Új hozzászólás Aktív témák

  • Bargyu

    tag

    válasz Exodius #34115 üzenetére

    Szerény tapasztalatlan véleményem: eleinte a részletesség és a térérzet, ami lenyűgözi az embert, hogy klasszikust idézzek Michael Bublé a mostani koncertjén azt mondta, hogy zenét hallgatni menjünk haza és tegyünk be egy cd-t, a koncert a show-ról szól!

    Teljesen egyetértek vele, otthon, csendben, jó felszereléssel magával ragadó a zene, amihez csak nagyon jó koncertek érnek fel, bár az élmény néha utóbbi esetében lesz feledhetetlen.

    Na-mármost, ha elegendően sok pénzt öltél bele a fejesbe, a dac-ba és az erősítőbe és jó minőségű felvételt találsz, akkor a lélegzetvételt is meghallod egy zongorahangversenyen és meg tudod mondani hol vannak a hangszerek egy jazz kvartettben.

    Utoljára - de ez már valószínűleg elég szubjektív - jön a részletesség/karcosság vs. melegség/elmosódás ellentmondása. Előbbi ugyanis egy pont után már utóbbi rovására megy és attól függően tetszik majd amit hallasz, hogy hol van a Te izléspontod. Ezért én maradtam a két rendszeres megoldásnál, van egy csöves és egy tranzisztoros erősítő/dac párom és azon hallgatom, amelyiken jobban tetszik. Általában, a komolyzene és a hd-audió a tranzisztoroson, míg a többi cd felvétel a csövesen, különösen a jazz felvételek, amelyek szintén oda tudják szögezni a hallgatót a székhez órákra.

    A hd-audió felvételeknél viszont előjöhet a csöves erősítő "mosása", ami kevésbé tisztává teszi a felvételt és a nagy felbontás miatt a tranzisztoros már nem szól olyan karcosan/analitikusan/bántóan. Hiába a mélyek természetessége, a hatalmas tér, ha a részletek elvesznek. Számomra - szubjektíve ugyebár - egy cd minőségű Carmina Burana csövesen jobb, míg hd-audió felbontásban a tranzisztoroson.

    De, ezek már valahol a 97-99% tartományban lehetnek, ha lehet ilyet mondani, a Zodiac Plus ami most akciósan 500 ezer 700 ezer helyett például hozza ezt a minőséget és minimális eltérések vannak a rendszereimhez képest, de mivel veszteséges lenne a csere maradok a jelenlegi dual megoldásnál.

    Ezen a fórumon érthető okokból szerintem kb. a legjobb ár/érték arányú közép kategóriás rendszerekről esik szó, amelyek néha meglepetést tudnak azért okozni. A végső kérdés, hogy "mániákus" leszel-e, aki a 1-5% többletért hajlandó jelentős összeget áldozni vagy elegendő egy kellemes rendszer, amin élvezet zenét hallgatni és az ismerőseid 99%-a még így is hasra fog esni tőle.

    A legolcsóbb előrelépés szerintem, ha begyűjtesz néhány jó minőségű felvételt "ingyen" és akkor az input oldal rendben van, aztán a többi ront rajta annyit, amennyit. Kivételként én inkább fejesre költenék, mint a többire. A mai high-end fejhallgatók elképesztő technikai haladást jelentenek a korábbiakhoz képest, a 10-20 évvel ezelőtti milliós kategóriát kapod meg 100-500 ezer forintért.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák