Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz májkimiki #7254 üzenetére

    Nem is fontos a usered a wheel csoportba betenni, azt csak azért ajánlják, mert tradicionálisan a wheel csoport tagjai adminisztrálták a gépet a root-on kívül, így pár alkalmazás erre számít, hogy felhasználód benne lesz wheel felhasználói csoportban. De ha nagyon szigorúan nézzük, ez nem kötelező, simán lehet, hogy a sudoers fájlba az ALL-os sornál nem wheel-t adsz meg, hanem felhasználónevet, vagy azt a csoportnevet, amiben a felhasználód van.

    Én pont ezért ezzel kezdem a telepítést, eleve már a korlátozott felhasználóm így hozom létre, hogy benne van egy csomó csoportban:
    useradd -G wheel, video, audio, stb -s /bin/bash felhasználóinév
    passwd felhasználóinév
    visudo

    Ezekre nem csak Arch alatt van szükség, hanem Artix alatt, Void, Gentoo, stb.. De disztróként, és speciális alkalmazásonként változhat, hogy milyen felhasználói csoportok vannak meg kellenek, amibe a felhasználót hozzá kell adni. Elvileg van a felhasználókezelésnek egy új módja, systemd-homed, de ezt értelmes ember igyekszik elkerülni.

    Ha a virtuális gépben linuxok fognak, akkor azokban kéne működnie a virtualbox-tools-nak, illetve sok modern disztró már a live lemezképbe integrálja az elterjedtebb virtualizációs drivereket, QEMU, Virtualbox, VMware, stb., hogy ez is alapból menjen. Így az xrandr-nak kéne mennie, kivéve waylandes felületeken, mert ott a waylandes kompozitornak kell állítani, hogy milyen felbontást használjon.

    vbox-utils-guest-nox csomagot nem ismerem, feltehet azt is. Disztrófüggő mondom, hogy milyen OS, milyen disztró fut virtuális gépben, az támogatja-e.

Új hozzászólás Aktív témák