Új hozzászólás Aktív témák

  • Viszlát

    addikt

    válasz Viszlát #21964 üzenetére

    Kicsit bovebben errol, hogyan is zajlik (vagy kene zajlania), tipikusan reszevet dolgozo elso munkahelyes eseteknel.

    A fizetes megallapitasa utan, mivel nem volt elozoleg munkahelye a delikvensnek igy nem tud P45-t produkalni, a munkaltato kiszamol egy hozzavetoleges osszeget az adott adoevre. Ez altalban ugy zajlik, hogy heti munkaorak szama szorozva oraberrel szorozva hatralevo hetek szamaval. Ezt aztan elkuldi a HMRC-nek, akik mivel nincs P45, ha az osszeg nem eri el az adomentes osszeghatart, visszakuldenek egy ideiglenes tax code-t az osszeg alapjan ami ugy nez ki, hogy a megbecsult osszeg osztva tizzel plusz W1 vagy M1 attol fuggoen, hogy hetente vagy havonta kapod a fizut. Tehat ha mondjuk az adoev vegeig 8200 fontot keres emberunk es hetente kap fizetest, akkor a tax kodja 820W1 lesz.

    Amig ebben a tax code-ban van, addig adot nem fognak vonni tole, csak NI-t. Az uj adoev kezdeten aztan szepen atsoroljak a becsult eves jovedelem alapjan, ami ebben az evben ugy nez ki, hogy amennyiben nem keres 100.000 font felett es nem jogosult egyeb kedvezmenyekre, akkor a tax code-ja 1060L lesz. Ennel a havonta vagy hetente vont ado mennyiseget tovabbra is becsles alapjan szamoljak ki. tehat ha mondjuk keresel 1000 fontot havonta, akkor az 12000 font egy evben, vagyis minden honapban levonjak toled a az adomentes osszeg feletti resz adott honapra eso hanyadanak a 20%-at (12000-10600=1400/12=116.67*0.2=23.34).

    A helyzetet egyebkent bonyolithatja par dolog, legfokepp a nem rendszeres jovedelmek, klasszikusan a tulora. Mar a becslesnel is bekavarhat, eleg sok helyen ezert vonnak adot a reszeves embereknel is, mert veszik szepen az adott munkahelyen dolgozok ledolgozott tulorait az elozo penzugyi evbol, ezt szepen atlagoljak es hozzaadjak a becsult jovedelemnel, igy konnyen elofordulhat, hogy az adomentes osszeghatar kozeleben levo eseteknel ezzel egyutt mar tobbet josolnak. Ilyenkor van az, hogy ha megsem volt annyi tulora, akkor nincs mas megoldas, mint a HMRC-nel az adoev vegen a tenyleges osszeg alapjan lehet verni az ajtot, hogy de tolem tobbet vontak a rossz tax code miatt.

    "How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

Új hozzászólás Aktív témák