Új hozzászólás Aktív témák

  • peterk

    senior tag

    válasz Valdez #3315 üzenetére

    Oké, tegyük fel van olyan durva felhasználó, aki napi 2 bluray lemezt szed le (100G), és még ki is csomagolja (plusz 100G). Azaz napi 200G írást produkál. Szvsz ez nagyon erősen szélsőséges példa, de számoljunk ezzel.

    Napi 200GB íráshoz mekkora vinyó kell? A 120-as nyilván kiesik, azon képtelenség megtenni. De ha még meg is lehet úgy, hogy rögtön kiírja, semmi realitása, hogy olyan ember aki ennyit tölt/ír, az 120-as vinyót vesz. Még a 250GB-os is súrolja a használhatatlanság határát, de számoljunk ezzel. Napi 200GB írással egy TLC-s 250GB-os lemezt 1200 nap alatt, azaz 3.5 év alatt "használ le" a tulajdonosa. A reális persze az, hogy akinek ennyi hely és ennyi írás kell, az 512GB-os lemezt vesz. Az 2400 nap, azaz 6.5 év alatt jut el ennyi írással az elméleti lehasználásig. Mármint jutna, mert az olyan userek akik ilyen intenzíven használják a gépüket, tipikusan többször is gépet cserélnek 6.5 év alatt.

    Számolhatunk akárhogy, egyszerűen normális körülmények között nincs értelme a lehasználódástól félni. Egy átlagos felhasználó, de egy átlagos torrentező sem jut el még 10 év alatt sem a lehasználásig. Sokkal hamarabb fog lemezt cserélni az upgrade miatt, minthogy akár csak félig is "lemerítse" a lemezét. De ezt mindenki maga is ellenőrizheti. Csak nézze meg SSDOK-val, hogy mennyi írást produkált amióta megvette, és szorozza fel az értéket annyi TB-ra, ahány GB-os a lemeze (120-asnál 120TB-ra, 250-esnél 250TB-ra, stb.) Az esetek 99%-ában az fog kijönni, hogy még a gyereke is használhatja majd a lemezt. :)

    Aki hisz a parajelenségekben, emelje fel a kezem!

Új hozzászólás Aktív témák