Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • axioma

  addikt

  Akár új ház, akár átalakítás, jöhetnek az alaprajzok és ötletelgetések!
  Több szem mindig többet lát, és több szereplő meg több szempontot tud felsorolni.

  Mivel fixen fontos kérdés, a rajzon vagy legyen feltüntetve, hogy merre van dél, vagy a hozzászólásba fűzzétek bele. Ha nem egyértelmű, akkor az utcafrontot (esetleg sarkon történt elhelyezkedést) is érdemes jelezni, illetve ha valami nagyon behatároló szabály vonatkozik (pl. adott oldalon oldalhatáros, vagy terep miatt adódó speciális feltételek).

 • Jofi81

  őstag

  válasz axioma #1 üzenetére

  Szia!

  Örülök, hogy létrehoztad ezt a topikot, nekem pont aktuális. :) Akkor kezdeném is a sort. Ez egyelőre csak az én rajzom, az építésszel még csak hétvégén fogunk összeülni. A ház mélysége adott, nem lehet 9 méternél több. Szempont, hogy a hálók ablakai hátrafelé nézzenek, illetve a fürdő/WC ablaka se az utca felé legyen, valamint a vizesblokkok egy kupacban legyenek. Nagyjából jó lehet ez az elrendezés? Van valami, ami nagyon nem jó így?

 • A Zéé

  őstag

  válasz Jofi81 #2 üzenetére

  Sziasztok!
  Nekem így elsőre nagyon nem tetszik, mondom is miért:
  - kicsit jobban el kellene különíteni a nappali és a háló funkciókat. Így, hogy minden egy helyről és egybe nyílik. Te reggel főznéd a kávéd, vagy sütnéd a rántottád, és ezek a szagok mind a 4 hálóba kíméletlenül bemennek. Gyerekeid áthívnak valakit este dumálgatni, vagy meccset néznél, és senki nem fog aludni, mert mindenki direktbe hallja.
  - nincs egy határozottan elkülönülő bejárata a háznak, és nincs szélfogó sem
  - ekkora épületnél nem nyitnám a WC-t a konyhából, még akkor sem, ha van külön kis előtér, ami amúgy nem épp ideális szerintem
  - konyha és nappali ilyen elrendezéssel kb. bútorozhatatlan. Mindig bele kell rajzolni már a vázlatokba is közelítőleg a bútorozást (vagy legalább a nagyobb, fix dolgokat) egyrészt azért, hogy lásd, hogy mennyire fér el, és hogy merre tudsz majd közlekedni. Egy TV-nek sincs normálisan hely.
  - van egy nagy hatalmas tér, amit szétdarabol a rengeteg ajtó. Nem tudom mekkora konyhabútort terveztek, de ez így szerintem nem jó. Amúgy azok az északi nyílászárók azok földig érő ajtók, vagy parapetes ablakok? Ha utóbbi, akkor egy fokkal jobb a helyzet, de még úgy sem ideális.
  - nyugati hálószoba nagyon messze van a fürdőtől, és amúgy is 2 szülő + 3 gyerekre kevés az 1 fürdő és WC. Nyugodtan be lehet tervezni a másik végébe is egy vizesblokkot, hidd el, kelleni fog. Nem biztos, hogy most, de 15-20 év múlva, amikor már 1-1 gyereknek a párját is ott találja a reggel, akkor lesz 6-7 felnőttre 1 vizesblokk, ami semmire nem elég.

  Szerintem ezt engedd el, és nézzétek meg mit találna ki a tervező így elsőre.

  Just a simple Lineman...

 • Jofi81

  őstag

  válasz A Zéé #3 üzenetére

  Hát igen, látszik, hogy nem vagyok építész. :) Akkor nézzük sorban:
  - Igen, valóban jobb lenne elkülöníteni a hálószobákat, kérdés, hogyan lehet ezt jól megoldani.
  - Az előző verzióban elöl volt a bejárat szélfogóval (ami sajnos csak befelé lehet). A terasz hátul volt, így ott csak egy teraszajtó lett volna.
  - A WC-t sem tudom, honnan kellene nyitni, Nem akarok sok kis folyosót.
  - A bútorokat tervezem belepróbálni, de most még az elején vagyok az ötletelésnek. Meg úgysem ez a verzió lesz valószínűleg, miután beszéltünk az építésszel.
  - A konyhabútort még nem tudom, nem terveztük meg.
  - Az ablakok nem földig érőek, hogy legyen alatta is hely.
  - Ezt a plusz fürdőt és zuhanyzót már más is mondta, megfontolandó. Egy plusz WC mindenképpen lenne a fürdőben is.

  Köszönöm az építő kritikát! Megvárjuk akkor, hogy mit javasol az építész. Nem ragaszkodom ehhez az elrendezéshez, legyenek meg ezek a helyiségek, az a lényeg. :)

 • A Zéé

  őstag

  válasz Jofi81 #4 üzenetére

  Meg kell hagyni az építésznek, hogy gondolkozzon kicsit, alakítson a HÉSZ szerint az épület alapméretein, te pedig ezt tényleg engedd el szerintem :)
  Utca amúgy merre van? Jól sejtem, hogy észak felé? Arra nem raknék teraszt, pláne nem így, sok értékes helyet foglal el. Illetve az nagy pazarlás szerintem, hogy a nyugati homlokzatra vannak száműzve a kiszolgáló helyiségek, a délutáni benapozás szempontjából az nagyon értékes terület. Persze ha oldalhatáros beépítés van, és arra egyből a szomszéd van, akkor nem szóltam.
  Konyhabútoron meg gondolkozzatok már most előre, mert azzal nagyot lehet szívni. Nem mindegy, hogy milyen gépeket, mekkora munkafelületet, asztalt igényeltek. Furán hat leírva, de 5 fős családnak a 39 m2 konyhára és nappalira kicsi lesz.
  Most lehet alakítani a méreteken, nem akkor, amikor mindenhonnan hiányzik 30 cm, és az lesz az igazán fájó dolog, amikor mindennek a végén nem fér ez egy 6 személyes asztal, meg egy rendes sarokkanapé és 2 fotel, ahova egyszerre le tudtok ülni mindnyájan. Azért ezeket írom, mert ezekre hajlamos úgy gondolni az ember, hogy annyira nem is fontos, mert majd csak találtok valamit, pedig aztán ahhoz, hogy egy normális 6 személyes asztalt körbe lehessen járni, amikor ülnek is mellette kell vagy 3x5 méter, egy ülőgarnitúrának még egyszer ennyi, aztán ha belegondolsz hiába van 39 m2-d nappalira ezek mégsem fértek el.

  Just a simple Lineman...

 • Jofi81

  őstag

  válasz A Zéé #5 üzenetére

  Igen, majd az építész gondolkodik rajta, én egyelőre ráhagytam. Alapméretben csak a hosszában lehet változtatni, a mélysége korlátozva van.

  Igen, jól gondolod, az utca észak felé van. Eredetileg ezért hátra akartam a teraszt, de úgy meg sötét lett volna, ezért előre hoztam. Nyugatra azért néznek a kiszolgáló helyiségek ablakai, mert ott lesz a szomszéd ház 4,5m-re, ráadásul emeletes. szóval ott délután nem nagyon lesz napsütés.

  Nem gondoltam volna, hogy a 39 m2 kicsi, de igazad lehet. A konyhán a feleségem már gondolkodik, már csak meg kéne tervezni.

 • axioma

  addikt

  válasz Jofi81 #4 üzenetére

  Nem ertem, miert van eszakra a nappali. A teraszt nekem is akartak eroltetni, h az nyaron +1 szoba, de mondtam h nekem az egesz evben kell...
  Bejaratnal minimum szelfogo, inkabb eloszoba kell. Me'g jobb esetben gyorspostas wc. En ezt tennem a hosszu oldal majdnem kozepere, balra a nappali-etkezo-konyha, jobbra a halok kozott furdo, szuloi halo-dolgozo a ketto hataran. Es kell kamra meg gardrob! Ha lakasbol hazba valtas, rajossz majd, h mashogy fogsz elni. Garazs nem kotelezo arrafele? Van ahol az utcan parkolas korlatozasa miatt kell valahogy.
  A tervezonek azt mondd el, h mi az elvarasod, es mennyi a max m2 mert ugye ki is kell fizetni. Peldaul a dolgozo gondolom nem ugyfeles, de akkor sem biztos h pont a haloba erdemes osszevonni, hacsak ez nem mar kiprobalt mod.
  De majd a szakember tervet erdemes megnezni, mi mindenre nem gondoltal;-). Ne a tervezon sporolj! Ha kenyelmes az eredmeny az is ertek, de raadasul tud m2-ben sporolni 2-5-t akkor egybol ot lesz olcsobb megbizni mint egy nem eleget gondolkodva rajzolot...

 • Jofi81

  őstag

  válasz axioma #7 üzenetére

  Azért van északra a nappali, hogy a hálószobák ne az utcára nézzenek. Nyugatra sajnos nem igazán jó, hacsak nem a szomszéd házfalát akarom nézegetni. De igazatok van, hogy ez így nem lenne jó.

  Teraszt mindenképpen szeretnék, de nem feltétlenül így, a ház alapterületéből elvéve. Legfeljebb lesz majd egy térköves terasz egy féltetővel valahol.

  A bejáratnál az előző tervnél még volt szélfogó, a hosszú oldal közepén. Mikor az terasz előre lett hozva, kikerült onnan.

  Mi az a gyorspostás WC?

  Kamra jó lenne, gardrób még sosem volt, bár biztos vagyok benne, hogy tele tudnánk pakolni.

  Igen, lakásról váltunk házra, de mindketten kertes házban nőttünk fel.

  A garázs nem kötelező, meg lehet állni az utcán, de be lehet állni az udvarba is. Ettől függetlenül tervben van a garázs, de először szeretnénk látni, hogy a háznál mi fér bele.

  A dolgozó nem ügyfeles, csak home office-os.

  Köszönöm az észrevételeket! :) Így már vannak elképzeléseim, de inkább nem állok neki rajzolgatni, majd a tervezővel kitaláljuk az elrendezést.

 • A Zéé

  őstag

  válasz Jofi81 #8 üzenetére

  "Mi az a gyorspostás WC?"

  Anyu szokta mesélni, hogy amikor csinálta a magasépítő diplomát, akkor az összes tervezési feladatnál be kellett rajzolni legalább egy wc-t és egy kézmosót valahova a bejárat közvetlen közelébe, mondván ha jön a postás, és bekéredzkedik WC-re ne kelljen keresztül mennie az egész házon. Persze végül az ő házukba nem került be, és erre volt is már precedens, hogy a postásnak el kellett mennie... :K
  Ennél amúgy van egy sokkal praktikusabb oka is ennek, ha kinn matattok a kertben mondjuk, és koszos lesz valaki, be kell menni kimosakodni vagy hirtelen kell szaladni a mosdóba, akkor nem kell a koszt végighurcolni a házon, csak közvetlenül a bejáratot kell feltakarítani utána.

  Just a simple Lineman...

 • Jofi81

  őstag

  válasz A Zéé #9 üzenetére

  Értem, köszi, ez valóban jó ötlet. Anyukáméknál van is ilyen, csak nem tudtam, hogy ez a neve. :D

 • axioma

  addikt

  válasz Jofi81 #8 üzenetére

  Forgalmas az utca? Amugy a nappali es halon kivul van me'g par helyiseg...
  Nyugatra [ilyen alaku haznal] lehet 2 halo 1 furdo ugy, h a halok a sarkon es e/d ablakokat kapnak. Bar nem feltetlen ertek ehgyet, a halo ablaka nem epp a kinezegetos. Amugy keletre atrakva a haloblokkot nem jobb? ny-on meg nappali-etkezo-konyha, delre nyitva a nappali, eszakon a konyha, huvos kamra kapcsolva.

  A gyors/postas wc azt szokta szimbolizalni, h egy wc amihez nem kell keresztul menni a lakason ha surgos mikor megjon vki. Masik jelentosege, h a vendeget nem egy olyan helyre engeded be ahol csaladban egymas kozt megengedtek magatoknak tobbet. Ezert erdemes egy csak kulon wc legyen, a bejarat / kozossegi ter kornyeken. [Amugy a csaladi wc-furdo is jobb ha kulon van, akar annak aran h a wc-t szelloztetovel kell mert nem jut ablaka.]
  Gardrob nalunk se ruhaval van tele, plane nem az aktualissal, de attol is fugg, hogyan van a szobakba szekrenyed. Nalunk sokaig a gardrob olcso fempolc es suvasztunk mindent [pl. gyerekruha ami mar/me'g nem, tartalek agynemu, taskafe'le'k, nagykabatok nyaron, strandcucc telen...] Azert ne felejtsd el, hogy aka'r a 10-20 evvel ezelotti allapotokhoz kepest is megnott a cuccok mennyisege. Es a jelen helyzet is mutatja, hogy a felhalmozas is kaphat jelentoseget.
  Ja latom wc-t mar megtudtad, reggel kezdtem valaszt irni ;-)

  Amugy csak miheztartas vegett: en programozo vagyok, nem szakember tervekne'l, csak szeretek agyalni rajta ill. olvasgatni, 15 eve epitkeztunk, ragadt ram par info.

  [ Szerkesztve ]

 • Jofi81

  őstag

  válasz axioma #11 üzenetére

  Nem forgalmas az utca egyáltalán. A faluban egy fő útvonal, de kis zsákfalu. Maximum annyi a zavaró, hogy amikor mondjuk aratás van, akkor már hajnalban járnak ott a nagy gépek.

  Ez itt a telek:

  Zöld az út, piros a telek. A rajta lévő épület le lesz bontva. Valamennyire próbáltam érzékeltetni, hogy kelet felé szűkül. Így az épület a nyugati oldalra kerülne, de ott meg ugye ott van közel a szomszéd kétszintes háza. De lehet, hogy át kellene gondolni azt is, hogy az egészet a telek másik végébe rakni és akkor lenne rendes nyugati ablak, távol a szomszédtól. Ebben az esetben ugyanakkor még 9 méter sem lehet a mélység.

  Ilyen mindenféle ritkán használt cucc, gyerekruha, stb. tárolásához egy pakolós padlásban gondolkodunk. A gardrób nyilván jobb lenne, csak drágább is.

  Elég rossz minőségű kép, de ezen látszik a telekhatár (82):

  [ Szerkesztve ]

 • axioma

  addikt

  válasz Jofi81 #12 üzenetére

  Hat itt az epulet elhelyezese inkabb helyi epszab kerdese lesz, meglepo a nagy utcafront kis melyseg. Amugy kerdezzetek meg h nem lehet-e h a hatsokertbol engedjenek... nalunk oldalkert is nem 3 hanem 2, tuzvedelmileg eleg lett es engedtek. Sot, nekunk befele szukul, a vege 8 meter alatt van brutto. Nem idealis, az teny. De az utcaban sok a kisebb elokert, azt is 5-rol 3-ra ami a korabbi volt engedtek. Maris nem mind1, mert ha me'g hosszabb kell legyen me'g keskenyebb a vege. Me'g 30cm-es kiugrasok is vannak kihasznalni a ferde reszekbe belelogni amennyire lehet.
  Amugy akkor nem ertem miert nem jo az utca fele halo... nem lesz jardaszinten belatas, hacsak nem jelentosen lejt befele.

 • Jofi81

  őstag

  válasz axioma #13 üzenetére

  Azt mondta a főépítész, hogy hátul el kell hagyni 6 métert, elöl 1 métert, a szomszéd épülettől meg 4,5 métert. Nem tudom, hogy lehet-e kérni, hogy engedjenek ebből. Az már így is engedmény, hogy az utcafronttól elég 1 métert hagyni, ezt is csak azért, mert a jelenlegi épület úgy van. Itt berajzolta, hova lehet építeni:

  Nem a telek lejt befelé, hanem az út emelkedik a telek mellett. De engem mondjuk nem zavar az utca felé sem a háló, ha sötét van és belátnának, úgyis leengedem a redőnyt, nappal meg a függöny miatt nemigen lehet belátni.

 • Elemental

  őstag

  válasz Jofi81 #2 üzenetére

  Szeva!

  Csak pár észrevétel, ha nem jók, majd figyelmen kívül hagyod :)

  Gépészet
  1.Nem tudom mi lesz benne, de van hangja mindennek rendesen a kazánnak, mosógépnek, mosogatónak, szellőztetőnek. Én ezt valahogy nem közvetlenül egy szoba mellé tenném, inkább ez menne a sarokra. Ha megoldható egy külön bejárat neki, az a legtutibb, lásd a kettes pontot.
  2.Érdemes gondolni rá, hogy a gépészeti dolgokat karban kell tartani. Tehát jönni fog hozzá szerelő rendszeresen, és nem mindegy, hogy végig kell-e csörtetni az egész házon. Nálam minden gépészet a garázsban van. Nagyon nagy nyugalmat ad, hogy nem jön szerelő a lakásba.

  Háló
  Érdemes nagyon átgondolni a háló méretét. Oda lényegében csak aludni megy az ember. Látom, hogy nálad a háló és a dolgozó egyben van, így kicsit más. De a lényeg, hogy a hálót szerintem érdemes a lehető legkisebbre csinálni, mintsem hogy kongjon az ürességtől és inkább a többi szobának adni még teret.

  Terasz
  Ez nekem nem mérvadó, nincs is, nem vesz el a ház alapterületéből. Utólag csináltattunk egy előtetőt.
  Szerk. Hazudok, mert csináltunk teraszt, csak nem volt fölötte tető, így értem, hogy nem vett el a házból. Utólag jött az ács, és csinált előtetőt.

  [ Szerkesztve ]

 • axioma

  addikt

  válasz Jofi81 #14 üzenetére

  A mellete levo haznak sincs hatrafele 6m, ezert nem tudom hogy eselytelen-e. Persze eloszor nezd meg, mennyire kompromisszumos a keskeny epites, es hova jo tenni az epuletet. [A 6m hatso kert utan amugy milyen telek van?]

 • Jofi81

  őstag

  válasz Elemental #15 üzenetére

  Szia!

  Gépészet: mosó- és szárítógép, gázkazán, indirekt tároló, inverter. Jó ötlet, hogy ne szoba mellé rakjuk. A külön ajtó sem rossz, bár a mosáshoz nem praktikus. A garázs tervben van, ha lenne, oda raknék néhány dolgot, de első körben lehet, hogy nem fog beleférni a költségvetésbe.

  A terasz valószínűleg itt is egy külön féltető lesz.

 • Jofi81

  őstag

  válasz axioma #16 üzenetére

  Igen, a mellette lévő háznak nincs. Az egy önkormányzati épület volt régen, tűzoltóság, azért van a telek teljesen beépítve. Még az előkertet is utólag csapták hozzá a szomszéd telekből.

  A hátsó kert után egy több, mint egy hektáros telek van, erdő, füves rész, az egyik végében ház. (Érdekesség, hogy a feleségem és a testvére tulajdona, de a nagypapának haszonélvezete van rajta, amiről nem mond le. Ha nem így lett volna, nem vettük volna meg ezt a telket. Később lehet, hogy csípünk le belőle a mi telkünkhöz, de egyelőre ez nem téma.)

 • axioma

  addikt

  válasz Jofi81 #18 üzenetére

  Jaja, erre gondoltam, ha nem ertekes tipusu telek akkor 2m-t megvenni nem sok, persze a tulajnak fizetendo nem sok csak, a telekatalakitas maceras v lehetetlen is lehet. De akkor ez sem megy most a jogi reszhez.
  [Ha keresztben lenne utcafront, akkor 1+6 helyett 3+3 lenne... kanyaritsatok be azt a zsakutcat ;-) ]

 • Jofi81

  őstag

  válasz axioma #19 üzenetére

  Igen, a tulajnak nem kellene sokat fizetni... :) A telekalakítás nem tudom, mekkora költség lenne. Meg hátul a telekhatárnál a szint emelkedik vagy 2 métert, elég sok földmunka is lenne vele. Keresztben nincs utcafront sajnos.

Hozzászólok Aktív témák