Új hozzászólás Aktív témák

  • vodkaboy22

    addikt

    válasz bkercso #28718 üzenetére

    Ezt azért nem mondanám mert 40-400kHz-el is lehet bőven gond! Majdhogynem azt kell mondjam hogy független egy táp frekvenciája ha a trafó (lehet mezei 50Hz vagy 500kHz kapcs) megfelelő és jól túl van méretezve illetve az utána lévő DC szűrés fel van készítve a trafóból jövő összes hasznos jelre illetve zajra!
    Egy szétgerjesztett mezei 50Hz-es trafó is tud produkálni 10kHz-ig komponenseket de még 10-20Hz-es komponenest (ez a humm amit sokan tudnak emlegetni). Ugyanígy bármilyen trafó még kapcs üzemű is hozhat magával annyi zajt mint állat...

    A probléma a kapcs üzeműekkel inkább az alábbi és ezt audio célra nehéz megoldani vagy kevesen oldják meg jól!

    - Mivel a legtöbb kapcs üzemű rendszer nem szinuszos hanem négyszögjelet küld a trafó felé így nagyon széles sávban van gerjesztve a trafó ez többnyire megjelenik a szekunderen is de mivel széles sávon van gerjesztve és igaz gyengén de több olyan komponenssel is ami már nem tesz jót így a szekunderen más zajok is megjelennek. Pl az egyik ilyen az a fő komponens 3dánál van és rosszabb rendszernél ez a fő komponenes 1/6 is lehet amplitúdóban!
    - A szekunder oldali szűrést kis sávra és azt is alul tervezik.
    - A diódák sebessége nem jól megválasztott > nagy zaj megint...
    - A trafó szórása igen nagy és nagyobb frekin elég jó antenna minden főleg a trafó na most ettől kevésbé szigetelik az erősítő alkatrészeit.
    - A primer oldali pufferelés alul tervezett a névleges körüli teljesítményhez és ez egy 50Hz-es primer oldali tápfesz ingadozást okoz (primer oldali ripple) ezt átviszi a trafó és ez 50Hz-es vagy 20Hz-es zajként jelentkezik sokszor nem is kicsivel...
    - Ha pushpull kapcs táp van akkor a egy kis primer oldali asszimetria is tud okozni előmágnesezést ami trafó mag anyagtól függően kb 300-10 000Hz között okoz zajt. Sajnos a kedvelt mumetal pont 400-500Hz-nél csinál ilyet. Ha véletlen a primer oldalon összejön egy 4-10V offset akkor máris komoly 400-500Hz-es periodikus zajt fogsz kapni pattogás szerűt.

    Pont most Mágneses anyagok oktatást kapok egy igen jó szakitól és pl nem rég volt erről szó...
    Nem véletlen hogy komoly mérés technikába vagy orvostechnikában még mindig sok helyen használnak lineár tápot. :K

    Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

Új hozzászólás Aktív témák