-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #3283 üzenetére
arra én is vevő vagyok, mert egyelőre szárított élesztővel szoktam csinálni: asszony elégedett vele teljesen, de én nem ...nem mondom, hogy rossz, de van hová fejlődni
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #3293 üzenetére
Kovászossal még nem próbáltam, lehet, hogy azzal tényleg bonyolultabb. Én nagyjából rétes vékonyságúra szoktam húzni, vannak olyan részek, ahol átlátszó a tészta. Sokat segít, ha sodrófával előtte rányújtok egy kicsit, mert különben nagyon egyenetlen lesz a vastagsága, és szakad. A hagyományos pizza ennél jóval vastagabb. Ujjon mondjuk azt sem tudnám kipörgetni, és fogalmam sincs, hogy hogyan csinálják. Biztos, hogy a tészta állaga is sokat számít, mert simán átlyukasztom az ujjammal, vagy összeragad a két fele, amikor próbálkozom.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #3298 üzenetére
Köszi, megy bookmarkba! Úgy tudom nagyon nehéz, és nagyon függ a hőfoktól, hogy mennyire sikerül. Ma volt a tévében valami amatőr cukrász verseny, aztán az egész csapat elbukta a makaronos kihívást. Ketten sírógörcsöt kaptak, stb. Egyből elkezdett érdekelni, szeretem a kihívásokat...
Buliban hasznos! =]
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3240 üzenetére
Én ha a kínaiakat az őrületbe kergető rizst akarok főzni, akkor a kreol módszer szerint főzöm. 1 rész rizs 5 rész víz pici só. Felforralom, és 10-15 percig főzöm, szűrőbe öntöm és csap alatt előbb meleg, majd hideg vízzel átmosom. Hagyom lecsepegni. Garantáltan minden szem külön van. Viszont magában elég íztelen, szóval különféle szószok mártások jól mennek hozzá.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3339 üzenetére
A tésztába is kell! Egyébként én is gyűlölöm a margarinos krémet, érzem ahogy kiül a szájpadlásomra a növényzsír. Viszont ha már zserbó és nem hagyományos, akkor a zsermák az igazi. Vagy egy jó grízes mézes
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #3343 üzenetére
hehe, nem értettem baranyát... most esett le: villányi = villa mennyiség
ezekről a tortákról az maradt meg legjobban, amikor nővérem lagzija volt majdnem 30 éve nyár közepén és mamám tanyáján volt megtartva... az asszonyok sürögtek-forogtak, készítették a tortát és az is ilyen vajas-cukros-mázas volt... a brutálisan csömör fajta, pedig én tényleg bírtam mindig is az édességet töménytelen mennyiségben az ilyen 10dekás táblás csokik épp elegek szoktak lenni, de volt hogy filmnézés közben egy 30dekás egészmogyorós milkát pusztítottam el... vagy pár hete amikor megláttam, hogy 2-3 napja lejárt a gyereknek tartott 6-os csomag túrórudi, gyorsan próbáltam menteni és 1helyben beburkoltam ...sőt fősuli alatt volt, hogy kijártunk egy közeli szupermarketbe (kb 5perc gyalog), ahol ilyen 20ft-okért szórták a közeli lejáratú kakaós túró rudit... abból 10-et megettem a suliig visszamenet (akkor 65-70kg közt mozogtam, most 70-75 vagyok és a fogyasztásom nem sokat változott)
baranyáról jut eszembe: 2014-ben nászúton bejártuk az országot, házasság napján szó szerint tolnát-baranyát kakasd-on házasodtunk, első éjszakát pedig villányban töltöttük... kakasdon a faluházban volt a szertartás (ketten voltunk asszonnyal, 2 tanút ott láttuk először, a hivatal dolgozói voltak... volt még az anyakönyvvezető meg egy lány, aki zenét kapcsolgatott...) ...itt a faluház mellett van az anna cukrászda, ahol ettünk süteményt (és a mosdóban öltöztünk át az esküvőre ) és azóta is már visszatértünk már 1-2szer itt kecskeméten van pár menő hely, de az árakhoz képest szerintem a színvonal le van maradva... az említett "kis falusi cukrászda" pedig annyira nem is volt drága, mint amilyen minőséget produkáltak eddig ha valaki arra jár, érdemes beugrani hozzájuk
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #3372 üzenetére
A kerémia bevonatos neked mennyire vált be? Nekem valami fehér kerámia réteg van rajta, de ugyanúgy leragad pl a rántotta, a tükörtojás vagy a palacsinta. Azokra még teflont használok, de jó lenne idővel leváltani azokat a serpenyőket is. Láttam, hogy van egy csomó új fajta kerámia a piacon, ilyen szürkés barnás színűek.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
-
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3405 üzenetére
Elmész egy cserépkályhás boltba, és veszel egy kb megfelelö méretü samott lapot, max flexel méretre igazitod ha nagyobb, gyárilag ki vannak égetve. Ha nagyon pöpecre akarod akkor vizes papirral felpolirozod.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3410 üzenetére
Erre most hagy ne írjam, hogy miféle pasi vagy, hogy nincs flexed? Mert végül is NŐK is lehetnek Főzőcske topik lakók. Egyébként rendes nagy flexem nekem sincs, csak egy kis sarokcsiszolóm, de eddig még mindent elvágtam vele amit kellett (garázs ajtó vas szerkezete, 100x100-as kapu oszlop) A polírozást meg nem kell komolyan érteni, veszel pl egy ilyet az OBI-ban, és húzogatod le fel a felületen míg sima nem lesz.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Šolaire
veterán
válasz krizmo_ #3389 üzenetére
Bonyhádiak jók indukcióshoz is. Igen ez a hátránya a lepattan a zománc akkor annyi vigyázni kell rá egyébként örök életű én szeretem. Sok zsiradékot nem használok, én pl a teflont nem kedvelem a sima saválló edényekben meg nekem könnyebben leragadnak a dolgok.
[ Szerkesztve ]
“Praise The Sun” \[T]/
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3414 üzenetére
Miután off-ra válaszoltam, alapbol offban kellett volna mennie a válaszomnak, nem ellenöriztem, és a mobil app elrontotta. Bocsi! A kérdést meg azért szimplán megkerülted.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3423 üzenetére
Hogy tény leg ne legyen már Off...
Szóval elkezdtem egy kovászt készíteni bő másfél hete. Mondjuk nem is én lennék, ha nem mentem volna szembe az összes leírással, hogy liszt víz keverd össze, aztán etesd, majd vegyél ki 50 grammot egy új üvegbe, azt etesd meg, a többit dobd ki. Na persze, étellel nem dobálózunk. Szóval kezdtem 1 ek Nagyi titka TK liszttel + víz. Mindezt a 19 fokos konyhában. Elértem azt hogy etetés után két órával a duplájára kelt. Legutóbb etetés után, bepakoltam az 5°C-os hűtőbe, három nap alatt nőtt kb a duplájára, bubik látszanak az üvegen keresztül és a tetején is. Szimata kellemes erjedős savanykás. Lassan viszont kell indítanom egy új üveget, mert ha ezt most megetetem és duplára akarna nőni, akkor ledobja a kupakot.
Szóval vagy két üveg kovászom lesz, vagy egy új üveg és valami sült tészta. Mondjuk hajlok egy chilis napraforgós kenyér irányába.
Ment egy PM a magyarázattal.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3437 üzenetére
Igazábol azt sem tudom miért kezdtem bele, valami bizonyitási kisérlet talán, hogy ez nem a legjobb út. Anno ha a parasztasszonyok igy csinálták volna, hogy kidobják, hát erös a gyanum, hogy a pocsékolás miatt a férjuk nehezményezte volna a dolgot.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3497 üzenetére
Az én verziómban ez 60 deka liszt, és 4 dl víz, a többi stimmel. Illetve a liszt egy részét kiválthatja zabpehelyel, tehet hozzá + magvakat: napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag. A variáció szinte végtelen.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
#75501312
törölt tag
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3502 üzenetére
Nem feltételnül kell öregtészta. Ken Forkish éjszakai kelesztéses receptjében ez így szerepel, két ~750 g-os kenyérhez.
1000 g liszt
780 g víz (32-35 fokos)
22 g só
0,8 g szárított élesztő (frissből 3szoros adag, azaz 2,5 g)Összekeveri a lisztet és a vízet, hagyja fél óráig pihenni. Hozzáadja a sót és az élesztőt, és kidagasztja. Hajtogat, 2-3 hajtás a kelesztés első 1,5 órájában, aztán hagyja szobahőmérsékleten kelni 12-14 órát, amíg 2,5-3-szorosára nem nő a tészta. Kettéválasztja, formázza, szakajtóba teszi. Hőmérséklettől függően kb. 1-1 és egy negyed órát keleszti még, aztán vaslábosban süti 250 fokon, 20-30 percig fedővel, és fedő nélkül még 15-20 percet.
Így alig érezni az élesztő ízét a kenyéren, érdemes kipróbálni.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3506 üzenetére
Persze, nem is egyszer, még élesztős koromban.
sutszi: ha picit visszaolvasol, hogy megkérdeztem a kérdezőtől, hogy mennyire tudja/akarja rászánni az idejét, csak aztán erre a kérdésemre nem jött válasz. Egyébként az egyszerű nem egyenlő a gyorssal szerintem. Ez a recept ugyanannyira egyszerű, mint a gyors, ugyanannyi a belefektetett munka, a különbség mindössze annyi, hogy 25 g élesztővel összesen ~3 órátkelesztes, itt pedig ~15 órát. A kelesztés alatt semmi dolgod a tésztával, így többletmunkát nem igényel. Így én mindenképpen ezt javaslom. Persze, készítettem már én is 3 óra alatt kenyeret, amikor gyorsan kellett valami, de miután elszoktam az élesztő ízével, nem igazán ízlett. Egy tök egyszerű, és ízletes kenyeret adó receptet írtam. Oké, időigényes, de mint tudjuk jó munkához idő kell.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #3513 üzenetére
Köszi! Én csak ilyen Tesco meg Aldi meg ilyen helyeken szerzem be, de ha lehet kapni ott is BL80-ast, akkor venni fogok, aztán megpróbálom azzal is. Amúgy gyártótól függően is van különbség. Pl a Gyermei BL55 jóval gyengébb eresztés, mint az Aranykalász, ilyen púderes, túl finom szemcséjű, és az embernek az az érzése, mintha szétfolyna, ahelyett, hogy összeállna.
Buliban hasznos! =]
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3499 üzenetére
Köszi jól van, ma megint kapott enni.
Még nem sütöttem, de lassan muszáj lesz vagy tényleg kidobhatok belőle, akármennyire is nem akartam, bár lehet berakom az üvegét kupak nélkül a NoFrost hűtőbe, ugyanis az szárít.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3533 üzenetére
Köszönöm! Innen van: vadkovászsuli. Én csak annyit csináltam vele, hogy átírtam, átszámoltam mindent grammra, meg százalékra, mert úgy bármilyen mennyiségre konvertálható. Tegnap 20 darabot készítettem.
Digitalpimp: egyáltalán nem érezni, ezért is használom azt. Kenyeret is csináltam már vele, Halloween idején.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
jansky1
senior tag
válasz krizmo_ #3497 üzenetére
Ez a recept nagyon bejött! Köszönöm ezúton is.
Kérhetnék alternatívát arra,
1. ha magvakkal szeretném dúsítani,
2. esetleg fele lenne csak BL80 másik pedig rozs vagy teljes kiőrlésű liszt, mi az eljárás?Valakinek van tippje esetleg arra, hogy miért ég meg majdnem a kenyér sütés közben? Hőlégkeveréses üzemmódban megy a sütő. A kezdeti 10 perc helyett már csak 5 percig sütöm 250 fokon, aztán 220 fok 35 perc, de az eredmény ugyanaz. Alacsonyabb hőfokon kéne sütni, hosszabb ideig?
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3545 üzenetére
Én lenmagot nem pirítok, csak leöntöm forró vízzel és hagyom kihűlni. Az okosok azt mondják, hogy a többi magot is érdemes pár órára beáztatni vízbe a pirítás után (pertsze már lehűtve), mert így könnyebb megemészteni.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3552 üzenetére
Nam járunk az Auchanba, nem szeretem. Lisztből (Garat malom) nemrég vásároltam be (a nagy vásárlási pánik előtt), mert épp akkor fogytam ki, nagyobb tételt, most azzal sütök. Lisztkeverékeket amúgy sem szoktam venni/használni, inkább én keverem magamnak, bár erre nincs racionális magyarázatom. A bélzet szép, pont jó szendvicsnek. Én is az ilyet szeretem. Mostanában egyébként kifliket sütöttem, ma pedig ciabattát tervezek.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz krizmo_ #3552 üzenetére
Kérték páran a fórumon a kenyérhez tartozó receptet, gondoltam leírom ide.
Hozzávalók:
500 g Garat KBL 100 vagy AGUGIARO többgabonás liszt vagy bármilyen sima BL80-as liszt, ezekkel már mind próbáltam, és mindegyik hasonlóan jó.
300 ml víz
200g 100%-os hidratáltságú (all in one) kovász
9 g sóElkészítés:
A lisztet vízzel összedagasztattam, ezt 30 perc autolízis követte, majd hozzáadtam a kovászt és a legvégén a sót.
A tésztát egy tálba tettem, amit kb. 1 evőkanál olajjal kikentem, 30 perc elteltével lamináltam és rászórtam egy marék összeaprított olajos asztalt paradicsomot, és ugyanennyi lenmagot, aztán 30 percenként volt 2 szirom hajtogatás, és a végén coil.
Megformáztam, konyharuhával kibélelt, kilisztezett szakajtóba tettem(amihez kukoricalisztet használtam) és kb. 2 órán át kelesztetem, (a sütőt előmelegítettem 30 fokra és ott kelesztettem, és a hajtogatások között is végig ott volt). Ami az alja jelenleg az lesz a majd teteje. Miután megkelt sütőpapírra borítom, bevágom és egyből mehet a 250 fokra előmelegített sütőbe (én sütőkövön szoktam sütni, de a tepsi is alkalmas rá.)
10 percig sütöttem 250 fokon, majd levittem 230 fokra, és további 35 percig sütöttem. Egy kis tál vizet is tettem be mellé.Ebből a mennyiségből egy 830 grammos kenyér sült ki.
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #3561 üzenetére
Köszi, ezt néztem, de az öregtészta nem rémlik. De attól függetlenül, több, mint valószínű, hogy akkor ez lesz az. Mondjuk egyelőre még nem tudom, hogy az öregtészta micsoda, de utána nézek.
Bár a recept azt írja, hogy kell hozzá kovász?... kovászom még nincs, akkor ez nem jó egyelőre.."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #3563 üzenetére
Valóban, köszönöm, megakadtam a kovásznál és kétségbe estem amúgy a héten tervezem én is beindítani a kovász projektet. ha már jön a világvége
Azt tudod esetleg, hogy instant élesztővel is lehet-e csinálni és, ha igen, hogyan, mennyi kell belőle?[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Windows 10
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Gumi és felni topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Star Wars Jedi: Survivor - Befutottak az első értékelések
- Peugeot, Citroën topik
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Hardcore café
- További aktív témák...
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Üzleti és kirakat matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Visszapillantó matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Skoda Scala - Szövetszőnyeg garnitúra
- noblechairs Hero fekete/piros gamer szék eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs