Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
crok
Topikgazda
válasz zsolti.22 #5646 üzenetére
Tesztletöltés alatt (ami ~10 percig tartson minimum) ezeket add ki:
uplink interface configjába ezt tedd be: load 30
majd ezen kimeneteket kérném mondjuk pastebin-re:
- ezt párszor: sh proc cpu so 5s | e 0.00
- ezt párszor: sh proc cpu so 1m | e 0.00
- ezt párszor: sh int [uplink portod]
- sh cef not-cef-sw
..ezen felül:
- NAT van-e?
- IP Inspect vagy ZBFW van-e?
- Mögötte hogy csatlakozol? Valamelyik LAN 100-as porton?
Azokon a portokon sh int kimenetet adsz?
Vagy LAN 100-as porton Wifi AP? A/B/G/N?
Valamint a Cisco hivatalosan 15Mbps-re ajánlja a 89x-et (ami úgy értendő,
hogy bekapcsolt "szolgáltatásokkal", de csodát ne várj. Az, hogy Gigabit-
és FastEthernet a link az még nem jelenti, hogy az ASIC-ok egymással
tudnak is ilyen szinten kommunikálni.. óriási tévedés, ez csak marketing). -
McSzaby
őstag
Most akkor sehogy sem képes a gigabites port kivinni a gigabitet vagy mi? Ez switchek esetén is így van?
Én ha gigabites csatit vásárlok, akkor nem 150, de még nem is csak 500 megát akarok látni, hanem közel 1 gigabitet...
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
-
crok
Topikgazda
válasz McSzaby #5656 üzenetére
Akkor jó mélyen kell a zsebedbe nyúlni =D Mert ez bizony így van, routereknél
mindenképp. Switchekre is igaz abban az értelemben, hogy ha mondjuk 8:1
oversubscription van akkor ugyan az ASIC-on levő interface-ek közt megy oda-
vissza a gigabit.. nade a buszhoz/switchfabrichoz ha az ASIC-nak csak 1Gbps
uplinkje van (internal) akkor ott lesz drop.. Ez inkább az ISR-ekre igaz. Az ASR
pl. más.. nade a $$$ kategória is más, meg a felhasználás módja is más - másra
való. FYI: itt Redditen összeszedtem pár cheat-sheetet. Abban az értelemben
ki tudja használni a gigabitet, hogy a jelzésrendszere képes gigabitre, tud(hat)
forwardolni, de nem lesz elég buffer a csomagokhoz, nem fogja tudni érkeztetni
a csomagokat az interface.. sh buffers-ben megjelennek a dropok.. et cetera.. -
-
zsolti.22
senior tag
Akkor a biztonság kedvéért legyen egy ASR9K egy tengiga interfésszel...Ha lesz időm, akkor elküldöm neked a kimeneteket.
NAT van, CBAC is van. Viszont tök érdekes, hogy másik helyen próbáltuk 1Gbps nettel is, és 2-300 Mbps meg is volt rajta, de itt már a CPU volt a szűk keresztmetszet. Annyi még, hogy L2TPv2-vel csatlakozik a központba szegénykém.
A switchek is érdekesek, mert van, hogy erre a 892FSP-re rá van kötve egy 2950-es kata, ami FAx/y porton megy az FSP gigás portjába, és ha a switchről közvetlen mérem a speedtestet, akkor 10-20 Mbps net van meg, viszont ha átdugom a kábelt (a trönköt) a sw gi0/1 portjába, akkor vígan viszi a maximumot (50 v. 100 Mbps). És az is érdekes, hogy az esetek többségében az FSP hozza az elvárt sebességet, egyelőre 2 ilyen eset van, ahol valami nagyon nem akaródzik. -
crok
Topikgazda
válasz zsolti.22 #5663 üzenetére
=D na látod itt kezdődik a baj: veszel sok pénzért egy ASR-t, és hiába a TenGig
akkor se fog menni mert az ASR _nem_ arra való, amire használni akarod =D
Aggregál, az rendben, iszonyat mennyiségű forgalmat tud _forwardolni_ de nem
feldolgozni, CBAC, NAT, ZBFW, L2TP.. ha ilyesmit is csinálnál vele akkor oda
service module is kell hogy ne öld meg a qvantumprocesszort =) A design csapat
itt is belefutott ilyenbe.. aztán szóltunk nekik, hogy nem arra való az a vas.. ilyen
melóra ISR-t kell venni. (Plusz az ASR1k IOS-ben van egy csúnya nagy NAT bug).
Az ISR-t erre találták ki: ZBWF, NAT és forwarding. Mindent arra használjunk
amire való =) Így dől el a jó design =)A másik kérdés: mind a NAT, a CBAC és az L2TP is vesz el a processzorből
erőforrást. egy kiadott "sh proc cpu so 1m | e 0.00" majd megmondja, hogy
mennyi erőforrást emészt fel a forwarding és mennyit a processek és (mik azok).Harmadik: c2950, de milyen pontosan? Jó lenne tudni, mert abból tudnám milyen
fabric van benne (mekkora a forwarding capacity) és az se mindegy melyik
portból melyik portba folyik a forgalom, egy ASIC-on van-e vagy a GigE uplinket
használod-e, mert forwarding szempontból nem mindegy valamint tudnom kellene
azt is, hogy MLS QoS parancsokat miket használ a switch, milyen portbeállítások
vannak (az is beállítás, ha default!) mert legtöbbször az emberek azzal tolják el,
hogy bekapcsolják az MLS QoS-t és nem csinálnak utána semmit. Az QoS
önmagában nem csodafegyver, nem oldja meg a dolgaidat sőt, jól el is tolhatja,
mert beállít queue-kat, súlyozást. .és ha nem jelölöd a kereteket/csomagokat
akkor csúnyán ráfázol és jön a hibajelenség/hibajegy - ismerni kell a hardware-t
mert csúnya dolgokba nyúlhat az ember gyermeke. -
crok
Topikgazda
válasz Cyber_Bird #5666 üzenetére
NE! 50000+ entry után elkezdi dobálni őket meg nem kreál újat de nem
is törli az elévülőket.. BugID még nincs, annyira nem követtem a dolgot,
én csak lejelentettem, a design team nagyon haladni akart (szűkös idő)
így c3945 lett belőle, ami egyébként remekül üzemel. Az IP SLA se
működik rendesen, a qvantum processzorra nem lett optimalizálva az
IP SLA program, így előfordul, hogy falsan ugyan de ilyen 200..400ms
jittereket jelent.. az meg nagyon cinkes. Nekünk már csináltak egy IOS-t
de még nincs publikálva.. 1.8 évig szüttyögött rajta a Cisco. -
-
crok
Topikgazda
válasz jerry311 #5670 üzenetére
Engedhetné, ha a default queue kiosztásban lenne elég memória a queue
kiszolgálására wirespeed-en. De nincs, pont azért nincs, mert a QoS arról
szól, hogy megfelelő jelöléssel mindenféle forgalomnak adsz helyet/teret
élni. De ha mindenfélék vannak beállítva de te _nem_ használod ki.. jelölés
nélkül megy minden egy darab queue-ban.. ott pont megölöd a teljesítményt.
Sok koncepció van, nem mondta még, hogy pont mi van beállítva. -
crok
Topikgazda
válasz zsolti.22 #5672 üzenetére
Kb. amit fentebb írtam és kellene a c2960 mls qos konfigja, esetleg a port
konfigja amin a kliensed lóg.Kezd ezzel mindkét eszközön - nem tudom ismered-e:
terminal exec prompt timestamp
(minden kimenet elé betesz egy timestamp-et meg egy load értéket =)
conf t
int <ISP felé a portod>
load 30
int <switched felé a portod>
load 30
endElőször is ezeknek a kimenete kellene a switchről:
sh run | i mls
sh run int <a gép portja>
sh run int <az uplink port>Tesztletöltés alatt (ami ~10 percig tartson min.) ezeket add ki a switchen:
1, Teszt előtt és után ezek kimeneteit kérném:
sh mls q int <a gép portja> buff
sh mls q int <a gép portja> que
sh mls q int <a gép portja> stat
sh mls q int <az uplink port> buff
sh mls q int <az uplink port> que
sh mls q int <az uplink port> stat2, Teszt közbeni időből ezeket a kimeneteket kérném percenként a routerről:
sh proc cpu so 5s | e 0.00
sh proc cpu so 1m | e 0.00
sh int <ISP felé a portod>
sh int <switched felé a portod>
sh cef not-cef-sw
sh ip nat stat
sh ip inspe statNem lesz kevés kimenet.. szóval szerintem pastebin-re tedd =)
-
-
Gesztiboy
tag
A mai napon sikeres vizsgát tettem CCNP ROUTE-ból! Ha minden jól megy, május végére meglesz a SWITCH és TSHOOT vizsga is!
Cisco CCNA \ CCNP
-
quby
őstag
válasz Gesztiboy #5678 üzenetére
Wow! Grat! Kb együt csináltuk a CCNA-t és máris megvan a CCNP Route!! Én gondoltam pihenek egy picit. ugyhogy most tartok ott hogy kéne könyvet rendelnem CCNP-hez. Menyit fogalkozol vele? Miből tanultál?
A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
Gesztiboy
tag
Azért azt nem árt elmondanom, hogy szeptemberben, amikor letettem a CCNA vizsgát, akkor már a CCNP ROUTE tananyaggal réges rég foglalkoztam
Tananyagot a Cisco Press-es CCNP ROUTE Official Certification Guide-ot, Student Lab Manualt, Portable Command Guide-ot és CBTNuggets videót használtam. Laborozáshoz elég volt a GNS3.
Legelején csak a videót néztem végig és laboroztam (sokat), majd legvégén a könyvet kiolvastam többször is, viszont ha ma kezdenék neki, akkor először a könyvet végigolvasnám, hogy legyen egy átfogó kép a fejemben, majd utána témakörönként (EIGRP, OSPF, stb.) végigmennék újra és az éjjeli, több órás laborozás továbbra is maradna. ( a SWITCH-re már így készülök) A laborozás fontos, arra szánj időt, megéri. Viszont ajánlani tudom a gns3vault.com oldalt! Nagyon jó laborfeladatok vannak fent, solution videókkal, mindenféle témában!
És a legvégén, csak hogy felmérjem a tudásom, csináltam próbavizsgát.[ Szerkesztve ]
Cisco CCNA \ CCNP
-
quby
őstag
válasz jerry311 #5683 üzenetére
Már látom a rápihenés hátrányait. Ráadásul azokat a dolgokat amiket akkor kisujjból vágtam, de nem használom (routing protokolok), szinte teljesen elfelejtettem. Persze gyorsan visszajön ha foglalkozok vele (pont ma olvastam ospf-et), de az "if you don't use it, you lose it" mocskosul igaz. Most azt mondom, hogy év végére azért jó lenne ha meglenne.
A mikor a rápihenést elkezdtem akkor még nem tudtam, hogy nemsokára lesz egy gyermekem, ami ugye nem annyire tanulásbarát.... De már NAGYON várom!!!Szerk: aZ official guide az ez?
[ Szerkesztve ]
A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.
-
McSzaby
őstag
Itt van olyan, aki úgy tanulta végig a CCNA és CCNP hogy nem dolgozik/dolgozott vele egyáltalán? Mert pl én linux rendszerekkel foglalkozom és közben nyomom a CCNA-t, de már ennek se látom se elejét, se végét. Egyik nap megtanulok valamit azt kettővel később elfelejtem, mert nem használom... Így nehéz. Persze, ott a GNS3, de sokszor azt se tudom mit kéne gyakorolni, vagy mit kéne beállítani, mik a lehetőségeim.. Azért itt láttam sok mester köztetek,de ehhez olyan munka is kell.
-
jerry311
nagyúr
.1x configot talán félévente látok. Félévente újratanulom.
GET VPN-t vizsga óta nem láttam, ZBFW-t sem. Ha meglátom konfigban felismerem, de utána kéne olvasni, hogy most akkor amit látok az jó vagy nem...Igen, az official guide-nak tűnik.
McSzaby
Ha nem foglalkozol hálózatokkal, akkor nem kell túlfejlesztened magad belőle, hacsak nem akarsz sokoldalú lenni, mint egy gömb. Én azt mondom, hogy a lényegesebb dolgokat jegyezd meg, maradj tárgyalóképes belőle. Dolgoztam egy ~50 fős kft-nél egy ideig, ott ragadt rám AD, Exchange, DFS, VMWare, storage és storage networking, Oracle/SQL, blade szerverek. Hasznos volt, most is hasznos, mert kilátok a kis cellámból és legalább tudom követni, hogy mikor mi a téma, esetleg beleszólni, ha valahol nem tetszik a terv. Nyilván nem tudok nulláról felhúzni egy teljes AD domaint vagy egy kiváló VMWare clustert építeni, de nem is ez a cél. -
Gesztiboy
tag
válasz McSzaby #5688 üzenetére
Személy szerint én ilyen vagyok Jó, párszor be kellett lépjek Cisco eszközbe, de az annyira minimális volt...
Én is Linux rendszereken dolgozom, ami őszintén szólva már nem hoz lázba, ezért is tolom a CCNP-t, hogy később, munkám ~90%-át ez tegye ki.
Amúgy ez normális, hogy első nekifutásra megtanulsz valamit, utána rövid idő alatt igen nagy részét elfelejted. Ezért kell sokat ismételni, gyakorolni és akkor rögzülni fog. Emlékszem, amikor RIP-et állítgattam még a CCNA-s időkben és nem értettem, miért nem 10.0.0.0/24 jelent meg a 10.0.0.0/8 helyett a route táblában. (no auto-summary)Cisco CCNA \ CCNP
-
McSzaby
őstag
válasz jerry311 #5689 üzenetére
Sokat foglalkozom a biztonsággal, így alapfeltétel, hogy a hálózatokkal képben legyek, de a jelenlegi munkámban nem hogy nincs rá szükségem, de még csak képről se látok cisco eszközöket. Előbb Stealheadet, mint cisco ruccsit. Imádom a ciscot, ahogy felépül az oktatás, de egyszerűen a következő 1-2 évben (remélem) nem lesz rá szükség.
(Remélni azért tudom, mert az azt jelentené, hogy itt maradhatok a jelenlegi helyemen.)
-
quby
őstag
válasz McSzaby #5688 üzenetére
Ugyanez a helyzet velem is! Linuxból okosabbnak kellene lennem mint vagyok cisco-ból meg butábbnak. Nálam a tanulás fő oka az hogy munkám ellenére ninics semmilyen IT-s végzettségem (totál másból van diplomám), igy ha a szakmában akarok maradni (akarok) normális fizetésért, akkor képeznem kell magam. Lehet hamarosan felállok a jelenlegi székemből, és olyan helyen akarok dolgozni, ahol cisco van. Gyak tapasztalat nincs sok, de majd vért izzadok az elején és belejövök. Mindenesetre ahoz hogy egyáltalán szóba álljanak velem nem árt ha meg tudok lengetni egy CCNP cert-et. A CCNA sajna nem sok mindenre elég.
-
quby
őstag
Ezt tudom. Látom tapasztalatból, más területeken. De nagyválalati CCNA-s melót is nehéz találni ha szóba sem állnak veled. Pláne ha nem pesti vagy... Bajom biztos nem lesz a homestudy-ból.
-
Cyber_Bird
senior tag
En is olyan helyen dolgozok ahol inkabb linux mint cisco tudasra van szukseg, de kollega is megcsinalta igy a ccie-t. Tehat en is meg tudom Aztan mar csak azon kell dolgoznom, hogy tobb cisco-s melot hozzak be a cegnek, es meg is van oldva.
-
McSzaby
őstag
válasz jerry311 #5692 üzenetére
Jó, hát én se találkozom vele, csak erős túlzással gondoltam arra, hogy nagyon messze vannak a Cisco routerek tőlem. : Bár amikor kimegyek a mosdóba a munkahelyen, akkor elsétálok a szerver terem mellett, ahol állítólag vannak cisco eszközök.
-
Cyber_Bird
senior tag
ha valakit esetleg Erdekel ccna-t tanulok, friss ccna-sok vizsga elott allok, elsosorban:
Free Webinar from Cisco Live
CP-1001 - CCNA Routing and Switching Mastery: Certification Tips
Date: February 11, 2014
Time: 10:00 a.m. PST / 1:00 p.m. EST / 19:00 CET
>> Register Now -
jerry311
nagyúr
Hmmmm... Érdekes. Felettébb érdekes.
R1#show ip int brie
Interface IP-Address OK? Method Status Protocol
FastEthernet0/0 unassigned YES unset up up
FastEthernet0/0.3 unassigned YES unset deleted down
FastEthernet0/0.10 10.10.10.1 YES manual up up
FastEthernet0/0.20 10.10.20.1 YES manual up up
FastEthernet0/0.30 10.10.30.1 YES manual up up
FastEthernet1/0 unassigned YES unset administratively down downR1#show ip route
Codes: C - connected, S - static, R - RIP, M - mobile, B - BGP
D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area
N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2
i - IS-IS, su - IS-IS summary, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2
ia - IS-IS inter area, * - candidate default, U - per-user static route
o - ODR, P - periodic downloaded static routeGateway of last resort is not set
R1#
Már csak ezt nem tudom minek csinálom ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Eladó 2 db HomePod 2 gen
- DELL LATITUDE 7390 8th generációs I7-es processzor
- Beszámítás! Acer Predator Z35 UW-QHD 4ms 120Hz monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan állapotban
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Series 10 GPS + Cellular 46mm okosóra garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest