Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Csontbrigád #41345 üzenetére

    Ez nem sebességhatártól függ, hanem felhasználástól, mennyire van olyan spécibb felhasználásod, ami nagy fájlokkal dolgozik.

    Egyébként arra jó lehet a RAID0, hogy SATA2-es gépből kicsikarjál egy kis plusz sávszélességet, ha a SATA2 korlátozza a felhasználásodat. Ezt leszámítva nem szenvednék vele, ha valódi nagy lemezsávszél kell, vegyél egy új platformot, ami normálisan támogatja az NVMe-t, és vegyél bele egy erős NVMe SSD-t, pl. 970 Evo Plus.

    SATA1-hez meg végképp felejtsd el a RAID-ezést. Ilyen régi csati csak nagyon régi lapokon szokott lenni, ahol a proci korlátoz, jól írják. Elvileg ilyen gépekbe is lehet SATA3 kártyát tenni, de se árban, se tényleges sebességnyereségben nem éri meg.

    Ami a TRIM-et illeti: arra jó bármilyen teljes Live rendszerrel rendelkező disztró, ami az adott gépen bootol, legyen az Ubuntunak bármilyen újabb variánsa, Mint, Manjaro, vagy amit ismersz és tetszik. A lényeg, hogy legyen rajta terminál, meg az util-linux csomag legyen fent rajta, amiben benne van az fstrim parancs. De még akár grafikus Live felület nélküli netinstaller linuxok is működhetnek, pl. Arch, vagy akármi, csak akkor terminál helyett konzolon adod ki a sudo mount és sudo fstrim -a -v parancsokat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák