Új hozzászólás Aktív témák

  • szaszlaci

    addikt

    ESCAM PVR008 beltéri motoros IP kamera

    Jelenleg egy ilyen BG-n 9000 forint, de lehet találni kupont, amivel úgy egy ezres még faragható az árából.
    Egészen használható terméknek tűnik egy hétvégényi próbálgatás után.

    Viszonylag kisebb méretű, asztalra is tehető, de fel lehet fúrni a falra, mert van hátul két akasztó. Az eredeti csavarok nem jók hozzá, és az akasztó is fordítva van, tehát vagy oldalt kell fordítani, vagy kitalálni valamit.

    Micro USB tápja van, és jár hozzá egy kínézetre egészen normális USB adapter, névleg 0.3 amper, nem melegszik. Illetve kábel. Akku nincs a kamerában.
    Minden alkalommal, amikor újra áramot kap, kitekeri magát végállásba, és kattog egy darabig mindkét tengelyen.

    Szoftvere a Play áruházból letölthető P6SLite alkalmazás.
    Elég gyors és alapvetően megbízhatóan működik, nem csinál hülyeségeket. És kategóriához mérten nagyon sok mindent lehet benne állítani!
    Telepítés, üzembe helyezés egyszerű és gördülékeny. Természetesen kell egy regisztráció.
    A háttérben futó alkalmazás elég hamar hajlamos nem látni a hozzárendelt kamerát, ekkor be kell zárni, és újra elindítani. Egyéb ilyen jellegű stabilitási problémával nem találkoztam.

    A kamera alacsony fényviszonyok között is jól lát, és az általános képminőség is szerintem jobb, mint ami ebben, vagy akár a valamivel drágább kategóriában jellemző. Látószöge 90 fok körüli, tehát jó beltérben.
    Ha sötét van, bekapcsol automatikusan – vagy időzíthetően de ezt nem próbáltam – a tíz infra LED. Jó fényt csinál, öt méterig biztosan elmegy, de talán még tovább is.
    A gyengéje, hogy egy kicsit hamarább is kapcsolhatna az infra, mert van egy átmeneti rész, amikor még normál módban van, és ahhoz kevés a környezeti fény. Főleg, ha ugye a háttér világosabb. Esetleg a fényérzékelőjét kicsit le lehet takarni, ezzel kvázi kalibrálva. Szoftverben is állíthatóak ezek, de nincs hatása.

    A késése igen alacsony wifin – ami az egyetlen kapcsolódási lehetőség –, olyan fél másodperc. Van benne mikrofon és egy közepesen hangos hangszóró, ezek reakcióideje is gyors.
    Három jól megkülönböztethető képminőség között lehet váltani, alapból mindig a közepesen van. Ez és az alacsony megnyújtja képarányt, a HD meg normális. Adatforgalma alacsony, állítása szerint jobb, mint a konkrencia, mert H265-öt ígér.
    A videóra rásüti az időt és dátumot, ami kikapcsolható és áthelyezhető.

    Van mozgásérzékelés, de nem működik normálisan, hiába állítom az érzékenységet, sokat riaszt a semmire, még akkor is, ha nincsenek változó fényviszonyok. Viszont a valódi mozgásra mindig riaszt. Kijelölhető az is, hogy melyik terület legyen aktív, de nem ér semmit.

    Ami érdekesebb, hogy ember felismerő rész is helyet kapott benne, ami közepesen jól működik. Ha szembe van, akkor egészen tűrhető, felülről viszont nem túl hatékony. Itt is ki lehet jelölni aktív zónát, és működik is, csak ott aktiválódik a funkció.

    Ehhez köthető a motoros mozgáskövetés funkció, mert ilyen is van! Egészen használhatóan működik, ha elég távol van és nagyjából szembe, akkor az előnézeti képen bekeretezi az embert, és ha nem mozog túl gyorsan, utánamegy. Ott is marad egészen addig, amíg még embernek ismeri fel, akkor is, ha nem mozog. Ha kimegy a képből vagy átalakul valami mássá, akkor úgy nyolc másodperc múlva visszaforgatja magát abba a pozícióba, ahova mi előtte hagytuk nézelődés közben.
    Igazából ez a motoros funkció szerintem azonnali szublimálásra készteti a betörni szándékozót.

    A kamerát lehet forgatni egy virtuális joystickkel is, és a betekintési kép elhúzásával is.
    Ezek és a mozgáskövetés mozgatási motorsebessége állítható. Ehhez a kis joystick közepét kell megérinteni. Ha nézelődünk, alacsonyra érdemes tenni, hogy kicsit lépjen, míg automatikusnál a leggyorsabbra, hogy utána tudjon menni. A motorhangígy újkorában elég halk, de azért nem hangtalan.

    A különböző rögzítési és értesítési funkciók igen összetettek. Mind a mozgásérzékelésnél, mind az emberfelismerésnél külön testreszabhatóak.
    – Bekapcsolható push üzenet. Amíg az alkalmazás aktív, jönnek azonnal. Ha alvó állapotba teszi magát, hát, általában pár perc késéssel, vagy később, tehát ha sürgős, akkor ez egyáltalán nem megbízható.
    – Ezen kívül az alkalmazáson belül is elmentésre kerül az esemény, gondolom nincs korlátja, és hozzárendelődik egy fénykép róla.
    – Menthet képet vagy videót SD kártyára testreszabhatóan. Nem próbáltam.
    – Beállítható FTP tárhely, tehát nem függünk a kínai tárhelyüzemeltetők kedvétől. Hát... Elvileg működik jól, de nekem egyszer sikerült összehozni. Két helyre regisztráltam, de nálam ezek a dolgok nem hajlandóak sose jól működni. A tárhely létezik, webes felületről elérhető, de Total Commanderben elég hamar elérhetetlenné válnak ezek mindig. Ahogy a akmera alkalmazásával sem lehet elérni. Valószínű, hogy itt a felhasználó-router-szolgáltató vonalon kell keresni a hibát. Minden esetre nem olyan egyszerű azért ez, pedig az is lehetne.
    – Képes emailes értesítést is küldeni. Vannak előre konfigurált kliensek, tehát pl. egy gmail-hez elég a cím és jelszó. Nem akartam az ottani jelszavam megadni, a freemailessel pedig nem sikerült összehozni, tehát tapasztalat nincs. De megelőlegezem, hogy ez működne.
    – Lehetőség van arra is, hogy közös hálózaton a képet megjelenítsük pl. VLC videólejátszóban.
    (Média, Hálózati folyam, rtsp://192.168.1.2 cím, ami értelem szerűen aszerint változik, kinél hova csatlakozott.)
    – Van még valamilyen megosztás funkció, gondolom hozzáférés a kamerához más által, nem próbáltam.
    – Illetve a telefonra is készíthetünk videót vagy fényképet természetesen. Viszont ez automatikusan nem fog menni, csak manuálisan.

    Az alkalmazása egyébként elég jól össze van rakva. Arra figyeljünk, hogy módosításkor mindig el kell menteni a változásokat. Sőt, a főmenüben is van felül egy mentés ikon, arra se árthat rányomni.
    A készülék teljeskörűen működött úgy is, hogy a telefonról osztottam meg az internetet VPN segítségével. Illetve offline üzemmódban is működik. A mozgáskövetés is. Stabilitással sem észleltem semmi problémát.

    Összességében ha figyelembe vesszük a működő képességeit és az igényeket, akkor jól használható terméknek tűnik. Nekem jó környéken egy zárt lépcsőházba kellett betörő elriasztásra.
    A fő kérdés itt az élettartam, mert sajnos elég jó esély van arra, hogy ez rendkívül csekély.

    Lakásfelújítás közben, az ajtó fölé szerelve, kb. 240 centi magasan. Ugye offline, mert ott nincs net. Ha a képre nyomunk, akkor indul el az előnézeti mód, és jelnnek meg az ott használható funkciók. Többek között rögzítés, mikrofon, hangszóró stb.

    Az élőkép nagyobb, és kitehető teljes képernyőre elforgatva, ahonnét nem lépked ki attól, hogy a telefont mozgatom. És van még egy rögtön elérhető négybe vágott kép, ha valakinek ennyi kamerája van.

    Kiegészítés

    Van még egy olyan lehetőség is, hogy a mozgásérzékelésnél és az emberérzékelésnél is be lehet kapcsolni szirénát a kamerán. Közepes hangerővel szólhat, ha jól emlékszem, 5 - 30 - 60 másodpercig. A funkció működik, de csak annyira hibátlanul, amennyire a két érzékelés megbízható.

    Viszont előjött egy jelentősebb hiba.
    Ha áramot és wifit kap, minden oké. Ha csatlakozás után megszakad a wifi, semmi gond.
    Viszont ha wifi nélkül helyezzük áram alá, akkor elkezdi elég hangosan bemondani, hogy nem tudott csatlakozni a hálózathoz. Ezt kikapcsolni nem tudtam, és elég zavaró lehet. Esetleg a hangszoró kikötése lehet egy félmegoldás, de nem olyan egszerű szétszerelni, lakásfelújítási körülmények között nem is jöttem rá, hogyan lehet.

    Illetve itt van még pár kép. Elsőként az aktív előnézeti üzemmódban így néz ki.

    Valamint teljes képernyőn normál és magas (HD) minőség esetén. Utóbbi elég rendes szoftveres élesítést csinál, de szerintem nem csak azt.

    [ Módosította: Intruder2k5 ]

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Új hozzászólás Aktív témák