Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #11812 üzenetére

    A lépcsőkészítő uraktól kérdezem outsiderként - mert látom, hogy mindkettő pácolt felület - meddig bírják kopás nélkül az ilyen felületek? Adott családi használat mellett hány hónap vagy év, mire az élek elkezdenek szépen kivilágosodni?
    Az okát ugyan értem a pácolásnak, mert hát szép-szép az ilyen sötét fa, bútoron semmi kifogásom ellene, de egy járófelületen a lakkozás kopásállóságától (és az újralakkozás sűrűségétől) függ az élettartama, gondolom én. Persze ha azt mondjátok, hogy utána meg úgymond természetes rusztikusságú lesz, elfogadom.

    Elméletben én is foglalkozom a lépcső kérdésével, mert rettenetesen utálom azt a lépcsőt, amit az előző tulaj hagyott ránk, de strapabíró és sokba is kerülne, tehát nem nyúlok hozzá.
    Ugyanakkor töröm a fejemet rajta, hogy milyen is lenne, ha én csinálnám?
    Az jutott eszembe, hogy ha nem tudom megfizetni egy megfelelő egzóta árát, hogy anyagában sötét lépcsőm legyen, az vajon működőképes megoldás-e, ha egy pácolt tölgy vagy bükk vagy netán eleve sötétebb akác lépcsőfokot úgymond élkeményfázok valami trópusi anyaggal? És aztán páccal megpróbálnám összehozni a kettőt...

    Miután nálunk igen meredek a lépcső és jó vastagon (egyébként meglepően ellenállóan) lakkozták a 40mm körüli fenyő lépcsőlapokat - magyarul fokozottan csúszik, kötelező jelleggel van rajta csúszásgátló csík. Fekete színű, alaposan elüt a fenyőtől, de szerintem optikailag is hatásos és úgymond "dizájnos" is, tehát nekem semmi kifogásom ellene. A csúszásgátlót az Ikeában vette a párom (szerintem tartós), és szerintem jóval olcsóbb, mint amit itt a linken láttam. Nemrég az alagsorba vezető lépcsőkre is felraktam mert évente tuti seggreülök egyszer. Mióta fent van a szalag - lekopogom - nem csúsztam el. Én mindenkinek melegen ajánlom, ahol kicsit is meredek a lépcső!!

    Még annyit: mindkét lépcső szép, a magasfény még rontja is az összképet (hibátlanul lakkozni nehéz dolog, és a csillogása miatt meg nehezen fotózható jól) a kovácsoltvas korlát (ami persze "álkovácsoltvas" és ez inkább lakatosmunka) pedig szerintem nem idegen az egésztől. Ha szűk a lépcsőház, akkor kimondottan jót tesz a tágasság-érzetnek, egy fa korlát óhatatlanul nehézkesebb látvány. Egyébként pedig minden a megvalósítás minőségétől függ. Az a vaskorlát lehetne nyilván igényesebb is, de még hagyján, mert odavarázsolhattak volna valami igazán tüzép-barokk borzalmat is.

Új hozzászólás Aktív témák