-
GAMEPOD.hu
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
A kettő összefügg, de a gép darált mennyiséget változtatja. Ahogy az összefoglalóban is írják:
Jól beállított szemcseméret mellett könnyen szabályozhatjuk a kávé keserű-savanyú egyensúlyát rövidebb vagy hosszabb őrléshossz kiválasztásával, ezt általában kávéerősség, aroma beállításnak hívják automata gépeken és 1-5 kávészemmel jelölik. Kevesebb kávéval keserűbb, túlkivonatolt, több kávéval savanyúbb, alulkivonatolt kávét főzhetünk. A cél az egyensúly megtalálása, ami többek között kávéfüggő is.
Ez abból adódik gondolom, hogy fix tömegű őrleményt feltételezve eleinte savanyúbb lé folyik, utána válik keserűbbé. Ha túl sokáig folyatjuk, akkor pedig nem csak kivilágosodik a főzet, de állítólag nem kívánatos anyagok is oldódnak ki, ami rontja az élvezeti értéket.
De ha a logikát megfordítjuk, a vízmennyiséget tekintjük állandónak és azzal szemben a darált mennyiséget változtatjuk, akkor annyival eltolódik az ízhatás változása is.
Ezek a korszerűbb gépek egy öntanuló folyamatban az őrlemény összenyomásakor előálló motoráramot figyelik és abból következtet a bedarálni szükséges őrleményre, amit az őrlő fordulatainak számlálása alapján határoz meg:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz CoolBoy323 #3677 üzenetére
Mivel a kávégépek gyártói minden jel szerint úgy gondolkodnak, hogy a teljesen vízkőmentesített, lágy víz nem ad az ínyencek számára is megfelelő minőségű kávét, ezért olyan betétet alkalmaznak, ami csak részleges mentesítést végez.
Ugyanakkor egy érdekesség, hogy a LAICA egyik szűrőbetétje, amit kávéhoz és teához ajánlanak, teljesen kiveszi a vízkövet, ezáltal a gépeket kíméli vagy megvédi teljesen.
De gyártanak más betétet is, ami csak részlegesen veszi ki, azt pedig ivóvíz céljára ajánlják:
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz konzumpro #3681 üzenetére
Az is egy módszer, hogy előbb csapvízzel durván, utána lágyvízzel finoman.
Utóbbi képes teljesen levinni a meszes maradványokat, ezt több más esetben tapasztaltam, amikor cseppmentes száradást szerettem volna elérni, valamilyen tárgy tisztítása során.
Nekem van RO-vizes kifolyó beépítve, de az csak vékony sugárban termeli a vizet, komolyabb mosásra nem alkalmas.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz CoolBoy323 #3687 üzenetére
Nem figyeltem eddig, hogy az Aldi melyiket forgalmazza, német oldalon a Britát látom, ami korrekt márka. De többféle betét létezik már ebből is:
Vízszűrő kancsók & kannák | BRITA®
Egyik jobban megköti a vízkövet, másik kevésbé, mivel ivóvízként nem jó elvileg teljesen üres vizet fogyasztani.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz dethroner #3712 üzenetére
Túlfűt a gép, túl sok gőz képződik a bojlerben szerintem.
Noha bármelyiknél előfordul ilyen, amikor először felfűt és kicsit túllövi magát, de később stabilizálódni szokott.
Régebbi konstrukciónál a gőzcsap megnyitásával lehet gőzteleníteni a bojlert. De ha neked ennyire túlfűt, azt okozhatja a bojler vízkövesedése is, mivel romlik a hőátadás, hőeloszlás, így a bojlerre szerelt termisztor sem úgy érzékeli a hőmérsékletet, ahogy kellene.
De egyébként szakaszosan kapcsolgat, vagyis amikor közeledik a 92 °C-hoz, már előtte leállogat, mivel amúgy túllőné a hőfokot, ha pont 92-nél állna le. De amikor normálisan működik, még akkor is túllőhet elsőre.
Kitapasztaltam, miután kivezettem hőmérőt is, valamint egy kis hangjelzőt kötöttem a fűtésre, ami halk zúgással indikálja nekem, ahogy kapcsolgatja magának a gép a fűtést.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz dethroner #3716 üzenetére
4 hónap elég kevés, talán hibás a termisztor, vagy egyéb okból túlfűt és a túlnyomás miatt nyit a csepptálca felé, ahogy múltkor említettem:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3548-3548.html
Normálisan, amikor stabilizálódik 92 °C-ra, nincs gőz, nincs szuszogás, csak forró víz. Ezért is szoktam figyelni a saját gépemnél, hogy akkor nyomatom a főzést, amikor beáll a megfelelő hőmérséklet és nem gőzöl, nem lövöldöz, csak folyik szépen a forró víz.
Ha előtte begőzölt, azt meg ki kell engedni öblítéssel vagy a gőzölőn, ez típusfüggő is, mivel van gép, amiben külön gőzbojler található.
Nyilván az még belefér, ha valamivel 92 °C fölé megy, hiszen az még esik, mire a főzőegységbe jut / áthalad.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz dethroner #3731 üzenetére
Ha jól sejtem, nem a gomb feliratát kell nézni, csak a helyét "átlósan":
Ha jól látom, ezek egy 4 baros szelep segítségével irányítják a gyenge nyomást a tejkör felé. De amikor a mágnesszelep arra nem enged, értelemszerűen a főzőegységbe nyomja a vizet:
Vízkeménységet érzékelni nem tudnak a kávégépek, hanem csak a beállítás alapján a vízmennyiséget méri (flow meter impulzusok, azaz a belső "vízóra" jelei alapján):
Egy iszapos diszpenzer bemutatása:
https://www.youtube.com/watch?v=IlGBzeGVB3k
Nálad nincs eltömődve? Mindent összevetve, videódon nekem az volt a fura, hogy gőzmozdonyként viselkedik, pedig kávégép elvileg.
Nemrég láttam egy jó videót a 424-es mozdonyról, csak érdekesség / off:
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz dethroner #3739 üzenetére
Mindenesetre ez nem úgy működik, mint a másik konstrukció, ami alapján előtte írtam.
Esetedben, ha a processzor érzékeli a túlmelegedést és emiatt nyitja mindkét mágnesszelepet, akkor a gőz elsziszeg a csepptálca felé. Öblítés után kicsit esik a hőmérséklet, talán emiatt engedélyezi a kávéfőzést, mert egyébként elvileg bizonyos fok felett tiltania kellene.
Nyilvánvaló, ha a processzor túlmelegedést érzékel, akkor ennyi erővel a fűtést le is kell kapcsolnia, hiszen az a dolga.
Legfeljebb akkor nem képes, ha mondjuk a fűtéskapcsoló triac zárlatos lett. Ebben az esetben a fűtést már csak a bojlerre szerelt biztonsági hőkapcsoló képes megszakítani, de az jóval 100 °C fölé is engedi, mivel a gőzölést is engednie kell, nem tud különbséget tenni (itt nem úgy van, mint egyszerűbb kávéfőzőknél, ahol nem processzor mér, hanem két hőkapcsoló van, egyik vízre, másik gőzre). Ráadásul van olyan hővédő kapcsoló is egyes automata gépekben, ami egyszer leold, utána már többet nem fűt a gép egyáltalán, szét kell szedni, javítani. Ez meg láthatóan nem arra utal, de lehet benne visszaálló hőkapcsoló is.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz dethroner #3748 üzenetére
Ahogy észrevettem, szervizmódban nem fűt a Saeco, de egyik gombbal bekapcsolható általában a fűtés. Itt az ESPRESSO gombot írja:
https://manualzz.com/download/48186016
https://www.manualslib.com/manual/913628/Saeco-Minuto.html
Viszont nyomásra elkezd fűteni (és csak addig fűt, amíg nyomom), abból annyit tudni, hogy kapcsol szabályosan a processzor (triac sem lehet zárlatos), de azt nem tudni, hogy hány fokra szabályoz üzem közben.
Úgy lenne jó, hogy nyomom és mondjuk látom, hogy egy ponton lekapcsol, illetve stabilizál. Plusz még hideg vízzel is rá tudok öblíteni a bojlerre, hogy az esetleges gőz kimenjen és közben szépen látható legyen az ismételt felfűtés működése.
De nem tudom, a tiéd hogyan működik pontosan.
SteamOut módot nem próbáltad?
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz dethroner #3751 üzenetére
Itt van egy ilyen szivárgó hiba, hasonló hangot ad:
https://www.youtube.com/watch?v=58jYPoUysiE
Csak nekem azért volt furcsa, mert a főzés normál 92 °C hőmérsékletén nem ilyen gőz szokott keletkezni a gépemben, hanem szimplán forró víz.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz dethroner #3754 üzenetére
Hogy 4 hónap alatt nem volt használva a szoftver szerint, az bizonyára észrevehető, bár lehet, hogy van más tárolt infó is, de mindegy elvileg, ez nem szakszerűtlen beavatkozás, nem szétszedés / rongálás stb.
Nem ugyanaz, mint amikor valaki a TV szervizmenüjében elállítgat mindent és emiatt lehal a készülék, amire persze vannak megoldások, de plusz munkát jelent a szerviznek, amit nem nagyon szeretünk, hiszen szívatás jellegű.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz CoolBoy323 #3756 üzenetére
Ahogy az összefoglalóban is szerepel, 25 ml a standard olasz espresso, bár én 30-ig szoktam engedni, de aki koncentráltabban szereti, lehet 20 is.
Meg nyilván babfüggő is, általánosságban amikor kezd kivilágosodni a főzet, ott kell leállni vagy még azt is lehet visszább csökkenteni a későbbi próbálkozásoknál.
Itt persze semmi nincs kőbe vésve, ha valaki hosszabban szereti, de akkor már olyan anyagok is elkezdenek kioldódni, ami nem feltétlen jó.
Elkezded finomítani az őrlési szemcseméretet, a illetve a mennyiséget változtatni (aroma erősség), erre rá kell jönni egyénileg.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz dethroner #3763 üzenetére
Feltételezem:
Rendeltem ilyet én is:
https://www.aliexpress.com/item/1005001460655299.html
Csak kicsit átverős, mert a kínai a külső átmérőt nézi. 2 mm a gyűrűvastagság, az 4 mm plusz összesen, azaz: 9x2 és 13x2. Ilyenek vannak nekem, láthatóan az eredetinek megfelelő, illeszkedés / tömítés is korrekt.
Ha már itt tartunk, ilyen kampós tűvel ki lehet akasztani a gumit:
https://www.aliexpress.com/item/1005001615059121.html
Ez a flakon pedig alkalmas az Oxett A2 szilikonolaj tárolására:
https://www.aliexpress.com/item/32724488875.html
Noha ezeket korábban a tűk miatt vettem, mivel azok egyéb elektronikai célra használatosak (forrasztásnál alkatrész kivétele), csak később jöttem rá, hogy a flakon viszont jó a szilikonolajhoz, mert az Oxett A2 van annyira folyékony, hogy használható ilyen módon is. De azóta láttam már többfélét, ha valakit esetleg érdekel ilyen olajozó flakon:
https://www.aliexpress.com/item/1005002069623477.html
https://www.aliexpress.com/item/1005001775526040.html
https://www.aliexpress.com/item/4001278819371.html
https://www.aliexpress.com/item/1005001510923411.html[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Funkcionálisan ugyanaz, csak különböző neveken fut és az évek során többféle konstrukcióban gyártották.
Előbbi képet csak azért választottam, mert azon pont fel vannak tüntetve a méretek is, amire hivatkozni akartam. De azzal eleve tisztában voltam, hogy a szóban forgó típusban nem pont olyan van.
Csak ez most nem számít, mert a problémás gumigyűrű mérete azonos, mivel a főzőegység bemenetére csatlakozik:
Ezt pedig tudomásom szerint csak egyféle méretben gyártják, ezért ugyanazon gumigyűrűk valók hozzá.
Ha már itt tartunk, még azt is hozzá akartam tenni, hogy ahol piros nyíllal jelöltem, mosás után én általában meg szoktam kenni a belsejét vattapálcikára tett szilikonolajjal, ami utána rácuppan a "csapra" és ápolja a gumit. Az öblítés meg úgyis kinyomja a felesleget. Külön megkenem a nagyobb átmérőjű részt és belül / lejjebb a kisebb lyukat is, ahol a kisebbik gyűrű csatlakozik.
Példák, az alkatrész maga több néven fut nálunk (és részben típusfüggő is), de a kimenet mérete egyforma, tudomásom szerint:
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Mindegy, konkrétan az Oxett A2 tubusára is azt írták, hogy szilikonzsír, de azért is neveztem már olajnak, mert fizikailag "az edény alakját felveszi", tehát nem szilárd, ha így nézzük.
Van még olyan szilikonzsírom is, ami a Praktikerben kapható, vízvezeték szerelési segédanyagként. Ez már inkább zsír, legfeljebb kisebb hányada olajos.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz egykori #3769 üzenetére
Mindegy lényegében, csak beszerelt állapotban nem lehet hozzáférni a gumigyűrűk másik feléhez, ezért találtam ki, hogy inkább a hüvelyt kenem időnként, aminek másik oka a tapadás, illetve akadó hangok kiküszöbölése, hogy a mechanika ne kínlódjon működés közben, hanem simábban mozogjon minden.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz dethroner #3770 üzenetére
Ennek kétféle megoldása van. Egyiknél látszik ilyen karmos szelep, amit a főzőegység hüvelye tol vissza és ezáltal megnyílik a víz útja, korlátozás nélkül. De ennek sajátossága, hogy nyitás nélkül viszont önmagát zárja be (visszacsapó), akár szét is robbantaná a nyomás, nem fog engedni (de a vízpumpa kimenetén van biztonsági szelep, ami enged, ha kell):
A másik változatnál ilyen köröm nem látszik egyáltalán, hanem egy belső dugó tart ellen a víznek. Ha jön a nyomás, 4 bar felett egyszerűen kinyomja, elenged a rugó:
Itt látszik utóbbi működése. Amikor a piros nyíllal jelölt mágnesszelep nyitott, a tejkör felé halad az áramlás, hiszen a pipacsőben lévő dugó kifelé nem enged. Amikor a mágnesszelep zár, akkor viszont a nagy nyomás 4 bar felett könnyedén eltolja a szelepet és megindul a víz a főzőegység felé:
A pumpa jó erős ezekben a gépekben, azt én is tapasztaltam, hogy túl finom őrleménynél, ami már túltömít, a főzőegység recseg-ropog, alul visszanyomja a dugattyú rúdját is ütközésig, a dugattyúrúgó ellenében. Szinte lehet érzékelni szubjektíven is, annyira szétfeszíti a nyomás, hogy többet már nem is bírna a főzőegység.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz viktorhu #3775 üzenetére
Ha azt mondod, hogy nem a csőtőmítés szivárog a bilincsnél, akkor itt lehet látni egy 53 számú csatlakozót:
http://www.saecoalkatresz.hu/incanto-luxe-indlxe74082r83-c-94_428_432.html
Ami itt folytatódik, ha jól látom (83, 72, 73, 74):
http://www.saecoalkatresz.hu/incanto-luxe-indlxe74082r81-c-94_428_430.html
Lehet, hogy csak valami filléres gumigyűrű, de én csak a rajzot látom, így nehezebb kivenni, mint látni a valóságban.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tibcsi2012 #3789 üzenetére
Lehet, hogy elfogult vagyok, mert a Saeco konstruciót, illetve annak módosításait elég alaposan ismerem, apró darabjaira berheltem stb. (de attól még ne kérdezzetek hibákat / kódokat, ahhoz több példány típushibáit kellene ismerni).
Ehhez képest jött a szakmai kíváncsiság, hogy akkor főleg Youtube-on megnézni más típusokat, szintén darabokra szedve, hogy milyen megoldások vannak, szétszedhetőség, javíthatóság, ilyesmi.
Azóta még mindig ott tartok, hogy a Saeco (Philips) valamiért szimpatikusabb.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz CoolBoy323 #3806 üzenetére
Mire a zaccfiók megtelik, addigra nagyjából megtelik a csepptálca is, illetve ennek lehetnek különböző fokozatai, típustól és használattól függően, de alapvetően nem hiba. Vagy észrevennéd, ha lenne hiba.
Eleve minden főzés és öblítés után a hengerben maradó víz visszafolyik a tálcába, ennek lecsorgó hangja hallható is általában.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz konzumpro #3894 üzenetére
A tanulságos iszapos dispenser, amit múltkor linkeltem:
https://www.youtube.com/watch?v=IlGBzeGVB3k
Szivároghat még a dugattyú alsó tömítése is (dugattyúszár), ami saját mérésem szerint 9 mm belső, 14 külső, illetve 2,5 mm gyűrűvastagság. Bár a gumit nem egyszerű pontosan mérni, de így kijön 9+5 = 14, remélhetőleg sikerült eltalálni.
Ezt az alsó gumit ilyen kampós tűvel tudtam kiemelni, értelemszerűen a dugattyú kivétele után:
https://www.aliexpress.com/item/1005001615059121.html
Szivárgás leleplezhető nyitott oldalajtónál megfigyelve, az ajtó biztonsági kapcsolóját kitámasztva.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Frontiner #3931 üzenetére
Száraz szórás előfordul, amit a kávé, illetve őrlemény minősége / fajtája is befolyásolhat esetleg. De nedves nem, eltekintve a pogácsa távozási útvonalától. Úgyhogy, én megnézném a szivárgás forrását, ami más gépnél az oldalajtó biztonsági kapcsolójának kitámasztásával megoldható, de tiédnél oldalt van a víztartály is, ha jól látom, ami további akadály.
A száraz őrlemény gépben maradó része akár porszívóval is könnyen eltávolítható, a főzőegységet meg csak lezuhanyzom, másnapra megszárad. Hideg vízzel ajánlott, hogy a szilikonzsír vagy olaj jobban megmaradjon.
Bár megjegyzem az érdekesség kedvéért, egyik főzőegységem legutóbb teljesen szárazra raktam össze, ugyanis ez a fajta műanyag, illetve annak egymáson (nagyon jól) sikló felületei annyira minimálisan kopnak, hogy nehéz elképzelni, mikorra rágna be.
Tehát ez ilyen kísérlet most, de nagyon jól működik kenés nélkül is a mechanika (nyilván a gumigyűrűket viszont kenem, illetve a bemenetet).
Nem ajánlat, mivel a gyári ajánlást mások részére nem ajánlom felülbírálni, azaz csak saját szórakozás.
-
Dr. Szilikát
őstag
Annyit már nem bírna összenyomni sem, túlterhelés miatt leáll olyankor. Majd áramtalanítás után visszatér alaphelyzetbe.
Számolja a darált fordulatot, aminek van egy alapértelmezett értéke. Összenyomáskor méri a hajtómotor áramát, ebből detektálja, hogy mennyit "erőlködik". Ha túl sok vagy túl kevés az áramfelvétel, legközelebb korrigál pár fordulatot, azaz kicsit kevesebb vagy több kávét darál be (öntanulási szakasz, néhány periódusban).
Bizonyos határ felett (túl nagy motoráram) letilt teljesen.
Egyszer elszúrtam, kivettem a főzőegységet, tettem bele őrölt kávét. Berakom, de utána valamit variáltam és közben elindítottam véletlenül a darálós főzést.
Nyilván rádarálta a már benne lévőre, utána belefagyott a dupla adagba, nem tudta összenyomni.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Ásványolajból készült zsír / olaj a szilikongumi tömítéseket tönkreteszi, duzzasztja, oldja egy idő után, illetve nem is "ehető". (Létezik egyébként lítiumos szilikonzsír is, de az is más.)
Ide szilikonzsír való, ami ártalmatlan, illetve tiszta változatban is gyártják, ami élelmiszeripari eszközökhöz is alkalmas. Egyik az Oxett A2, ami szobahőmérsékleten folyós (gyakorlatilag olajnak tekinthető). De van annyira sűrű, hogy erre a célra még éppen használható, sőt fecskendőbe is tölthető vagy olajozó eszközbe is.
Csak érdekes módon azt a műanyagot, amiből a tubus kupakja készül, megtámadja, megrepeszti, nekem még a műanyag olajozó tetejét is elrepesztette. De ezt tapasztaltam már a Gumiámnál is, szilikonos sajátosság, a kupakot tönkreteszi mindig.
Majd raktam az Oxett A2-re valami Piros Arany kupakot és vigyáztam, hogy nem húzom meg. Egy idő után látom, megint meg van repedve. Reménytelen...
A főzőegység műanyagjának természetesen nem árt.
Praktikerben is van szilikonzsír (csaptelepek javításához például), az meg már túl kemény, illetve felemás, némi olaj is válik ki belőle, keverék.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Palesztin994 #3986 üzenetére
Alábbi kép egyik Saeco szervizdoksiból van, de általában ezt szokták ismételgetni több típusnál is.
Az impulzusokat a gép "vízórája" adja, ami egy kis forgó lapátkerék egy mágnessel, Hall-elemes érzékelővel, így számolja a fordulatokat a processzor. Ez az átfolyásmérő a tartály után, a vízpumpa előtt van beiktatva, ahol még alacsony a nyomás.
Mivel ugyanaz méri a kávéhoz szükséges vízmennyiséget is, ha hiba lenne vele, akkor azt sem mérné rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Palesztin994 #3986 üzenetére
Illetve volt szó korábban még erről is:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3164-3164.html
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz 2ofthem #4036 üzenetére
Így látatlanban az átfolyásmérő is lehet gyanús:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3987-3987.html
Esetleg tömítés hibája miatt elmegy a víz.
#4034 pgemil
Öblítéskor az őrlemény helyét is víz tölti ki, de a maradék felfelé már nem tud távozni, hanem visszafolyik a csepptálcába.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz inf3rno #4063 üzenetére
Ha jól rémlik, foszfátra a nehézfémeket, ólom stb. cserélik, ami eleve kisebb mennyiség, illetve nálunk amúgy sincs a hálózati vízben. Régen voltak ugyan ólomcsövek, mára lecserélődtek. Az amerikai piacon van szerepe olyan területeken, ahol ez még probléma.
A nátriumos és a H+ ionra cserélő van szokásban, legutóbbi infóim szerint. Ivóvízre főleg a H+, noha az automata gépek gyártói alkalmazzák a nátriumost is olyan konstrukcióban, hogy csak részlegesen vegye ki a Ca / Mg ionokat, mert ezek nélkül a kávé minősége nem vállalható szerintük. Vagy inkább tartanak a vásárlók "haragjától", hogy vacak kávét készít a gép és annak rossz vége lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz konzumpro #4072 üzenetére
Vagy szükséghelyzetben egy Tesco betétből is ki lehetne szedni a granulátumot.
Brita kancsóbetétet szedtem már szét, az is ilyen, illetve csereszabatos.
[ Szerkesztve ]
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Mindkettő hatóanyaga citromsav és tejsav, töménységben eltérő:
https://media.flixcar.com/f360cdn/Philips-3899078-ca6700_99_pss_.pdf
https://www.kaffeezentrale.de/media/pdf/Sicherheitsdatenblatt%20OROfix.pdf
Ha jól gyanítom, a tejsav segít a tiszta felület kialakításában.
Az ecetsavat szokták kárhoztatni a szilikongumi oldása miatt, vagy azért is, mert esetleg csak darabosra oldja a vízkövet. Vagy főleg ételecetnél még szaga is van.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ahogy a kezelési utasításban is szerepel, az őrlőben lévő maradék itt sem megkerülhető, két csészényi főzés után tisztul át. Egyúttal az allergiás lehetőségre is figyelmeztetnek, ha valaki amiatt használna kétféle babot.
Csak a biztonság kedvéért jegyzem meg, hogy a váltás nem azonnali.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ilyen gépeknél a középállás elvileg a standard 7 gramm nagyjából, noha van egy önszabályzó folyamat is, amit azért befolyásol a bab minősége, illetve fizikai tulajdonságai az őrlőkésekkel való "birkózás" közben (olajtartalom, pirítottság, törékenység, ilyesmi), bizonyos mértékben még akkor is, ha a "kések rése" azonos.
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3669-3669.html
Régebbi Saeco konstrukciónál egy kis kamrába töltött az őrlő, amit telenyom, majd egy mikrokapcsolót elbillent, megáll, utána a kamra tartalmát egy elektromágnes lekattintja a főzőegységbe ("kattogós" gépek).
Ma már az őrlő fordulatait számolják és közvetlen a főzőegységbe hullik az őrlemény, többi a linken részletezve.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Palesztin994 #4177 üzenetére
A hőtehetetlenség miatt néha túllő a hőmérséklet, gőz keletkezik a bojlerben, ami kilő. Esetleg a vízkövesedés is befolyásolhatja, de teljesen tiszta bojlerél is van ilyen.
Annak dacára, hogy a processzoros PID-szabályzás igyekszik kivédeni a túllövéseket, de a gyakorlatban mégis néha begőzöl. Az öblítés is kiviszi a gőzt, bár az nem zárja ki, hogy utána megint ráfűt és kicsit túllő. Alapos átmelegedés után jobban stabilizálódik.
#4178 MegalodonS
Mármint a külső fém, az általában extra áras (ha túlzásba is), esetleg belsőleg is plusz mágnesszelepek, kisebb eltérések, de pontosan nem ismerem.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Greg Vinous #4217 üzenetére
Főként az őrlő problémája, néha én az automatánál is megtettem, hogy új bab kipróbálása előtt szétkaptam darabjaira és az utolsó szemcsét is eltüntettem belőle. Egyébként ugyanis elfekszenek benne olyan maradványok, aminek átcserélődése normál használattal nem olyan magától értetődő.
Többi rész nem olyan vészes, tisztítás, öblítés. A mechanika szilikonzsíros részei problémát nem okoznak, főzéssel nem érintkezik, illetve a főzés útjából kitisztul, egészségre ártalmatlan, semleges anyag.
Aki zuhanyozni szokta a főzőegységet, azt hideg vízzel ajánlatos, úgy jobban megmarad a zsírzás.
Amúgy nagyon jó kopásálló műanyagból gyártják, ami jól siklik önmagán, még kenés nélkül is. Noha ezt nem ajánlom, de tapasztalat.
Ami még szerintem javasolható a tömítések élettartamának növelésére, a főzőegység hüvelyének síkosítása, illetve a felülről behatoló nagy dugó nagy tömítését néha levenni és átkenni.
Nem akartam kertelni a megfogalmazással, inkább lényegre törtem.
-
Dr. Szilikát
őstag
Konkrétan a bekapcsolás pillanatában típusfüggő, lehet mágnesszelep kattanása is.
Amikor elindul a főzőegység tekerése, abban is hallatszik egy kis kattanás, de alaposabban megnézve kiderül, hogy direkt akasztanak rajta, mert így a mozgás közben megugró henger a benne lévő őrleményen ránt egyet, miáltal kicsit "helyrerázza", még a tömörítés előtt. Ez szépen látszik üzem közben is, mármint a nyitott gépen.
Őrlő zsírzása nonszensz, víz is kárt okozhat benne. Ha víz kerül bele, legjobb azonnal szétszedni darabokra, a fémkéses még korrodálhat is.
#4228 biker
Mármint a főzőegységet kerüli meg, bojler ezekben egy közös szokott lenni (van külön gőzbojleres típus is).
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz konzumpro #4260 üzenetére
De az öblítővíz azon része a zacctartályba folyik, már ha az általam ismert Saeco rendszerű. Víz többi része a bemeneti pipacsövön keresztül visszafolyik a csepptálcába. Mivel visszatérő kérdés, most már lemértem a csepptálcába menő vizet, a tálca tömegének többszöri mérésével:
Öblítés: 26-27 gramm.
Főzés: 10-11 gramm.Főzéskor a zaccpogácsa elviszi a víz egy részét, illetve itt beállítástól függően mérhet valaki eltérő értékeket (szárazabb vagy nedvesebb pogácsa esetén).
Öblítés után a főzőteret kitöltő vizet a dugattyú fellöki és leöblíti vele a zaccpályát, majd a zacctartályban köt ki. A dugattyú alatti üregben maradó víz visszafolyik a csepptálcába. Viszont dugattyú lehet kétféle is:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3623-3623.html
Nekem a régebbi fajta fémszitás van, ami elvileg több vizet lök fel (nem bír olyan hirtelen visszafolyni, de ezt saját szememmel láttam is), mint az újabb nagylyukú esetében (amit mondjuk nem láttam).
-
Dr. Szilikát
őstag
Víztartály kimeneténél egy gumitömítés gondoskodik erről, azt kell cserélni vagy minimum leápolni szilikonzsírral, alapos tisztítás után.
Pl. vízkőlerakódás is akadályozhatja a résmentes zárást, vagy idővel a gumi keményedése, tágulása, ilyesmi. Igyekszem is időnként vékonyan megkenni az Oxett A2 anyaggal, ami inkább olaj, mint zsír, a célnak nagyon jól megfelel.
#4264 tepenzed
Bár én is csak olvastam "szerelős fórumokon", az átfolyásmérő hibáját több esetben említették (Hall-elemes jeladó), de nyilván közelebbről kellene megvizsgálni, így semmi nem biztos.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha konkrétan ezt a típust nem is ismerem, de ott belül szokott lenni egy szimeringhez hasonló gumi, ami a vízzárást biztosítja.
Noha elvben az is elképzelhető lenne, hogy mondjuk itt jól zár, de utána, a gépen belül szivárog valahol, ez megint olyan dolog, hogy akkor le kell követni.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tepenzed #4269 üzenetére
Ha nem fűt a bojler, mert szakadt a fűtőbetét vagy leoldott a hőbiztosíték, akkor nyilván hideg, csak ezt azért nem írtam, mert előzőleg forró vizet említettél.
Saeco bojleren lehet olyan hőkapcsoló (felső kép), ami lehűlve "magától" visszakapcsol, vagy amit vissza lehet / kell nyomni (szétszerelést igényel).
Lehet hőbiztosíték (alsó kép), ami egyszer kiolvad és utána cserélni kell. Vagy a fűtőkörben egyéb hiba is elképzelhető.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Gabesz87 #4277 üzenetére
Levegőt kapott a vízpumpa, akkor szokott lenni rendellenes hangja. Elvileg nem tesz jót neki, mivel a víz biztosítja benne a gumigyűrűk kenését, illetve hűtését, de nyilván vannak elkerülhetetlen esetek és rövid időre nem olyan vészes.
Csak azért jeleztem, hogy lehetőleg sokáig nem célszerű úgy járatni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Bpisti84 #4279 üzenetére
Itt más a gép teteje, de ha hasonlóan leszerelhető, akkor azt látni, hogy az őrlő alsó fémrésze / kése nem kivehető, noha porszívóval valószínűleg kitakarítható igény szerint:
https://www.youtube.com/watch?v=3hqZKm4mH2k
Itt a másik videóban alaposabban szétszedik és az is látszik, hogy van benne egy műanyag csillagkerék, ami az őrleményt tereli kifelé, hajlamos idővel elkopni, netán fogát törni:
https://www.youtube.com/watch?v=ReKHkX_hPsI
Tehát itt az alkatrész beszerezhetőségének sem árt utánanézni, ezek szerint. A Saeco őrlőjében ilyen alkatrész nincs, illetve felülről levehető mindkét kés, több-kevesebb szerelés árán. Itt a régebbi verziók fémkéses, újabbak már kerámia őrlővel szereltek. Utóbbi lehet törékenyebb, de elvileg jobban kíméli a kávét, mivel a fémkés túlhevülése megégetheti az őrleményt, ami hátrányosan befolyásolhatja az aromát.
Tisztítás igénye érdekes kérdés, felmerülhet egyrészt olajos letapadások vagy kakaópor finomságú anyag lerakódása a résekben. Netán víz / vizesedés, fémkés korróziója (kerámiát utóbbi sem érinti).
Ha évekig nem szedik szét tisztításara, az sem kizáró éppen, hiszen sokan nem foglalkoznak vele, attól még megy a gép. Nekem megnyugtatóbb, ha időnként szétkapom, többé vagy kevésbé.
Amikor nagyon szétszedem, tudom ellenőrizni azt is, hogy az őrlemény nem jutott-e lejjebb olyan részekre, ahová való terjedését normális esetben egy filcgyűrű is elzárja. De láttam videón olyan elhanyagolt őrlőt, ahol mégis átjutott és károsodást is okozott.
Úgyhogy nehéz megmondani, nyilván nem várható el, hogy szétszerelje mindenki magának.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Bpisti84 #4287 üzenetére
Saeco (Philips) konstrukciót ismerem közelebbről, ami technikailag / szerelésileg nekem talán jobban bejön, de úgy értve, hogy DeLonghi típusokat viszont csak videón láttam belülről:
-
Dr. Szilikát
őstag
Saeco típusoknál tesztmódban a fűtés is kapcsolható, illetve hőfokot is jelezhet (típusfüggő).
Ennek hiányában, ha nem érzel semmi meleget, legfeljebb a belsejében lehetne érzékelni a bojler fűtését, illetve szükség szerint mérni feszültséget stb.
Ilyen egyszerűbb mikrovezérlőknél nem jellemző a reset "gyógyító" hatása. Klasszikus példa még a videoszervizes korszakból, az ember hajlamos azt hinni bármire, hogy "processzorhiba", persze. Csak általában kiderül, hogy pont az igen ritkán lesz hibás.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Dr. Szilikát #4296 üzenetére
Előbb kimaradt, gyakori megoldás ebben a kategóriában, áramtalanítás után bekapcsolva, a processzor reset lábát egyszerű késleltető áramkör lehúzza GND-re, azaz minden újraindítás reset is egyben.
Ettől független, hogy vannak tárolt beállítási adatok is (ma már jellemzően a processzoron belüli flash memóriában), azt nyilván csak a gyári beállítás opció teszi alapállásba.
-
Dr. Szilikát
őstag
Így külsőleg például árammérővel / fogyasztásmérővel lehetne detektálni a fűtést. 1450 W-ot ír a műszaki adatoknál, az nagyrészt a fűtőteljesítmény, egyebek ahhoz képest elenyésző. Noha ebből van gőzbojleres változat is, ha jól láttam, de ez most mellékes.
Saeco esetében egyik gomb a fűtést kapcsolja szervizmódban, de mindegy lényegében, mert normál módban eleve fűtéssel indít. Később kezd kikapcsolgatni, ahogy eléri a hőmérsékletet.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Palesztin994 #4305 üzenetére
Ahogy már jeleztem:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3988-3988.html
- 95 liter után a betét ioncserélő képessége gyengül (vízkőcsökkentő hatás romlik).
- 3 hónap után a szénbetétben baktériumok szaporodhatnak, amit ezüstadalékkal igyekeznek mérsékelni.Ha a gép nem figyelmeztetne, a betét gyártója akkor is ajánlja a fentiek betartását (vagyis cserét).
Ha a gépet úgy állítod be, mintha betétet nem alkalmaznál (amiről nem tud a processzor, az nincs), akkor amiatt nem fog jelezni. Vízkőtlenítésre fog figyelmeztetni az alábbiak szerint:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3987-3987.html
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs