Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • macilaci78

    nagyúr

    válasz Dani_kp #77631 üzenetére

    Egy ledszalagnak van belső ellenállása, vagyis ha csak az egyik végén kapja meg a 12V-ot egy 15 méteres szalag, a másik végén szemmel is jól látható módon halványul, esetleg nem is fog világítani.
    Elöl még 12V a feszültség, hátul már 10,5V, vagy kevesebb.
    Ezért kell több helyen is rákötni a 12V-ot. Ugyanaz a tápegység, de a vezetékre teszel egy elosztót (pl wago). A szalagot akár el sem kell vágni, a vágási jelöléseknél vannak forrasztási pontok, ahol be lehet kötni a 12V-ot.

    Ahogy a szalagnak, úgy a vezetéknek is van belső ellenállása. Egy vékony vezeték akár el is olvadhat a falban, rövidzárlat, lakástűz, stb. Szereza vezetékből már választhatsz vastagabbat. Villanyszerelő tudni fogja, gondolom, a falban lévő vezetékekkel ő fog dolgozni.

    Alapvetően törekedni kell, hogy a 12V vezeték minél rövidebb legyen és a 230V oldalt lehet hosszabbra hagyni. Nálam sem látszik a vezeték, de pl a konyhai ledvilágítás tápegysége a szomszédos kamrában van, így elég volt kb 4 méter. A nappali ledvilágítás tápegységét a bútorban helyezem el, a 230V ág kb 40 cm a faltól, a 12V ág sincs 3 méter. A lakásosztótól lenne vagy 25 méter.

    Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

Új hozzászólás Aktív témák