Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Shyciii #7342 üzenetére

    Én kézileg mountolok, ha annyira gyakran csinálnám, akkor írnék rá egy fzf scriptet, ami az lsblk által listázott eszközök közül engedne választani, meg utána néhány célmappa között, és felcsatolná fuse mount-tal, hogy ne kelljen hozzá root jelszó, meg ne csak root tudjon hozzáférni a felcsatolt meghajtóhoz.

    Androidos telót jmtpfs-t használó scripttel csatolom fel, megint gyorsbillentyűre meghívva. Notification sem kell egyáltalán, nem használok olyat, a script terminálablakban mutatja a csatolás sikerességét vagy sikertelenségét, ha tudomásul vettem, bezárom a terminálablakot.

    A gvfs bloat, de azt elismerem, hogy aki sokféle eszközt, meghajtót, virtuális FS-t csatolgat fel, ebből áll szinte a napja, annak megéri feltenni, mert kényelmes automatikus megoldás, meg egy csomó fájlkezelő is natívan kezeli a gvfs-es megosztásokat. Tehát bloat, de egyes esetekben kínálhat olyan előnyt, amikor a bloatsága indokolható. Én kb. minden 2 hétben egyszer csatolok fel, egy nyomorult eszközt, azért ne fusson mindenféle gvfs folyamat a háttérben. Nagy tévedés, hogy 35 MB-tot foglal, vagyis lehet annyit, de csak a fő gvfs process, de futtat az ám egy csomó gvfs-blabla folyamatot is, és végeredményben úgy bekajál 80-100 MB memóriát is akár, hogy jó recsegős-kolbászosat böffent utána, nálam meg az egész grafikus felület nem eszik ennyit, ennek jó a felét foglalja mindenestől, feh, polybar, picom-mal együtt.

    Meg azt is szem előtt kell tartani, hogy aki full Gtk-s DE-t használ, annak már be van töltve a memóriába egy csomó gtk-s lib, így a gvfs ezeket tudja shared library-ként használni, újra ezeket nem tölti be, így pedig ebben az esetben sokkal kevesebb plusz memóriafogyasztást okoz. Így Gnome, Xfce, Mate, Cinnamon, LXDE, Budgie, stb. alatt okés lehet a használata. Én viszont gtk-s programok közül csak egyet használok rendszeresen, az a Firefox, és nagy ritkán Wine, Steam használja még, így nem ezek nálam nincsenek betöltve shared library-ként, extra 80-100 MB memóriafogyasztást meg nem akarok. Nem mintha a 16 giga RAM-ba nem férne bele, de a minimalilzmus a bootot is gyorsítja, a rendszernek induláskor negyede, ötöde szutykot kell betölteni, a procinak is sokkal kevesebb munka kevesebb kódot futtatni, a lemezeknek (hiába SSD, az egyik ráadásul NVMe) is kevesebb munka töltögetni. És hiába mondja uby, hogy +x MB nem tétel több giga RAM-nál, és valóban nem, de egy kis 100 ms itt, egy kis 200 ms ott, a sok apró sallang betöltése meg a végén sokra megy, mikor már 30-100 ilyen összegyűlik. Én is használtam korábban ezeket a bloat megoldásokat, de aztán rájön az ember, hogy ezek mind kiválthatók, nélkülözhetők.

Új hozzászólás Aktív témák