Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Haladó szintű hálózati témák topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
kérdeznék
két épületet össze kellene kötnöm ip alapon, amik légvonalban 55 méterre vannak egymástól. fizikailag minden megoldás lehetséges. a kérdés, hogy rezes ethernettel össze lehet-e, vagy optika? jelszint, földpotenciál különbség lehet-e, okozhat-e gondot?
kösz előre is.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
krealon
Topikgazda
válasz bambano #9402 üzenetére
Ha van forras optika kiepitesre, akkor az UTP-nek szoba sem szabad kerulnie ekkora tav athidalasanal.
Otthoni / hobbi (alacsony koltsegvetesu) projeknel megfelelhet a csavart erpar, de ez esetben nagy figyelmet kell forditani a megfelelo vedofoldeles kialakitasara. pl APC ProtectNet
-
sziszi-fuszi
senior tag
válasz bambano #9405 üzenetére
Simán megoldható kültéri Ethernet kábellel. Lényegesen olcsóbb és legalább annyira megbízható mint az optika. Ha több végpontra vagy épületen belüli hosszabbításra is szükség van (lengőkábellel együtt, ha meghaladja a 100 m-t ), akkor egy switch kell a végére a probléma ezzel megoldva.
[ Szerkesztve ]
Mi alá kell írás?
-
bigrock
addikt
válasz sziszi-fuszi #9406 üzenetére
Kivéve, ha villámhárítóként működik a réz.
-
bambano
titán
válasz sziszi-fuszi #9406 üzenetére
nekem se tetszik a rezes ötlet, csak kellene valami konkrét objektív ellenérv.
szerintem ha switchet kell rakni a végére, akkor azzal pont megdőlt a rezes verzió.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
sziszi-fuszi
senior tag
válasz bigrock #9407 üzenetére
Mert? Én azt mondtam, hogy légkábel kell? Ha megoldható akkor gégecsőben a földben, de azért elárulom, hogy elég sok kábel megy szerte az országban levegőben (pl. koax) és ahhoz képest elenyésző a villám okozta kár az ilyen típusú hálózatokon. A nagyfeszültségű kábel ellen meg simán véd az S/FTP. Ezzel is meg lehet oldani. Van olyan ügyfelem, ahol konkrétan a nagyfeszültségű transzformátor ház tetején van az iroda. Semmi gond a hálózattal. (Az egészségügyi rész más kérdés, ide azt most ne keverjük be.)
Mi alá kell írás?
-
bigrock
addikt
válasz sziszi-fuszi #9411 üzenetére
És a két épület eltérő föld potenciálja nem kavar be ilyenkor ?
-
félisten
-
-
bambano
titán
ha jól tudom, minden épületben leásnak az alapozáskor a földbe egy nagy vasdarabot. vagy egy hosszú vasrudat, vagy egy nagyobb acéllemezt. az épületen belül mindent, amit testelni kell, ehhez kötnek hozzá. ez az épületnek a viszonyítási potenciálja.
namost ha áthúzol két épület között egy rézvezetéket, akkor az rögtön kapcsolatot teremthet a két viszonyítási alap között. ha az nem egyezik meg, akkor azon áram fog folyni, amitől mindenféle ronda dolgok keletkeznek, ezek közül a legelviselhetőbb, hogy rozsdásodni fog pár dolog. tehát ha például áthúzol egy ftp kábelt, és "okosan" leföldeled mindkét végén, akkor abból baj lesz.
anno mi tapasztaltunk olyat, hogy két épület között annyira eltért a földpotenciál, hogy az akkor még koaxos ethernet nem működött.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Yeffy
veterán
koszi a valaszokat!
Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!
-
senior tag
90-es évek végén, kicsiny falumban koax alapú hálózatot építettünk ki, kicsit kalóz megoldásban. Matáv és ki tudja milyen oszlopokon fűztük a 75 ohms, kábel TV rendszerhez való kültéri koaxot 😁
Nem egy végpont 300 méterre volt a "központ"-tól.
Az okosak szerint ez nem működhetett. Hát ez a "hálózat" erről nem vett tudomást Ping-ek és a sebesség teljesen jók voltak.
És bizony volt ott vihar és villám is 😁
Persze nyilván volt ebben egy jó nagy adag mázli is 😂
Ott milyen lehetett a föld potenciál? -
félisten
válasz Zwodkassy #9421 üzenetére
Azért a 75 ohmos kábelhez is kellett szerencse! Anno, szinték kilencvenes évek eleje, a kábeltévés társaság foglalkozott hálózatépítéssel, a meglevő kábelekből. Működni működött, de rengeteg problémával, még lakáson belüli távokon is.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
senior tag
-
Chosen
addikt
Sziasztok!
Az otthoni hálózatos topikból kanyarodtam ide. A problémám, hogy 1-2 hetente a weboldalak betöltése belassul, speedtesten 1-10 Mbps-et mérek, miközben FTP-ről (pl Steam) vígan tudok maximum sebességgel letölteni 100-200 Mbps sebességgel.
99% hogy a gépemen belül van a probléma, mert a többi eszköz a hálózaton ilyenkor is gyors. Már minden létező extra programot, drivert, stb-t töröltem, de még mindig előjön véletlenszerűen. Ilyenkor Win 10 - Network reset segít és ideig óráig megint jó.
A másik topikban ajánlották, hogy Wiresharkot használjak monitorozásra. Mivel nagyon nem értek hozzá, ezért azt kezdtem figyelni, hogy mi a különbség a capture-ben aközött amikor jó a net és amikor nem jó. Ezt találtam:
64 3.076788 Unisys_11:82:79 45:00:00:8f:79:1f 0xc0a8 157 Ethernet II
51 1.838845 40:00:01:11:d8:00 45:00:00:48:00:00 0xc0a8 86 Ethernet II
161 25.460597 Research_06:80:e8 45:00:00:34:4e:c1 0xd83a 66 Ethernet II
545 83.121894 Hcl_06:7a:d6 45:00:02:40:f3:a7 0x287f 590 Ethernet II
25 0.863609 Adra_06:68:45 45:00:00:4e:06:ac 0x8975 92 Ethernet II
55 5.006503 Toshiba_01:00:5e 45:00:00:3c:00:00 0xacd9 74 Ethernet II
78 9.747563 Xerox_11:30:36 45:00:00:ca:d7:71 0xc0a8 216 Ethernet II
142 21.059614 MadgeNet_11:e0:0a 45:08:00:30:4c:51 0x69e2 62 Ethernet II
211 35.270860 Networth_11:6e:3a 45:00:00:30:6a:48 0xb2a4 62 Ethernet II
64 6.957470 Labtam_11:9b:7f 45:00:00:34:43:62 0x2e8b 66 Ethernet IIIlyenektől hemzseg az egész capture, amikor lassú. Ha network resetet nyomok, akkor ezek eltűnnek és megint gyors a net (egy ideig).
Mi okozhatja ezt?
-
SP4C3
veterán
Üdv,
Kinek milyen megoldása van arra, hogy LAN-to-LAN kötött router (tehát AP/switch mode) kívülről is elérhető legyen (tehát jó lenne látni, hogy melyik kliensnek milyen wifijele van stb).
Elméletileg ha adok neki egy portforwardot, akkor mennie kellene (kívül 27272 belül 80 az adott fix IP-re, ami természetesen ugyanazon subnetben van, mint a "fő" router)
VPN-es baromságok nem játszanak, azoknak passz.Kis infó: Fő router egy RB2011-es az AP egy konzumer tplink.
-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com
-
titán
-
SP4C3
veterán
válasz Gubek-Einste #9429 üzenetére
Az, hogy nem mindig opcio, nem lehet mindenhol kivitelezni es nem is akarok vpn szervert futtatni, lehetoleg soha, sehol.
-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com
-
SP4C3
veterán
válasz krealon #9430 üzenetére
egyreszt mar joideje van par egyszeru router kirakva, eddig toretlenul.
Masreszt mar akadt par okos emberke, aki ilyesmivel remisztgetett, de valahogy sosem sikerult nekik a mutatvany. Ha gondolod oszd meg velem a tudasod, hogyan es mikent torhetnem fel a sajat routerem, amit el lehet erni kivulrol.
Sajna a kurvara nem konszi cucc mikrotiket meg felpattintottak amikor volt egy nagyobb winbox exploit hullam, azert szep latvany, hogy egy valag penzt odaadtunk a profi cuccert es joparat fogjulejtettek, mikozben sima soho cucc meg vigan elvan.
Portfwd nem akar mukodni....Allitok fel egy teszthalot, ami nem lesz neten...
-
SP4C3
veterán
Továbbra sem érhető el az AP mode-ba kötött router, próbáltam mezei routeren beállítani és mikrotiken is. Marad a doubleNAT és a külön alháló...
-
tha_answer
őstag
udv
port forwarding nem mukodik, de a public ipvel nem lehet szvsz gond mert ipsec vpn siman megy. (tehat a szolgaltato valodi public ipt oszt ki, nem natol pluszba maganak)tehat ipsec vpn megy gond nelkul. ha nem l2tp vpnel akarjuk megoldani hanem port forwardingal akkor nem megy.
port forwarding volt probalva ket routerrel (erx sfp, lrt214), ket ispvel, hogy ok sunyulnak-e v mi vagyunk hulyek. de ugy nez ki mi vagyunk hulyek.
https://www.grc.com/default.htm >>> services >>> shieldsup! > proceed > common ports
pl ha block wan requestet allitgatom akkor attol fuggon failed vagy passed szal nem kamu az oldal se XDkoszi!
[ Szerkesztve ]
-
VeryByte
őstag
válasz tha_answer #9436 üzenetére
Aha, de mist is szeretnél csinálni, mert így ehhez szerintem senki nem fog tudni mondani semmit. Mondjuk némi konfiguráció részlet rettentően jó lenne...
"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."
-
tha_answer
őstag
-
VeryByte
őstag
válasz tha_answer #9438 üzenetére
Dobj már ide egy képet, hogy mit állítasz be!
"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."
-
válasz tha_answer #9440 üzenetére
Ha pppoe-t használsz, a WAN interfeszed nem az eth0, hanem a pppoe0.
-
Adam115
csendes tag
válasz Adam115 #9444 üzenetére
Sziasztok, pont ezzel kapcsolatban akartam egyet kérdezni, de látom más is találkozott ezzel. Én viszont rájöttem mik ezek a nem hivatalos mac címek.
A helyzet a következő:
Legutóbbi android frissítés áldásosan elhozta a randomizált mac címet, amit viszont egy hálózatra fellépés előtt nem enged kikapcsolni, csak ha már csatlakoztam, akkor jelenik meg az adott hálózatra a bellítások alatt. Ergo egy mac cím szűrt hálózat nem enged fel, hiszen nem a fizikai(regisztrált) címmel próbál csatlakozni, de mivel nem tud csatlakozni ezért kikapcsolni sem lehet.
Központilag androidon ezt nem lehet kikapcsolni, csak egy-egy adott hálózatra.
Megoldás az ideiglenes címet regisztrálni, azzal fellépni, kikapcsolni a random mac címeket, visszaregisztrálni a fizikai címet. De néhány nap múlva automatikusan visszaáll a randomizáltra, hiába kapcsolom ki.
Hogyhogy nem a legújabb windows 10 insider build is automatikusan a véletlenszerű mac címet állítja be, de ott legalább kikapcsolható, legalább is remélem, hogy úgymarad.
Nekem csak az a kérdésem, hogy ez nem megy szembe minden szabvánnyal és "szokásjoggal"? Pár éve még root joggal sem lehetett a mac címet módosítani.
-
tha_answer
őstag
válasz tha_answer #9443 üzenetére
wtf.
furdes utan hajnalban kiprobaltam mobilon a ppoes verziot:
kiraly
atirtam a mobil ip cimre, mert gepet mar nem kapcsoltam:
mukodik .ma reggel check:
????????????????????????????????????????????????
ujratettem a szabalyt mindenhogy, de most mar semmi :Sami erdekes, hogy mintha az lrt214 is csinalta volna ezt, csak nem foglalkoztam vele mert inkabb visszatettem az erx-t, de most eszembe jutott ujra. ott nem varialtam semmit a ppoevel, legalabbis akarattal. XD
wtf???
-
Adam115
csendes tag
válasz 4Grider #9446 üzenetére
Nem.
Azt ugyan nem tudom ez hol segíti az adatvédelmet, de főleg üzleti/ipari/oktatási környezetben ahhol mac filtering van ez nagyon zavaró. Pl a BME-n is nyilt hálózat van, de csak a regisztrált mac adressekkel lehet fellépni. Viszont userenként 2 adresst lehet regisztrálni és az is beletellik egy kis időbe, így kb aránytalan küzdelem egy fél délelőttöt várni, ráadásul ha nem sikerül csatlakozni gyakran újat generál.Home user ha eddig használt is mac filtert akkor egyszerűen kikapcsolja, nem okoz akkora problémát.
Új hozzászólás Aktív témák
- EAFC 25
- Milyen routert?
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lexus, Toyota topik
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- LEGO klub
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
- 7320 2-in-1 27% 13" FHD+ IPS érintő i7-1180G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest