Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    NAT-al kapcsolatban van olyan kérdésem, amit sokadszorra sem értek. Elvileg a NAT azt csinálja, hogy belső IP-t fordít külsőre. Gondolom a TCP vagy milyen csomagokban írja át az IP-t. Na most egy otthoni hálón van egy globális IP címem, amit az ISP-től kapok. Az nem világos, hogy miért mondják azt, hogy egy AP-nél nem elég csak a DHCP-t kikapcsolni, hanem a NAT-ot is ki kell terhelés szempontjából. És nem igazán értem, hogy miért, mert nem tűnik annyira megterhelőnek a belső IP-ket átírni egy konstans IP címre, amit a szolgáltatótól kapok. Még csak választani sem kell, hogy melyik helyi IP-nek melyik külsőt adja.

    A másik, ami nem világos, hogy a válasz hogyan érkezik meg a megfelelő helyre. Olyasmit olvastam, hogy a válasznak nyit egy ideiglenes random portot, ami csak az adott helyről fogad csomagot, és azon várja pl egy HTTP kérésnél. Gondolom a random portot meg hozzárendeli egy helyi IP címhez meg ott az alkalmazásnak is van egy szintén random port nyitva a válasznak. De nem vagyok biztos benne, hogy ez helytálló.

    Egy harmadik ettől különálló dolog, hogyha vannak kritikus és inkább opcionális alkalmazások. Pl ügyviteli rendszer vs Bözsi böngészi a receptek.hu-t, kicsit sarkítva, akkor a QoS jó megoldás e annak a biztosítására, hogy a kritikusnak meglegyen a sávszél mindenkor? Vagy ha mondjuk backup szolgáltatóra állunk kevesebb sávszéllel, mert elszállt pl a Voda modemje, akkor jobb mindent letiltani, ami nem kritikus, és nem a QoS-re bízni, hogy elossza, ami a rendelkezésre áll?

    Esetleg ezekre tudtok valamilyen választ adni?

    Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák