Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
katt777
félisten
válasz Ace Ventura #8494 üzenetére
Ha van valami, amit komálnak az ASUS lapok, az a Kingmax (lásd 1. hsz). Én eladom a 4 cl5-ösömet, azok garantáltan mennek, és jól tuningolhatóak. Írj pü-t, ha érdekel.
zebrazebra: Érdemes betesztelt beállításokat használni, azok nagy eséllyel jók.
Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
Met
nagyúr
Melyik Asus lap amelyik a leginkább hasonlít a P5Q-hoz hardveresen? Északi híd, déli híd stb.
Kell egyet vennem és nem biztos, hogy még kapok rendes P5Q-t
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
Pretorian06
csendes tag
Sziasztok! A következő problémában várnám a segítségeteket.
Van egy Asus P5Q3-as lapom és Geil Ultra DDR3 4GB Kit1333Mhz (6-6-6-24) memóriával szeretném hajtani, de sehogysem sikerül a gyári 1333Mhz-es 'fordulatot' kicsikarni. A proci Q9550.
A probléma úgy jelentkezik, hogy vagy el sem indul a gép (ventik, vinyó azért felpörög), vagy a windows bootolásakor kifagy! Jelenleg 1111Mhz-en tudom járatni 7-7-7-24-ben.
Az Asus manualban ugyan nem írják ezt a memória típust mint kompatibilis alkatrészt, de a Geil-nél ez a lap az egyik referencia....
A BIOS a legutóbbi. Próbáltam egyesével a modulokat mindegyik slotban, akkor bírják a gyári frekit, csak dualban nem. Próbálkoztam RAM fesz. emeléssel (a gyári 1.7V), felmentem 1.8-ig de semmi, pedig elvileg bírnia kéne még a tuningot is!
Mind a 2 alkatrészt gariztattam már: a lapot cserélték , a memóriát nem mivel semmi baja, letesztelték. Memtestet amúgy én is futtattam kb 12 órát, de nem jelzett hibát.Szóval kifogytam az ötletekből!
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz Pretorian06 #8506 üzenetére
Az bizony számít, hogy az ASUS mit ad meg referenciának. Ha DC kit-et vettél, akkor menniük kéne egyben, és ha nem teszik, jogosan reklamálsz!!! A te lapodban tesztelték amúgy, és megadott beállításokkal, vagy belökték auto-ra? Láttál ebből valamit? Ja, és a te lapoddal és prociddal kéne, akkor esetleg meg is mondhatnák, melyikkel van a gáz.
+1 ötlet, amire nálam az új lapnál volt szükség: Hagyd 1066-on felismerni a lapnak a RAM-okat (auto-n elméletileg annak látja), és akkor a biosban szépen kiírja az összes időzítést, én is úgy néztem meg az OCZ-ket.
Nem lehet, hogy más bios-beállítás, esetleg a CPU a ludas? Meg kellene nézned másik procival, ha tudod.
Nekem egyelőre úgy tűnik, hogy nem mennek szinkronban, talán be sem tesztelték, csak berakták kit-be. Ha betesztelnék, többet is tudhatnánk.
-
Bulitt
addikt
válasz Pretorian06 #8506 üzenetére
Én emelnék egy NB feszt.
Katt777: alapból felismeri az 1066-ot? Melyik az a lap ami annak ismeri ami?
-
Pretorian06
csendes tag
válasz katt777 #8508 üzenetére
Köszi a választ!
2x2GB kit-et vettem! Sajnos a CPU-t más boltban vettem. Csak a ramokat vittem vissza: memtestet toltak fél napig, telepítettek oprendszert + játékokat futtattak, de nem volt hiba, így visszaadták. Lehet el kellene vinni az egész gépet megmutatni nekik..
Van egy régebbi C2D procim azzal megy simán, de persze annak alacsonyabb is az fsb-je mint a quad-nak.
Ajánlották még az NB fesz. emelést, hátha sikerrel járok!
Majd jövök![ Szerkesztve ]
-
Pretorian06
csendes tag
Emeltem 2 osztást, de sajnos nem oldotta meg a problémát.
Most jelenleg 1111Mhz-en járatom 5-5-5-15-ös késleltetéssel, megy stabilan!Jól gondolom, hogy ha alacsonyabb órajelen és alacsonyabb késleltetéssel hajtom a ramokat, akkor valamelyest kompenzálhatom azt hogy nem járathatom a gyári (1333mhz) frekin a modulokat?
-
Bulitt
addikt
válasz Pretorian06 #8512 üzenetére
Most már akkor meg kérdezem, hátha nem az a gond esetleg. Milyen táp van a gépbe?
És az adatlapodat igazán kitölthetnéd
[ Szerkesztve ]
-
samu74
addikt
válasz Pretorian06 #8512 üzenetére
Fentébb is volt egy hasonló téma,igaz ott az időzítéssel volt pici gond...Én értem hogy vannak ramok amik ebben vagy abban a lapban nem működnek megfelelően,de azért az már tényleg vicces hogy állítgatni kell ezer dolgot hogy szerencsétlen ram a megadott paramétereken menjen. Ennyi erővel adhattak volna 1333-as ram helyett 800-ast is,legfeljebb filctollal ráírják hogy "húzd ameddig tudod".
Szóval,ha kemény felárat kérnek az időzítésért és az órajelért,én biztos nem hajtanám "félgőzzel"!Ha a gyári feszültségen adott időzítéssel/órajellel nem menne a lapomba úgy kirepíteném hogy csak na.-----------
-
katt777
félisten
válasz Pretorian06 #8511 üzenetére
Akkor mégiscsak proci lesz az, táp tényleg belejátszhat (+2 mag fogyaszt).
-
Pretorian06
csendes tag
válasz katt777 #8515 üzenetére
Vettem új tápot: Enermax ECO80+ 620W. Szerintem nem ezzel van a baj, mert van egy másik tápom is (430W chieftec) azzal is ue. műveli!
Ja és azt még nem is írtam hogy hidegen általában nem indul a gép (ventik, vinyó felpörög, se kép se hang)! Pl. este kikapcsolom, reggel meg nem indul! Amúgy meg stabil a gép filemezek/netezek/játszok...
A proci kavarhat be? Nem tudom... Úgy tudtam idáig, hogy a proci vagy jó, vagy nem! Vagy tévedek? Mindenesetre jó kis feladvány... -
katt777
félisten
válasz Pretorian06 #8516 üzenetére
A "nem jó" (kiterjesztett jó ) processzor sokféle galibát okozhat, ha simán nem indul, az még a legjobb eset. Nézted másik lapban? Az is lehet, hogy hibás a cpu hőérzékelője, és mondjuk túl forrónak érzi bekapcsoláskor, és ezért kapcsol le. Csak tipp, viszont egyre több jel utal arra, hogy a proci a libapásztor (ludas).
-
Pretorian06
csendes tag
válasz katt777 #8517 üzenetére
Sajnos idáig még nem tudtam kipróbálni más lapban a procit, mert a környezetemben senkinek nincs olyan alaplapja amibe kipróbálhatnám a procimat, és az előző abit lapom sem tudja fogadni.
Jut eszembe, cpu feszemeléssel még nem is próbálkoztam! Elképzelhető hogy keveset ad neki a deszka? Ezt este még kipróbálom!
Összefoglalva tehát 2 problémával küzdök:
1. a ramok nem mennek a gyári 1333Mhz-en, csak alacsonyabban, holott mind a ramoknak mind a lapnak bírnia kellene még a tuningot is, bár ez utóbbi most nem érdekel.
2. Hidegindításnál nem indul el a gép 3-4 ki/bekapcs után elindul és használható, működik stabilan!Mind a 2 probléma eredője lehet a proci hibája, vagy vagyok olyan szerencsés hogy pl a ramok is rosszak?
-
samu74
addikt
válasz Pretorian06 #8518 üzenetére
2. Hidegindításnál nem indul el a gép
Ez komám "szívató" lesz....
Azért te tesztelted a ramokat?Mert hogy a bolt mint mond az egy dolog.-----------
-
katt777
félisten
A lap túlfeszel alapból, az nem lehet gond, szóval csak óvatosan a kézi feszültséggel! Én továbbra is a hőérzékelőre gyanaxom, de persze ez nem biztos. Sajna házilag csak minden alkatrész más környezetbe helyezésével tudod megoldani a problémát, ezért lenne jó, ha a szerviz megcsinálná. Elméletileg kérheted a RAM-osoktól is (mi anno legalábbis teszteltünk full konfigokat, ha nálunk vásárolt alkatrész került a gépbe, és nem volt rendben), de ha ott már betesztelték a RAM-okat, akkor a CPU-soknál, vagy a laposoknál kellene próbálkozni.
Ja, amúgy én is rühellem az ilyen hibákat, és mondjuk a szervizesek is, de az nem kell, hogy téged érdekeljen.Ja, egy ötlet: AMD-s konfigommal jártam úgy, hogy RAM tesztek tökéletesen futottak bármeddig, de amikor becsomagoltam mondjuk egy játék-dvd image fájlját, akkor a kicsomagoláskor ez már hibás volt, miközben winrar teszt is hiba nélkül futott. RAM-okat egyesével próbálgatva ki is derült, melyik a hunyó. Ezt, gondolom, meg tudod nézni, és a szervizben így tuti nem nézték. De akkor is CPU-ra tippelek. Gondolom, azért a helyén van rendesen!
[ Szerkesztve ]
-
Pretorian06
csendes tag
válasz katt777 #8521 üzenetére
A gép előéletéről még annyit, hogy az egész konfig egy P5QC lapra épült volna, a lapot már gariztattam ki is cserélték... Lehet hogy semmi baja sem volt? A csere lappal nem javult a helyzet, így a sok próbálgatás és fórumok hosszas olvasgatása után végül jóárban eladtam. (A P5QC egy hibrid alaplap, tud kezelni DDR2 ill DDR3 memókat is, de azt írták róla hogy nem valami stabil, nem igazán ajánlják.) Amúgy DDR2-vel tök jól ment (mármint stabilan)
Helyette vettem ezt a P5Q3-at, de a probléma nem oldódott meg... Szóval mondjuk azt hogy az alaplappal nem lehet gond! (ekkora looser már csak nem lehetek)
Memória: teszteltem én is, a szervíz is. Egyesével mennek a gyári értékekkel, dualban nem (pedig Kit-ben vannak), csak alacsonyabb frekin. A Geil doksija szerint ez a lap az egyik referencia lap (a P5QC is)
Szerintem a memóriákat mégegyszer letesztelem egyesével különböző slotokban, hátha...
A CPU szerintem jól van benne, ráadásul van rajta egy böszme nagy zalman borda, zalman pasztával. Neeem nem a tüskékre kentem a pasztát!
Az alkatrészeket csak korlátozottan tudom cserélgetni. Megpróbálom a régi C2D E6300 procival ezt a hidegindításos dolgot kiküszöbölni, de a ram-os dologgal nem jutok vele sokra, mert ennek 1066 az FSB-je azon meg a memók is jól működnek.
Már látom hogy a vége úgyis az lesz, hogy be kell vigyem az egész gépet a 'japán' nevű boltba... gondolom hagyhatom ott, ááá de unom[ Szerkesztve ]
-
samu74
addikt
válasz Pretorian06 #8522 üzenetére
Ha 1100-on megy stabilan,és picit emelsz az FSB-n akkor mit csinál?
-----------
-
Pretorian06
csendes tag
A DRAM frekire gondolsz? Van 1066, 1111, 1333Mhz stb. osztás, szóval 'picit' nem tudok emelni, mert a köv. lépcső az 1333 ott meg már meghal. Most 1111Mhz-en megy stabilan ha nagy nehezen elindul!
Viszont a CPU szorzóval még nem játszottam, van 0.6; 0.7; 0.8 érték. Hátha... -
samu74
addikt
válasz Pretorian06 #8524 üzenetére
Én arra gondoltam hogy hagyod 1111-en és egy picit( 30 mhz) emelsz az fsb-n.Tehát húzod a procit,viszont ezzel a ram órajele is nagyobb lesz.Stabil marad-e?
-----------
-
katt777
félisten
válasz Pretorian06 #8522 üzenetére
Ja, a leírt megoldás jó lehet a RAM tesztelésére. De ha 1333-asok, akkor menniük kéne ott.
-
Bulitt
addikt
Budapesten állok rendelkezésedre egy teszt erejéig Konfig az adatlapon
-
Pretorian06
csendes tag
Bulitt, köszönöm szépen a felajánlást, de igazából nem is tudom...
Az alaplapod sajnos nem kezeli a DDR3-as memókat, így ramot nem tudnánk tesztelni, a procit igen. Viszont mivel neked 1066Mhz-es ramjaid vannak nem tudnánk gyári (1333) frekin járatni a procimat ami végülis a lényeg lenne, hacsak túl nem húzzuk a rendszert.
Köszön még1x a segítséget, de ha jól végig gondoljuk sokkal nem lennék előbbre nem?Amúgy tegnap este szanaszét teszteltem az egyik memória modult: gyári frekin, memtest 10 órán keresztül, ISO fájl ki/be csomagolás ---> hibátlan
Ma nekiesek a másik modulnak is.[ Szerkesztve ]
-
Bulitt
addikt
válasz Pretorian06 #8529 üzenetére
A cpu tesztje lenne a lényeg, nem az, hogy a rendszert túl húzzuk. Ami azt jelenti ha az állításod szerint, és a szerviz szerint is a ram jó, és a cpu a ludas. Akkor az már nálam is kibukik. Hiszen a procit tudjuk annyira húzni hogy ha az rossz, megadja magát De ahogy gondolod
-
Pretorian06
csendes tag
Hoppácska! Van új bios a P5Q3-hoz v.0804! De jó lenne ha megoldaná a problémáimat!
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz Pretorian06 #8532 üzenetére
Megoldotta? Egyébként tényleg a prociteszt lenne a lényeg. Az én lapom ugyan kezeli a DDR3-at, viszont nem kezeli a procidat.
-
Pretorian06
csendes tag
Feltoltam az új BIOST, de semmi változás!
-
samu74
addikt
válasz Pretorian06 #8534 üzenetére
Megpróbálom a régi C2D E6300 procival ezt a hidegindításos dolgot kiküszöbölni, de a ram-os dologgal nem jutok vele sokra, mert ennek 1066 az FSB-je azon meg a memók is jól működnek.
Ha van másik procid(fsb-től föggetlenül) tedd bele aztán rakd a ramot annyira amennyi rá van írva.-----------
-
Pretorian06
csendes tag
Hali,
Nem rossz ötlet, de sajnos nem jött be
Alapból fel sem kínálta az 1333Mhz-et, csak az1066-ot, nomeg a tuning 1600, 1800 frekiket.
Van egy olyan menüpont, hogy AI Overclock Tuner, azon belül X.M.P opció. Ez beolvassa a RAM paramétereit. Nos, így elindult ugyan 1333Mhz-en, de a win boot csontra kifagyott így is! Szerintem most már bizonyos, hogy ezek a modulok nem kompatibilisek az alaplappal, hiába állítja a Geil. Olvastam Asus fórumokat [link] , sokan szívnak corsair, kingmax, transcend modulokkal is! Elég finnyás egy lap ez... -
Pretorian06
csendes tag
-
katt777
félisten
válasz Pretorian06 #8538 üzenetére
Ja, hát az írógépnek is vannak előnyei... Hívd a Szellemirtókat, talán... Ez a legbaróbb hiba, amikor minden OK, csak egyben nem megy a cucc, anno amikor boltban dolgoztam, volt olyan, hogy ASUS lapban ASUS VGA-val nem tudtunk rendszert telepíteni, aztán belement egy Matrox, rendszer fel, ASUS kártya vissza, és rendben volt. De a te eseted még rosszabb, és frankón csak találgathatunk.
-
Pretorian06
csendes tag
válasz katt777 #8539 üzenetére
Jópár gépet összeraktam már de ennyit még nem szívtam... Most megkapom egybe! 2 hónapja küzdök (jó, ebből 1 hónap volt az alaplap csere). Még jó hogy nem valami ismerősömnek raktam össze a gépet, lehetne magyarázkodnom
Amúgy ezek után ha végiggondoljuk szerintem a memória a ludas... egyszerűn nem kompatibilis, hiába állítja a geil. Alacsonyabb teljesítményen meg nem akarom járatni, nem azért fizettem ki ennyi lóvét érte. Azért az elég nagy gerenda az ember szemében, hogy ott van a tuti vas az asztal alatt és underclockolni kell hogy menjen rendesen, holott ez egy tuningbarát konfig lenne. Gondoltam hát egy merészet, és berendeltem a 'vizes' boltból egy Asus által ajánlott QVL memóriát [link] . Ha ezzel sem megy, akkor nagyon összeráncolom a szemöldökömet! Most látom utolsó darab, remélem nem lesz vele gond!
A Geilt meg elpasszolom, hátha más lapban müxik rendesen![ Szerkesztve ]
-
zozoo83
tag
Sziasztok!
Nekem egy Asus p5q lapra integrált hangkarival van gondom, este filmet néztem fülessel, akkor még minden jó volt, aztán azóta mindegy mit kötök rá a bal oldali hangszóró csak recseg és nem szól, ráadásul úgy néz ki, hogy hazavágta a creative megaworks-ömet mert azóta nem szól egyáltalán a bal oldali hangszóróm más lejátszón se, csak digitális bemeneten keresztül szólal meg még rendesen a bal is..
A hangkariból pedig ha a fejhallgatót picit kihúzom akkor megszólal a bal oldal is 2 másodpercre, de akkor meg lekapcsol a hang, mert úgy érzékeli hogy kihúztam.Van valakinek ötlete hogy mi baja lett a hangkártyának egyik pillanatról a másikra??
És hogy a mélyládába mi mehetett tönkre hogy nem szól a bal oldal JACK-es bemeneten keresztül?? -
Bulitt
addikt
válasz zozoo83 #8541 üzenetére
Nekem volt egy SLI lapom, amihez pcie 1x FX hangkártya volt. Na nekem ugyan ez volt a gond. Kiderült hogy hibás lett a hangkártya. Akitől vettem annál még jó volt, nálam már nem ment. De szerencsére az eladó szerzet nekem egy másikat, teljesen korrekten önköltséggel felpostázta. Na az már jó volt
Nem tudtuk meg azóta se mi lett a gebasz vele. Ő nem is használta csak állt a dobozában. Érdekes...
Szerintem inkább fordítva lenne, a hangrendszer nyirta volna ki a kártyát, nem a kártya a hangrendszert. Akkora teljesítménye azért nincs annak a kártyának. Sajnos, nem előerősített jelet ad le
Pretorians: Szerény tapasztalom szerint, 1600 alatt nem igazán érdemes venni ddr3-at
[ Szerkesztve ]
-
Bulitt
addikt
válasz Pretorian06 #8543 üzenetére
most vetted a gépet, és már szénné akarod olvasztani? nem beteg dolog ez egy picit?
-
Pretorian06
csendes tag
Uraim, jelentem a memória problémám úgy néz ki megoldódott! Elmentem az OCZ (OCZ3P13334GK) modulokért, és megy minden ahogy kell! Stabilitást még nem tudtam tesztelni, de az elég biztató hogy gyári értékeken müxik a gép!
-
jegenye77
addikt
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám!
Az első oldalt nézegetve próbálkoztam agy kis tuningal.3,6-on ment is szépen a teszteken a gépem.Aztán elkeztem játszani.COD4 multi,STALKER stb.COD4-nél később STALKER-nál hamarabb de mindig újraindult a gépem.Játék közbe /kb15perc/ kikapcsol és újraindul.
Próbáltam több feszt állítani meg lejeb venni a proci órajelét de ugyan az.
Már most ott vagyok hogy egyszer csak minden a gyári adaton megy és még mindig újraindul.
Mi lehet a baj?[ Szerkesztve ]
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
Manuálisan állítottam mindent.A hozzászólások első oldalán ami van táblázat onnan néztem ki a 3,6 ra húzott sort és azt állítottam be.
Most azóta alapon van és próbálgatom.
Nem kapcsolt ki azóta pedig nyomtam a COD-ot.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
[link]Most nézem ott a cpu fesz az auton van.Csak a ram van 1.94-en.
Mi az a perf level?Azt nem állítottam mert nem tudom hol kell.[ Szerkesztve ]
Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
samu74
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI MPG B550I GAMING EDGE WIFI Alaplap
- 16gb 2400mhz REG ECC RAM modulok számlával, 6 hó garanciával.
- Hibátlan - CORSAIR Vengeance LPX 32GB (2x16GB) DDR4 3000MHz CL16 RAM memória kit
- Újszerű - ASUS Prime B360M-A LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Home BIOSba integrált termékkulcs
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest