Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #2893 üzenetére

    Még sosem volt dolgom vídiással, de a testvérem egyszer már majdnem látott olyat.

    Hát azon nincs vezetőcsúcs? Vagy van, és mégis elmászik?

    "A másik meg hogy azért egy 35-ös fúrót nem egyszerű beletolni egy puhafába sem, mert nagy erő kell hozzá"

    A kezdet kezdetén komplett konyhaszekrényekbe kézzel gyilkoltam bele a 35-öst. No, nem azért, mert nem tudtam az állványról, hanem mert azok igen szűk esztendők voltak, és egy asztali fúróért elkérték a kispolszkim árát. Szószerint ráültem a nagyfúrómra, és mire egy ajtó elkészült, remegett a kezem mindig. Ma is megvan az a fúróklt-m még. A 35-ös szép sötétkék élű lett, a többi érintetlen. Emlékszem, 16 ezer Ft volt a fizetésem, és négyezerbe került a készlet. Ráadásul rém gagyi. Olyan, amilyet most 800 Ft-ért tesznek ki egy raklappal a tecsóban.

    Hát, gyerekek, jól lement a szerszámok ára! Most egy havi fizetésből profi gépet lehet venni. Régen egy orosz fúrógép volt egy havi fizetés tízes tokmánnyal, kajla, használhatatlan és szabványon kívüli tokmánykulccsal. Igaz, fém hajtóműházzal - aminek legszembetűnőbb tulajdonsága az volt, hogy ot nem szabadott megfogni munka közben, mert megrázott az áram úgy.
    Van egy Flex kétsebességes fúróm. 1983-ban 20 ezer forint volt az ára, amikor raktárosként 2600-at kerestem. Ma is kifogástalanul működik, pedig majd 30 éven át hajtva volt, mint az igásló. Hát akkoriban egy olyat venni kb annyit jelentett, mint ha most adni kellene érte úgy 900 ezer gyengélkedő forintot. (az akkori, és a mostani átlagfizetés arányában)
    Most ennyiből hozzá lehet jutni egy 400-as Felder kombinált gyaluhoz.

    És tudjátok mit? Elgondolkodtató, hogy egy osztrák pacák havi fizetéséből hány ilyen gyalugép telik ki?
    Szóval olcsó lett a szerszám, mégis qrvadrága.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák