Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Gyakori kérdések és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
kkdesign
senior tag
válasz kchris78 #122246 üzenetére
Sziasztok, köszönöm a választ.
Nem erre gondolok, hanem beépítve a rendszerbe. Erre nem szeretnék külső appot. Én csak furcsállom, hogy mostmár felnyomja 100%ra mindig, mikor ezelőtt nem olt ez jellemző. A miértjére akarok rájönni, hogy bug-e. Ha nem bug, akkor majd max később hajlanék külső program felé, de azt ami 1-2 hónapja működött, azt nem szeretném lecserélni egy külsős fejlesztőre. -
Kommy
veterán
-
D4rkm4n
őstag
válasz Acula M.D. #122250 üzenetére
Ezt hogyan tudom lecsekkolni? Illetve ha igen, akkor kiküszöbölni?
"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Lehet hülye kérdés, de az iCloud+ szolgáltatásnak van tárgyi feltétele? Mármint, hogy minimum egy iPhone vagy macbook kellene hozzá.-
-
timelord1987
őstag
Sziasztok!
Szerintetek októberben jöhet M4-es Air?
Érdemes most 460 ezerért megvenni az M3-as Air-t? -
Imy
veterán
Macobook Pro M1-en a Monterey-t használom, mióta megvan.
Sonomára érdemes frissíteni? Amikor megvettem a notebookot akkor a Venturát felraktam, de volt vele pár probléma, ami miatt vissza raktam a Monterey-t. (A nyomtatókra emlékszem, hogy nem kezelte őket rendesen) -
D4rkm4n
őstag
válasz Acula M.D. #122263 üzenetére
Közben kipróbáltam az egeret 2024-es iPad Air-en. Tökéletesen működik. Akkor valószínűleg nem a wifivel interferál.
Ebben az esetben vajon mit kell vagy lehet beállítani/csinálnI?"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."
-
Victory99
csendes tag
válasz moleculez #122242 üzenetére
Én inkább a kijelző illetve a hangszóró miatt aggódok. Amúgy mivel nem játszok a mostani gépemen sem / szerkesztek videót ezért annyira nekem nem tűnik fel, hogy 60hz vagy 120hz adott esetben (illetve mostani 144), de ugye a kijelző nagysága annál inkább. Néztem én Air-t boltban és Pro-t is de valahogy méretre alapból az lenne jobb pont azzal a fél mérettel kb... Viszont Pro-ban meg az ára miatt is inkább a sima M3 chip-el venném. Megérné egyébként Pro-t venni sima M3 chip-el? Vagy még arra is gondoltam, hogy veszek egy Air-t és mellé megtartanám a mostani gépemet, hogy amikor agyérgörcsöt kapok a mac os-től legyen egy másik gép amit tudok használni. Ugye munka során használtam már mac os-t nem kevés fejfájást okozott, bár szerintem business környezetben kellemetlenebb a használata mint magánszemélyként.
Most jelen élethelyzetben, hogy külföldön élünk viszont jobb lenne a hordozhatósága miatt egy Mac, illetve a mostani gépem sem fiatal már, de még gari lejárata előtt talán előbb elvinnék (feltéve, hogy tetszene a mac itthon)[ Szerkesztve ]
-
Victory99
csendes tag
Jó, igazad van, még alszok rá Igazából viszont azt sem akarom, hogy veszek egy mindent is tudó gépet amit kb úgy használok mint egy Air-t, mert csak alkalmilag kellene 'munkára', de egyébként a 16gb ram és a 512 gb ssd -ből alapvetően nem engednék, mert erre szükségem van. A mostani gépemet is csak azért vettem mert black friday akcióban tudtam beszerezni az emag-nál kb 200e ft kedvezménnyel (valós ajánlatok között volt amit kb 1 másodperc alatt elvittek)
-
jófejsrác
senior tag
Sziasztok,
lehet triviális kérdés, de azért megkérdezem. Minap sikerült elég komolyat rátüsszenteni az M1-es Air kijelzőjére. Mivel szoktátok takarítani a megjelenítőt?
Köszi
-
SharpSA
veterán
válasz V.Stryker #122270 üzenetére
Miért kell 3 helyett 4 hengeres autó, amikor előbbivel is lehet menni? Kell a 16GB, sőt! Én sajnos nem érek rá videót vágni, lényegesen erőforrás igényesebb munkákat végezni a gépen, de azért mégis észrevehető volt a 16-ról 32GB memóriás gépre váltás. Igaz, nálam azért egyszerre több app fut a belső és 4K-s külső kijelzőn egyszerre, de persze, erre "elég" lehet a 8GB is. Legfeljebb a gyorsítótárazás jóval aktívabb lenne a háttérben, amit a készülék sebességei miatt lehet nem vennék észre, viszont valószínűleg az SSD hamarabb kimúlással díjazna. Én továbbra is azt mondom, hogy aki teheti az minél nagyobb, de ésszerű méretű memóriával ellátott készüléket vegyen (tökmindegy milyen rendszer fut a gépen).
Mindenki a maga korlátja és lehetősége is egyben
-
jófejsrác
senior tag
Köszönöm a két ajánlást, törlőkendő esetleg?
-
timelord1987
őstag
válasz timelord1987 #122260 üzenetére
Valaki tud ebben segíteni?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz SharpSA #122272 üzenetére
Szerintem ezzel a hozzáállással sok esetben felesleges pénzkiadásra ösztönzitek azokat, akiknek lehet nem is kéne.
Napi szinten dolgozom a géppel, megvan nyitva vagy 20 böngésző fül, képet szerkesztek, esetenként vagy böngészőből vagy iinaból megy film vagy yt videó és 80 fölé sose megy a ram használat. Nyilván tekeri az ssd-t a háttérben, de ki nem sz.rja le? Ha kiszámolod mennyi évig kell írni az ssd-t, hogy kifingjon, akkor több évvel túléli elvileg a gép egyéb alkotóelemeit.
Azon kívül, hogy a felesleges dolgokat törlöm és az icloud tárhely optimalizálás be van kapcsolva, semennyit nem figyelek a tárhelyhasználatra... 60% fölé sose ment még sztem. Igaz , nem torrentezek, nem tárolok zenét, filmet is addig, amíg megnézem.Persze a több sose árt. De biztos, hogy mindenkit a többre kell rábeszélni súlyos százezrekért?
[ Szerkesztve ]
-
-
Raymond
félisten
válasz V.Stryker #122279 üzenetére
Szerintem ertelmetlen 8GB megvenni mar most. Tudom, mert nekem is van es limitalo pedig nem azt nem is hasznalom komolyabban. A 16GB+ nagyon meghalalja magat, foleg ha par evig hasznalja is majd a gepet. Pl. az Apple sajat lokalis AI megoldasanak is kell a 16GB minimum majd es ha az aktualis megoldasokat akarod hasznalni barmire is azonkak is kell a RAM meg ha csak a kis 7-8-9B modelleket is hasznalod Q4-re kvantizalva.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Raymond
félisten
válasz Ear001 #122282 üzenetére
Indits el egy VSCode-ot es mellette egy alltalad preferalt LLM servert a hatterben utanna tolts be egy modellt ami meg hasznalhato (ha nagyon meggyozod magad rola vagy hazudsz magadnak) kodolashoz. Aztan az eredmenyeket probald ki lokalis kontenerekben.
-
V.Stryker
nagyúr
Srácok,
Valaki esetleg használja az icloud saját domaines levelezését? Beállításokban kéne egy kis segítség.-
-
Raymond
félisten
válasz V.Stryker #122284 üzenetére
Ahogy irtam az Appla sajat megoldasanak se lesz eleg a 8GB VRAM. Ha pedig valaki par evre vesz gepet akkor figyelembe kell venni azt is hogy mennyi ertelme van sporolni most 200EUR-t ami harom ev alatt nincs 6eur havonta es aztan 2-3 ev mulva pedig sajnalkozni hogy jo lenne tobb RAM, csak ezeket nem tudod boviteni.
Ahogy irtam van nekem 8GB-s M1 Air es hasznalom szinte naponta. Nagyon szeretem a gepet, de zomeben csak bongeszes es Skype, ha mar mast szeretnek rajta gyorsab kiprobalni ott sokszor belefutok a 8GB limitacioba.
-
Raymond
félisten
válasz V.Stryker #122287 üzenetére
Igen, de azert tegnaprol meg emlekszel honnan indult a dolog? A kollega eleve Pro-t nezeget igy a keret is annak megfelelo. Azt is irta hogy a kijelzo nem elsodleges ami viszont pont a keves elony egyiket eliminalja ha az alap M3-as Pro-t nezegeti. Akkor mar tobb ertelme van egy sima 16/512-es Air 15"-nek mert az meretben meg mindig OK szerintem es az amire irta hogy itt-ott kene neki masra is mint bongeszes arra eppen jo a konfig. Mert a 16GB nem akkor fog neki hianyzni amikor bongeszik hanem akkor amikor olyasmit akarna kiprobalni aminek eppen nem artana.
-
SharpSA
veterán
Lehet mondani, írni, hogy elég a 8GB RAM, de nem, nem elég és ez sajnos a szarrágás csúcsa évek óta az Apple részéről, jól megmagyarázva, hogy miért csak 8GB van az alap készülékben. Ugye a RAM-ban futnak a programok, az SSD nagyjából a programok, adatok és egyéb hasonló fájlok tárolására kell. Még alig aktívabb átlagos felhasználás mellett is megtelik gyorsan a 8GB RAM (és most ne Julika néni egy feladatos felhasználását hozzuk ide, mert szerintem az már átlagon alulinak számít). És akkor elindul a memória felszabadítása a szükséges feladatok futtatásához... Persze a sebesség miatt nem annyira észrevehető, csak akkor, ha odaül az illető egy nagyobb memóriával szerelt géphez. Lehet érezni a különbséget.
Egyébként meg úgyis mindenki addig nyújtózik, ameddig a takarója ér vagy picit tovább és ha hosszabb távon gondolkozik, akkor talán okosan fog dönteni.Mindenki a maga korlátja és lehetősége is egyben
-
Ear001
addikt
válasz Raymond #122283 üzenetére
Ok, és erről tudnál mutatni valamilyen statisztikát, hogy akkor mi történik?
Én kiadványt szerkesztek, elég nagy képek, elég sok ábra, InDesign, Affinity, mellette Word, böngésző sok nyitott ablakkal, chat. Így néz ki mellette a memória használatom:
Nem igazán érzem, hogy a 8 GB nagyon limitálna, pedig erősen munkára van fogva a gép.
Madgie írta, hogy neki rengeteget hozott a 8-16 GB váltás videóvágásnál. Azt tökéletesen megértem, meg az Adobe programok is képesek végtelen memóriát megenni.
-
Raymond
félisten
válasz Ear001 #122290 üzenetére
Nem ertem milyen statisztikara gondolsz. Ha betoltesz 5GB modellfile-t plusz a KV cache es a context megeszi a RAM-ot. Ezt nem lapozhatod ki mert akkor nem general semmit addig amig nyugdijba nem mesz. Elfogy a RAM, ennyi, ezen nincs mit ragozni.
"Nem igazán érzem, hogy a 8 GB nagyon limitálna, pedig erősen munkára van fogva a gép."
A kepek alapjan nem ugy nez ki. Vagyis szerinted "erosen munkara", de lathatoan nem olyanra ami kifutna RAM-bol. Ha nem futsz ki akkor pedig nemigazan tudod megitelni.Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Evil Snowman
őstag
Saját tapasztalatom szerint a 8GB már egy mezei Xcode használatra sem elég.
Bár a tevékenység figyelő szerint mind a 8GB RAM-ot nem használja fel, de elég aggasztó, hogy kb. 2 perc Xcode alatt 2,5 GB-ot írt/olvasott az SSD-re, mint csereterület. Mellette a Safari volt megnyitva összesen 8 tabbal.
Nem hiszem, hogy egy mezei Xcode kódolás gyakorlati tanulása annyira power user dolog lenne.Szóval igen, a 8GB RAM kb. semmire sem elég a mai viszonylatban szerintem.
-
Ear001
addikt
válasz Evil Snowman #122292 üzenetére
Sose kódoltam, és szerintem nem is fogok, mint ahogy a Mac felhasználók jó része sem.
-
kchris78
veterán
8GB + ssd = toyota yaris 3 henger 1l turbóval . Benne van a 100-120LE de a belét is ki kell taposni... Azért más mint egy 2l-es amire ha tesznek turbót az már 180+LE (sajat peldaim).
Mellesleg erdemes megnezni hogy a bongeszok tabjai mennyi memoriat zabalnak fel. Mikor bongeszo sok nyitott tabbal es nincs kitomve a 8GB az mar buveszkedes eredmenye (pl ki van dobalva az amugy hssznalt lapok 3/4-e es a tab ujra eloterbe hozaskor szepen ujra fog toltogetni. - mostmar az inaktiv tabok befagynak hogy ne vigyen cput ergo a ramja is felszabadithato..)
[ Szerkesztve ]
-
Evil Snowman
őstag
válasz Ear001 #122293 üzenetére
Az, hogy te mit szoktál és mit nem, az nem egyenlő azzal, hogy a Mac userek mire használják worldwide.
Vettem a fáradtságot és üres frázisokkal történő dobálózás helyett utána kerestem, a MacBook tulajdonosok 35% használja többek között programozásra és kódolásra a saját eszközét.
Forrás: https://www.coolest-gadgets.com/apple-macbook-statistics-2024-by-users-and-usage/
-
zoli62
addikt
válasz timelord1987 #122260 üzenetére
Én 380-ért vettem M3-as MBA-t, két hónapja.
-
eddie17
addikt
Jó, hogy pont a memóriáról beszéltek, mert jövő tavasszal tervezek venni egy MBA M3-ast, általános felhasználásra, plusz zenekészítés.
Bár vannak pletykák, hogy az M4-es Mac-ek már alapból 16GB RAM-al lesznek, de gondolom az MBA is feljebb megy árban, legalább is nálunk. Ezt jövő tavaszra várják, a többi Mac meg idén ősszel érkezhet.
Első körben csak GarageBand-el bohóckodom, egy darabig biztosan, ott elmegy a 8GB, ahogy néztem, de lehet hosszabb távon megérné emiatt a 16GB-os modell. Majd még figyelem mi sül ki ebből.
Most egy MBP 15' Early van, 8GB-al, itt szerintem maga a hardver amit már megesz több sávval a GB, mert simán megakad, recseg a lejátszás 15 sávnál, pedig nincs is benne felvett hangszer, csak a beépített. -
kchris78
veterán
válasz eddie17 #122297 üzenetére
Szerintem azért tartotta meg a 8GB-ot az Apple mert ha nem lépsz ki az Apple alkalmazások köréből - FaceTime Numbers Pages stbstb (és elképzelhetőnek tartom hogy USA-ban nagyon sokan nem igazán telepítenek semmit, ott nem igazán van Viber meg hasonló, FaceTime azt hello..) akkor szerintem tényleg elég lehet a 8 mert azok úgy vannak nagyjából lekódolva. De amint kilép az ember ebből a körből megugrik a szükséges / kellemes UX-et biztosító memória mennyisége.
[ Szerkesztve ]
-
SharpSA
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple Macbook Air A1466 i7. 8/256Gb Laptop
- Üzletből, garanciával, újszerű dobozos Macbook Air Retina M1 13" Space Gray 8 RAM 256SSD magyar bil
- MacBook Air 2015 CTO(2017) 13" i7 8/256GB magyar bill.
- ÚJ Macbook Air 15inch retina kijelző 256GB SSD, GARANCIÁLIS!
- APPLE MACBOOK AIR 13.3 2020 M1 (MGN63MG/A) Silver -MAGYAR - 21 Ciklus - 2+ év garancia - MAGYAR
- Apple Macbook Air M1 8/256 mint az új
- Apple MacBook Pro Retina "Core i5" 2.7 13" 2015 early, 8 GB RAM, 500 GB SSD, MacOS + Windows
- Makulátlan, garanciális Macbook Pro 16 ! M2 Pro chip! Konzolt és apple terméket beszámítok
- MacBook Air M1 / 3 hónapos / 100% akksi
- Macbook Air i5 8/256GB (2019)13 retina eladó
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest