Új hozzászólás Aktív témák

  • gyapo11

    őstag

    válasz Teasüti #7701 üzenetére

    A kettős szigetelésű cuccoknak galvanikusan nincs köze a 230-as hálózathoz. Ezért lehet fogdosni a róla táplált eszközöket vizes kövön mezítláb áramütés nélkül.
    Egy mérendő áramkör, ami ilyen tápról megy, meg a notebook, amin a szkóp van szintén, akkor össze kell kötni a két gnd-t, hogy mérni lehessen. Amikor a szkópzsinór test csipeszét rácsíptetjük valamire, akkor ez történik, a szkóp földje és a mérendő áramkör földje összekötődik.
    Ha régebbi számítógépen lenne a szkóp, amibe 3 eres földelt vezeték megy, akkor annak adott a földje. Ezt meg azért lehet fogdosni, mert a földelő vezeték a vizes kővel azonos potenciálon van.
    Ha az áramkör is földelt tápból kapná a delejt, és össze van kötve az elektronika testje a táp földjével, akkor már minden OK, lehet mérni, mert a testpontok közös potenciálon vannak, a ház (mint épület és mint tápegységek és számítógép háza) földjén. Ilyenkor elvileg nem is kellene szkóp test zsinórját használni, de persze zavarjelek miatt ilyenkor is kell.

    menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Új hozzászólás Aktív témák