Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz Rula #9566 üzenetére

    az eredeti ethernet koaxon működött és többszörös hozzáférésű hálózat volt. vagyis fogtak egy drótot, végighúzták az épületen és T elosztókkal tették fel rá az ethernet kártyákat.

    elvileg véletlen módon kezdtek el adni a kártyák, amikor forgalmazni akartak. ezért fontos volt, hogyha két kártya egyszerre kezd el adni, akkor mindkettő, még a két legtávolabbi kártya is időben értesüljön arról, hogy nem sikerült az adás. ezért kellett limitálni a késleltetést a hálózaton, azt pedig konstans terjedési sebesség mellett a hálózat méretének korlátozásával lehetett megoldani.

    úgy működött, hogy minden kártya figyelte a forgalmat a dróton, és ha adni akart, és nem volt forgalom, akkor elkezdett adni. ha ketten összefutottak, akkor az, amelyik érzékelte az ütközést, illegális feszültségre vitte a kimenetét, hogy ezzel jelezze a másiknak is, hogy ütköztek. Ennek a jelnek még azelőtt oda kellett érnie a másikhoz, hogy a másik befejezze a csomag adását, hogy észrevegye, újra kell adnia azt.

    na ezért van repeaterben limit. az eredeti szabány 5 szegmenst engedélyez emlékeim szerint, amiből kettő interrepeater link lehet, 3 lehet max. csma. minden fajtának megvan a max hossza, amiből ki lehet számolni a hálózat maximális méretét. az interrepeater linkek emlékeim szerint 300 méteresek lehettek, vastag koaxszal, ahhoz jött a max. 50 méteres maui link, oda a repeater, és a repeaterekre a 180 méteres csma szegmens.

    mivel ma már pont-pont kapcsolatból áll az ethernet hálózat, ráadásul full-duplexek, ezért ez a fajta korlátozás már nem szükséges. azon borulhat meg a korlátlanság, hogy az stp vagy rstp vagy ilyenekben van korlát.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák