Új hozzászólás Aktív témák

  • keccsa

    aktív tag

    válasz rayoliviero #58179 üzenetére

    Sok mindentől függ, hogy milyen és mennyi kamerára lehet szükséged!
    Néhány példa:
    - Mekkora területet szeretnél megfigyelni?
    - A megfigyelni kívánt területen milyenek a fényviszonyok?
    - Kültér/beltér?
    - Mit szeretnél látni? Elég, ha maga a cselekmény látszik, vagy szeretnéd, ha felismerhetők legyenek a személyek/rendszámok?
    - Hol lehet elhelyezni a kamerákat?
    - ...

    És ez csak a kamera! Ezután jön, hogy a kábelezést hogy lehet megcsinálni esztétikusan/szakszerűen, hová lehet helyezni a rögzítőt, milyen rögzítőre van szükséged (a kiszemelt kamera jelét fogadni képes, megfelelő csatornaszám és tárkapacitás), hol és milyen módon szeretnéd a megjelenítést, megoldani a szünetmentes tápellátást, az esetleges távoli hozzáférést...

    Nem szeretném túlmisztifikálni a dolgot, de ez mégis csak egy szakma. Sajnos a multiknál kapható "szereld magad" video-megfigyelő kitek azt a téves hitet erősítik, hogy egy ilyen rendszert bárki szakszerűen üzembe tud helyezni. Addig igaz, hogy nem okoz agysérvet összedugni azt a néhány kábelt ahhoz, hogy működjön (jobban mondva: legyen kép), de az alábbi problémák lehetnek/lesznek:

    1. Ezek a kitek a létező legprimitívebb eszközökből vannak összerakva, így az általuk nyújtott is a "minimálprogram", vagyis ha egy bekövetkezett esemény kapcsán tényleg szükség lenne valami bizonyító erejűre (pl. hogy minden kétséget kizáróan felismerhető legyen rajta pl. egy arc), na akkor szinte biztos, hogy nem fog összejönni.
    2. Ha szakszerűtlenül vannak telepítve a kamerák, akkor:
    - Szabotálhatók (el tudják fordítani/le tudják fújni festékkel a kamerát, el lehet vágni a kábelüket...
    - A rossz elhelyezés miatt nem látszik rendesen a cselekmény vagy az elkövető. Például tipikus hiba, hogy túl magasra rakják a kamerát, így mindenkinek csak a feje búbja látszik, vagy nem veszik figyelembe a nap járását, így a nap nagy részében szinte "elvakítja" a kamerát, főleg ha kicsit koszos is az objektív előtti üveg.
    - ...

    Ha tényleg komolyan gondolod a védelmet, és azt szeretnéd, hogy a pénztárcádnak, az igényeidnek, és az adott feladatnak megfelelő kamerarendszered legyen, és Te még soha nem csináltál ilyet, akkor a legjobban akkor jársz, ha elmégy egy szakcéghez (Alarm Wachter, Vagyonvill, ...), akik felmérik a helyszínt, és a büdzsét is figyelembe véve adnak egy megoldásjavaslatot.

    Még egy gondolat. A szakszerűtlenül telepített kamerarendszer a fentebb vázoltak miatt hamis biztonságérzetet ad. Viszont eléred vele azt, hogy nemhogy nem rettenti el a rosszakaratúakat (maximum a nagyon alkalmi és nagyon amatőr betörőket), hanem éppen hogy felhívja a figyelmet, hogy itt van valami, amit nagyon meg akarnak óvni, viszont eléggé amatőr módon teszik, tehát lehet, hogy megér egy próbát... :K

    Mindenki magának hülye!

Új hozzászólás Aktív témák