Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Nigér #51669 üzenetére

    Először is, hajtsd Sheratant, hogy hallgassa meg végre azt a Sony XBA-40-est.

    Amit én hozzátennék a kérdésedhez, számos olvasmányélményem alapján.
    Nekem ugyebár az XBA-1-es van. Jónéhány szaktesztet, és sok-sok-sok felhasználói beszámolót olvastam ezekről az XBA-król (százas nagyságrendben). Az saját meghallgatásos tapasztalat híján is bizonyossággal kihüvelyezhető a róluk szóló tesztekből, hogy arányosan skálázódnak árban is, hangminőségben is, hangkarakterben is. Ahogy belépnek az újabb armatúrák (woofer, tweeter, super woofer), úgy teljesedik ki a frekvenciasáv, de a hangminőség is arányosan javul a visszajelzések szerint. Ez azért érdekes, mert az egyéb tesztekből az tűnik ki, hogy az általad szintén említett Shure és Westone azonos termékvonalon belül árilag-armatúraszámilag skálázódó típusai legfeljebb a hangminőséget illetően skálázódnak arányosan, a frekvenciasáv kiterjedését, tónusát tekintve nem.
    A frekvenciasáv kiterjedését tekintve abból indulunk ki, hogy az egyarmatúrás alaptípus magasban durván lekonyul kb. 13kHz felett, mélyben pedig közel lineáris, esetleg egy picit lekonyuló 10-20Hz környékén - már amennyire ez mérhető. A Sony XBA-2/20, 3/30, 4/40 típusoknál a wooferek lépcsőzetes belépésével a mélysáv arányosan-lépcsőzetesen kiemeltebbé válik, lépcsőnként 3-5 dB-lel, a tweeter belépésével a magassáv pedig kijjebb tolódik egy oktávval, és esetleg 10kHz környékén is megemelkedik 1-2dB-lel. A Shure-oknál és Westone-oknál jóval esetlegesebb, összevisszább a frekvenciamenet alakulása, nem feltétlen olyan, mint ahogy a wooferek és a tweeter belépésétől várná az ember. Ezt azért hangsúlyozom, mert a 3-4armatúrás Sony-k teljesértékűen leképezik a hallható frekvenciasávot, és nem dúsulnak fel nagyon a mélykiemelés miatt, a másik két márkánál azonban (és ezt a topiktagok visszajelzéseiből is láthatod) a tweeterrel rendelkező típusok is jellemzően (többé vagy kevésbé) magashiányosak és tompák maradnak, és esetleg a mélyek is túl mosottá válhatnak a dupla wooferesek esetében.
    Amennyire statisztizálni lehet, a szaktesztek "többsége" a Sony XBA-vonalakban az egyarmatúrásokat inkább jónak, afelett pedig inkább jónak vagy best buy-nak vagy kiugróan best buy-nak értékelik. Amennyiben megemlítik a felsőbb XBA-knál, hogy "a little pricey", ott a "pricey-ság" egy kicsit érvényesebb a hasonló armatúraszámú, a Sony-knál drágább Shure-okra, Westone-okra. De természetesen ez csak botcsinálta "statisztika", kicsi a mintaszám. Típusonként 1-5 szaktesztnek nevezhető irományt találtam anno, mérésekkel. A Sony-król 3-5 szaktesztet típusonként.

Új hozzászólás Aktív témák