Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Hello!
Q6600(G0)-at szeretném 8X400ra húzni, de a P5K-SE biosába hiába állítok neki feszt nem indul el csak auton hagyva így pedig kifagy vistaba.
6X400on és 9X333(alapfeszen) tökéletesen megy!
Elvileg ugy tudom 8X400on is kellene mennie alapfeszen.
Chieftec550W táp elég kellene h legyen.
Lehet vmi bios beállítás nem jó vagy nem tudom.
Tudna adni vki egy biosbeállítást esetleg?
Vagy vmi ötlet még?Köszönöm előre is!
-
Fücsök007
őstag
válasz #41750016 #13503 üzenetére
Először is nem írtad, hogy milyen frekis a ramjaid vannak, ha emeled a külső órajelet 400-ra, akkor legalább 800Mhz-en kell mennie a ramoknak is, amúgy a deszkád lehet, hogy nem bírja alapfeszen vinni a procit, nameg a SE változatok sem a tuningról híresek. Egyébként mindig érdemes nem első kiadású alaplapokat venni(amennyiben az lenne a baj), mert sok hiba csak később derül ki, és sok idő elmehet a problémák egyedi megoldásával, amennyiben van rá keret cseréld a lapodat vagy P5K-ra vagy jobbra ezek már jól bírják a tuningot négymagosokkal is(persze csak a 2. kiadásúakat érdemes venni.)
-
Fücsök007
őstag
válasz #41750016 #13505 üzenetére
Nos igen, amúgy emelned kellene az NB feszt ha nagyobb külső órajelet akarsz elérni, de csak hogy tudd a p35-ös chipkészletű deszkáknak van két kiemelt memóriamodulja, és ezekben jól megy a tuning, de a másik kettő már nem ilyen teljesítményű, és ez viszafogja a tuningot, szóval nem lepődnék meg, ha a 4 modul azonos órajelen csak magasabb feszen hajlandó stabilan elindulni.
-
Fücsök007
őstag
válasz #41750016 #13508 üzenetére
Én még régebben olvastam itt a dd2-es topikot, és ott is írták ezt, és valakinek akinek 1066-os 4*1 moduljai voltak is írta, hogy két modul esetén 1,8V-on, míg 4 modul esetén 2,0V-on mentek csak a modulok. Amúgy még az én mezei hűtőborda mentes Kingmaxaim is simán bírják felforrósodás nélkül a 2,1V-ot, de 2,25 vagy 2,3V fölé nem érdemes menni a legtöbb modul esetén hosszútávon. Ha emeled a az északi híd feszültségét, akkor ajánlott egy venti szerelése a chipset bordázatára.
-
jumbo71
tag
Sziasztok.
Tanácsot szeretnék kérni egy kis tuninghoz a lentebb géphez.
Mit kellene állitani a biosban,ahoz hogy olyan 2.6MHz-en fusson a gép??Asus P5K;Core2 DUO 2.2GHz LGA775 2MB FSB800 E4500;;Arctic - Freezer 7 Pro;;Kingmax DDR2 2x2GB 1066MHz;;Gigabyte GF 8600GT 256MB GDDR3, 128 bit;;SataII Samsung 320 GB,SataII Samsung 500 GB;;DVD+-RW Pioneer DVR-212D 18X DL;;M-LINK A-2661-4;;Hipper HPU-4M530-PU
LG 17"LCD + LG 42PC3RA-ZJ
Windows 7 Ultimate x64 RC Build 7100[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
válasz jumbo71 #13510 üzenetére
Ilyen kérdéseket a tuning kezdőknek című topikban illene feltenni, de válaszolok persze, mivel ez kétmagos proci, ezért a Vdrop kb. 0,0250 Volt, tehát ha a bios-ban beállítod a proci feszültségét alapfeszre, akkor 0,0250 Volttal kevesebbet kap a proci valójában. Az alaplapodon nem kell az északi híd (North Bridge feszültségét emelned, ha magas FSB-t, akarsz elérni, kezd úgy, hogy a memóri modulokat a sárga színűbe pakold, és 2,0Voltot adsz a ramjaidnak(ennyin megy 1066Mhz-et), majd emeled az FSB frekvenciáját. Amit a bios-ban allítasz be mint(FSB) az valójában a külső órajel és ennek a 4-szerese a valódi FSB(Front Side Bus) és ez azt jelenti, hogy ennyi Mhz-en képes a proci a memóriával adatot cserélni, még akkor is, ha magasabb frekvencián üzemelnek. A procid belső órajele 2200Mhz úgy jön ki, hogy 200(külső órajel)*11(proci szorzója) 200*4=800 FSB. Mivel a proci szorzóját emlni nem tudod a szorzózár miatt(max.11), ezért is emelned kell bios-ban az FSB frekvenciáját magasabbra pl. 280-ra ekkor 280*11= 3080 Mhz és 280*4=1120 Mhz. Minden procinak van egy FSB limite(nálad ez 310-330 környéke, persze lehet több és kevesebb is). Ezek után már csak a procinak kell feszültséget adni, ha nem stabil a rendszer és egy tesztprogival le kell tesztelni, miután betötötted az op.-rendszert. A ramokra visszatérve az értéke minimum kétszerese a külső órajelnek pl.280*2=560 ,de ennek az arányát lehet növelni ha magasabb órajelen akarod üzemeltetni őket(ez mindig MAXIMUM a minimum érték lehet, de adhatsz köztes értéket is neki. Az, hogy mennyi fesz kell a procidnak a magasabb órajel eléréséhez sokszor a szerencsén múlik, mivel van akinek tuningos proci jut, van akinek meg nem. Mivel a külső órajel maximuma nálad csak a procitól függ kb. 500-550 (1-és 2. magos prociknál)ez az érték, de ezt csak az E8000-es szériával tudnád elérni ez nem akadályoz a tuningban (4 magos prociknál ez az érték mindig kevesebb). Szóval, ha szerencséd van kb. 330*11=3630 Mhz-ig tuningolhatod a procidat,De az Alapfeszültségnél 1,5 Voltnál többet ne adj neki mert ez nagyban csökkenti az élettartamát(amúgy meg, hogy melyik olcsó proci húzható a legjobban a fórumon megtalálod pl.E5200, E5300 stb.) Több kérdésedre nem válaszolok, ezek lennének az alapok , de máskor ne itt kérdezz mindent , Csak azt, ami kizárólag az alaplapodtól függ.
[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
Javítás a proci fesze ne legyen nagyobb az alapérték+0,15Volt+Vdrop-nál!!!
-
dani3l
őstag
Hello!
Tud nekem valaki választ adni arr, hogy az ASUS P5KC lapom megeszi-e az OCZ Reaper 1066MHz-es DDR2-es ramokat? -
dani3l
őstag
Most Nézem, itt egytől egyig 800MHz-es, és max 2 gigás kiteket írnak ehhez a laphoz az OCZ ramokból.. :/ nemtudom ennek mi oka lehet, hát remélem hogy működik nagyobbakkal is, mert elvileg a lap támogatja az 1066MHz-eseket is
-
Pubszon
veterán
Hali.
Win7 x64-en a P5K Premiumra melyik drivert tegyem fel, mert az ASUS honlapján nem találtam W7 drivert.
Vista x64 jó hozzá?ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Pigcop
csendes tag
Szevasztok!
Úgy gondolom, hogy haldoklóban a P5k Premium alaplapom. Olstam itt, hogy többeknek volt olyan, hogy:
-nem ismerte fel jól a processzort
-nem ismerte fel a memóriát
-nem indult a gép csak a táp ki és bekapcsolása után
-csak alapbeállításokkal indult el
- bootoláskor fekete képernyő és nem történt semmi.Nos nekem ugyanezek jelentkeztek kb. 1,5 év után, akármelyik biost flasheltem be mindig ugyanez, szétszedtem, összeraktam, a komponenseket egyenként kivettem beraktam, memóriamodulokat sárga, fekete variációban is felcseréltem. stb. 50 indulásból egyszer hajlandó normálisan elindulni, amúgy teljesen rapszódikusan más és más órajelűnek ismeri fel a processzort és a memóriát.
A kérdésem az, hogy van-e érdemi megoldás vagy kuka?
Köszönet
Pigcop /i7-12700K 2,6@5,3 G Alphacool vízhűtés, Asus ROG Strix Z690-A Wifi D4, 64 G Kingstone 3200, Samsung Nvme 850 2T
-
Fücsök007
őstag
-
arnoldito
senior tag
Sziasztok!
Olyan problémával állok szemben, hogy van egy P5K Premium Wifi alaplapom egy Intel 6750-n eddig azzal a bisossal használtam, ami rajta volt gyárilag most felraktam a legújabbat, hogy veszek egy 8400 vagy egy 8500-t, és hogy majd felismerje rögtön! Azóta hogy felraktam az új biost húzott állapotban nem hajlandó elindulni 4-t sípol ami VGA hibát jelez! Átrakom az alsó PCI szlotba ott elindul húzva és alapon is, de jó lenne, ha megoldódna a probléma, mert a felső szlotban windows alatt majd 7-8C fok az eltérés! Próbáltam régebbi biost amiben az új CPU-k benne vannak, de annál is ezt csinálj! Szerintetek mi lehet a baja?
Üdv: Arnoldito
-
Pigcop
csendes tag
válasz Fücsök007 #13522 üzenetére
Valószínűnek tűnik, mert két videokártyám van PhysX-re az egyik, tehát külün külün tudtam tesztelni, mindkettő működött, vinyók egyenként, le, fel stb. Memóriák több verzióban is csereberéltem, szóval passz.
Köszönöm
Pigcop /i7-12700K 2,6@5,3 G Alphacool vízhűtés, Asus ROG Strix Z690-A Wifi D4, 64 G Kingstone 3200, Samsung Nvme 850 2T
-
Fücsök007
őstag
válasz arnoldito #13523 üzenetére
A problémád nem egyedi, mivel sajnos ASUS-ék bios-ai hol működnek, hol meg nem, ráadásul hasonló gondok tömegével találkozhat az ember a P5Q-szériánál is, ott is jellemző, hogy az egyik bios tökéletes, míg az újabbak nem mindig, bár ez típustól is függ. Ezért tedd fel a régi bios-t, és csak akkor frissítsd, ha a proci miatt szükséges. Esetleg próbálkozhatsz azonos szérián belül másik típusnak a bios-ával is, olvastam a P5Q-topikban, hogy ott volt olyan akinek így sikerült megoldania a problémát.
-
for3l
senior tag
hali!
most szereztem be egy p5k premium lapot, be is szereltem a gépbe, de elég nagy meglepetés várt: nem jön be semmi kép vagyis még post sincs.
megpróbáltam 1gb rammal (egy db modul) az összes foglalatban, minden usb-s perifériát lehuzigáltam, vga-t átraktam az alsó pic-e slotba, volt már 2-3 cmos clr is (elem ki-be stb..), megpróbáltam haver ramjaival (1x2gb corsair dominator) => semmi változás.a lap full új, vagyis még nem volt benne proci ez előtt. lehetséges az, hogy vmi régi bios van rajta és nem ennyire nem ismeri fel a 45nm-es wolfdale-t!? de a bios-ig csak el kéne mennie, nem!?
-
dzso22
senior tag
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
nem rég szereztem egy xeon 3060as processzort és ilyen lapot szeretnék alá vásárolni.
de még nem mertem megrendelni mert nem tudom biztosan hogy kezeli a procimat.
Tudna ebbe esetleg valaki segíteni?
köszönöm előre isA legfontosabb,hogy a kacsák előtt mindíg legyen víz!
-
Fücsök007
őstag
válasz dzso22 #13530 üzenetére
Üdv!
Szerintem nem érdemes xeon procit ilyen lapba tenni, inkább P35-ös chipsettel rendelkezőbe. Amúgy szerintem nem volt jó ötlet, mivel ezek a régebbi 1 és 2magos(dual-core) xeonok tulajdonságai megegyeznek a Core2 Duo-kal, de P5K szériából pl.P5K,P5K/EPU,P5K WS(workstation) valóban lehet 2 magos dual-core xeont rakni, mivel a CPU támogatottság listán is szerepel, de csak egy típusonként! Amúgy a deszkák proci támogatottságát megtalálod az ASUS honlapján, ha a termékék közül megnézed az alaplapokat, majd azon belül a CPU support list-et, és ott miután a megfelelő modelt kiválasztottad kiírja a vele kompatibilis összes procit. -
dzso22
senior tag
válasz Fücsök007 #13533 üzenetére
Sajna nincs nagyon egy régi asrock sata2 hibrid lapba tudtam megnézni de mivel az nem tudta kezelni biosnál meg is állt.
De le nem fagyott csak nem reagált semmire kivéve a num lockra
ha sima p5k lapod van az p35 chipsetes ha jól emlékszem.
elvileg akkor kezeli mert tudtommal nincs nagy külömbség a 2 mag között.
köszi még egyszer az infót nagy segítség volt.
annyival nem voltam tisztába hogy melyik chipset "szereti" a xeont
most ezt néztem ki[ Szerkesztve ]
A legfontosabb,hogy a kacsák előtt mindíg legyen víz!
-
arnoldito
senior tag
Sziasztok!
Újra itt vagyok volt egy olyan gondom, hogy ha húzom a Configom akkor 400-s fsb felett VGA hibát sípol, ha a felső slotban van, de ha az alsóban, akkor semmi baja! Visszarakom a régi biosokat, próbáltam, de semmi és a nagyon régit, ami volt nem is engedi vissza rakni! Most a legújabbal odáig jutottam, hogy 8x395-nél még a felső slotban is ad képet és működik, de ha 400-ra állítom, akkor már csak az alsóban van kép, és ez hűtés szempontjából windows alatt is 7-8C fokot számít! Ja és annyi hogy 8x400-nál VGA hibát sípol viszont hallom, hogy a Vista betölt és adja a hangot csak kép nincs csak az alsóban!
Itt van, pár kép a beállításokról hátha van valami ötletetek esetleg mit kellene még állítani!
http://kepfeltoltes.hu/view/090603/k_p1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/090603/k_p2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/090603/k_p3_www.kepfeltoltes.hu_.jpgElőre is köszönök mindent!
Üdv: Arnoldito
-
arnoldito
senior tag
Mennyi feszt adjak max a Pll-nek és az NB-nek? Még annyi, hogy próbáltam egy 8800GT-vel és azzal addig ment a tuning míg a CPU bírta, 450fsb-ig! Mióta 4870-n van, azóta csinálja!
Köszi a választ!
Üdv
-
Fücsök007
őstag
válasz arnoldito #13537 üzenetére
A PLL feszültségnek adhatsz 1.70 Voltot, mivel a négymagos procik szeretik és ha jól tudom ez jó hatásszal van a proci feszigényére, az északi hídnak pedig azért kell adnod, mert anélkül nagyobb tuning nem nagyon lehetséges, először 1,40 Voltot, majd 1,55 Voltot adj neki, többet ne!(viszont hosszútávon ilyenkor mindenképp kell ventit pl.6 centiset a chipsetre rakni) Ezen kívűl a Load Line Calibration-t(LLC) kapcsold ki, ez is jót tesz a nagyobb tuningnak!
[ Szerkesztve ]
-
arnoldito
senior tag
válasz Fücsök007 #13538 üzenetére
Hát beállítottam a PLL-t is 1.7V-ra meg a NB-1.55V-re és az LLC kikapcsoltam! Sajnos így is, ha az FSB-t 400-ra állítom, vagy fölé, akkor Sípol 4-t az elején és nincs kép csak Vista hang miután betöltött! Kicseréltem a VGA-t most egy 7300GT-re, amit haveromtól kaptam és azzal ad képet és engedi, hogy tovább húzzam! Most egy 6750-t húzok benne. Már sírni tudnék! Köszönöm a tanácsokat és ötleteket! Ha van, még nyugodtan írhattok!
[ Szerkesztve ]
-
Casanova*
veterán
szasztok! vettem új 2x2 gb 1066 mhz-es ramot. everest,cpu-z,memset szerint PC6400 800 mhz-esek a ramok. biosba beállítottam 1066 mhz-re és simán megy. na de 800 mhz-es ram is mehet 1066-on. biosba megtom nézni valahol,hogy tényleg 1066-osak a ramok?
"Ha bírálnak téged,akkor valamit jól csinálsz. Hiszen csak azt támadják,akinél a labda van." ( BRUCE LEE ) ヅ ҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳ
-
dani3l
őstag
Üdv!
Most tettem a gépbe 2x2GB 1066MHz-es G.Skill memóriát. Az lenne a kérdésem, miért van az, hogyha auton indítom, vagy pl 960MHz-en, akkor oylan iszonyat lassan jön be a windows, ha bejön, 1000MHz-en el sem indul a win, hardver hibát ír ki, ha manuálisan indítom 800MHz-en, akkor meg jó? Már mindent kipróbáltam, de sehogysem működik.. Ez alaplapi/Bios probléma, vagy windows, vagy valami más? -
dani3l
őstag
válasz shteer #13549 üzenetére
hát mikor az új ramot betettem először véletlen az eredeti ram beállításaival indítottam, utána jutott eszembe, hogy át kellett volna álltani.. dehát elvileg ennek is mennie kellett volna 800MHzen cl4-ben. csak lehet a fesz volt neki kevés (1.8 volt)
de mindegy, mostmár mindenképpen reinstal lesz, aztán reménykedem, hogy az megoldja a problémákat
esetleg lehet frissíteni kellett volna a biost? csak azt nem akartam erőltetni, mert elég sokan írták, hogy frissítés után csak rosszabbak lettek az asus lapok.. (nem lehetett órajelet állítani és hasonlók)
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest