Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
válasz DonMaster #73097 üzenetére
oké már vágom hogy van 6 szín a fekete kábelben és azon belül 4 szál akkor 6 emeletre 4lakásra osztható
ha többen vannak akkor cumi
az a baj nálunk bent van a doboz de a fekete kábel nincs megvágva csak fel van tekerve, megnézem holnap hogy látható-e benne mennyi ér van
a lépcsőház aljában valahogy ezt a 6-8 vastagabb színt össze kell kössék passzív osztóval mert csúnyán sok port kellene a telepre különben
itt ahol én lakok ez még nem is nagy telep (Havanna) és csak itt van 140lépcsőház
amiből 39 lépcsőházban 60lakás van (2340 lakás)
30 lépcsőházban 44 lakás (1320lakás) (ilyenben vagyok én)
és 70 lépcsőház pedig 33 lakásos (2310lakás)
meg még van két épület ami különálló szintén vagy 300 lakás pluszban
6+ezer lakás potenciálisan
ha csak a fele DIGI-s akkor jó sok port kell majd 32-es osztásnál úgyhogy valamivel tuti spórolni fognak
na de majd meglátjuk
pl izgalmas lesz hogy 44 lakásosba mit hoznak
meg 60 lakásosba 64-es osztás lesz-eMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
DonMaster
addikt
válasz TeeJay #73102 üzenetére
jah de 1 rack szekrény 41-42u-os 1 u-on 32 vagy 64 is elfér. rack szekrénnyenként 1280 ha 40u-al számolunk.
de lehet máskép is, de ez nem tünik soknak, 2rack az 1280 efi ha igy számoljuk.
6rackböl meg van akkor az egész lakotelep az nem tünik soknak,44-esbe mehet 32-es és max nem köthet mindenki ugyse fog van aki iptv füóggő van aki más.
60lakásosba visznek 2x 32-töt.
[ Szerkesztve ]
LG V30-> Iphone 12 Pro Max
-
TeeJay
félisten
válasz Lackooo84 #73104 üzenetére
nálatok minden emelet kap egy színt és azon belül a 4 optikai szál kap 1-1 lakást
aztán lent meg összefűzik és pá mindenki be van kötve
nálunk is 4 lakás van egy emeleten, két idős néni egy albérlő fiatal srác meg mi a családdal
kiderül ha jönnek erre de most hogy a Huaweit fingatják nem tudom mikor lesznek hálózati eszközök FTTH-hozDonmaster
én Huawei-ben max 16portos OLT kártyát láttam
abból azért elég sok kellene és az meg drága
DIGI meg spórolósan oldja meg gondolom szóval lehet mégis 64-es osztás lesz a végén[ Szerkesztve ]
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
DonMaster
addikt
válasz TeeJay #73107 üzenetére
Megint tulgondolod. Digi nem kis helysege van mint azt gondolod. Nez meg 1x utana nem fogom ujra leirni . ne az olt resze el foglalkoz mar irtam ott 1 optikat 32 fele szetlehet osztani .de ne gondold tul.
Peterph
Szerencsere fogalmad sincs mit csinalok. Es ez igy jo is. Es mint irtam hogy nem en csinalom a digi halojat de tudjuk hogy ki az aki igen vagyis csinalta es lehet tudna pontosabb dolgokat irni evvel kapcsolatba , amit tj irkal osztasokkal kapcsolatban az mennyire realis. De en mint irtam is nem most mar elsore is nem tudom a digi hogy epiti ez csak egy feltetelezes volt reszemrol hogy lehet akar igy is. Ez nem jelenti azt hogy igy van de ezt irtam is.[ Szerkesztve ]
-
DonMaster
addikt
válasz TeeJay #73107 üzenetére
Egy kis olvasni valo
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/6_0909_017_101115.pdf&ved=2ahUKEwiCtJn7ysfiAhVRlIsKHU4MBoQQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw0andsabqP0doPIImo3iOY2A 16os kartyabol 7 fer egy olt be az 7x16x32 efi. De nem vagyok Digi-s
[ Szerkesztve ]
-
McLaca
őstag
Valaki van itt Miskolc Avas III környékéről? Leszih, Pattantyús, Klapka, Hajós utcák?
Tegnap este 9-10 körül elszállt a net, azóta semmi. TV megy. Szomszédokat még nem zaklattam .Üdv!
A magyar nyelvben nincs -al, -el rag. Van helyette -val és -vel. Ha nem vagy biztos benne, hogyan írd, inkább olvass utána: http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh
-
Lackooo84
nagyúr
válasz Lackooo84 #73108 üzenetére
Megnéztem tényleg úgy van, ugye minden szinten ez a 6 kábel van kicsit bekunkorítva egy ugyanilyen fehér dobozba, és megy tovább. Így elméletileg szintenként 4 lakást tudnak bekötni, de ugye bármelyik kábelt bármelyik szinten munkára foghatják, szóval csak akkor lesznek bajban, ha a 32-ből több, mint 24 lakó akar digit. Nem tudom, de talán illene annyi kábelt behúzni, ahány lakás van, mert később csak gond lesz. Ha mondjuk sérül egy szál vmikor akkor egyserűen rá leleht vkit kötni egy másikra, de ha elfogynak akkor baj lesz.
The Truth is out there...
-
TeeJay
félisten
válasz Lackooo84 #73113 üzenetére
szerintem tudják hol mennyi lakásra mennyi előfizető van most
és nem fognak sehol 100%-ra építeni feleslegesen
sőt jó esetben 2/3-ra elég kiépíteni úgyis mindig lesznek idősek, vagy olyanok akiknek már elég a mobilnet
meg vannak a flipesek is akiket sikerült bevakítani rezes hálózattal
az a baj én csak előző helyen albiban láttam a 3.-on mennyi bekötés volt 33 lakásból és ott kb. 2/3-ad +- körül van a DIGI/lakás
aztán hogy abból mennyi volt valójában aktív, vagy csak régen be volt kötve a net aztán mikor lemondta csak letiltották a portról de nem húzták ki az már passzDonmaster
értem én hogy OLT-be mennyi kártya megy meg azon mennyi port van
csak itt lépcsőházra bontva megy a dolog és azt senki se tudja hogy hol mennyi előfizető lesz az osztáshozMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
DonMaster
addikt
válasz TeeJay #73114 üzenetére
pedig tudják, csak nema krdo megérteni, leirtam és elméleti anyagot is linkeltem, meg az osztás mivoltát is.
1 link az olt card-bol az 32efi 1 olt card-on van 16link az 16x32efi és 1 olt egységben huaweii publikusok között 7kártyásat láttam igy 7x16x32 efi /olt
az az 1 kábel az 1 link, de minek irom le ha ugy sem érted és nem is akarod meg érteni.Ami bemegy 1 lépcsöházba az 1 db olt link,
tovább nincs értelme osztani mert akkro már nem 32-esével lenne hanem 32x32-vel.[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
Sebességgel nektek minden rendben? 30 Mbps lett, más is tapasztalja, vagy a saját eszközeimben keressem a hibát?
-
TeeJay
félisten
válasz DonMaster #73115 üzenetére
te meg azt nem érted amit írtam
hogy 140 lépcsőház van akkor ha mind kap egy portot akkor 140port kell
7 kártya még csak 112 port
ráadásul írtad hogy a 60 lakásosok meg kapnak két portot (32-es osztás miatt)
tehát akkor még több port kellene és ezek nem olcsó eszközök, kétlem hogy ne spórolna a DIGI rajta
ráadásul hülyék lennének a lakások 100%-ára kiépíteni az optikai hálózatot
ha 2/3-ra építik máris spóroltak csomót
én simán úgy képzelném el hogy minden lépcsőház minden fő kábelét beviszik egy központi helyre és ott a 32-es splitterre csak azt kötik be aminek a másik végén tuti lesz előfizető
akkor csak annyi OLT kártya kell amennyi előfizető lesz és ki lehet maxolni bővenvalahogy így gondoltam
így egy komplett tömb alatt beraknak 3-4 ilyet egymásra, oda bevezetik az összes lépcsőházi fő kábelt és azt dugják bele amin tuti van előfizető
máris spóroltak egy csomót, ebből meg minden egyes ilyen 32-es rack-et bekötik az OLT-re 1 portra
ha egyik lépcsőházban mondjuk 44lakásból csak 20 előfizető van akkor azt a 20-at bekötik ide, mellé még fér 12másik egy szomszéd lépcsőházból
na erre írtam hogy tuti a spórolás miatt fullra kitöltik a 32-es osztást
de ha 64-es lesz akkor meg azt fogjáktessék pl
[ Szerkesztve ]
-
DonMaster
addikt
válasz TeeJay #73118 üzenetére
az meg van , hogy megvan adva, hogy menyni felé lehet osztani? és az nem akár menyni, mert ha lehetne akármenyni felé akkor 1 db olt kártya 1 db portja elég lenen az egész országra, de ha nem ilyen durván gondolkozunk akkor kerületenként és megyénként 1 olt port. az se sokkal több 3 olt kártyánál xD , de ezt te sem gondolod komolyan , de nem lehet akármenyni felé osztani, emg van adva hogy menyni az anyni amenyit elbir maximum, nem véletlenül linkeltem doksit is az elméletröl hogy olvasd el, és igen van költsége a digi-nek az oltben, és? elmult 5év ben a frekvenciára amit enm is használt több 100miliárd forintot fizetet, most használja bár 0ft-ért év végéig. szoval nem kell kiakadnod ha egy 2-5millios eszközröl van szó, nem melesleg állami fejlesztési pénzt is kapot a Digi a szip vagy milyen nevű programban, bár nem anynit mint a t-home.
ha már pénz, kb 700e efije van durván átlag 2000-2500ft haszon/efi 1400millio ft/hó bevétel ez csak a durva becslés egy része(azért ebböl még vannak munka erő kifizetés reklám dij, és ami marad az se kevesebb mint kb 3-400milio abbol lehet fejleszteni és még marad egy kevés hitelt törleszteni is. ), ebböl kijön havonta 1 uj olt? ami 5-10milio forint segitek igen kijön.
tudom hogy drága az olt és a kártya sem 10ft, viszont vissza térül mivel maximum csak pasziv oszto van és egyedül az olt nél van áram dij, böven jobban megtérül mint fttb-nél ahol még a lépcsöházban is megy az áramra pénz, nagyon sokat meg sporol ugy a digi azt befekteti olt-be kábelbe és a többi ehez kellö dologba spitter stb.
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz DonMaster #73119 üzenetére
szinte kizártnak tartom hogy üres szálat kötnek majd OLT portra
biztos hogy a tömböket közösítik majd egy helyen ahol lesz ilyen 32-es osztó és megy oda 7-10lépcsőház kábele ahol minden emeleten minden lakás kap külön szálat
aztán a 32-es splitter egyik vége OLT portig lesz kötve, másik végére meg betolják azt a 32 szálat amin az adott tömbben van előfizetőxyz utca 1-3-5-7-9-11-13 kábelei bemennek egy helyre azon belül zöld szál 1. emelet azon belül abcd szál külön a lakások
bekötéskor "dugd be az 5. számú lépcsőház 5. emelet 3. lakását ami piros kábelen belül C szál" többi 3 nem kell nincs előfizető
aztán mennek 6. emelt és így tovább
ha tele a 32-es splitter tesznek be még egyet
így csak annyi OLT port kell amennyi ilyen 32-es splitter tele van máris nagy spórolás ha bővíteni kell elég még egy splittert betolni
később 10GPON esetén is csak azok lesznek rátéve akik arra fizetnek
lehet hogy DIGI ki tudja fizetni de nem 2 OLT kell hanem csillió országosanMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
DonMaster
addikt
válasz TeeJay #73120 üzenetére
Az megvan ahogy m l st leirtad ugy majdnem 1000fele osztod. Tehat kozel ezer 32x32pontosan ahogy szamoltad . kb 1olt egyseg 3500efi. Te matekoddal 114e . ezt te sem gondolod komolyan . egy kis 8e fos telepulesre kivisznek 114e efire olt az am a pazarlas. Kb 25e efi 1 olt egyseg. Persze nem kell 3 ami 10500 efi sok telepulesbe ennyi is eleg es olt es ont kozott 10-20km nincs tobb.
[ Szerkesztve ]
-
bobalazs
nagyúr
Ez ugy nem csak szerintem nagyon gáz?!
[link][ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz DonMaster #73121 üzenetére
te valamit nagyon benéztél
akkor ismét csak neked
vegyünk egy 7 lépcsőházas panel tömböt
amiben lépcsőházanként van 11 emelet és szintenként 3 lakás tehát 33x7 lakás összesen (231lakás)
ebből legyen mondjuk 110-120DIGI előfizető
ha minden lépcsőházba húzol egy fő optikai szálat az OLT-től és azt max 32felé osztod akkor kereken 7 port kell ide a GPON kártyáról ami drága móka lesz
ha viszont minden lépcsőházba behúzod a vastag optikai kábelt amiben van 32szál mondjuk
és ezeket közösíted egy helyen ahova teszel ilyen 32-es splitterből 4 darabot
és mindegyik lépcsőházból jövő fekete vastag kábelből csak azt a szálat kötöd be ahol a másik végén is van előfizető akkor máris már csak 4 OLT port kell ami olcsóbb
így minden 32-es splitter tele lenne nincs az hogy egyik helyen 30 előfizető lesz másik lépcsőházban több az öreg ott csak 15...
a közösített helyre meg elég egy 8 szálas kábel az OLT-től hiszen úgyis csak annyit kell portra kötni amennyi 32-es osztó tele van a tömbben (8x32=256 előfizető) ha később bővíteni kell lehet még 32-es osztót berakni
vagy ha jön majd a 10GPON és valaki megfizeti hogy 2-3-5gigás net legyen majd elég lesz átkötni egy másik osztóba aminek a másik vége egy 10GPON porton lesz és kész
nem tudom hol van itt 1000 felé osztva?de ezt amúgy el lehet játszani egy komplett telepen is
ha minden lépcsőház minden vastag kábelét egy helyre húzzák be és annyi 32-es osztót raknak csak amennyi előfizető lesz aktívan
csak akkor majd 160 vastag kábel fog bejönni és azon belül lesz még 32-64 szál és majd arra raknak csatlakozót amelyiknek a másik végén van előfizető és azt dugják csak splitterre aminek meg a másik vége a GPON kártyán van
így lehet kimaxolni a hálózatot hogy legolcsóbb legyenMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Vakegérke
félisten
válasz TeeJay #73125 üzenetére
Már bocs, de megkérdem: lehetne, hogy ezt a parttalan és igazából érdektelen vitát privátban folytatjátok? Rajtatok kívül igazából senkit nem érdekel.
[ Szerkesztve ]
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
Watercolour
aktív tag
-
DonMaster
addikt
válasz TeeJay #73125 üzenetére
Az megvan hogy pont azt irtad le mint en? 1olt port 32efi. 4olt port az 4x32 128efi
De ahol irtal eloszor ott. Tobb osztasrol volt szo igy jot ki az 1 olt portbol 32x32 efi ami majdnem 1000db.
Azt szerintem ne taglaljuk hogy a gerinc optika amirol kerul a 32es osztas az mennyi szallas. De nem hazon belul publikus helyen van az oszto[ Szerkesztve ]
-
Vakegérke
félisten
válasz DonMaster #73130 üzenetére
Megkérlek, hogy ezt olvasd el.
[ Szerkesztve ]
Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)
-
DonMaster
addikt
válasz Vakegérke #73131 üzenetére
Elolvastam , es? Ez nem a digi internet ftth fttb modem topicja? Csak kerdezem ha a halozati felepitesrol beszelunk egy szakmai topicban az miert baj? Vagy csak az szakmai hogy miert 2 eszkozt kapok meg nincs meg a feltoltesem hogy a sok triliard linuxot oszam ? Vagy a speedtest meresek? Mi tartozik akkor a szakmai topicba ha a halozati felepites ami szakmai cucc nem fer bele? Csak kerdezem hogy tudjam mi az ami belefer es mi az ami privat tema.
Csak ugy leirom de ha nem erdekel legorgetsz de ha ez igy mukodik akkor ha valaki megosztja hogy neki az 1000/300bol csak 94/94 van az amugy kit erdekel a kerdezon kivul ? Ha mar itt tartunk ugye de azert vagyunk itt hogy segitsunk , lehet teged nem erdekel lehet mast igen aki ugyszint readonly van.
[ Szerkesztve ]
-
Zoli_1980
csendes újonc
Az FTTH-nak az FTTB-hez képest a nagyobb sávszélességen kívül van egyéb előnye?
Ahogy én látom, annyi a különbség, hogy az ajtómon kívül (FTTB) vagy belül (FTTH) van az optika vége és ezáltal technikailag kb. ugyanaz a kettő. -
MODERÁTOR
-
DonMaster
addikt
válasz Zoli_1980 #73135 üzenetére
Abban az ertelemben nincs . diginel fttb nel ont a lepcsohazban kijon 1 ont port bemegy sw(gigas) be ahona. 4-8efi osztozik ez a tv nel is . a kulonbseg hogy ftth nal az ont port a lakasodban van igy n3m osztozol rajta szomszeddal. Es a tv ugyan igy. Ez a diginek aram szempontbol eri meg es az elofizetonek meg mert stabilabb es nem osztozik 1 ont porton a szomszedokkal. Bar utobinal(fttb) mehet a lanparty is akar xd.
-
DonMaster
addikt
válasz Intruder2k5 #73136 üzenetére
Ahogy o irta ugy nincs kulonbseg . ha en elofizetek ftth ra es at szerelem a bejarati ajtomon kivulre a digi eszkozoket catv es ftth receiver az mar fttb ha lakasba bejon az optika az ftth . viszont mint irtam alap digi fttb nel vanrajta sw igy tobb emberel osztozol az ont 1db portjan meg ftth nal nem.
Durva peldaval fttb halozat atepitesnel az utolso ember mar akkor ftth ra kerul amikor nem osztozik massal az ont. Szabvany szerint nyilvan az fttb meg akkor is de valojaban ftth is ha senkivel nem osztozik.
-
törölt tag
sziasztok!
mobilrol nem talaltam osszefoglalot es ajanlasokat, bocs a kerdesert:eddig egyetlen gep volt dugva digi netre, kozvetlenul ethernet portba. szeretnek ele egy egyszeru wifi routert, hogy lehessen tablettel, telefonnal is kapcsolodni. van ajanlott router digihez? 90/90 kb a net.
koszi,
&rew -
MODERÁTOR
válasz #25954560 #73139 üzenetére
Szia!
Rossz topikban keresed, próbáld meg itt!
-
wikings2
őstag
Sziasztok!
Igyekeztem átolvasni minden topic összefoglalót mielőtt bekérdeztem volna, de sajnos nem találtam infót erre vonatkozóan:
Megrendeltem az internetszolgáltatást (1gbit) egy 10 emeletes panel 9. emeletére (iv kerület budapest) ahova nincs jelenleg behúzva optika, és mondták hogy valószínűleg fúrással fog járni a bekötés. Ez hogyan történik egész pontosan? Sosem laktam ezelőtt panelban, így sajnos nem tudom mire kell készülni (az utcáról furnak befele vagy bentről van bármiféle elosztó ahonnan elvezetik a házban a kábelt?, mennyire barmolnak ilyenkor?, stb...).
Másik kérdésem, hogy a telekomtól is úgy tünik lesz egy szolgáltatás (itv) és ott is mondták hogy befognak húzni optikát ehhez. A kettő tud egy vonalról menni (vagy révén hogy nem értek a hálózatokhoz nekem az is bőven jó ha csak egyszer fúrnak és képesek elvezetni a 2 vonalat egymás mellett). Partnerek ebben a szerelők vagy mindenki sajátos megoldásokkal áll neki? (gondolom ha az utcáról húzzák be más helyről jön majd a digi meg a telekom szolgáltatás így nem mindig megoldható ugyan az a kifúrt csatorna).Eléggé vakon vagyok így bőven jó egy high-level magyarázat is. Főként az aggaszt hogy a frissen felújított lakásban nem szeretnénk hogy über-barmolás történjen a 2 szolgáltató részéről. Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
Talán én is Pest vagyok... Pest a pestiségem. Pest,hogy rég Pesten lakok, s nem lettem pesti mégsem.
-
megjöttek a román digisek, pakkokkal... valószínűsítem,hogy kötni az optikai hálózatot
Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...
-
TeeJay
félisten
válasz st3v3np3t3r #73143 üzenetére
oké és hol van ez a megjöttek?
-
szfvár,gáz u.9/a-c
[ Szerkesztve ]
Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...
-
kopi72
aktív tag
válasz st3v3np3t3r #73143 üzenetére
es ahogy mondod romanok is, alig tudnak par szot magyarul.
Magyarorszag a mosoly orszaga. Akar kiskoruton akar nagykoruton elmenygazdag utazasban lehet resze!
-
-
TeeJay
félisten
válasz kopi72 #73147 üzenetére
no para tudok angolul, ha jönnek felénk bekötni majd kifaggatom őket hogy építették fel a hálózatot
egyetlen problem hogy vidéken tolják pesten meg semmi hír a bekötésről még olyan helyen sem ahol már ott a kábel meg a kötő dobozMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
Új hozzászólás Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest