Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    nagyúr

    válasz Patice #81446 üzenetére

    Csak a téma tovább fűzése miatt:

    Hátsó hangsugárzók elhelyezése:

    Mindig 'vita' tárgya, hogy a hátsók hogy legyenek elhelyezve. Legtöbbször a THX ajánlását szoktuk belinkelni, hogy 5.1 és 7.1 'Surround' esetén a hátsókat (5.1), vagy 'oldalsókat' (7.1) 90-110 fokra legyen (azaz vagy pont a hallgatási pozícióhoz képest jobb-és bal oldalon, vagy kicsivel mögötte) + 60-90 centivel a(z ülve mért) fülmagasság fölé. Esetleg akár kicsit a hallgatási pont felé döntve, irányítva.

    Egyszer olvastam a Wiki-n a DTS formátum történetében, hogy "though Dolby believed that the surround channels should be diffused and DTS said they should be directional" (azaz Dolby-ék úgy gondolták, hogy a hátsó csatornáknak diffúz teret kell létrehozniuk, mígy DTS-ék úgy gondolták, hogy a hátsóknak is direkcionális információkat kell közvetíteniük, a frontokhoz és centerhez hasonlóan).

    Talán innen ered a sok különböző vélemény és ajánlás a hátsók/oldalsók elhelyezését illetően. Mivel THX-ék közelebb állnak a Dolby-hoz, ezért arra következtettem, hogy ezért ajánlják a hátsók/oladlsók elhelyezését 60-90 centivel fülmagasság fölé, hogy kialakuljon a diffúz tér.

    A bipol/dipol sugárzók is ezt támogatják.

    Viszont DTS szerint a hátsóknak/oldalsóknak direkcionális hangokat (is) kell tartalmazniuk, mivel így érhető el egy olyan hangtér, ami igazán megteremti a filmek közben a jelenlét érzetet. DTS ajánlás ugyan külön nincs, de talán emaitt mondják sokan azt is, hogy nem kell felrakni a fülmagasság fölé a sugárzókat, csak a javasolt fokokat kell jól belőni és a hátsók/oldalsók is lehetnek fülmagasságban, vagy falra rakva a hallgatási pozícióra kell fókuszálni őket.

    A fentebb linkelt THX ajánlás mondjuk Dolby TrueHD és DTS-HD MA esetén már csak a pozíciókat adja meg, magasságokat ott még egyszer már nem ír le, de lehet arra gondoltak, hogy az előzőek alapján már egyértelmű mindenkinek, hogy ugyan úgy kell, csak a hátsó kettőt kell egymástól távol a falra rakni.

    És itt még egyszer kérdéses, hogy a falra konzollal, vagy egyéb módon felrakott sugárzókat mennyire forgassuk a hallgatási pozícióba. Ez a része már talán meghallgatás és helyiség akusztikája alapján dől inkább el.

    Nem tudok most sem egyértelműen állást foglalni, hogy melyik a jobb:
    - fülmagasság fölé, diffúz hangtér + esetleg valamennyi beforgatás, de akkor valamennyire már direkcionális lesz
    - fülmagasságban kb. és beforgatva, hogy direkcionális legyen.

    A DD és DTS eltérő véleménye a hátsókról szerintem idővel közeledett valamelyest egymáshoz és a jelenlegi új filmek hangsávja tartalmaz már sok direkcionális elemet is a diffúz hangok mellett, bár az arány stúdió és hangmérnök (rendező, stb.) függő is lehet.

    Szóval tényleg nem egyszerű a hátsók/oldalsók elhelyezése.

    Eladó: TP-Link 24-es switch, Xbox 360, Daewoo Matiz

Új hozzászólás Aktív témák