Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #18560 üzenetére

    "vennék a helyedben egy öntvényvázas körfűrészt"

    Elgondolkodtattál. Idővel lehet, hogy ez lesz a vége.
    Elvárásom egy ilyentől, hogy legyen porelszívás kialakítva rajta. Tudsz ilyen kialakítású régi monstrumról?

    "A szorító helyett meg nézzél egy excenteres leszorítót mert minden deszka leszorítás 5mp helyett csak 2mp-be kerülni és ami még fontosabb a csuklódat is kíméli."

    Ebben a tekintetben teljesen egyre jár az agyunk. A tervezési szakaszban sokat agyaltam, hogy miként lehetne excenteresen megoldani, de sk megépíteni az excentert sziszifuszi feladat, újat venni jó drága. Nem tudtam még, hogy érdemes-e erre külön áldozni. Itt a közelben egyedül a Festo excenterese elérhető, de azt is meg kell rendelni, és 30 ezer forint egy pár belőle. Úgy látom, Te a Feldernél turkáltál nekem a lehetőségek között - majd szétnézek ott is.
    A következő kocsi fát már excenteres szorítóval fogom a szánhoz csíptetni, ez majdnem biztos.
    És ami érdekel, hátha tudod a választ:
    Van mondjuk két méteren másfél centi behajlása egy deszkának. Egyik végét leszorítom simán. A másikat le bírom nyomni kézzel mondjuk fél centire. A maradék egy centit képes ledolgozni egy ilyen excenteres szorító?
    (Az nem jó megoldás, hogy megfordítva tegyem fel a deszkát - úgy, hogy a két vége ne felfele álljon, hanem azokon feküdjön a szélezendő anyag - ugyanis akkor középen ugrálni fog a korongon vágás közben a fa, mint kecskeszar a deszkán.)
    Agyaltam én ezen, hogy eleve úgy építem meg az excentert, hogy a tengelyét egy centire tolom el, akkor az megoldja az ilyen problémát. Viszont akkor egy szép egyenes deszkát meg nem bírok úgy rögzíteni, hogy munka közben ne oldódjon ki az excenter. Van erre is megoldás: Felülről egy centit rugózó (mondjuk kőris) lécre ültetem az excenter hengerét, így az minden alkalommal jól is leszorít, valamint nem is tud kioldani.
    Csak hát, látod, bonyolódik a dolog. Bár úgy lenne időm, ahogy nincs, mert ez az excenter dolog nekem sokat megér pedig.

    Jah, ezzel a jelenlegi occó szorítóval nem is az a legnagyobb bajom, hogy 5 mp, meg hogy csuklómunka, hanem az, hogy amíg leszedem a rakatból a következő szélezendő anyagot, addig a motor rezgése teljesen koppig lerázza a trapézmenetet. És így már 10 mp az az 5 mp. Annyit tudok javítani a helyzeten pillanatnyilag, hogy aládugok a szorítónak egy hulladék fadarabot, így azon megáll, nem csavarodik le a menet. Csak ugye ez is egy csomó xarakodás. Már arra is gondoltam mérgemben, hogy felszaladok a konyhába, és csepegtetek az orsóra egy kis mézet, hogy ragadjon meg "üresben". Meg minden szorításkor/kioldáskor kesztyű le, utána vissza fel. Az excentert kesztyűvel is prímán lehetne kezelni.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák