Aktív témák

  • pisti

    őstag

    válasz C4mp3r #4479 üzenetére

    A szerintem elírt dolgokat vastagon kiemeltem, az általam pluszként beírt dolgokat pedig aláhúztam:

    ATi Radeon X1950 PRO:

    A kártya az RV570-es magot kapta. Ez azért jobb az elődnél, mert már 80nm-es gyártási technologiával készítik, így sokkal kisebb lett a GPU, s ezért olcsóbb az előállíthatósága. Szintén pozitívum még, hogy a kisebb GPU-nak, és csíkszélességnek köszönhetően kevesebb a fogyasztása, és a hőtermelése.
    Sokak örömére az ATi ezzel a kártyával követte az Nvidia példáját, és már nem kell külön egy ún. Master kártyát vásárolni, hanem a kártyákat már 2 nyákkal tudjuk összekapcsolni. Ez azért előnyös, mert nem kell megvásárolni egy Master kártyát, ami jelentősen drágább volt a sima Slave kártyáknál, és nem kell egy nagy kábellel összekapcsolni a két kártyát. AGP-s változatot is készítettek belőle, ami jó választás lehet a régebbi platformmal rendelkező tulajoknak, hiszen a legerősebb AGP-s kártya ami itthon beszerezhető. Ellenfele a 7900GS, de alapórajelen rendre erősebb nála. Sajnos igen kevés tuningpotenciállal rendelkezik Ide talán oda lehetne írni a rend kedvéért, hogy: ''ellentétben a 7900GS-sel.''

    ATi Radeon X1950 GT:

    Ugyanaz mint a PRO, csak 580/700Mhz órajelek helyett 500/600Mhz a referencia órajel.
    Tesztekben a magórajelek közötti 80Mhz-es eltérés, ami a teljesítménykülönbséget okozza ez ~15%-os pluszt jelent a PRO javára.


    A kártya:

    Tehát a kártya az RV570-es mag köré épül ami 36 pixel shader-t, és 8 vertex shadert tartalmaz. A 256 vagy 512MB memória 256 bites sávszélességen kapcsolódik a GPU-hoz. Általában 1.4 ns-os RAM-okkal szerelik, de néhány gyártó 1.2 ns-os RAM-okkal szereli pl. a HIS.
    Az 512Mb-os változat, már nem csak fölösleges pénz, mert az egyre újabb játékoknak már hatalmas mennyiségű memóriára van szükségük, a nagy felbontás, és szűrők együtt való használatához. Viszont az 512MB-os kártyák drágábbak társaiknál. Referencia órajelei: GPU: 575Mhz Memória: 690MHz (effektíve 1380MHz).
    Tesztek közül érdemes elolvasnia mindenkinek a PROHARDVER!-es tesztet, ahol szépen kivesézik a kártyát.:[link] Még egy teszt amit érdemes megtekinteni.:[link] Elég jól látszik, hogy a mérnökök jó munkát végeztek, a kártya teljesítményben alig marad el egy 256MB-os X1900XT-től, míg árban jóval alatta helyeszkedik el.

    Gyártók:

    Sapphire: A fórumozók tapasztalatai alapján a hűtése hangos, és többnyire nem megfelelő. Készült belőle Ultimate változat amin egy Zalman VF900Cu található. Sima: [link] Ultimate: [link]

    MSI: A kártyán egy két slotot elfoglaló hűtés található Viszont a hűtési teljesítményére panaszkodni szoktak, én legalábbis így tudom. Referencia órajelekkel rendelkezik. [link]

    Powercolor: Szintén létezik belőle sima, és Extreme változat. Az Extreme-nek a különlegessége, hogy gyárilag AC Accelero X2-vel szerelik, és magasabb órajelekkel rendelkezik. Órajelei 600/700 (effektíve 1400MHz) Sima: [link] Extreme: [link]

    Asus: A hűtése eltér a referenciától, mert egy hőcső is található benne ami a meleg elvezetését szolgálja. Cserébe elfoglalja az alatta lévő slotot. [link]

    HIS: Két verzió készült belőle. Egy IceQ3-mas amin egy nagyon jó hűtő található, és egy sima. Az IceQ3-masnak magasabbak az órajelei. GPU: 590MHz/620MHz Mem: 702MHz/740MHz 1.2ns-os RAM-ok.

    Gigabyte: Gyárilag Zalman VF700AlCu hűtő. [link]

    Gecube: Turbo kártyája 680/810-re van húzva. [link] A sima változat hűtése az X800-as kártyákéra hasonlít. [link]

    Palit: Gyártja ugyanazt a fajta 512MB VRAM-mal szerelt kártyát mind AGP-s, mind PCI-E-s csatlakozóval szerelve, azokon belül pedig GT és PRO változatban is. A memóriák az eddigi tapasztalatok szerint Quimonda típusú 1,4ns-es RAM-ok, ez főleg a GT tulajoknak jó hír. A hűtése egyedi tervezésű 2 slotos hűtés, ami mind hűtési teljesítményben mind csendesség tekintetében a legjobbak között van.

    EQMontoya összefoglalója: [link]



    Hűtés:

    A kártyára ajánlott a Zalman családból származó VF700 és VF900, továbbá még a Powercolor káryáin megtalálható Arctic-Cooling Accelero X2. Ennél arra kell figyelni, hogy kell hozzá egy ún. Voltage Regulator Heat Spreader Module ami a kártya hátulján található feszültségszabályzó áramkörök hűtésére szolgál. Többen tapasztalták, hogy ez modul önmagában nem elég, mert nem hűti le eléggé az áramköröket. Ezért ajánlott rátenni pár memóriahűtő bordát, hogy ne melegedjen túl.


    Gyártóknál még aki tud GT-ket azokat be kéne még rakni.

    [Szerkesztve]

Aktív témák