a szegedi Transcommers-nél neki így jött ki).
Ha saját magam akarom csinálni akkor én úgy látom hogy:
- vagy nyomtatós+vasalós megoldás létezik
- vagy fóliára nyomtatós+specifikus fényre érzékeny PCB-re levilágítást lehet még alkalmazni (UV vagy higanygőz lámpa)
- marás álló filccel nyomtatott rajzott átrajzolom (yuck)
plusz mindehez még kell maratás is. A veszélyes hulladékkal nem egyszerű mit kezdeni, lakásban problémás vele dolgozni, stb.Egyikben sincs gyakorlatom (legtöbbhöz eszközöm sem). A türelmet húzzuk le, az még megoldható. Mindegyikkel kb. nulláról indulok ha belevágok.
Van még valami amit nem látok? BatchPCB-hez hasonló cucc játszhatna, de a szállítási díj kinyírja sajnos az előnyt amit ad. Itthoni hasonló kezdeményezést pedig még nem láttam.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz DarkByte #18907 üzenetére
Nyomtatás + vasalás megoldható (nyomtatás én papírboltban csinálom, ott van lézernyomtató), igazából az átvasalás kicsit trükkös, ki kell tapasztalni, de onnan maratni már nem nagy kunszt, csak kell rá alkalmas hely, mert lemoshatatlan, ha kifolyik a vas klorid. Én panel erkélyen egy használt törülközőn csinálom, csak annyi kell, hogy a nap süsse, és meleg legyen a lötyi.
UV az kissé drágább megoldás. A maratás álló filcnek meg közönséges alkoholos filc is jó.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Latency
senior tag
válasz CPT.Pirk #18908 üzenetére
Az UV sem olyan drága. Én most vettem 20db 5mm Superflux UV led-et. 5 chip egy tokban, 100mA áramot bír folyamatosan, 17$ ebay-ről. 6x3-as mátrixba rendeztem, max. 20x15 cm-es nyákot akarok levilágítani, kb. 10 cm-ről már egyenletesen bevilágítja a kellő felületet. Az előhívó mosószóda (nátrium-karbonát, kb. 400 Ft 0,5kg nálunk és évekig elég). Maratás, ónozás meg ahogy tetszik.
Azért választottam ezt, mert lehet tintasugaras nyomtatóval is csinálni, igaz a hozzá való írásvetítő fólia drága (én 125 Ft/db-ért vettem párat), de cserébe finomabb rajzolat is elérhető vele, mint vasalással. -
Latency
senior tag
válasz CPT.Pirk #18913 üzenetére
Ha egyszer sikerül kitapasztalni a levilágítási időt (be kell áldozni pár kis darab nyákot), akkor egyenletesen jó eredményt lehet elérni vele. Beleraktam a ledeket egy scannerbe, de nem az igazi, mert túl alacsony, valami dobozt kell majd összeütni hozzá azt hiszem.
Én gyárilag fényérzékeny nyákot fogok egyenlőre használni, ez egy kicsit drágább, mint a sima, de mondjuk a P20 sem olcsó és így egy hibalehetőséggel kevesebb. Jövő héten talál el is készítem az első nyákot a cuccal.Amúgy erre valaki?
[ Szerkesztve ]
-
!wannabe
tag
Sziasztok,
Egyátalán nem értek az elektronikához ennek a szellemében felteszek egy kérdést, remélem nem megbotránkoztatva Titeket.
A helyzet az, hogy van egy Dell Vostro 1310-es laptop-om. A gyári akkumulátort most szeretném lecserélni. Meg is rendeltem az újat. Ki lehetett választani az ehhez a modelhez tartozó akkumulátor 6 vagy 9 cellás változatát. A 9 cellás mellett döntöttem.
A probléma az, hogy az új akksival ugyan elindul a masina, azonban nem tölti, hiába írja azt, hogy 35 perc szükséges a feltöltéshez...a nap végén is még ennyit ír és ha leválasztom a gépről a töltőt akkor egyből kikapcsol. Tulajdonképpen olyna mintha nem is lenne benne akksi és el se indul ha nincs a töltő csatlakoztatva.
Ami feltűnt az az, hogy a töltőmnek a teljesítménye 65Wh a régi akksimé 56Wh az új 9 cellás akkisé viszont 80Wh. Lehetséges, hogy mivel a töltő 65Wh teljesítményre képes ezért a 80Wh-s akksit ezért nem tudja feltölteni? Lehet, hogy inkább új töltőt kellene vennem ami legalább 80Wh teljesítményre képes és akkor tudnám használni az új akksit?
Előre is köszi a válaszokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz !wannabe #18917 üzenetére
A töltőn az nem watt óra lesz, hanem watt. Ott nálad vagy az aksi a rossz, vagy a töltő elektronika a laptopban. -- Ill mivel az aksi az új, valszeg az a problémás, esetleg nem pont a géphez valót vagy gagyi utángyártottat kaptál.
-
!wannabe
tag
válasz CPT.Pirk #18918 üzenetére
Igazad van, a töltőn tényleg csak W jelzés van. Tehát akkor butaság azt gondolni, hogy azért nem tölti fel mert 15W-al kevesebb a teljesítménye a töltőnek mint amennyi Wh az új akksin van feltüntetve?
Hát felhívom Őket, de csak szerdán tudom. Nem tudjátok, hogy ha netről rendel valamit az ember futárszolgálaton keresztül akkor hány napon belül kötelesek visszavenni a terméket reklamáció esetén. 8 napot hallottam valakitől ezt meg tudja valamelyikőtök erősíteni? Illetve a 8 napban benne van a hétvége ls a május elseje is?
Soha nem gondoltam volna, hogy a töltőelektronikával is gond lehet
Az ilyesmi csak drágán javítható? Nincs már gari a gépre. -
zzolika
aktív tag
Sziasztok!
Beszart a fejhallgatóm tápja, a 12V helyett 0,5-öt ad le. Találtam itthon egy másik 12 voltos adaptert, ezzel mûködik. A baj az, hogy van egy alap búgása, lehet ezzel valamit kezdeni?
Tudtok olyan 12 voltos adaptert ajánlani ami biztosan nem brummog? Külön köszönet, ha a pontos típus, kb. ár, hol kapható kérdésekre is választ kapok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz !wannabe #18919 üzenetére
65Wh azt jelenti, hogy 1 órán keresztül (ha fel van töltve az akku), 65W teljesítményt tud szolgáltatni. (ebből lehet számolni, hogy meddig bírja a laptop, ha mondjuk 30W az aktuális fogyasztása)
A töltő ha 65W-s lenne, akkor (ideális esetben, veszteségektől eltekintve) 1 óra alatt töltené fel.
65W -s töltő a 80Wh-s akkut kb. 2 óra alatt fogja feltölteni. Ebből a szempontból mindegy hány wattos a töltő, csak az időtartamot befolyásolja.
-
DarkByte
addikt
Köszönöm mindenkinek. Ti is a házi készítést javasoljátok. Lézer nyomtatóm van, bár még fóliára sosem próbáltam vele nyomtatni. Igazából az UV fényes verzió tetszik, de ehhez is készítenem kellene egy levilágítót. A LED-ek tápellátást gondolom nehezebben megoldhatónak illetve hogy egyenletesen világítsák meg a panelt, mire lehet felforrasztani úgy hogy ahhoz is panel kellene.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz DarkByte #18922 üzenetére
Lézer nyomtatóval megfelelő papírra, pl. "műnyomó", pausz, vagy akár sima fotó papírra kell nyomni, nem fóliára. A g/cm2 érték amit érdemes variálni. Fóliás dolog az az átvilágítóshoz kell.
A ledek tápellátása egyszerű, az áramot kell korlátozni. A felszerelésükre meg teljesen jó az un. próbanyák, abból is az a fajta, ami sines kialakítású, pár száz forintért kapni.
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
válasz CPT.Pirk #18923 üzenetére
Köszi. Szétnézek a neten építési infók után és meglátom hogy össze tudnám-e hozni.
Ha jól értem akkor az UV levilágításhoz vagy készen veszek olyan NYÁK-ot amin már van ilyenre érzékeny bevonat, vagy utólag is felvihetem egyszerű NYÁK-ra. Jól gondolom?
Kicsit leegyszerűsítve a témát. Ha csinálnék egy UV LED mátrixot próbapanelen, akár egy cipősdobozban is levilágíthatom a panelt?
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz zzolika #18920 üzenetére
Gondolom a cseretáp hagyományos, trafós kivitelű.
Lehet javítani rajta szűréssel, de egy kis búgás valószínűleg akkor is marad.
Egy kapcsoló üzemű táp beszerzése megoldaná a problémát.
Arra kell odafigyelni, hogy az új táp terhelhetősége legalább akkora legyen,
mint az eredetié, ugyanolyan legyen a csatlakozója és annak polaritása.
Tudnék tevőlegesen is segíteni, de sajna csak Budapesten.
A legjobb, ha viszed magaddal a rossz tápot az elektronikai boltba.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
zzolika
aktív tag
Köszi a segítséget.
Igen, hagyományos kínai egybeöntött szétszedhetetlen mûanyag kocka.
Terhelhetõség, polaritás, ezt tudom. Számszakilag az is jó amit most hozzátettem, csak a minõsége... Ha a boltban azt mondom hogy adjanak egy nem búgós tápot, hülyének néznek Vagy rámsóznak egy szart hogy ez a jó, biztos nem búg.NYÁK-készítés:
Én régen amikor még csináltam ilyeneket (vagy 20 évvel ezelõtt) piros tussal rajzoltam és sósavval + hidrogénperoxiddal marattam. Erkélyen, mûanyag fototálban. Ne szagolj mélyet bele, de egyszerûen megoldható.
Most találkoztam olyannal, hogy átlátszó filmre készítették el a nyák-rajzot lézerlevilágítóval (ez kb. száz forintos tétel), és ezt világítják a fényérzékeny (fotolakkal befújt?) nyákra, azt hiszem UV lámpával.[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
Üdv !
Tegnap végre elmentem az említett önindító behúzótekercsért.
Ez csak egy első darab, leginkább próbálgatásra lesz, elvileg régi Skodából (S100) való.
Ez használt, 3000-ért végül is nem volt annyira drága, de láttam már 3700-ért újat is (Ladába való), csak vidékről kell rendelni (még pluszba 1500 ft a posta / futár költség).Egy gyors mérést csináltam rajta eddig, a szintén most vett Maxwell MC-25692 lakatfogó adapteremmel: [link], de én itt vettem: [link] (oldal alján), 10e ft volt.
30-40A közt vesz fel
Elsőre 39A, 40A-es méréshatárban; utána mikor átkapcsoltam 400A-esre már 34A volt csak, de lehet csak azért mert közben felmelegedett a tekercs.Autóról lett tesztelve (kb. 15 éves Honda Civic 1,5 benzin, álló motor), mivel nincs még megfelelő akksim hozzá.
Az autó indítóáramát is megmértük: 110A-re ugrott fel - jó akksi (1,5 éves), viszonylag meleg motorral.Ezek után én is egyre inkább az autóakksis megoldásra hajlok...
Annak van olyan előnye is, hogy mehet más is róla.
Pl. a nagy, nehéz vasajtó zárására is lett egy olyan ötletem, hogy esetleg egy autó önindítóval kellene csinálni.
Alacsony áron (bontottan persze) elég nagy teljesítmény. Ugyan csak szakaszos üzemet bír, de az itt pont nem probléma (egy órában 2x lenne használva, naponta max. 10x).
Ehhez viszont akkor már új akksi kellene.
Kevésbé márkás darabokat láttam már tűrhető áron, kb.: 44Ah 12e, 55Ah 14e. Pl. Jászakku.De először megpróbálnám újraéleszteni ezt a 45Ah-s régi akksit.
Nagyon rossz állapotban van...
Az aldis töltőnek (Auto XS) nem tetszett, ezért először a "brutális feszültséggel töltő" Auchanos töltővel nyomok épp bele áramot, hogy feljebb menjen a feszültsége.
Itt írt róla Batman2 fórumtárs nekem annó, hogy neki is ez a technikája nagyon lemerült akksikra: [link], [link], és [link] (meg egész részletesen leírja a töltő működési módjait is).Még majd mindjárt írok róla tovább tapasztalatokat, de most megnézem lent.
Ja és ha pl. cellazárlatos, azt miről lehet felismerni ?[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz atesss #18928 üzenetére
Mondtam én, hogy öreg akku kell oda.
Egyébként most is a hátam mögött telik egy ilyesmi, mint bármikor bevethető stratégiai nagyáramú 12V-os forrás.
Ja és ha pl. cellazárlatos, azt miről lehet felismerni ?
Kisebb a feszültsége és megtöltve is egy-két-... cellányival kevesebb marad.
[ Szerkesztve ]
-
Latency
senior tag
válasz DarkByte #18924 üzenetére
Érdemes a dzsatubin' rákeresni, van egy-két elég jó bemutató a fotózásos nyákkészítésről. [link] illetve ez pedig egy többrészes videó első része. Angol tudás szükséges, de anélkül is el lehet lesni a technikát illetve a guglival keresve találni több magyar leírást is, érdemes minél jobban utánajárni még az előtt, mielőtt elkezdenél bármit is ezzel kapcsolatban.
-
PHM
addikt
válasz zzolika #18927 üzenetére
Szétszedhetetlen készülék nem létezik.
Legfeljebb nem lesz jó semmire utána.
Az, hogy egy adapter kapcsoló üzemű, vagy hagyományos,
könnyen megállapítható a súlyából.
Ha érződik, hogy van benne anyag, akkor hagyományos, s ha csak nincs benne
feszültség stabilizátor, számítani lehet rá, hogy búgni fog az általa táplált
audio készülék.
Ezért azt javaslom, hogy kapcsoló üzemű adaptert kérj a boltban.
Az sem baj, ha az eredetinél kicsivel nagyobb terhelhetőségű az új adapter,
az ésszerűség határain belül persze. (1,2-1,5-szöröse)
Az sem tragédia, ha nincs azonos csatlakozóval rendelkező táp,
mert az eredeti kábel kis hozzáértéssel átszerelhető az új adapterre.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
atesss
addikt
válasz Lompos48 #18929 üzenetére
Hát ez Aldi-s töltő nagyon "finnyás"...
Tudom hogy szar az akksi, de azért megpróbálhatná feltölteni.Tehát az akksi még egyszer: Kb. 5,5 éves Banner Starting Bull.
Méretében talán ilyen (bár még nem mértem le): [link], de felül a celladugó-kialakítása kicsit másmilyen.
1,5 éve tél elején lett kiszedve kocsiból (~15 éves Honda Civic 1,5 benzin), hogy nagyon hamar lemerül (nem az autóban volt a hiba, az új akksival tökéletes azóta is.)
1,5 évig a kb. 17-20 fokos (nyári melegben persze több) legalsó szinten a lépcső alatt állt.Maintenace-Free, 45Ah, elvileg Japán típus (szélesebb az átlagosnál, de a mélysége kisebb. És magasabb is.). De a saruja meg normál...
Nos az első probléma, hogy olyan száraz volt az akksi, mint a Szahara...
Felülről semmi folyadék nem látszott (zseblámpával világítok bele), ezért gondoltam ennek már úgy sem sokat árthat, megdöntöttem oldalra. Döntöm-döntöm, továbbra sem látszik semmi folyadék. Aztán amikor majdnem 90 fokig döntöttem (az akksi tetején van egy - szélesebb - perem, vagyis nem teljesen függőleges így az oldala), valami kis folyadék megjelent az alján.
Mit okozhat amúgy rajta a megdöntés ?A következő, hogy nem tudom pontosan hogyan kellene kinézni az ólom-szerkezetnek, de az biztos hogy nem így. Teljesen kusza, darabok rajta, a barátom azt mondta rá, hogy "mi a franc, ebbe még apró faágak is vannak". Vagyis apró ágacska szerű (gondolom) ólom darabok.
Néhol valami fólia nyoma is látszik.Aztán feltöltöttük deszt. vízzel, több mint fél liternyi ment bele (de lehet egy liter is).
Addig töltöttük egyenlőre, hogy épp ellepje a lemezeket (illetve a maradékukat).
Jelzést nem találtunk, meddig kellene kb. tölteni ?
A folyadék, és a felülete is elég furcsa, koszos, mintha valami szennyeződés lenne rajta (kb. nagyjából egyformán minden cella). Bár az is lehet ez normális, nem tudom.
Az olajhoz hasonlóan úszik a felszínen, csak szürkés színű.Kezdetben az akksiban 7V körül volt. (Ahhoz képest nem is kevés, hogy 1,5 éve áll. Sőt, könnyen lehet hogy nem is nagyon volt feltöltve mielőtt el lett rakva.)
Mivel az aldis töltő nem volt hajlandó tölteni (elindul a program, utána azonnal le is áll), ezért az Auchanossal (trafós) álltam neki.
Próbáltam többször rárakni rövidebb időkre, hogy hátha csak alacsony a fesz. az aldisnak (pedig elég hamar már a normál töltés kezdésének küszöbfesze, azaz 10,5V felett volt), de 10-15 perc sem segített.
Így rajta volt kb. 1 órát a trafós töltő.
16,5V-os töltőfesszel indult, ez talán egy keveset csökkent az óra végére.
Töltőáram: 400mA-ről 900mA-re nőtt az 1 óra alatt.
Elég komoly bugyborékolás volt közben (vízbomlás..). De jól gondolom, hogy itt a fő problémát csak a víz fogyása okozza ? (azt simán utánapótolom majd)
Vagy milyen más káros hatása van az akksira a túl nagy töltőfesznek (ha alacsony töltőárammal párosul) ?
Másik kérdés, hogy miért ilyen alacsony a töltőáram a nagy töltőfesz ellenére.
Igen, nagy a belső ellenállás; de ennek mi lehet az oka ? Szulfátosodás ? Ha igen, ezzel mit lehet tenni ?Este (11h körül) aztán leszedtem, 11,5 V körül volt az akksifesz.
Aldisnak továbbra sem tetszett, gondoltam megvárom a reggelt, addigra 10,5V alá csökken; így az aldis egy próbatöltés (legalábbis papíron, árammérésem alapján nem tölt semmit, talán csak a feszültséget figyeli...) után kímélő, impulzustöltés módba kapcsol majd. Aztán ha 10,5V fölé ment vele, tölti magától tovább normál módban (vagyis inkább motor módban fogom majd csináltatni vele, az alacsonyabb áramával, a kímélés miatt).Reggel (8 óra) 10,5V alatt volt már kicsivel, el is indult végre az aldis, de nem mutatta a töltést (maxot mutatott a töltöttség jelző ábra + nem villogott, azaz nem volt töltés üzemmódban).
Töltőáram talán 200-300mA volt.
Délig rajta hagytam, de addigra már csak valami 40mA volt a töltőáram; így világos lett hogy szerinte fel van töltve, és ezért csepptöltésre kapcsolt át.Délben ráraktam megint a trafós töltőt, 15,4V (nagyon lassan csökkent talán) -1A-el (lassan nőtt) kezdett tölteni.
Bugyborékolás elég erős.Aztán most megnézem mindj. mit is csinál.
-
-
atesss
addikt
válasz totya694 #18934 üzenetére
Na akkor végképp nem reménykedek sok mindenben...
Fél órával ezelőtti értékek: 14,38V - 1600mA
Ez már kezd közelíteni a normálishoz, nem ?
Csak az az érdekes, hogy ha azt írod, hogy nem veszi föl a töltést, akkor hova megy az az 1,6A ?
Sajnos egy olyan sejtésem van, hogy a vízbontásra...De közben az akksi feszültsége is nő azért, ez után a fél órával ezelőtti mérés után "pihentettem" egy fél órát (leszedtem a töltőről); asszem 11,6V-ra állt be fél óra után az akksiban lévő fesz.
Visszarakva a töltőre, szinte pontosan a leszedés előtti értékek (fesz és áram) álltak be újra.ha valami kicsi is marad benne az meg nem tud áramot leadni.
Itt arra gondolsz, hogy ha a felvett áram (töltésmennyiség) egy kis hányada tényleg töltettség-növelésre használódik is fel, attól még max. pl. párA-es terhelhetősége lesz az akksinak ?Ha sikerül a töltés (látszólag), akkor a töltettség mérést milyen terheléses teszttel lenne jó végezni ?
Elsőre biztosan nem akarom rárakni az önindító behúzórelét.
Az 50W-os autóizzó (4,16A) sok lenne már neki ?
Elvileg ha gyári állapotban lenne, akkor ez kb. C/10-es terhelés.
C/20-ra szokták megadni a kapacitás értéket ha jól tudom; de mekkora kisütési feszültségig ?
A C/20 gyárilag 2,25A (27W) lenne; de - ha szerencsém van, és nem igaz teljesen amit írtál - ez az akksi akkor is max. harmadát ha bírhatja, nem ?
A harmada 0,75A (9W) lenne - 20 órán keresztül.Ja és meddig kellene lennie az elektrolitszintnek ?
Ezt olvastam én is, ezért direkt figyeltem, de ilyet nem tapasztaltam.
Amúgy a töltőre rárakva pár másodperc után meg is indul a pezsgés.
Hiába szerintem erős a pezsgés (bár ezt lehet csak én gondolom, nincs referenciám hogy mi a normális), de egyenlőre nincs észrevehető elektrolit szint változás.
Mondjuk ha 1 töltés alatt lenne észrevehető csökkenés, az szerintem nagy gond is lenne...Olyat is olvastam, hogy terhelésre is pezseg a zárlatos cella.
Na de itt kb. milyen nagyságrendű terhelésre kell gondolni ?[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
válasz DarkByte #18907 üzenetére
Hello,
Én 2-3 panelt készítettem alkoholos filccel, elég dágvány lett, akkor mondtam, hogy ez felejtős, nem fektetek bele több energiát.
Jó minőségű fotópapírra kinyomtattam a NYÁK terveket, ráillesztettem az előtte gondosan megtakarított lemezre, hátoldalán szigetelőszalaggal rögzítettem. A vasalót közepesre állítottam, párszor meghúzgáltam a papíron, majd mondom csak jó lesz...
Vízbe bele, papír átázott, lemostam, szépen átvasalódott a mintázat.
Peroxid-sósav keverékkel lemarattam, olyan lett, mintha gyári lenne.''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
őstag
válasz atesss #18939 üzenetére
Ha abból indulunk ki,hogy autóból kidobott aksiról van szó akkor nem kell a leírt képletekhez ragaszkodni.Kisütésnél köthetsz arra 45W-os bilux izzóz is.
PH-User:A lakkfilcet nekem is ajánlották sőt még kaptam is vagy 5 féle tollat de nekem egyel sem sikerült.A nejem körömlakkjaival jobban boldogultam.
Üdv:Attila
-
Batman2
őstag
válasz Lompos48 #18890 üzenetére
Ez igaz, viszont az SMD LEDek dokumentációjából nekem úgy tűnik, mitha a fehér LEDek kristálya valami két rétegű, két különböző hullámhosszt kibocsátó megoldás lenne !
És ez eltér a meleg fehér:
"The White source color devices are made with Gallium Arsenide Phosphide on Gallium Phosphide White Light Emitting Diode."és a fehér illetve hideg fehér LEDek esetében:
"The White source color devices are made with Gallium Arsenide Phosphide on Gallium Phosphide Green Lithe Emitting Diode."
(Optoflash LED esetében)Lehet én nem értem jól, de ez mintha a kristály felépítésére vonatkozna és nem a kristály, illetve a fluoreszkáló festék kettősére !
Tehát mintha létezne egy hideg (kékes)-fehéret és egy tiszta fehéret világító kristály, és a kitöltő gyantába kerevrt fluoreszkáló festékkel csak a finomhangolást végeznék !Annál is inkább, mivel létezik "jégkék" elnevezésű SMD LED, aminek a belseje a kristály is teljesen átlátszó, semmiféle festék anyag, vagy arany tükör nincsen benne és kékes fehér fényt világít !
Szerintem ez a eredeti fénye a kristálynak, módosítás nélkül.Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Batman2
őstag
Üdv. mindenkinek !
Van pár darab diódám, amin mindössze annyi felirat van, hogy "B12", nagy mérettel és kisebb méretben pedig még "04", amúgy kék színnel van ráírva és olyan a mérete, kinézete, mint az 1N4007-esé.
Miféle lehet ez ???
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Lompos48
nagyúr
válasz Batman2 #18942 üzenetére
Nem ismerem a szöveg forrását sem a kontextust. Amit írtam korábban két egyidejű de különböző mechanizmus/jelenség. Maga a LED, amiben az áram hatására keletkezik fény, a másikban pedig a fény gerjeszt egy más "színű" fényt, majd az eredő a kettő keveréke. Ezekben a mondatokban is 2-2 kompozícióról írnak, bár a második érdekes, mert az első (alsó) struktúra már kapásból fehérként indul.
A második réteg nem feltétlenül festék, hanem egy réteg, aminek ilyen gerjeszthető tulajdonsága van. Talán lehet az is félvezető is....kristály is teljesen átlátszó...
Ezt majd csak akkor hiszem el, ha látom. Egyik intermetallikus félvezető (Ga, In, As, P "keveréke") sem alkot átlátszó kristályt. Ellenben lehet rettenetesen vékonyra csinálni. Legtöbb esetben egy chip vastagsága csak azért pár tized milliméter, hogy a gyártási folyamatban kezelhető/manipulálható legyen.
Az átlátszóságról pedig még annyit, hogy azt (ellenben) nem tudom hogyan készül vagy néz ki az AMOLED technológiával gyártott organikus LED.hogy "B12", nagy mérettel és kisebb méretben pedig még "04"
2 változat van: 1200V/0.4A vagy 1.2A/400V...
[ Szerkesztve ]
-
Latency
senior tag
válasz DarkByte #18936 üzenetére
Tegnap említetted a cipős dobozt. Na ma beleraktam a ledjeimet, rá egy scanner felső része az üveggel meg a tetővel és egész jó lett Előtte a scanner eredeti alját akartam használni, de úgy túl alacsony volt és csak kókány módszerrel tudtam megemelni, ráadásul úgy nem is volt stabil.
Egy pár kép: [link]
[link]
[link]
Nem szép, de működik. a 20x15 cm-es felületet egyenletesen bevilágítja, ennél nagyobb nyákot csak jóval távolabbról és több idő alatt tudnék csak levilágítani ennyi leddel (24-el már simán lehetne A4-es is csinálni). Még a levilágítási időre leszek kíváncsi, de szerintem 10 perc alatt lesz.[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
Az ötlet jó, csak nincs savsűrűség mérőm.
De akár be is szereznék egyet, ha néhány ezer forintnál nem drágább.
Próbáltam gugglizni rá, de eddig csak 6000-ért találtam a legolcsóbban: [link]
De vannak 10-en és 20-n ezer forintokért is...
Régebbi, már lezárult vatera és más hasonló oldalakról lévő aukciókat is talált, és pár száz forintért árultak használtan (bár általában jó pár éves / évtizedes darab volt).
De most nem találtam.
Ötlet, hogy hol találnék olcsón ?Igen, olvastam én is erről a kimosásról.
A fő cél viszont ahogy írták, az iszaptérbe lehullott ólomdarabok eltávolítása (pl. cellazárlat elkerülése / talán megszüntetése).
De elég nagy munkának néz ki; és kétes az eredménye is.
Na meg eléggé környezet szennyező...És a szulfátosodást ez nem igazán oldja meg.
Viszont egy szulfátmentesítést részben megoldó, fájdalommentesebb megoldást is használhatnék: akku regenerátort.
Egy típus, csak példaként: [link]
De inkább titeket kérdezlek, tudtok-e ajánlani egy konkrét, bevált típust ?MOD:
Az a gyanúm, hogy - mivel csak vizet töltöttél bele - híg lesz.
Ugye azt jól gondolom, hogy ami kénsav "eltűnt" az elektrolitból, az a lemezek felületére rakódott le ?
Jó megoldás ilyenkor, hogy nem azt próbálom "leszedni", hanem a maradék (még nem elszulfátosodott) ólom-felületet próbálom aktív használatba venni, és ezért töltök az elektrolitba kénsavat ?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- S24 Ultra 512GB (Sárga)
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
- Lenovo / Dell / HP laptop, notebook töltő, adapter OUTLET
- 4K Core I5 12400F GamerRPC 6X4.0GHz 32Gb DDR4 3200MHZ 512 SSD RTX 3060 12GB DDR6 2 Év Gari
- 27GR95QE-B OLED Törött Monitor eladó Minden gyári tartozékával gyári dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs